Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   165 / 196
(#) freddyke hozzászólása Márc 15, 2021 /
 
A Bosch PBD 40-nek valószínleg az elektronika a gyenge pontja. Az amazon.de-n többen írták, hogy röviddel a két év garanciaidő lejárta után behalt a gépük. Az egyiknek a fordulatszám-szabályozás hibásodott meg és javíthatatlan, mert be van öntve az elektronika (nagyon kis furatokhoz még tudja használni). Valakinek az új gép a mélységre folyamatosan nullát mutatott és az ehelyett rendelt cseregép is (csak hogy tovább növeljem az elektronikai hibalehetőségek számát). Többen szinte már a gép használhatatlanságáig fajuló, durva kotyogásokról és tokmányrázásról, kicsit is egyenletlen anyagban több milliméteres fúró oldalazásról (a legkisebb ellenállással tolva) számolnak be. Úgy tűnik bizonyos legyártott darabokkal (vagy szériákkal) komoly minőségi problémák lehettek, lehetnek.

Nálam a gép megtérülési ideje valószínűleg 10-15 év lenne. Számomra teljesen elfogadhatatlan, elektronikai hiba miatt ki kelljen dobni a gépet vagy ki legyek szolgáltatva az aranyárú javító alkatrésznek.

A 30-40 ezer forintos gépekről azt írtátok 15 perc után le kell kapcsolni, mert túlmelegszik. Itt kotyog-ott kotyog, anyagspórolt, részei nehezen vagy egyáltalán nem használhatók, stb. 20 éve valószínűleg nem ilyen gépek voltak, most ilyenek vannak. Megértettem, hogy 40 ezer forintig ez a minőségi szint, más minőséget szeretnék.

Csak merőlegesen és pontosan szeretnék fúrni. Most éppen alumíniumba kellene 3-4mm átmérőjű furatokat és csavarfejeknek pontos besüllyesztést készítenem. Szoktam fúrni fát, műanyagot, néha vaslemezt is. Először gondoltam, hogy veszek fúróállványt, de azokkal is hasonló gondok vannak, mint az asztali fúrógépekkel, nagyjából az összes egy selejt gyárilag. Ráadásul nem szeretném a Bosch gépem befogó részét tönkretenni egy nem pontosan ráillő vacakkal. A Bosch állvány százezrekbe kerül, megfizethetetlen. Házilag lehetne készíteni jót, arra nincs kapacitásom.

Amatőr szinten megfizethető összegből létezik teljesen alap, lehetőleg Európában, rendes anyagokból gyártott, masszív, alkalmi munkavégzésre örökösnek mondható, jól bevált asztali fúrógép? Semmi extrára nincs szükségem, csak arra, ami ami feltétlen szükséges egy ilyen gépre általában, de ami rajta van az működjön és ne bosszúság tárgya vagy dísz legyen.
(#) pipi válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Olyat nehéz lesz, ami "mindenre" jó... A nyákfúráshoz kb 0,5-0,9mm átmérőjű fúrókat nehezen (trükkel) fogod tudni befogni egy "komolyabb" tokmányba. Aminek meg kis tokmánya van abba meg nem tudod befogni a nagy átmérőjű fúrót, meg gyenge lesz a motorja is...
Barkács célra szerintem kell a min 13-as befogóképességű tokmány, ezek meg kb 1 mm-től indulnak. A 13 feletti fúrókat meg egy ügyes esztergályos "megoldja" a befogási oldalon, több ilyen karcsúsított fúrom van már.
(#) freddyke válasza pipi hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Nem kell NYÁK fúrásra alkalmas legyen. 1mm-től felfelé bőven jó. Fa, műanyag, alumínium, (ésszel) vas fúrására szeretném használni a gépet. Nyilván nem lesz jó mindenre, csak alap dolgokra szeretném használni, amire általában mindenki más.
(#) Bakman válasza pipi hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Idézet:
„A nyákfúráshoz kb 0,5-0,9mm átmérőjű fúrókat nehezen (trükkel) fogod tudni befogni egy "komolyabb" tokmányba.”
Állványos fúrógéppel lehet használni az 1/8"-os (3.175 mm) szárú fúrókat.
(#) CIROKL válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2021 / 1
 
Lehetni lehet csak karcsú lessz a fordulat ...
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Ha kefés motor, szerintem az, akkor beépíthető barkácsolható más hasonló teljesítményű fúrógép, pisztolyfúró elektromos szabályozója.
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 / 1
 
Kár, hogy elveszel a legapróbb részletekben. Egyik kézi és asztali fúrógép sem úgy kerül forgalomba, hogy már új korában kotyog a tokmány. Az majd jóval később jelentkezik és nagyban függ a helyes használattól is főleg a befogott szerszám élességétől amit már le is írtak. Ha nem jól van megélezve a fúrószár akkor belátható, hogy nagyobb nyomás kell a forgácsoláshoz és az ebből keletkező vibráció okozta kopás sem elhanyagolható. Az említett Ferrex géppel nincsenek ilyen problémák pedig "adtam neki részt" rendesen. A 60m kerítéshez gyártottam a kengyeleket, mindegyiken négy furat kellett a hármas anyagban. Bővebben: Link Már kb. fél órája furkáltam a lyukakat amikor rátapintottam a motorra, mert hát odakinn csináltam a 36 fokban és igen csak megmelegedett a motor. No ekkor olvastam, hogy 15 per eltelte után érdemes pihentetni a gépet. Ez úgy néz ki, hogy S1 350W, S2 500W. Ritkán van ilyen munka a ház körül, hogy fél óránál tovább furkáljak egy géppel és ez még mindig a barkács kategória ennek a gépnek. Szóval nem akarlak rávenni semmire de a bizalmatlanságnak nem kellene megfizetni az árát vagy mégis? Kommutátoros motorral és elektronikával általában a garancián túl szokott lenni probléma (élettartam tervezés). Aszinkron motort könnyebb pótolni esetleg tekercselni mint egy kommutátorost.
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Valahol olvastam, hogy kefés a motor. Ha a komplett elektronika meghibásodik, biztosan hozzáférhető a motor a beépítéshez és elfér a burkolatban egy másik elektronika vagy inkább csak azon kívül? Gondolom ennek megnézése miatt nem bontanátok meg a burkolatot. Ha ésszerű áron és módon javítható elektronikai hibával, talán még szóba jöhetne a gép. Esetleg megpróbálok utánajárni szervizben.
(#) vision61 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Nem a Hyundai van a teszten, hanem a Parkside. Ott a hivatkozás, csak rá kell kattintani.
(#) freddyke válasza vision61 hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Éppen ellenkezőleg írtam, a Hyundai-ról nincs teszt, sem hiteles vélemény (ezért rizikósnak találom a megvételét). A Parkside és Bosch összehasonlító videóról írtam is.
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
A 14 napos "elállási jog" nem azt biztosítja, hogy 14 napig használj, próbálgass egy gépet. Pusztán azt, hogy (felbontatlan, de legalábbis láthatóan használatba nem vett állapotban) visszaküldheted, ha úgy látod, hogy nem ilyen lovat akartál. A boltban megnézés, körbeforgatás helyettesítése.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Ennek van robbantott rajza, talán alkatrész is hozzá, de ezt nem tudom. Más gép szabályozója nem biztos, hogy az eredeti külső forgógombbal összehozható. Inkább más barkácsolással, hogy a másik szabályozó lenne teljes egészében. Vagy csinálni hozzá fordulatszabályozót, biztosan van itt ilyen topic.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Idézet:
„A 14 napos "elállási jog" nem azt biztosítja, hogy 14 napig használj, próbálgass egy gépet. Pusztán azt, hogy (felbontatlan, de legalábbis láthatóan használatba nem vett állapotban) visszaküldheted, ha úgy látod, hogy nem ilyen lovat akartál. A boltban megnézés, körbeforgatás helyettesítése.”
Ebben tévedsz.
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 1 / 2
 
Nem én tévedek. A szabály erről szól.
Billentyűütögetéseid közt néhány dolgot végig is kéne vinned, néhány dolgot a valóságban megtapasztalnod. Mert még nem mutattál be egy eredményt sem abból, amivel tornáztatsz itt minket folyamatoan. Mutass már egy videót, hogy a mosógép bemegy az ajtón, amit sikeresen kiszélesítettél...
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Attól tartok, egy kívülről hozzáillesztett szabályzó a használati értéket jelentősen csökkentené, ráadásul nem kívánok a gép javításával foglalkozni, csak használni szeretném. Gyári alkatrésszel javítani valószínűleg nem kifizetődő, ha egyáltalán beszerezhető és annak az élettartama sem feltétlenül lenne hosszabb. Az elektronika meghibásodási lehetősége visszataszít a vásárlástól a Bosch és a Parkside esetében is.

100 ezer forintig vennék olyan egyszerű, de masszív, pontos gépet, amit fent leírtam. Csak a hobbi célra szánt típusokat vagy ipari gépeket találok, a kettő között nincs átmenet.
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Szavatosság és visszavétel: "A kereskedőnek a vásárlástól való elállás közlésétől számított 14 napon belül vissza kell fizetnie Önnek a vételárat, amennyiben kézhez kapta a visszaküldött árut vagy az igazolást arról, hogy Ön visszaküldte azt."

Kipróbált termék visszaküldése: "A terméket az elállásra nyitva álló 14 napos határidő alatt is lehet használni. Azonban ajánlott, hogy e használat a termék tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges mértékű használatot ne haladja meg. Ugyanis a kipróbálást meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért a fogyasztó felel az eladó felé."

Gyakorlatban használati nyomokkal is visszaadják (webes üzlet tulajdonosa szerint vissza kell, hogy adják) a teljes vételárat.
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 / 1
 
45/2014. (II.26.) 
25. § A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel. Nem felel a fogyasztó az értékcsökkenésért, ha a vállalkozás a 11. § (1) bekezdésének i) pontjában előírt tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget.
Ez a mai nap érbényes szabály szó szerint. Maximum egy felkapcsolás, az is cak egyszerű gépnél. Fűtőszálat már nem tesztelhetek.

Fogd fel e fordulatnak az értelmét. Rám is kötelezettséget ró. Nem fűrészelhetem fel a tüzifát a körfűréßzel, ha el akarok állni. Nem fúrhatok a fúróval, ha el akarok állni. Mert ha csak egy kicsi (használatból adódó) kopást bizonyít az eladó, az azt jelenti, hogy nem elálltam, csak megcsináltam a munkát, és ügyeskedek.
Meg kívánom kerülni azt a kötelezettségem, hogy csak (mintha a boltban nézném meg) körbenézem, elolvasom a használatit, felfedezem, hol a bekapcsológomb. Egyszerű eszköznél rövid időre bekapcsolhatom, de egy mosógépet nem tesztelhetek mosással. Azaz, igen, de akkor nem állhatok el, csak jótállási jogaim maradnak.

De linkelhetsz önjelölt szabályértelmezőket, adóügyben is eljárhatsz Angysl József oklelveles adószakértő tanácsai szerint ( tudod, mi az okleveles?), sok szerencsét.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Nem értem miért terjesztesz valótlan dolgokat. Az üzlet nem teheti meg, hogy kipróbálás miatt ne adja vissza a teljes vételárat. Több ilyen esetem volt nagy értékű dolgokkal, némelyiken látszottak nyomok. Kivétel nélkül a teljes összeget visszakaptam. Nem voltak jóindulatúak, nincs más választásuk. Nyugodtan kérj hivatalos állásfoglalást a fogyasztóvédelemtől. Részemről feladom a veled való vitát.
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Add is fel, mert én a szabályt mutattam meg neked. Ha időnként elnéznek neked/nekem bizonyos dolgokat, vagy nem volt energia a számonkérésünkre, attól még tudjuk, hogy nem nekünk volt igazunk. Csak megúsztuk. Minden további vita offolás.
Maradjunk a topic témájánál.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Google keresőben "kipróbált termék 14 napos elállás" keresőszavakkal bárhol olvashatsz róla, hogy kipróbált termék visszaküldhető. Ha a használat túlhaladta a kipróbálás mértékét, akkor értékcsökkenéssel, de a vételárat mindenképpen vissza kell adni a vásárlónak. Több webáruház üzemeltetővel kapcsolatban állok. A gyakorlatban vissza kell adni a teljes vételárat. Kereskedői és vevői oldalról sok év tapasztalatom van. De már nem vitázom, mert úgy látom mindenkinél jobban tudsz mindent.
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Márc 15, 2021 / 1
 
Nem a google kereső határozza meg az érvényes szabályokat.

Itt a gép, TIP állványos amit pár napja dícsértek. Úgy látom, még mindig kapható. Szerintem sincs semmi baj vele, zsákzsám hordtuk a T.I.P. gépeket a Tesco-kba 20 éve, és sokan használják elégedetten. (Az is, aki írta néked pár napja)
Nekem akkus TIP van azóta (márminthogy akkortól, mert könnyen tudtam venni a feladóknál), az akkuja persze már rég nem, de autóakkuról, meg külső tápról ma is megy.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Köszönöm a tippet, egyelőre próbálok új vagy újszerűbb gépnél maradni.
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Márc 16, 2021 / 1
 
Nem rossz az a TIP, de erősen a hobbi kategória. Nekem még abból az időből van amikor még 9900Ft-ba került akciósan, vettem is 2db-ot. Az egyik már csak kézzel indul mert leégett a motor segédtekercse. A kettő teljesen egyforma, de nem sikerült teljesen egyformára készülniük. Az egyikben alig üt a tokmány, szinte semmit, a másikban viszont elég sokat, azzal csak sima HSS fúróval tudok nyákot fúrni aminek hajlik a szára, mert a merev száras keményebb fúrónál néha eltöri a végét mert simán tángálódik 3-4 tizedet.
(#) antiktelefon hozzászólása Márc 16, 2021 /
 
Üdv!
Molex mini fit csatlakozó krimpeléséhez ki mit ajánlana?
Nem ipari szinten kell, így a márka sajátját hagynám, egy olyan krimpelőt keresek, ami kellően jól működik ezekkel, de nem sok info van róla, hogy milyen pofaméretek kellenek.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Idézet:
„A kettő teljesen egyforma, de nem sikerült teljesen egyformára készülniük. Az egyikben alig üt a tokmány, szinte semmit, a másikban viszont elég sokat”
Valószínűleg a drágább hobbigépek esetében is van szórás, ki kell fogni.
(#) freddyke válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Hozan P-706 van, ránézésre akár jó is lehet, de ennek megállapításához a csatlakozótüskéről szükséges lenne műszaki leírás, rajz.
(#) elektroncso válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Holnap megnézem a cégben, hátha van valami ami alapján tudunk keresni. Bár elég speciális a mérete, a gyáriján kívül még semmi mással nem tudtuk rendesen megpréselni, pedig van legalább 1m3 présfogónk az olcsó párezer forintostól a több száz-ezres egyedi gyártású japánig.

Amit freddyke linkelt azzal én biztosan nem kísérleteznék, nem áttételes, innentől kezdve a préselés minősége nagyon bizonytalan. Ezekkel az áttétel nélküli fogókkal nekem (nekünk kollégákkal együtt) csak rossz tapasztalatink vannak.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Pedig ezzel préseltem meg egy csomó parányi, nehezen kezelhető és könnyen elrontható csatlakozót. Kis hibaszázalékkal (amikor újra kezdtem az egész sort) nagyon jók lettek. Nem árt több érintkezőt venni és gyakorolni előtte. Lehet venni gyári fogót ennek a sokszorosáért, megfizethetetlen áron, az biztosan jobb. A préselés minősége ennél a fogónál biztosan nem azon múlik, hogy áttételes-e. Nem kell akkora erőt kifejteni. Nem a fogóból kellene kiindulni és találgatni melyik lehet jó hozzá, hanem a csatlakozó specifikációjából és ahhoz fogót keresni.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Idézet:
„Pedig ezzel préseltem meg egy csomó parányi, nehezen kezelhető és könnyen elrontható csatlakozót.”

És gondolom utána hőmérséklet ingadozásnak, vibrációnak és elektromos terhelésnek (mind statikus, mind dinamikus) terhelésnek is kitetted őket, hogy határozottan ki tudtad jelenteni, hogy nagyon jók lettek.
A préselés minősége két dologtól függ elsősorban:
1. A présbélyeg kialakításától
2. A préselés erejétől

Utóbbi egy nem áttételes fogónál használatfüggő.

Legalább egy tucat présfogót rendeltem már amit specifikációk alapján választottam(nekem nem kell bemutatni), sok közülük a legszigorúbb járműipari és űrtechnikai követelményeknek kellett megfeleljen (0,1mm2-től 240mm2-ig), de azok a fogók amik nem voltak áttételesek szinte mind kiestek a legalapvetőbb teszteken (pedig ezeket nem is a ECSS-Q-ST-70-26C alapján teszteltük -ennek amúgy érdemes utánanézni, egy régebbi verziója letölthető a netről, nagyon jó hasonlóan a többi ECSS ajánláshoz-).
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2021 /
 
Úgy emlékszem az első vezetéket és csatlakozásokat rendesen megrángattam és téptem, amelyeken begyakoroltam a fogó használatát. Nem tettem ki teszteknek, mert nem állnak rendelkezésre ilyen berendezéseim, mint ahogyan valószínűleg a fórumon másoknak sem. A fogót teljesen össze lehet nyomni, nem kell akkora erőt kifejteni a préseléshez, hogy emiatt hibás legyen a préselés. Nagyon parányi, érzékeny csatlakozókkal dolgoztam. A szigetelésétől megfosztott vezetékvég hosszának tizedre pontosnak kellett lennie, különben a szigetelt részt nem lehetett stabilan lefogni vagy beleért a szigetelés oda, ahova nem kellene. Sokkal aggasztóbb az érintkező minimális elfordulása a bélyegben préselés közben, illetve a bélyeg formája miatt néha nem úgy hajlott be a csatlakozó, ahogyan kellett volna és selejt lett. Nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel a használata. Ez a japán fogó nem került kis összegbe és pontosan az adott érintkezőkhöz való mind típusban, mind méretben. Nem volt más választás, a gyári fogó amatőr szinten megfizethetetlen.
A kérdező helyében biztosan a gyári fogóból indulnék ki és ha az túl drága, akkor keresnék alternatívákat vállalható áron.
Következő: »»   165 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem