Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Söt tudok ehhez rosszabb hozzállást. Az egyik drága szerszámboltban létezik ugyanaz a konstrukcio mint az ötven éves, csak a cég neve változott. A szekrény vaslemez a fiokok meg plexiszerü akrilbol. A fiokok mérete azonos mint 5 éve, csak most 10 emeletes s nem 12 és vagy 5x drágább mint a parkside meg hasonlok. Ehhez már valoban börzei tapasztalat vagy butaság kell megindokolni, hogy miért kellett a gyártosort megváltoztatni, hogy csak 50 fiok férjen a szekrénybe és miért tüntek el a nagyobb fiokok ugxanabbol a szekrenyböl. Ha már valaki mindenáron az innováciora esküszik akkor a régi mellé gyárthat ilyet is, de nem helyette. S mindez olyan korban amikor még a butorlapok méreteit is okvetlenül szabványositani kell ( egyformára).
Idézet: „A szekrény vaslemez a fiokok meg plexiszerü akrilbol” Vettem ilyet én is a régi helyére, mert az már nagyon viseltes volt. Az új fiókok meg kivétel nélkül sorjásak voltak át kellett mindegyiket reszelgetni..
Ellenállások, és egyéb "szalagos" alkatrészek tárolására a célzott méretben készülő rekeszes fiókok tűnnek a leginkább praktikusnak. Szerintem ehhez ekkora rekesz durva túlzás, feltételezve a rekeszenkénti értékeket.
Én korábban gyártottam tároló szekrénykéket, amikben különböző rekeszméretű fiókok kapnak helyet. Mivel ez kimondottan elektronikai alkatrész tárolására szántam, ezért itt éppen 2*12 rekesz egy fiók alapkiosztása, vagy ennek fele vagy többszöröse. Később egészen változatos célokra is készítettem ilyeneket, mint pl. varrósnak, gyöngyfűzőknek, érmegyűjtőknek, sőt olyan is készült amiben ásványok kerültek elhelyezésre.
Itt árulják még mindig a lemez vázas fiókokat, lehet pont ezeket a méreteket keresed: Bővebben: Link
Anno a nagyobb elektronikai disztribútorok is forgalmazták, náluk is érdemes megnézni. Conradnál biztos hogy volt, de láttam már a farnellnél is hasonlót. Persze ezek más árkategória, és igazán sose voltak olcsóbbak (ifjú tanulóként hogy sóvárogtam egy ilyenre, aztán csak maradtak a gyufásdobozok). Most meg már nem vennék semmi pénzért, amilyen sérülékenyek ezek az akril fiókok, de az egy más kérdés
A plehbox szimpatikusabb a beosztás miatt, de a Temu szekrénye szebb, igaz a több helyet foglal..A Temun össza vissza vannak a méretek is. Az egyik kepen 15,5 cm a fiok mélysége a másikon meg 14….
Én iskolás koromban egy szegedi elektronikai boltban ámultam el.
Az a rengeteg kis fiókos nagy szekrények, az egész üzlet helyiségben, mindegyik alkatrész külön. Én meg még, akkor, egy cipős dobozban tartottam az egész műhely sarkomat. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2025
Tényleg, én is....
..Azután gyufásdobozokat ragasztottam össze egyfajta szortiment gyanánt, ami habár működött, de hamar tönkrement....
Azért nem volt rossz meglldás. Én is évekig ilyen dobozokban tartotta. Az ellenállásokat. Kivülröl a 12 dobozt szépen körberagasztottam öntapado müanyag tapétával. Gond nélkül kibirta az éveket. Kicsi volt, befért minden táskába ha jol emlékszem 6 darab ilyen 12s minitárolom volt.
Ha ilyen cuccokat is akarsz bennük tárolni akkor rakj beléjük egy szivacsot es abba nyomkodd bele az érzékeny alkatrészeket. Én eddig nem vettem észra, higy valami tönkrement függetlenül attol, higy volt benne szivacs vagy nem. Szinte az egész CMOS logikai cuccokat ilyen dobozokban tartom.
( a drágább procikat, memoriákat stb extra szivacsos dobozban tárolom.) Késöbb amikor azokban az idomcsövekben jöttek az iC-k azokat vágtam olyan méretre, mint a fiok azért érdekelnek a hosszabb fiokok. Azok a csövek SMD védelmet is biztositanak. Idézet: „... és többször elgondolkodom rajta, hogy kinek szedtem én össze ezt a sok alkatrészt...” Ezen én is gondolkodtam már, hogy majd kinek gyűjtőm én is az alkatrészeket. A múltkor csak úgy eszembe jutott, hogy az alkatrészeimhez rajtam kívül senki sem nyúl. Amit nem találok azt én rakom el, ami tönkre megy azt én teszem tönkre stb... Ezek olyan titkos dobozok, a fiókok, vagy éppen a kekszes dobozok. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2025
Nem irtam de a fekete szivacsra gondoltam.
Sajnos nemcsak te vagy igy. Nemrégen én is kidobtam egy egész doboz TTL alkatrészt. Már a kutyának sem kell, a CMOS is már lassan ilyen sorsra jut. Ha esetleg kell akkor olcsobb es gyorsabb venni mint keresgélni.
Ha a helykihasználás hatékonysága is szempont, akkor a kör alakú tárolók a legkevésbé ideálisak. Illetve a rekeszelés szempontjából is felvetnek kérdéseket.
Sok új cucc érkezett a kajaboltba (ha még nincsen elég cuccod az utókornak).
Például ha vettél faesztergát, akkor most pont van (akkor nem volt) hozzá késkészlet.
Én abban reménykedek, hogy valamelyik unokám talán közelébe kerül az elektronikának, és majd az utódaimnak nem kell azon törniük a fejüket, hogy melyik hulladék lerakatba szállítsák azt az irgalmatlan mennyiségű alkatrészt, amit a gyűjtőszenvedélyem okán már vagy 50 éve halmozok.
Idézet: Ha én kidobok valamit, rövidesen pont az fog kelleni. Mörfi ezzel mindig piszkoskodik nálam. „Nemrégen én is kidobtam egy egész doboz TTL alkatrészt.”
Én már ingyen odaadok bármit, ha tudom hogy "jó kezekbe kerül".
Dehát így is szaporodik, mert kapok kettőt, "mert akkor jó kezekbe kerül".
OC 1070 tranzisztort már a gugli is nehezen találja meg. Nekem csak bele kell nyúlni az egyik fiókba. Az volt az első.
![]() Igaz, a fém kupakja helyett már apró égőburát kapott, mert fényérzékelőként kísérleteztem vele.
Amikor én vettem az első tranyót, az OC1070-nek feketére festett üvegbúrája volt. csak le kellett vakarni róla és így szolgált tovább. Szilikonzsírral volt kitöltve belül..
P15 ha jól emlékszem 70Ft. körüli volt, egy havi átlagbér kb: 2500Ft. volt akkor. Vettem a helyi Kerawillben 2db.-ot, nagy beruházás volt.
Elöfordul sajnos nálam is. De mindennek van határa.
Én is főleg papírdobozokban tartok dolgokat, mert Hestore-rendelés kellő utánpótlást biztosít jól tornyozható szabvány méretű dobozokból, bár főleg csatlakozók, kapcsolók, hűtőbordák meg egyéb nagyobbacska dolgok laknak benne, félvezetők mindenféle kis szortimentes dobozokban vannak szétszórva. Sokáig az ellenállásaimat is ömlesztve tartottam egy Hestore-dobozban, de pont mostanában kezdtem el keresni valami jobb megoldást (apropó, tud valaki olyan kis rekeszes dobozt, amibe jól elfér az ellenállás szalagban?)
Kérj Alkotótól doboz ajánlatot. Nagyon szép fiókos szortiment dobozokat készít, akár 24 rekeszes fiókokkal, amikben az értéksorok szerint lehet tárolni az ellenállásokat, meg más hasonlóan értéksoros alkatrészeket, kondikat zenereket, stb.
Mikor én vettem, 30.-Ft volt az OC. Bérekről még nem volt fogalmam, ipari tanuló voltam. Akkor talán havi 200 Ft ösztöndíjjal.
Én csak az OC1074-re emlékszem, az 70,-Ft körül volt. Még általánosba jártam. Aztán apám szerzett valami kontaktot az EMO-hoz, elmentem, 5,-Ft-ért vettem BC184C tranyókat. Kiábrándító volt, a vasfüggöny... Aztán két évre rá kaptam 4 db 2N3055-öt. Állítólag egy svédországi telekommunikácós kütyüből szedték ki... Később már egyszerűbb volt, mert írtunk a Toshibának egy meleg hangú levelet. Küldtek is 5 db 2SD113-as tranyót. Később meg 2SC1005-öt.... Meg egy brossúrát erősítő kapcsolási rajzokról. Meg akkoriban volt valami EXPO náluk, küldtek jelvényt,- valami kitűzőt, meg további brosúrákat. De a TEXAS is küldött valami ( Darlington? Komplementer pár? ) tranyókat. Szóval, apám volt az anyagbeszerzőm és nagyon találékonynak bizonyult... Szóval azért volt romantikája az életnek akkoriban...
Azért amióta seperc alatt itt van gombokért, a kínai cucc és nyák, erősen lecsengett a "free sample" és "evaluation board" üzletág (itt is).
Persze mostanság is van vásár, belemarkolhatsz az "ingyen vihető cines pitlibe". Nekem már kicsit ciki, hogy megkérdezem a kiállítót, hogy vihetek ebből? Persze, amennyit akar, ha kér, adunk ingyen szatyrot is.
Szia!
Háát igen, az OC 1070 -71-esek már jók voltak, és nekem még van fém búrás is. Én a BC301-es tetejét reszeltem le optprtanzisztornak. Egyébként meglepő, hogy az orosz, bocsánat szovjet, germán teljesítmény tranzisztorok búra vágás után nagyon jó opto tulajdonságokat mutattak. Ha érdekel, tudom a megoldást az utánpótlás nevelésére... Sajna ugyan ebben a cipőben járok én is, a fiamat ugyan érdekli, de már mindent a NET-en akar megoldani... Boy A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Én meg még, akkor, egy cipős dobozban tartottam az egész műhely sarkomat.