Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Orilux AT1461AÜdvözlet MindenkinekAdott egy Orilux AT1461A ami 2020-ban működőképesen lett kikapcsolva (mellékelt kép), eddig pihent. Szereztem egy TV-játékot (AY-3-8500) gondoltam kipróbálom vele. Sajnos a TV nem működik, erős fény viszzafutási csíkokkal, talán a fény egy kicsit szabályozható de csak minimálisan, gyakorlatilag inkább azt mondanám hogy nem. A képernyőn semmi zaj, hang sincs csak a potméter kontakthibája (1-1 reccsenés) hallható a hangszóróból. Ahogy régen mondták, se kép, se hang, fény van csak. Elnézést a képér, kicsit belelóg egy nadrágszár de a lényeg látszik Esetleg van valakinek ötlete? Egyenlőre még nem mértem semmit csak a rajzot kerestem meg. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2025
Videó vég hiba, nem költséges és problematikus a javítása.
Köszönöm, akkor a PCL84 környékén kell körülnéznem. Szinte biztos nem a cső mert belepróbáltam egy másikat.
Képcső zárlat is lehet már ennyi idősen, de hátha nem.
Köszönöm a tanácsokat, meglett a hiba.
Reménykedtem hogy nem képcső hiszen pár éve működött, annyi gond volt csupán hogy a kontrasztot valami miatt nem lehetett szabályozni, akkor nem sok időm volt rá, nem jöttem rá a hibájára, együtt tudtam élni vele. Rajz alapján elkezdtem méregetni. A PCL84 ig már el sem jutott a feszültséget, a képcső katódján is csak 2-3V-ot lehetett mérni. A bűnös az első képen a 270 Ohm 10W-os ellenállás szakadt volt. Valami oxidáció indult meg (pedig szobában volt a tv) és "megette" a kivezetés és az ellenálláshuzal közötti kapcsolatot, ezeknél a szürke ellenállásoknál már máskor is láttam ilyet, gyanakodhattam volna. Egyenlőre próbaképp egy 320 Ohm-os ellenállással működött, már megrendeltem hozzá az alkatrészt. A játékot is egyenlőre még közvetlen kábelkapcsolat nélkül (még illesztenem kell az RF kimenetét a TV-hez) csak a próba kedvéért behangoltam. ![]() Mégegyszer köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2025
Nekem is így néz ki az ilyen ellenállásom, bár az nem tv-ben van. Valami korhadás eszi a bilincset. Lehet, hogy a felületkezelést rontották el annak idején, valami rossz a kémiában...
Igen, lehet a felületkezelés is, meg szerintem a külső bevonat sem a legszerencsésebb. Volt a zöld fényes fajta azoknál egyiknél sem láttam ilyet.
Nem az ellenállástest külső bevonatával van a gond, hanem a bilincscsel...
A zöld szín a réz oxidációjára utal. Az ellenállásnak a huzal része (a "tényleges ellenállás") általában nem rézből készül, hanem ellenállás-huzalból, ami nem (így) oxidálódik. Ezért kevésbé lényeges a külső bevonat minősége. A bilincset meg nem lehet ellátni azzal a bevonattal, mert pont az a lényege, hogy beállítható a helyzete (nem üzemszerűen, hanem gyártáskor / szervizben). Nekem az az emlékem, hogy a fénye zöld bevonat pont sérülékenyebb, mint a matt szürke: mechanikai behatásra (pl. ütésre, feszítésre, leejtésre) hamarabb reped, töredezik...
Abban igazad van hogy sérülékenyebb a zöld de oxidációt nem láttam még egyiknél sem. A képről amit feltöltöttem, igaz hogy a bilincses ellenállás nem túl szép de az egyenlőre még működik, pont a másikkal volt a gond amin nincs bilincs, meg a felfogatása körül is mindkét oldalon árulkodó a fehéres elszíneződés. A lényeg hogy valamit elszúrhattak a szürkékkel kapcsolatban. Durvább esetben (láttam ilyet is) szinte lepattintható a bevonat az oxidáció miatt, olyan mint amikor a rozsdás vas ledobja a festéket. A zöld bevonat talán jobban véd, nem engedi elindítani a folyamatot. 2020-ban amikor megvettem a TV-t, akkor is pont egy ilyen ellenállással volt gond, az volt a már említett "durvább eset", ha jól emlékszem a bal oldali fekete bilincses került akkor a helyére. Amit leírtam nem feltétlenül általános, inkább saját tapasztalat és persze sok minden befolyásolhatja a jelenséget, lehet hogy csak nekem nem volt szerencsém.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2025
telefunken 2t64u skálaüveg beszerzéseSziasztok kaptam egy telefunken 2t64u régi rádiót. és sajnos tőrőtt az üvege , szeretnék hozzá szerezni egy jót ha lenne valakinek bontot de jó skála üvege megkőszönném üdv lali
Azt gondoltam, erre gondolsz, mint probléma...
Az sem túl szép de a másik szürke a szakadt. Elnézést ha félreérthetően fogalmaztam.
Nem fogalmaztál félreérthetően, csak a kép alapján nekem ez volt logikus...
Ha nem lenne senkinél akkor nem lehet rekonstruálni az eredeti minta szerint?
Ha van teljes kép valahol róla, akkor igen, de itt a fele hiányzik.
Én csak a sajátjaimat tettem közzé. Az eredeti darabot használva egy ügyes grafikus elkészítheti a másik felét.
Tagja vagy a rádiógyűjtők egyesületének? Ott valószínűleg tudnak segíteni.
No így néz ki amikor a korrózió megy be a bilincs felületén a cement alá és dobja le. Szinte mindegyik szürke ellenállás amit láttam valamennyire már korrodált volt. Zöld sosem.
Ezek mindenkinél csúnyán eloxidálódnak. Leválik, szétesik, kiüt rajta. Ez ilyen, ha egy modern fehér kerámiatestes ellenállást teszel a régi cementes helyére, akkor az ugyan nem lesz korhű, de vigaszdíj lesz az örök élet +1 év!
![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 17:25
A zöldnél a lábainál indul meg. Nem tudom mi az az olajzöld sima bevonat (festék?), de az valóban ellenállóbb a párával , idővel szemben, mint a cement.
Rádiómúzeum TardosSziasztok!Nemrégiben Tardoson jártam és megnéztem a rádiómúzeumot. Tarnóczy András bácsi saját gyűjteménye, büszkesége! Nagyon kellemes séta volt a régi készülékek között. Mindegyik rádió működik kérésre meghallgatható. Saját kezűleg javította meg őket és tartja mai napig karban. Elképesztő hozzáértéssel és rengeteg történettet mesél a készülékekről. Ami az apropója, hogy írok az az, hogy 1925 december elsején volt az első rádióadás Magyarországon. Egész pontosan 100 éve! András bácsi megígérte, hogy aki december elsején jön meglátogatni a múzeumot azt pezsgővel várja! 90 éves de csodálatos ismeretek tulajdonosa. Talán meg lehetne szervezni egy látogatást arra a napra, a retró kedvelőknek szerintem kötelező program. Persze nem a potya pezsgő miatt, ha elég sokan lennénk viszünk magunkkal, ne terheljük a pénztárcáját. Egyébként is a gesztus a lényeg! Én megpróbálom szabaddá tenni magam. Egy cikk a múzeumról. Szívem szerint minden topikba betenném, hogy minél több elektronika kedvelőhöz eljusson! A szabályok miatt ezt tartottam a legmegfelelőbbnek. Üdv: Gábor
2 hétig nincs munkahelyem és itt van a kötelező is ami 63 ezer. Egy erre alkalmasabb hónapban benne vagyok.
Én szívesen mennék, lehet, hogy néhány kollégám is jönne.
Szerintem jobb lenne az Alternativ HE találkozó(k)-ba szervezni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |