Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   177 / 195
(#) Remci hozzászólása Nov 6, 2022 /
 
Yato szerszámokkal van valakinek tapasztalata? Mennyire jók, milyen a minőségük? Kézi szerszámokra gondolok -csapágy lehúzó,csapszeg kiütők, villás-csillag kulcsok,csavarhúzók- ilyesmi. Eléggé el vannak terjedve, érdemes őket megvásárolni?
(#) zolika60 válasza Remci hozzászólására (») Nov 6, 2022 / 1
 
Használható kategória. Elég jó minőségűek.
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Nov 6, 2022 / 2
 
Műhelyünkben van több Yato szerszám, olyanok, amelyeket felsoroltál. Meglepően jók.
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Nov 6, 2022 / 1
 
Nincs belőle túl sok itthon, de ami van az kiválónak tartom.
(#) Remci hozzászólása Nov 6, 2022 /
 
Köszönöm szépen a hozzá szólásokat, akkor beruházok. Persze nem ipari méretben akarom használni,csak itthoni barkácsolásra.
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Nov 6, 2022 /
 
Arra tökéletes választás.
(#) mikrokapcsolo válasza Remci hozzászólására (») Nov 6, 2022 / 1
 
Nekem a tapasztalatom többségében jó minőség, bár egy két termékükkel nem annyira vagyok megelégedve. Pl kombinált fogó, oldalcsípő elég gyatra, egyik csavarhúzó készletükből is van ami szintén gyenge minőség szerintem. Amivel jó tapasztalatom van, racsnis csillag-villás kulcsok, dugókulcsok, dugókulcs készletek, csapágylehúzó, krimpelő, érvéghüvely nyomó, kézi hidraulikus krimpelő, csak hogy néhányat említsek.
(#) Ge Lee válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 7, 2022 /
 
Most rendeltem belőle négyszögre nyomó érvéghüvelyezőt. Nem Yato-t akartam hanem inkább azt a HSC8-at vagy Extol-t de nem volt ugyanannál az eladónál ahol a 6 szögre nyomót vettem, két külön postát meg nem akartam fizetni. Majd kiderül hogy milyen, ránézésre ugyanaz csak árulják vagy 4 különböző néven is.
Oldalán blankolót is vettem, lehet hogy az is Yato de nem emlékszem, nem tudom az hogy fog beválni mert a blankolókkal eddig nem volt jó tapasztalatom.
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Nov 7, 2022 /
 
A tapasztalatról írj légyszíves mert engem is érdekelne!
(#) antiktelefon válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Nov 7, 2022 /
 
Az Iwiss szerszámok sem rosszak, alin van a gyártónak boltja meg saját honlapja is van. Az EDM vágott pofájú új szerszámaik nagyon jók, du pont krimpelő és érvéghüvelyező pl részben ilyen.
(#) Ge Lee válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Nov 9, 2022 / 2
 
Nem jól emlékeztem, volt Extol, így a Yato-ból csak blankolót vettem, illetve ez némileg tud vágni és krimpelni is. Annyi tapasztalatom van csak róluk hogy csak kipróbáltam őket. Megnéztem előtte pár videót, vagy azok csalókák vagy nem tudom, de ezek nem nyomják teljesen formára az érvéghüvelyt hanem csak a körmöket nyomják bele, a nyomott hüvely nem lesz tökéletesen sem négyszög sem hatszög csak majdnem. A 6 fokozatú állíthatóságot próbálom úgy értelmezni, hogy az egyik véglet a 6-os hüvely a másik meg mondjuk a 0,5-ös, de kevés sikerrel. Igazából nem csinál mást, mint a helyzetet változtatja (mintha jobban vagy kevésbé lenne nyomva a fogó). A Fortumnak nagy előnye, hogy az állítást egy mozdulattal el lehet végezni, míg az Extolnál ehhez csavarhúzó kell, és azzal kell arrébb erőltetni az alátétet. Csináltam olyat is, hogy megnyomtam egy egy hüvelyt üresen is, hogy huzal nélkül mennyire tartják a pofák az alakot, a 6 fejes egész jól, a másik a négyszög helyett egy lapított Z-t nyomott. Villanyszerelőknél érvéghüvelyezéshez nem nagyon láttam egyik szerszámot sem, csak a hagyományos fogó szerűt (képen a HT) ami csak simán összenyomja a hüvelyt egy trapézra hasonlító alakra, hogy az jobb vagy rosszabb mint ezek nem tudom. Ahol kerek a fogadó rész (pl. sorkapocs) oda biztos nem jó a négyszög vagy a trapéz forma mert kisebb érintkezési felületet fog adni. A Yato blankoló villanyszerelő munkákhoz tökéletesen megfelel, nem vág bele az elemi szálakba, de az állítás lehetősége ennél inkább afféle dísz csak, mert egy 1,5-es huzalt szinte bármilyen állásban megblankol, de vékony huzalokhoz nem jó, nincs köztes állapot ahogy a képen is látszik, vagy vágja a huzalt is, vagy ha nem, akkor nem a pengénél jön szét a köpeny hanem a szorító pofák élénél.
(#) SzilCsong hozzászólása Nov 11, 2022 /
 
Tegnap, párom Silvercrest márkájú dagasztógépe beadta a kulcsot, nem hajtotta ki a tengelyt, csak néha.
Szétszedve látom, hogy a kihalytásnál lévő bolygókerék rögzítő csavarja fellazult és ezért levándorolt a tengelyről, így nem kapta meg a hajtást.
Egy kis menetrögzítő megoldotta a kérdést.
Ma a péntek délutánt egy kis betonvágással akartam feldobni a Perkside márkájú kb 1 hónapja vásárolt nagyflexel.
Nagyon tetszik, mert lágyindítós, gondolom, olcsóbb volt beépíteni egy lágyindító áramkört, mint nagy teherbírású alkatrészekkel összerakni, de sebaj.
Leállítás után megszorult.
Szétszedem a szöghajtást, a forgórészkúpfogaskerék rögzítő anya fellazult, gondolom leállításkor lendületbe maradt és kitekeredett amíg bele nem ért az öntvényházba.
Gondolom majd itt is bevetem a már bevállt menetrögzítőt.

Kérdés:

Mennyi az esélye annak, hogy közel egy időbe produkáljon, két, teljesen más jellegű, ámde Lidibe vásárolt elektromos eszköz, teljesen egyforma hibát?
(#) Bakman válasza SzilCsong hozzászólására (») Nov 11, 2022 /
 
Mindenképpen nagyobb, mint nulla.

- Mondj öt véletlenszerű számot!
- 1, 2, 3, 4, 5.
- Ezek véletlenszerű számok?
- Ez a baj a véletlenszerű számokkal, soha nem tudjuk, mikor jók az eredmények...
(#) proba válasza SzilCsong hozzászólására (») Nov 11, 2022 /
 
Idézet:
„Mennyi az esélye annak, hogy közel egy időbe produkáljon, két, teljesen más jellegű, ámde Lidibe vásárolt elektromos eszköz, teljesen egyforma hibát?”

Úgy hívják, tervezett elavulás. Most kapták meg a jelet a nagy testvértől. Ettől kezdve már más a kérdés: Mi az esélye hogy vétel körzetben volt mindkettő?
(#) tbarath válasza SzilCsong hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Idézet:
„Mennyi az esélye annak, hogy közel egy időbe produkáljon, két, teljesen más jellegű, ámde Lidibe vásárolt elektromos eszköz, teljesen egyforma hibát?”

Az esélye x, ahol 0 < x < 1.
De tényleg. Ezek jellemzően "koca" felhasználásra tervezett, és ahhoz képest viszonylag túlméretezett készülékek. Selejt persze itt is van, mint mindenhol.

Viszont ha már szóba került, akkor Lidl/Aldi/Conrad olcsó szerszámokkal kapcsolatban kérdeznék. Pár hete elővettem szerelni egy olcsó bitkészletet, ha jól sejtem Conradban vettem 5+ éve, de előfordul ilyen Lidl és Aldi kínálatban is időnként, max. a doboz színe más. Van benne egy hitvány bites csavarhúzó, 30-40 különféle kereszthornyos és egyenes bit, és kb. 10 dugókulcs bit. És azt láttam, hogy néhány bitfej elkezdett rozsdásodni (a doboz plexije sérült).
Aztán múlt héten veszem elő ugyanebből a szekrényből az Aldis vízpumpafogómat, amit kb. 1 éve bontottam ki műanyag csomagolásából, (és odaadtam havernak mert kellett neki egy szereléshez, visszahozta, azóta a szekrényben van), hát az is rozsdásodik.

Nem a minőségük a probléma, nyilván nem komoly cro-moly szerszámokról beszélünk, szóval csodát nem várok, de nem szeretném, ha megenné a rozsda a cuccokat (van abban a szekrényben értékesebb dolog is).

Szóval 1. kérdés: mit kezdjek ezekkel? Addig megvan, hogy rozsdamaró és drótkefe, de utána mi legyen? Az nyilván nem játszik, hogy lefújom fegyverolajjal, aztán használat előtt meg lemosom alkohollal. Mint ahogy az se, hogy minden olcsó vackot cseréljek le brand termékre százezrekért, amiről hihető, hogy nem kezd el rozsdásodni.

És a 2. kérdés: mitől lehet? Budapesti lakás, baromi száraz a levegő. De tényleg. Mindenféle műszerek most ősszel 30% körüli relatív páratartalmat mutatnak, de 50% fölött szinte soha nincs. Nem hitelesített műszer egyik se, de nagyon ugyanazt mutatják (mondjuk 3 különböző eszköz ugyanott és ugyanakkor 31% és 35% között).
A szekrény egy beépített szekrény az előtérben, a fürdőszoba ajtaja mellett, ajtaja folyamatosan bezárva, kb. 2 mm hézag van a két ajtó között. Fürdés zárt ajtónál, utána általában kereszthuzatot csinálok (fördőaablak és ajtó nyitva, háló ajtó és ablak nyitva, ventillátor fúj az hálóban az ablak felé), 10 perc után kb. semmit se érezni a párából. A másik verzió, ha kb. 5 fok alatti vagy körüli a kinti hőmérséklet, akkor zárt fürdőajtó mellett nyitott fürdő ablakkal szellőztetek, amíg ki nem megy a pára. Szóval nem hiszem, hogy ez okozná.

A másik lehetőség az, hogy a beépített szekrény hátsó fala a lakás oldalfala, ami a lépcsőház felé néz. És a lépcsőházban sokat van nyitva az ablak, télen is (küzdök ellene), és gondolom ott nincs komoly szigetelés se a falon, szóval _elvileg_ alakulhatna ki ott olyan hőmérséklet-különbség, ami miatt csapódhatna le ott pára, ami utána megeszi a cuccot. De a fapolcokon nincs deformáció, illetve az oda rakott páratartalom-mérő se mutat semmi eltérést a kintihez képest - random megnézés alapján.
Jó lenne oda egy cucc, ami mér és logol folyamatosan, csinálok is egyszer majd, talán, de TFH valami pára probléma van a szekrényben: mit csináljak? Rakjak a szekrénybe mindenfelé macskaalmot, rizst, sót, tampont, akármit?
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2022
(#) sargarigo válasza tbarath hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Esetleg magát a szerszámot benyomod egy kiló rizs közé
Érdekes probléma, nekem sem jut eszembe jobb ötlet.
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Általában annyi olaj elegendő ami egy olajozás, majd ronggyal letörlés után marad rajta. Tehát nem kell úsznia a fegyverolajban. Ha esetleg ennyi maradék olaj is zavar, amikor használni szeretnéd, akkor lehet, hogy mégis érdemes beruházni néhány jobb anyagból készült szerszámra.
Még ötletként: egy csomó cucc csomagolásába raknak szilikagélt, hogy megkösse a párát. Ezt elkezdheted gyűjteni, és a szekrényben tárolni egy kis dobozban...
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Az olaj letörlés logikus, de nem szeretem az olajos dolgok fogását, a zsebem pedig a drága szerszámok árát. A szilikagél jó ötlet, csak nyilván kiszakad és szétfolyik. De ez is kb. a macskaalom kategória, szívja a nedvességet. Aminek egyébként semmi jelét nem tapasztalom, nincs nedvesség, pára, hideg, semmi a szekrényben, legalábbis eddig nem sikerült kimutatnom. De majd csinálok valami loggert ha ráérek.
(#) pipi válasza tbarath hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 2
 
Nálam a közelben lévő vasklorid lehetett agresszív, a műhelyben meg a sósav...
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Olyasmi amit pipi írt nem jöhet szóba? Nincs valamilyen vegyszer a közelben aminek a kipárolgása elősegítheti a rozsdásodást?
(#) erbe válasza tbarath hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Ellenpélda: Vegyél valódi NDK gyártmányú szerszámokat. '71-73 között vettem őket néhány km-re a gyártó cégtől (üzletben ). Hányódtak mindenfelé. Szabadban, kistraktor ládájában, ahová időnként befolyott az eső. Sárgás nikkelezett (nem krómozott) felület. Sok helyen szürkésre kopott, tehát az alapanyagig. Rozsda sehol. Ami tönkrement eddig, a vízpumpafogó, mert átugrik a mélyedéseken. Túl karcsú.
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Írtam választ pipinek, de megette a guláta.
Tehát zárt izopropil, sűrített levegő (gyakorlatban PB gáz dobozolva), wd40 és féktisztó van még ott. Egyiknek se kellene agresszívkodni, illetve ha komolyabb mennyiség kijutna, azt csak érezném. De ez is egy nyom, jó ötlet
(#) tbarath válasza erbe hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Aha, meg levehető ajtajú NDK turmixgépet is nem? Bár melegszendvics-sütőből is az az igazi, vettem 2 újat is manapság, de mindegyiket újra kellett gondolni a tervezőnek, aztán hulladék mind.
Azok akkori áron kb. annyiba kerültek, amennyiből ma ipari használatra készült, minőségit veszel. De amúgy utálom, amit csináltál velem. Gondoltam, hogy alá is támasztom ezt némi árral, rákerestem, és párezer Ft-ért sorakoznak a DeWalt, Makita, Stanley, Wiha, stb. készletek, sokkal olcsóbb, mint gondoltam. Szóval lehet, hogy ez lesz az irány, sőt, nagyon rákívántam pár dologra. Ezekből a márkákból melyiket érdemes venni (tudom, hitvita, ezért elsősorban tapasztalatok érdekelnének).
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
A féktisztitónak próbáltam utána nézni mi lehet benne. Gyártófüggő, de kb. ezeket találtam:
- Alacsony forráspontú hidrogénnel kezelt benzin
- Izopropil alkohol
- Aceton
- Metilén-klorid
- Tetraklór-etilén
- Széndioxid
- PB gáz
(#) Skori válasza erbe hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Az NDK-ban a tervezett elavulás fordítottja volt akkoriban, ugyanis a minimum élettartam volt törvényben meghatározva egyes készülékekre (pl. hűtőszekrény > 20év).
Faterom NDK-ban gyártott "Multimax" fúrógépe lassan 60 éve megvan neki, jelenleg már kissé kopott de amúgy hibátlan...
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Nov 13, 2022 /
 
Mi nemrég szívtuk meg egy régi szerszámmal. Az alany egy régi bivajerős szovjet fúrógép volt, a feladat pedig cefre keverőszárral való átkeverése. Anyagfáradás pont akkor mutatkozott meg, a motor és a tokmány közötti áttétel megadta magát, javíthatatlanul széthullott szegény fúrógép. Kár érte, de selejteznünk kellett. Attól még valakivel megnézettük, de javíthatatlan lett.
(#) szs válasza Skori hozzászólására (») Nov 13, 2022 / 3
 
És az pontosan a "tervezett elavulás".
Az NDK-ban pedig ritkán gyártottak tertósat. Csak ha nem használtad, akkor ténylek örökké bírta.
Mindenképp: kocsikat ma is 15-20 év élettartamra terveznek, kb addig bírják is (persze, javítani időnként kell). Tv-t 13 év után cseréltünk. Házat egyszer (biztosan kínaiak építették, mi? )
Azt hiszem, a '70-es'80-as években örültünk volna a mai dolgok tartósságának. Kb egy évi fizetésedért kaptál ugyanolyan "kevésbé tartós"-t, mint ma egyhaviért.
1986-ban vettem egy vadonatúj 350-es JAWA-t. 6000km után tönkrement a motorja (aki ismer, tudja, hogy nem a veuetési stílusom miatt). Ennyit a régi dolgok örök életéről. Nem attól jó semmi, hogy régen jobb volt. Csak elfeledtétek, hogy általában szar volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2022
(#) sonajkniz válasza szs hozzászólására (») Nov 13, 2022 /
 
Idézet:
„1986-ban vettem egy vadonatúj 350-es JAWA-t. 6000km után tönkrement a motorja”

Jó sokáig bírta!
Nekem ennyit sosem ment el. Ettől függetlenül szerettem. (és szereltem)
25 év után engedtem el végképp a kezét.
Ugyanígy voltam a 120-as Skodával. 22 év szerelés, mire lecseréltem a típust.
Viszont volt mindkét gépnek vitathatatlan előnye a maiakkal szemben.
Meg tudtam otthon bütykölni őket, és a váz (kasztni) valamint a futómű strapabírósága (nem minősége) messze kenterbe verte a mai gépeket.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Nov 13, 2022 /
 
Hát, ha neked a 6000 km jó futásteljesítmény...
Havonta 8000-es átlagom van mostanában. Havonta vegyekúj gépet?

Idézet:
„vitathatatlan előnye a maiakkal szemben.
Meg tudtam otthon bütykölni őket,”

A maiakat nem kell bütykölni. Igaz, ha elromlanak, az pénzes -de kimondhatatlanul ritkább.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2022
(#) Skori válasza szs hozzászólására (») Nov 14, 2022 /
 
A JAWA-t úgy tudom, hogy nem az NDK-ban gyártották. Viszont az MZ-t és az ETZ-t igen. És hatalmas különbség volt az MZ javára. Nekem volt ETZ150-es, majd ETZ251-es motorom is. Ez utóbbit használtan vettem, és több mint 15 évig használtam, vagy 8 évig rendszeres munkába járáshoz is. Amikor eladtam még mindig jó állapotban volt...

És hogy a vicc mennyire is az.... anyámék NDK turmixgépe is megvan még. 1Literes üveg kehely, 300W-os motor (mondjuk a mérete alapján lehetne 2kW-os is ) Nemrég használtam is, hibátlan.

Még annyit hogy vezettem Jawa-t, és az újabb twin-sport verziót is (ugyanolyan sz@r volt az is mint a régi). Az ETZ minden nyűgjével együtt is sokkal jobb volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2022
Következő: »»   177 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem