Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   211 / 212
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Nemcsak erröl van szo, hanem pl arrol, hogy ilyet az ember nem pár honapra vesz, hanem ahogy az én esetemben, több évtizedre, és itt ott elöfordul, hogy jol jönne még néhány darab, de az szinte ma kizárt, hogy azonos méretüt, kapj netalán más fiokbeosztással. Csak jelenlegi mühelyemben már vagy 3 féle ilyen szekrény van, és ugy is néz ki a fal.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Valóban ezt a dobozt változatlan formában csak tízen éve lehet kapni, nem évtizedek óta. Ha végig egységest akarsz, akkor vagy egyszerre veszed meg és sokáig üres marad, vagy egyedileg gyárt(at)od le fából, ahogy azt Alkotótól is megkaphatod. Ennek hátránya, hogy vastagabb és masszívabb szekrénykét kapsz tőle, mintha műanyag lenne, viszont cserébe jobban néz ki, és testreszabhatod.
Minden esetre tudomásul kell venni, hogy semmi nem örök, s igen ritka dolog az, amiből most ugyan úgy tudsz venni, mint húsz éve és az ugyan olyan is lesz. Jelenleg ez a fajta doboz legalább öt féle gyártótól kapható ugyanebben a méretben és típusválasztékban, az áruk is egyforma árkategóriában (4500-6000) mozog.
Most megnéztem és 2014-ben írtam róla, hogyan készítettem az enyémhez címkéket. Már akkor se volt újdonság, emlékszem, hogy nem az első garniturából sikerült vennem, mert mindet elkapkodták akkoriban és amikor végre ismét volt a boltban talán két évvel később, akkor vettem az első kettőt belőle. Majd rá pár évre még kettőt. Szóval ez a doboz legalább 11, de inkább 13 éve létezik ebben a formában és méretben. Nekem azóta se mattult be, nem tört el, nem vetemedett el.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Söt tudok ehhez rosszabb hozzállást. Az egyik drága szerszámboltban létezik ugyanaz a konstrukcio mint az ötven éves, csak a cég neve változott. A szekrény vaslemez a fiokok meg plexiszerü akrilbol. A fiokok mérete azonos mint 5 éve, csak most 10 emeletes s nem 12 és vagy 5x drágább mint a parkside meg hasonlok. Ehhez már valoban börzei tapasztalat vagy butaság kell megindokolni, hogy miért kellett a gyártosort megváltoztatni, hogy csak 50 fiok férjen a szekrénybe és miért tüntek el a nagyobb fiokok ugxanabbol a szekrenyböl. Ha már valaki mindenáron az innováciora esküszik akkor a régi mellé gyárthat ilyet is, de nem helyette. S mindez olyan korban amikor még a butorlapok méreteit is okvetlenül szabványositani kell ( egyformára).
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Idézet:
„A szekrény vaslemez a fiokok meg plexiszerü akrilbol”

Vettem ilyet én is a régi helyére, mert az már nagyon viseltes volt. Az új fiókok meg kivétel nélkül sorjásak voltak át kellett mindegyiket reszelgetni..
(#) Alkotó válasza sany hozzászólására (») Aug 24, 2025 / 2

Ellenállások, és egyéb "szalagos" alkatrészek tárolására a célzott méretben készülő rekeszes fiókok tűnnek a leginkább praktikusnak. Szerintem ehhez ekkora rekesz durva túlzás, feltételezve a rekeszenkénti értékeket.
Én korábban gyártottam tároló szekrénykéket, amikben különböző rekeszméretű fiókok kapnak helyet. Mivel ez kimondottan elektronikai alkatrész tárolására szántam, ezért itt éppen 2*12 rekesz egy fiók alapkiosztása, vagy ennek fele vagy többszöröse. Később egészen változatos célokra is készítettem ilyeneket, mint pl. varrósnak, gyöngyfűzőknek, érmegyűjtőknek, sőt olyan is készült amiben ásványok kerültek elhelyezésre.

tároló4.JPG

(#) 06smici válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 18:30 / 2

Itt árulják még mindig a lemez vázas fiókokat, lehet pont ezeket a méreteket keresed: Bővebben: Link
Anno a nagyobb elektronikai disztribútorok is forgalmazták, náluk is érdemes megnézni. Conradnál biztos hogy volt, de láttam már a farnellnél is hasonlót. Persze ezek más árkategória, és igazán sose voltak olcsóbbak (ifjú tanulóként hogy sóvárogtam egy ilyenre, aztán csak maradtak a gyufásdobozok). Most meg már nem vennék semmi pénzért, amilyen sérülékenyek ezek az akril fiókok, de az egy más kérdés
(#) Massawa válasza 06smici hozzászólására (») Kedd, 19:21 /

Kösz!
(#) csjoki válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 19:25 /

Ez is jól néz ki TEMU
(#) Massawa válasza csjoki hozzászólására (») Kedd, 19:39 /

A plehbox szimpatikusabb a beosztás miatt, de a Temu szekrénye szebb, igaz a több helyet foglal..A Temun össza vissza vannak a méretek is. Az egyik kepen 15,5 cm a fiok mélysége a másikon meg 14….
(#) sany válasza 06smici hozzászólására (») Kedd, 22:46 /

Én iskolás koromban egy szegedi elektronikai boltban ámultam el. Az a rengeteg kis fiókos nagy szekrények, az egész üzlet helyiségben, mindegyik alkatrész külön. Én meg még, akkor, egy cipős dobozban tartottam az egész műhely sarkomat.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:46
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 23:05 /

ESD szempontjából vajon van valami különbség az (általában olcsóbb) csavarosdobozok és az ilyen tárolók közt, beleértve a régi fémvázasakat is?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 23:06
(#) adapter válasza sany hozzászólására (») Sze, 19:17 / 1

Tényleg, én is....
..Azután gyufásdobozokat ragasztottam össze egyfajta szortiment gyanánt, ami habár működött, de hamar tönkrement....
(#) Massawa válasza adapter hozzászólására (») Sze, 20:12 /

Azért nem volt rossz meglldás. Én is évekig ilyen dobozokban tartotta. Az ellenállásokat. Kivülröl a 12 dobozt szépen körberagasztottam öntapado müanyag tapétával. Gond nélkül kibirta az éveket. Kicsi volt, befért minden táskába ha jol emlékszem 6 darab ilyen 12s minitárolom volt.
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Sze, 20:20 /

Ha ilyen cuccokat is akarsz bennük tárolni akkor rakj beléjük egy szivacsot es abba nyomkodd bele az érzékeny alkatrészeket. Én eddig nem vettem észra, higy valami tönkrement függetlenül attol, higy volt benne szivacs vagy nem. Szinte az egész CMOS logikai cuccokat ilyen dobozokban tartom.

( a drágább procikat, memoriákat stb extra szivacsos dobozban tárolom.)
Késöbb amikor azokban az idomcsövekben jöttek az iC-k azokat vágtam olyan méretre, mint a fiok azért érdekelnek a hosszabb fiokok. Azok a csövek SMD védelmet is biztositanak.
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 22:02 /

Hát... mivel a szivacs, a természetes is (utánanéztem) jó szigetelő, lehet, hogy nagyjából mindegy, mibe bököd bele az alkatrészeket, csak te ezt választottad. A fekete, szénnel töltött szivacs persze profi, a rózsaszín hab meg egészen tűrhető.

Nekem más a módszerem: nagyrészt papírdobozokat tartok. A papír jobb a műanyagnál ESD szempontjából és ingyen van, a polcon pedig jól elférnek. Persze csak hobbizom. Főleg a laposakat szeretem, mint egy kis alaplap vagy tablet doboza, azokat nyitogatom, mikor keresek valamit. Sok alkatrészt már ki sem veszek a rendeléskor érkező tasakjukból a feliratok miatt, mert túl kicsik lettek az évek során. De van csavarosdoboz is rekeszekkel pl. reléknek, távtartóknak.

Régen egy-két dobozban alufóliával borítottam szintén valami nem biztonságos anyagot, amiken valaha alkatrészeket kaptam, és abba böködtem bele a CMOS és HC IC-ket stb. De ha kiveszek egyet, visszadugni mindig kicsit odébb kell. A félkész modulok meg semmilyen védelmet nem kapnak az öblösebb papírdobozaikban.

Amúgy van egy ESD-safe SMD-táskám is 0402-ig bezárólag - kínai, de nem rossz, csak abba a nagyobb tokok nem férnek bele. : -) És tényleg az utolsó összetevő: lehet kapni fémdobozos kekszeket (a belsejük nem festett); a FET-ek és kényes, valamint gurulós alkatrészek abba kerülnek. Klassz rekeszeket lehet forrasztani beléjük, irtó jól fogja az ón. : -) De van még ötletem, ami nem n-szer 10-15 eFt...
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:03
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Sze, 22:46 / 1

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek - bár ezekben zömmel kevésbé kényes cuccok vannak. Különben a körtés volt a legjobb.

Lebuktam: én is vettem a biztosan hamis TIP3055-ökből és BD-kból. Cserében lefényképeztem egy eredetit egy más erkölcsű korszakból - persze ingoványos összehasonlítás ez is.

De a legnagyobb baj az, hogy mostanában már a fiatalabbak helyett - finoman szólva - az idősebbek közé sorolom magam, és többször elgondolkodom rajta, hogy kinek szedtem én össze ezt a sok alkatrészt (nehogy ne legyen, amikor kell, ugye), és ha a következő húsz évben csakis itthon ülnék és építgetnék, vajon mekkora része fogyna el...
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:47
(#) sany válasza tki hozzászólására (») Sze, 23:35 / 2

Idézet:
„... és többször elgondolkodom rajta, hogy kinek szedtem én össze ezt a sok alkatrészt...”

Ezen én is gondolkodtam már, hogy majd kinek gyűjtőm én is az alkatrészeket. A múltkor csak úgy eszembe jutott, hogy az alkatrészeimhez rajtam kívül senki sem nyúl. Amit nem találok azt én rakom el, ami tönkre megy azt én teszem tönkre stb... Ezek olyan titkos dobozok, a fiókok, vagy éppen a kekszes dobozok.
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:36
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Csü, 6:21 /

Nem irtam de a fekete szivacsra gondoltam.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Csü, 6:25 /

Sajnos nemcsak te vagy igy. Nemrégen én is kidobtam egy egész doboz TTL alkatrészt. Már a kutyának sem kell, a CMOS is már lassan ilyen sorsra jut. Ha esetleg kell akkor olcsobb es gyorsabb venni mint keresgélni.
(#) Alkotó válasza tki hozzászólására (») Csü, 8:10 /

Ha a helykihasználás hatékonysága is szempont, akkor a kör alakú tárolók a legkevésbé ideálisak. Illetve a rekeszelés szempontjából is felvetnek kérdéseket.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Csü, 13:20 /

Sok új cucc érkezett a kajaboltba (ha még nincsen elég cuccod az utókornak).
Például ha vettél faesztergát, akkor most pont van (akkor nem volt) hozzá késkészlet.
(#) tki válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 13:28 / 1

Pedig olyan szépek, hogy én a kerekségüket nem is látom. : -) Kérdéseket meg főleg. Nekem nem kell ebből százat legyártanom egy nagy műhelynek - ahogy mondtam, ez az egyikfajta tárolómegoldás a sokféléből, amit használok, és jólesett elkészíteni.

Amúgy mit tegyek, ha ez a Tivoli ízlett a legjobban... Ha a boltban megnézed, szögletes kekszekesdobozokból is van egy csomó, sőt szerintem ilyen nagy, téglányi pléhdobozokat külön is lehet vásárolni (eredetileg) különféle célokra. Óvatosan mondom az anyagát, mert kicsit keverem őket.
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 13:29 /

Ja, az kiváló.
(#) tki válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 13:31 /

Egyébként nem dicsértem meg a famunkáidat, tényleg szépek.
(#) Suba53 válasza sany hozzászólására (») Csü, 19:46 / 1

Én abban reménykedek, hogy valamelyik unokám talán közelébe kerül az elektronikának, és majd az utódaimnak nem kell azon törniük a fejüket, hogy melyik hulladék lerakatba szállítsák azt az irgalmatlan mennyiségű alkatrészt, amit a gyűjtőszenvedélyem okán már vagy 50 éve halmozok.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 19:57 /

Idézet:
„Nemrégen én is kidobtam egy egész doboz TTL alkatrészt.”
Ha én kidobok valamit, rövidesen pont az fog kelleni. Mörfi ezzel mindig piszkoskodik nálam.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Csü, 20:17 / 3

Én már ingyen odaadok bármit, ha tudom hogy "jó kezekbe kerül".
Dehát így is szaporodik, mert kapok kettőt, "mert akkor jó kezekbe kerül".
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 20:30 /

Ez nagyon jó.
(#) erbe válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 21:11 /

OC 1070 tranzisztort már a gugli is nehezen találja meg. Nekem csak bele kell nyúlni az egyik fiókba. Az volt az első.
Igaz, a fém kupakja helyett már apró égőburát kapott, mert fényérzékelőként kísérleteztem vele.
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Csü, 21:33 / 1

Amikor én vettem az első tranyót, az OC1070-nek feketére festett üvegbúrája volt. csak le kellett vakarni róla és így szolgált tovább. Szilikonzsírral volt kitöltve belül..
Következő: »»   211 / 212
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem