Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
A KH csúszka lehet kontakthibás(sajnos gyakori), vagy a mod.kört hangolni kellene(esetleg itt van alkatrészhiba)-ezt igazán szignállal, vagy GDO-val lehet jól megoldani. Az R5700 esetében szerencsés,ha szól, ennek a dekódere germánium tranzisztorokkal készült, ezért nem igazán stabil. A végfok nemigazán azonos a Pacsirtával, de azért működik,az a lényeg.
Üdv!
Sziasztok!
Sok-sok év után ismét elkezdtem az elektronikával foglalkozni. Na nem profi, csak hobby szinten. A sok cucc között megtaláltam egy Ganz UNIVO 3-as műszert. Kicsit viseltes állapotban van, de szeretném felújítani. Ebben kérném a hozzáértők segítségét, hogy hogyan kezdjek hozzá. Csatolok néhány képet a jelenlegi állapotról. Üdv Laslie
Üdv !
Van műszerem és gépkönyvem is , ha tudok , segítek. Öreg Tom A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
Istenem, Régi Szép Idők! Amikor elektroműszerész szakmunkástanuló voltam, ilyenekkel mértünk az órákon és a tanműhelyben is!
Sziasztok!
Egy Elprom Budapest rádiót akarok életre kelteni, pontosabban a rádióvétel nem lényeg, csak az erősítője. Mely alkatrészeket érdemes mindenképp cserélni elöregedés miatt? Az egyik EL84es cső nem jó, 2 db 6P14PEV jó lesz helyettük? Kapcs. rajza:
Köszi! Ma szétbombáztam, van az ellenállások között néhány szakadt, köztük a 3 nagyobb teljesítményű (120 ohm, 1k, 4,7k), ezeket milyennel pótolhatom?
Valóban, sovány vigasz.
![]() Az oké, hogy ugyanolyat, de terhelhetőségre vonatkozó adatokat nem látok rajtuk. A rajzon ugyan meg vannak különböztetve a kisebbektől 1 ill. 2 vonallal, de mit jelenthet ez, 1 ill. 2 W? A másik kérdésem: ha rádióként nem akarom használni (és ki is akarok belőle szórni mindent, ami szükségtelen az erősítőként történő használathoz, akkor az alábbi képen látható alkatrészekből szükség van-e valamire? Az "A" üzemmódválasztó utáni dolgok egyértelmű, hogy nem kellenek, de előtte van egy elágazás, amit az én autókhoz szokott szemem nem lát át. ![]() És mi a teendő azzal a szaggatott vonalas résszel?
Ha csak erősítő,akkor az "a"-nak semmi szerepe nincs, mert az csak a varázsszemet kapcsolja(PU állásban-le). Ha elég a végfok, akkor Köbzoli javaslatát fogadd el, a Te általad közölt rajzrészletben benne van még egy előfok(az EABC triódája),a hangregiszterrel együtt, de ez is 2-300mV érzékenységű.
Egy átlós vonal:0,5W, 2, 3 keresztbe: 2, 3 W,nem vonalazott:0,25W. A szaggatott vonalas:KF sávszélesség szabályzás, a hangszínnel együtt(kb. annyit ér, mint a pápának a fütyi). A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
Ez jó hír, köszönöm.
![]() Az előerősítőre szükség van, csak a rádióra nincs. A hangszínszabályzót is meghagynám változatlanul, még a szaggatott vonal nem világos, az nem kell a hangszín potméteréhez? (Aztán ha sikerül ilyen módon életre kelteni, a dobozát is átszabom kissé, és a tuchel aljzat helyett egy 6,3-as jack lesz rajta.)
Most keltettem életre egy Resprom 102A tip. rádió-lemezjátszó együttest. Jó lett, de a lemezjátszó tűje elöregedett. Van valakinek ötlete, honnan lehetne szerezni Fonica UF-50-es lemezjátszó tűt? De nem aranyáron....
A rádiónak megvan a számlája és két javítási jegyzőkönyv is. Hát akkor más idők voltak! Érdekesség képpen mellékelem őket.
A Dr. Úr biztos, hogy min. 10.-Ft-ot jattolt. Ha grammofón nem szól,akkor az egész (piezo-)betét is lehet hulla.
A KF...szabályzás szerintem valamilyen mechanikai kapcsolattal van a hangszínnel összekötve, ezt szüntesd meg!
Sziasztok!
Most próbálok életre kelteni egy "Rosszija" orosz kb,50 éves lemezjátszót.Az erösitöje "halkan és távolról szól"hangerö,hangszinszabályozás müködik.Külsö magnóról is meghajtottam nehogy a pickup hibája megtréfáljon,de ugyanaz a hiba.Elkók kondenzátorok nincsenek szétfolyva. Végfokhiba nem lehet igaz?Hiszen akkor meg sem szólalna. Légyszi segitsetek,mit nézzek meg.Nem vagyok müszerész,hobbi szinten üzöm ezt a dolgot,gyerekkoromban épitettem erösitöt,morzegyakorlót,stb.Ezt csak azért irtam le,hogy tisztába legyetek mennyire értek ezekhez ![]() Köszönöm
Nem tudom milyen az az erősítő, de jó bemenetet használsz a PU-höz?
Stimmel a bemenet!Ez egy régi orosz tranzisztoros erösitó,mono,2 végfoktranyója van,a BD sorozathoz hasonlit a külseje "P40"-es meghajtótranyókkal.
Kicsit belenyultak ebbe az erösitöbe,a hangszóró kimenet nem a megfelelö helyen van csatlakoztatva az elkón.Holnap majd kitalálom hol a megfelelö pontja,addig átnézhetövé teszem
a dróthalmazt.
Tisztelt Fórumozók!
Szert tetettem egy öreg Orion B217 telepes és egy Vadásztölténygyár által készített B746-os telepes rádiókhoz, amelyek 1,4V illetve 90V-on működnek. Van egy trafóm, amely 6-42V-ot tud leadni. A kérdésem az, hogyan tudok a rádióknak tápot készíteni az említett paraméterekkel a legegyszerűbben, lenne-e valakinek kapcsolási rajza? A segítségeket előre is köszönöm!
Hogyan értsük ezt a 6-42V-ot?
Ha szét lehet szedni a 6 és 42V-os tekercset, akkor előbbiből lehet fűtés, a másodikból pedig anódteleppótló.
A 42V váltó nem igazán elég a 90V(jól szűrt!)anódfeszhez(cca. min. 55V kellene), az 1,4 V fűtőfesz. is DC kell legyen(szintén jól szűrve!)-az ORION tipusjele 217B-szerintem.
Kapcsoló üzeművel feltolni ?
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
Ha a trafón a 6, és 42V külön tekercs, akkor a sec.-ek biztos,hogy áttekercselhetők(a 42V-ost elég csak "megtoldani"), a kapcs.tápot nem javasolom, biztos, hogy gerjedéseket okoz!
Üdv:gkari
Szia!
Feszültség kétszerezővel. Ha lehet, nem ártana letekercselni a 42V-ból. Le könnyebb tekercselni, mint fel.
A trafó az következő kimenetekkel rendelkezik: 0, 6, 9, 12, 24, 36 és 42V váltófeszültség.
Nekem pedig 1,4 és 90V egyenfeszültség kéne ORION 217B-hez. Próbáltam feszültség két és háromszorozóval is, de csak 80V volt a legközelebbi érték amit kaptam. http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=XnAAE1DDUj
Az anódfesz. értéke nem kritikus, a rádió már 30-40V-al is szól, persze gyengébben.
A baj, hogy az anód, és fűtő fesz. nem lehet egy tekercsen, pláne feszültség kétszerező kapcsolással, ezért a fűtéshez külön tekercset kell rárakni a trafóra. 4-5 V elég, ebből egy LM317 -tel lehet 1.5V-ot csinálni általában 22-ohm 330-ohm osztással, de ezt azért ellenőrizni kell. Üdv.
Kis szerencsével rá is tudsz fűzni pár menetet a trafóra.
Sziasztok!
Volna egy "extra" kérésem, kérdésem. Én egy lelkes amatőr vagyok, aki már 8 antik rádiót felújított. Végzettségem szerint gépészmérnök vagyok, és a felújítások során mindíg probléma, hogy mit, miért érdemes, nem érdemes kicserélni, stb. Ki lenne az a vállakozó szellemű, aki max. 1 órát rám áldozna, és egy gyorstalpalóval kisegítene. Nem kéne az alapoktól kezdeni, inkább csak rendszerezni a bennem már felhalmozódott "tudást", amit innen-onnan felszedtem. * A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Az elérhetőségeid ne tedd közszemlére, hacsak nem szeretnél spam-eket kapni. Ha egy kicsit olvasgatsz itt sok mindent tanulhat, ha valami nem világos azt kérdezd meg. Fogod látni ki az igazi szaki.
Rendben. Bár egy új felhasználó nem biztos, hogy rájön miért lett törölve, tehát nem felesleges az a fele sem.
Köszönöm a válaszokat! Ha jól értem akkor a trafóból kijövő max. feszültséggel is (42V) egyenirányítva elindul a rádió. A fűtésre egyenlőre rákötök egy 1.5 V-os elemet próbaként.
Sziasztok!
Szabad 50+50µF helyett 100+100µF kondit betenni? Vagy nem igazán jó ötlet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |