Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   178 / 196
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Nov 14, 2022 /
 
Hát nem tudom, hogy nem-e az otthoni bütykölés ártott többet a jármüveidnek.
Én a kocsijaimat utazásra használom és már évtizedek ota nem nyultam egyikhez sem, mégis már több millio kilométert utaztam velük. Az apám 70 éves Jawaját is vagy 5 éve adtam el, ugy, hogy közel 30 évig csak a pinceben pihent. Az uj tulaj hozott benzint és alig 5 perc alatt elinditotta és elment vele.
(#) erbe válasza Skori hozzászólására (») Nov 14, 2022 /
 
Jawa 250, 1953
Ilyen Jávát vezettem oldalkocsisat az NDK-ban.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Nov 14, 2022 /
 
Nekem utánfutós volt.
(#) Jonni hozzászólása Nov 17, 2022 /
 
Üdv

Ehhez az érintkezőhőz melyik a gyári vagy hozzávaló krimpelő?



Ránézésre a molex jó lenne de azt ikább ne (iszonyat drága)
(#) antiktelefon válasza Jonni hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Oda van írva hozzá, mit ajánlanak.
IWISS SN-2549 Amit én ezekhez a du pont szerű pinekhez használok, EDM vágott a pofa és nem szorul be, mint az olcsó öntöttvas darabok.
(#) Ge Lee válasza Jonni hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Ott van az első sorban mit ajánlanak hozzá, de szerintem jobb lenne hozzá egy HS-03B.
(#) Jonni válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Jol van, ezek azért egész jó árba vannak.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Az csak 1.5mm²-ig megy le, 2549 még vinné szerintem , de akkor sn48b inkább, az biztosan tud 1.5mm²-t is. De a neki kellő 22AWG maxhoz az EDM-es 2549 jobb.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2022
(#) Jonni válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Ajánlásra nem vásárolhatok. Nekem biztosra kell
(#) antiktelefon válasza Jonni hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Mit ajánlásra ember. Azért ajánlom az Iwisst, mert 4 éve használom, de a hestore sem véletlenül írta oda az ajánlásuk, hanem tesztelték
És azt is leírtam az EDM pofák jobbak, mint az öntött, mert nem szorul be és pontosabb. Ha sokat krimpelsz, biztosan megéri, csak az Iwiss választékának csak a fele EDM vágott és csak az a jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2022
(#) Jonni válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
OK . Már csak az a gond , hogy nem találom a hestore kinálatába.
(#) antiktelefon válasza Jonni hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Mert nem árulnak Iwisst, saját weboldalukról, aliról vagy amazonról vehető.
Bővebben: Link
15 napos szállítással is kapható.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 20, 2022 /
 
Üdv!
Ismer valaki közületek olyan boltot Budapesten (lehetőleg Kelenföld/Ferencváros környékén) ahol árulnak öntvényhez hegesztőpálcát lehetőleg darabra, vagy kisebb kiszerelésben? Vagy ha tudtok olyan webáruházat akik szállítanak csomagpontra (vagyis nem futárral átvételre) és van nekik öntvényhez pálcájuk az is érdekelne. Akiket eddig találtam vagy csak kilós mennyiségben árulnak vagy a világ végén vannak hozzám képest, vagy csak futárral szállítanak (macerás az átvétel).
Előre is köszönöm!
(#) pipi válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Kispesten http://www.mcmester.hu/ -nél vettem már sima pálcát és rozsdamenteshez valót is kimérve... A webáruházat ne nézd, nem biztos hogy fenn van, hívd fel őket...
(#) elektroncso válasza pipi hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Köszönöm a tippet!
Közben találtam egy webáruházak akik szállítanak róka postával és van nekik 12 szálas kiszerelésben öntvényhez pálca. Gyorsan meg is rendeltem.
(#) mikrokapcsolo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Villanyszereléshez is használunk ilyet, nekem 4 pofás van, én nagyon szeretem, 0,5-10ig mindent nyomok vele. Üresen nyomni nincs sok értelme, ugyanis a vezeték mindig benne lesz, és ha megfelelő vezetékre megfelelő érvég kerül, annyira kevés a szabad hely, hogy szimmetrikusan fogja viszonylag összenyomni. Ha a legerősebbre állítod a csavart, akkor is csak így résznyire nyomja be a fogakat? Az enyém teljesen szögletesre nyomja. A HT fajta krimpelő sem rossz, de nekem ez a kialakítás jobban kére esik és szerintem gyorsabb is. Amikor beszorítod a vezetéket a csavarral, meg fogja az formálni annyira az érvéget, hogy jó lesz a kontakt.
(#) Ge Lee válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 26, 2022 / 2
 
Valaki egyszer itt azt írta a préselésről, hogy az azért sokkal jobb kötési mód mint a forrasztás, mert hogy annál az anyag folyáshatáráig történik a nyomás. Aha... Ami nyomóerőt ezekkel a fogókkal ki lehet fejteni a hüvelyre, az a folyáshatártól kb. fényévekre van, saccra ezt nehéz megmondani, de szerintem ahhoz ennek a nyomóerőnek minimum a tízszerese kellene. Nem volt olyan fogó a kezemben ami hússzor ennyibe kerül, hogy az mennyivel jobb vagy sem, de a problémának ez csak az egyik része, a másik a szokásos oxidáció mint itt a videóban. Minden egyes elemi szál teljesen körbe oxidálódik idővel (kivéve ha forrasztva van) kivéve azt a néhány szálat amit mondjuk a fogó szorosan a hüvelyhez tudott nyomni. Gépjármű saruknál gyakori jelenség, először csak az oxidáció látszik, utána már az annak a hatására lágyuló műanyag köpeny változása is, aztán egyre nagyobb területen barnul meg az egész saru környéke a melegtől és olvadoznak a műanyagok. Szóval engem ahogy eddig, úgy most sem hat meg a kötésnek ezen módja, az tény, hogy sokkal gyorsabb mint forrasztani, meg ahol azt nem lehet (pl. bojler fűtőszál bekötése) ott nincs más megoldás.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Idézet:
„szerintem ahhoz ennek a nyomóerőnek minimum a tízszerese kellene”
Hozzátenném még, hogy a sodrott vezeték vékony szálai szétnyomódnak, törnek, túl sok erőt nem viselnek el. Elvileg is csak új dróthoz lenne jó, javításnál régi akár csak kicsit korrodált esetben nem.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Kíváncsiságból már bontottam szét sajtolt kábelsarut. Persze biztos nem kézi barkács volt. Egy hosszabb, nagyobbnál két rövidebb bemélyedés. A nyomott részen csak tépkedni lehetett a szálakat. Az ónozott saru és az ónozott vezeték "kivörösödve" vált el egymástól. De ezeknél a sodrott többszálas vezeték nem túl vékony erekből állt. A vékonyszálú sodratoknál nem sűrűn lehet megtapasztalni az egyesülést.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2022 / 1
 
Nincs azzal gond, hogy szerinted jobb a forrasztás, de nem véletlen használnak préselést az iparban. Pl. nincs a rendszerben egy harmadik anyag, ami növeli a paraméterek számát.

Ha jó kapcsolatot akarsz rideg körülmények között, akkor olyan sarut kell választani, amelyiket csőből préselték. Lehet rá rakni zsugorcsövet és légmentesen zárva lesz. Persze az sem mindegy, milyen szerszámot használsz.

A videóban lévő oxidos vezetéket nem fogod tudni forrasztani úgy, hogy tutira jó legyen. Ellenben egy jó présszerszámmal még használható lesz. Tudom, mert kb. két hetente eljátszuk ezt, hegesztőgépek testkábelénél (kb. 30 hegesztőgépről beszélünk). A videóban lévő vezeték nem azért oxidálódott, mert nem forrasztva volt, hanem azért, mert régi és valamelyik (esetleg mindkét) vége érintkezett a levegővel. A gumiszigetelésű kábelek vezetői egyébként is valamiért jobban barnulnak, ezt nem tudom miért van így.

szerk.:
Mellékletben egy kis ismertető, miről ismerszik meg a jó préselés (TE Connectivity).
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2022
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2022 / 2
 
Idézet:
„A gumiszigetelésű kábelek vezetői egyébként is valamiért jobban barnulnak,”

A gumi kéntartalma miatt. Előfordulnak olyan PVC szigetelésű vezetékek, kábelek is, amiben bizonyos idő után nagyon ronda "bevonat" képződik az ereken.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Ezért már érdemes volt ma felkelni.
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 27, 2022 /
 
Sziasztok.
Egy knipex szerszámon ezzel a jelenséggel találkoztam ami a képen látható. Szerintetek ez jelenthet gondot, érdemes inkább visszaküldeni az eladónak?
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Próbáltam még lőni képet, hátha lehet velük bármit megállapítani.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Nem csak szerintem jobb hanem a szakoktató szerint is de ez lényegtelen. Pedig még nála is van némi részrehajlás, mert a préselt kötésnél az előnyöket ugyan elmondja, de a hátrányt az valahogy elfelejti.
A hegesztőkábeled meg pont nem jó példa, mert ott nálam épp az ellenkezője szokott lenni, a préselt kötéseket szokták hozni hogy kéne csinálni vele valamit. Amit átforrasztottam (nem 30-at csak úgy 18-at) abból még egyet sem hoztak vissza 25 év elteltével sem. Talán a villanyszerelős topikba tettem fel képet pár éve róla, hogy de, az ujjnyi vastag feketére oxidálódott rézsodratot is meg lehet forrasztani, csak tudni kell hogyan...
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Mit kellene látni a képeken?
(#) gordonfreemN válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Az a repedésszerű valami az valóban az-e vagy csak megnyonta valami a pofát és deformálódott.
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Nekem présgép okozta téves (elvétett) oldalirányú nyomásnak tűnik, már ha ezt a pofát úgy préselik ki és nem öntvény.
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Igen, akár az is lehet. Még elállhatok a vásárlástól, lehet érdemesebb, mint bizonytalankodni, nem?
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Ebben elvileg a 2 csavarral cserélhetőek a pofák, mondjuk nem túl olcsók ahogy nézegettem. Felhasználhatóságát tekintve ez inkább csak szépséghiba, nem gondolnám hogy emiatt idő előtt tönkre menne, de a tiéd a döntés.
Következő: »»   178 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem