Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   250 / 577
(#) gkari válasza Iszkakof István hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
EZ80 nem ritka(pl.Vatera), -81 már ritkább,de elég kevés rábigóban volt. Ha nagyon muszály, helyettesíthető 2db. Si-diódával is(olvass vissza!).
(#) maci80 hozzászólása Aug 10, 2012 /
 
Sziasztok! Nem rég kaptam egy Siemens 350 V rádiót. Sajnos a tulaj öntapadó tapétával bevonta. Sikerült is valamennyire leszedni. A neten kerestem képeket a külsejéről de nekem nem egyértelműek. A teteje és oldala az eredetinek fekete, vagy csak nagyon sötét pácot kapott? Ha valakinek van ez a tipus kérem fényképezze le, vagy aki ismeri írja le, milyen is lehetett eredetileg.
(#) Iszkakof István válasza gkari hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Ezt a helyettesítési trükköt ismerem, de egyszer sem kellett alkalmaznom, mert a faluban nagyon kevés olyan rádió volt, amelyiknek tartozéka az EZ 80-as cső.
Már nagyon eltértünk a témától, így az én R4330-as rádióbelsőm nem lesz elajándékozva.
(#) Dániel X válasza frecsko hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Na, ezt jó hallani. Köszönöm az információt.
(#) Dániel X válasza gkari hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Hát hangolni semmikép nem tudok műszerezettség hiányában. Későbbiekben még jelentkezek.
(#) frecsko válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Rakjál bele egy URH zsebrádiót. A fórumban olvass vissza kicsit mert már valaki csinálta, talán Janó bácsi. Minimális átalakításokból megoldható. Nem kell a hangolással görcsölni
(#) Dániel X válasza frecsko hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Üdv!
Igen, azt a bejegyzést olvastam. Nem rossz ötlet de én inkább konverterre szavazok mert megmarad a rádió eredeti belseje, belnézete. Köszönöm az információt és a segítséget.
(#) frecsko válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Ha van PU bemenete a rádiódnak akkor a zsebrádió is alkalmas. Nem kell beépíteni csak a hátlapra felfogatni, egy kábellel kiállni belőle és csatlakozni a PU bemenetre. Mindegy hogy konverter vagy rádió van a rádió háta mögött.
Amúgy ezek a konverterek nem a teljes OIRT sávot fogják le. Csak egy résznyit.
Ha hátranyúlsz még hangolni is tudod
(#) Dániel X válasza frecsko hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Hát PU bemenet nem tudom micsoda. Van egy külső antenna csatlakozója, egy másik antenna csatlakozó ami a dobozban futó antennát fogadja be, van egy pick-up és egy magnetofon bemenet.
(#) frecsko válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
A pick-up bemenet jó erre a célra.
(#) Dániel X válasza frecsko hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Igen, közben leesett. Közben meglett az említett bejegyzés.
Itt található.
Mekkora értékű csatoló kondenzátort ajánlott bekötni? 1 µF környéke vagy kevesebb?
A hangerőt állító potméter bekötését-átkötését nem igazán értem.
(#) frecsko válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
470nF-os elég lenne oda. Janó bácsi hátha megírja milyet rakott oda.
Én kicsit lustább vagyok. Egy elemes zsebrádióval szoktam használgatni. A fülhallgatóról levágom a vezetéket, ráforrasztom a PU bemenetre, a vezeték másik végét amin a jack dugó van pedig bedugom a zsebrádióba
(#) Dániel X válasza frecsko hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Akkor lényegében 2 helyen -az URh rádión és a csöves erősítő fokozatnál- lehetséges hangerőt állítani. Holnap lesz vásár akkor nézek valami kis rádiót.
(#) Dániel X válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Üdv!
Afelől érdeklődnék hogy mekkora értékű kicsatoló kondenzátort használt az átalakítás során?
(#) Janó bácsi válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Ha a tranzisztoros rádió végfoka egyébként is kondenzátorral csatolódik a hangszóróra, akkor nem kell semmi, de biztonság kedvéért be lehet rakni egy 10-50 µF kiselkót.Üdv
(#) Dániel X válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Értem. Mindenképpen ajánlott ilyen megoldásnál tranzisztoros rádiót alkalmazni vagy ic-sel is megfelel?
(#) Janó bácsi válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Ennek a kérdésnek így nincs értelme, ezért megpróbálom elmagyarázni. Valójában arról van szó, hogy a rádió hangfrekvenciás bemenetére bármilyen jelet adva a készülék hangfrekis részét használjuk erősítőként. Ezért bármit, ami hangfrekvenciás jelet ad ki rá lehet kötni a PU, lemezjátszó, vagy magnó, bemenetre, rádiót, magnót, CD lejátszót, MP 3-at, telefont, kond.mikrofont, gitárt, diavetítőt, kis TV-t, kamerát, kaputelefont, akármit. Csak meg kell oldani a tápellátását, meg szintre kell hozni valamilyen hangerő szabályzóval a bemenő jelet, hogy ne legyen a hangerőben különbség, ha a csöves részt, vagy a rákötött valamit működtetjük. Ezért mindegy hogy milyen készüléket használsz, csak lehetőleg alapból szépen szóljon.
Azért szoktunk kisrádiót használni, mert a mérete miatt könnyen befér, és megmarad a rádió eredeti funkciója, jellege. Ráadásul minél jobb rádiót raksz bele, annál jobb lesz a minőség, de még egy közepes tudású modern kisrádióval is sokkal jobban, szebben szól a gép, mint az eredeti csöves állapotában. Ha visszaolvasol, többen írtunk, már az ilyen beépítésekről, én vagy háromszor, de találsz leírást, Hatvanasjocótol is, meg úgy emlékszem más is írt már erről.
Hát ügysekedjél.
(#) Vales hozzászólása Aug 12, 2012 /
 
Üdv!

Íme a legújabb szerzemények, működés közben: Videoton EA 6383 S erősítő és RT 6303 S tuner. Így már majdnem megvan a Vidi-nagytorony, és jövőre együtt ünnepelhetjük a szülinapunkat, ui. tudtommal ezek 1983-as modellek én pedig 1973-as "modell" vagyok, ezért Ők akkor lesznek 30, amikor én 40.
(#) Vales válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Nem baj, akkor legyen "csak" Vintage Audio, bár szerintem már minden 20-25 évnél öregebb Hi-Fi cucc kvázi "muzeális", a mai kommersz bóvlikhoz képest.
Egy fiatal sráctól vettem őket Érden, tegnap. Nagyon vigyázott rájuk, ahhoz képest, hogy 24 éves, maximálisan értékeli ezeket az öreg masinákat (Pacsirtája is van), ami pozitív, ismerve a "mai fiatalok" (OMG!, már én is ezt kell mondjam, valóban muzeális lettem! LoL) hozzáállását a régi, még értékeket közvetítő dolgokhoz.
(#) Dániel X válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Üdv!
Értem, megkeresem akkor ezeket a beírások és ügyeskedek.
Köszönöm válaszod és segítéged.
(#) silent15 válasza Vales hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Ismerős, nekem is vannak ezek + egy kazetta deck.
(#) moltam hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Helosztok.
Terta T425 hátlapján és a rajzon ECH81 van EL84 előtt meghajtónak, a dobozban pedig a kis papíron EF89. Mi az igazság?
(#) maci80 válasza moltam hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szia! Gyárilag a csövezése:EZ80, EL84, EM4, ECH81, ECH81, EBF80
(#) moltam válasza maci80 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Ez furcsa, mert a papír a dobozban eléggé gyárinak tűnik. EL84 rácselőfesze nem automatikus, a kondi sincs a sasszihoz testelve, bakelitgyűrű van alatta.
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 19, 2012 /
 
Üdvözletem a sorstársaknak. Nagy itt a csend, lehet mindenki nyaral?
A Balaton-felvidék egyik padlásáról került elő ez a szépség, onnan meg hozzám, hogy próbáljam életre kelteni. Ez egy 1932-ben gyártott Stassfurt Imperjal 5 tip. rádió. (Persze nem tévesztendő össze az 56-ban behozott NDK-s Stassfurtokkal.) Összesen 6 cső lenne benne, mind Telefunken. Az egyencső kivételével mind pentóda. Sajnos egy hiányzik, egy meg törött, lövésem sincs honnan lehetne őket beszerezni. Valószínű a már ismertetett módon le kell majd gyártani. Első ránézésre érdekesség a négyes forgó, meg hogy láthatóan szuper, holott abban az időben, amikor még alig volt rendszeres műsorszórás, az egyenes rendszerű ládarádiók, meg a 2+1-esek voltak divatban. Alul meg alig van benne alkatrész. Még nem mertem bekapcsolni, előbb kellene egy kapcsolási rajz, de eddig sehonnan sem tudtam letölteni.
Tulajdonképpen a korához képest elég jó állapotban van, egy kicsit majd a dobozon is kell javítani, meg kicsit rozsdátlanítani, de összességében úgy látom, hogy helyrehozható. Van hozzá hangszóró is, majd arról külön írok, ha sorra kerül. A többi a képeken:
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 19, 2012 /
 
Még képek:
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Emailben küldöm az összes variánsát.
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Hát ez nem semmi. Röpke negyedóra alatt, az összes rajz! kösz szépen ezúton is. Majd beszámolok a fejleményekről.Üdv Janó
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Kösz a felajánlást, de nagyfrekis 4 voltos pentódák kellenek. Orosz csövek vannak ilyenek, láttam a vakerán olcsón, és azokat fogom tenni "retró" üvegbúrába valószínűleg. De előbb még búrákat is kell rendelnem az üvegesektől, meg cső-aljazatot kell gyártanom, szóval lesz vele macera bőven. Üdv.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Aug 19, 2012 /
 
Üdv.mindenkinek!Elég régen írtam már ide,de sajnos nem sok szabadidőm van,még a tavaszal szerzett tertaT328 -am is ugyan úgy áll mint ahogy idekerült.Janó bácsi pedig folyamatosan szerzi a jobbnál jobb cuccokat ahogy én látom.(nensemmi darab gratula hozzá).
Következő: »»   250 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem