Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Ha jól emlékszem, apám egy P13B - ejtsd: "Péntek 13 Bé" - tranzisztor kalapját vágta le hasonló célból. Drága alapanyag lehetett akkor, talán félig rossz volt már.
P15 ha jól emlékszem 70Ft. körüli volt, egy havi átlagbér kb: 2500Ft. volt akkor. Vettem a helyi Kerawillben 2db.-ot, nagy beruházás volt.
Elöfordul sajnos nálam is. De mindennek van határa.
Én is főleg papírdobozokban tartok dolgokat, mert Hestore-rendelés kellő utánpótlást biztosít jól tornyozható szabvány méretű dobozokból, bár főleg csatlakozók, kapcsolók, hűtőbordák meg egyéb nagyobbacska dolgok laknak benne, félvezetők mindenféle kis szortimentes dobozokban vannak szétszórva. Sokáig az ellenállásaimat is ömlesztve tartottam egy Hestore-dobozban, de pont mostanában kezdtem el keresni valami jobb megoldást (apropó, tud valaki olyan kis rekeszes dobozt, amibe jól elfér az ellenállás szalagban?)
Kérj Alkotótól doboz ajánlatot. Nagyon szép fiókos szortiment dobozokat készít, akár 24 rekeszes fiókokkal, amikben az értéksorok szerint lehet tárolni az ellenállásokat, meg más hasonlóan értéksoros alkatrészeket, kondikat zenereket, stb.
Mikor én vettem, 30.-Ft volt az OC. Bérekről még nem volt fogalmam, ipari tanuló voltam. Akkor talán havi 200 Ft ösztöndíjjal.
Én csak az OC1074-re emlékszem, az 70,-Ft körül volt. Még általánosba jártam. Aztán apám szerzett valami kontaktot az EMO-hoz, elmentem, 5,-Ft-ért vettem BC184C tranyókat. Kiábrándító volt, a vasfüggöny... Aztán két évre rá kaptam 4 db 2N3055-öt. Állítólag egy svédországi telekommunikácós kütyüből szedték ki... Később már egyszerűbb volt, mert írtunk a Toshibának egy meleg hangú levelet. Küldtek is 5 db 2SD113-as tranyót. Később meg 2SC1005-öt.... Meg egy brossúrát erősítő kapcsolási rajzokról. Meg akkoriban volt valami EXPO náluk, küldtek jelvényt,- valami kitűzőt, meg további brosúrákat. De a TEXAS is küldött valami ( Darlington? Komplementer pár? ) tranyókat. Szóval, apám volt az anyagbeszerzőm és nagyon találékonynak bizonyult... Szóval azért volt romantikája az életnek akkoriban...
Azért amióta seperc alatt itt van gombokért, a kínai cucc és nyák, erősen lecsengett a "free sample" és "evaluation board" üzletág (itt is).
Persze mostanság is van vásár, belemarkolhatsz az "ingyen vihető cines pitlibe". Nekem már kicsit ciki, hogy megkérdezem a kiállítót, hogy vihetek ebből? Persze, amennyit akar, ha kér, adunk ingyen szatyrot is. ![]()
Szia!
Háát igen, az OC 1070 -71-esek már jók voltak, és nekem még van fém búrás is. Én a BC301-es tetejét reszeltem le optprtanzisztornak. Egyébként meglepő, hogy az orosz, bocsánat szovjet, germán teljesítmény tranzisztorok búra vágás után nagyon jó opto tulajdonságokat mutattak. Ha érdekel, tudom a megoldást az utánpótlás nevelésére... Sajna ugyan ebben a cipőben járok én is, a fiamat ugyan érdekli, de már mindent a NET-en akar megoldani... Boy A hozzászólás módosítva: 9:43
Idézet: „Ha érdekel, tudom a megoldást az utánpótlás nevelésére...” Pár mondatban elmesélhetnéd, valószínűleg nem csak én járok ebben a cipőben. ![]() Hozzáteszem, nagyon rossz a pedagógiai érzékem, nem nagyon boldogultam a fiaim fizika, meg matek szeretetének megalapozásával. |
Bejelentkezés
Hirdetés |