Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   501 / 577
(#) CT-3 válasza moele hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Kösz Moele
(#) CT-3 hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Orion 520 A.Eszembe jutott,hogy van egy másik ilyen készülélem.Azon megtaláltam a Moele által bejelölt alkatrészt.Ezen a trafón itt semmi más kivezetés nincs. A javitandó rádión ez a rövidzár valóban
hiányzik,viszont semmi fület,lehetöséget nem látok a forrasztásra a tekercsek között ahol az eredetin rajta van.
(a kép csalóka,ugy látszik mintha lenne forrasztási lehetöség,de nincs a szigetelés adja az árnyékot)

A javitandó rádión viszont van forrfül,az oldalán,nem a tekercsek között mint a másik rádión.(Lerajzoltam)Esetleg ezen 3 közül kell összekapcsolni öket?
(a képek a tarfó bal oldalát ábrázolják,de egszerüen nem engedi ide úgy feltenni,elforgatja)
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) moele válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
A forrfüleknél nem szabad áthidalni semmit, mert azok a trafó tekercseinek a kivezetései különböző hálózati feszültségekre. Lehet, hogy már valaki csak simán átkötötte a trafó kivezetését védelem nélkül. Áramtalanítás után Ohm mérővel mérd meg,hogy a trafó primer tekercsei nem szakadtak-e ?! Valóban a kép csalóka, úgy látszik mintha lenne forrasztási lehetőség !
(#) CT-3 válasza moele hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Megmérem a trafót,meg a hálózati kapcsolót megmérem,lehet,hogy az rossz.
Köszönöm,a türelmed,a segitséget.Nagy öröm lesz a beindul
(#) CT-3 válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Nagy az öröm.Köszönöm a segitségeteket!
A bekapcsoló potméter volt rossz,áthidalva azonnal beindult a cucc.Azért egy 800 ma-es biztositékot betettem a körbe.Dankó rádió tökéletesen jön,az itt a legerösebb adó,a hullámváltót leszedem és megpucolom,mert tutti,hogy tiszta retek.
Viszont a hangszinszabályzó poti,nem a hangszint szabályozza,hanem a hangeröt.A hangeröszabályzás a másik potival normálisan müködik.Vagy a poti rossz vagy cseréljem ki a kondenzátorokat amik rá mennek?
(#) Janó bácsi válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Nyugodtan kicserélheted az összes környékbeli papírkondit, mind átereszt, zárlatos. De ki kell cserélni a végcső vezérlő rácsára menő (csatoló) papír 10nF-ot is, az is zárlatos. Jól el van dugva, elég nehéz kiszedni, legjobb kivágni csípőfogóval, és kisebb alakú kerámia kondival pótolni.
(#) em válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 14, 2019 / 1
 
Mindenkit bátorítok, hogy a papír kondenzátorokat restaurálja. Ez azt jelenti, hogy az eredeti papírkondenzátor burkolatába (ami egy papírcső) építjük az új kondenzátort. Persze ehhez olyan kondenzátort kell vásárolni, mely belefér a házba. A hozzávezetéseket gyakran toldani kell, ezt a toldást jobb a papírcsőbe rejteni. Majd a két végén fekete szilikonnal vagy az eredeti szurokkal lezárni a papírcsövet. A kész alkatrészt szinte nem lehet megkülönböztetni az eredetitől. Lehet, hogy erről volt már szó itt is, de most nem találtam.

Még valami: Gömör Géza gyűjti a régi készülékek felújításához a mesterfogásokat, melyeket itt lehet elérni: Mesterfogások
(#) CT-3 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Köszi Janó Bácsi!
Egy általános kérdés.
Több olyan rádióm van,zsebrádió is,amelyiken csak a Dankó rádió jön be.
Van ahol adó keresésnél sustorog,van ahol nem de a Dankót fogja.Nincs kontakthiba,hullámváltók rendben.
Ez esetben hol kell keresni a hibát?Légyszi adjál ötleteket ha van konkrét alkatrészcsere ami ilyen esetben tönkremegy,pl a Sokolnál,vagy a Terta rádióknál.
Szép napot!
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) Janó bácsi válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
HOL????????
A Dankó, rádió, az ország területén a legkülönbözőbb frekvenciákon, és térerővel ad. Ilyen kérdésre általánosan nem lehet válaszolni. A hibát, meg ha van módszeres hibakereséssel lehet megkeresni, behatárolni. Ajánlom e témában a netet, vagy a szakirodalmat.
(#) CT-3 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Vas -megye.Oké értem,köszönöm a segitséget
(#) küzmös Gergely válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
A csöves URH rádióimnál még kinyomott hullámváltók esetén is valahol veszi a Dankót. Mindenképpen egyfajta tükörfrekvenciás vételről beszélhetünk nálam ez esetben.
(#) Janó bácsi hozzászólása Jan 15, 2019 / 3
 
Kedves kollégák. Vegyük már egy kicsit komolyabban a szakmát! A Dankó rádió nem egy rádióadó, hanem egy MŰSOR!!! amit az ország területén több adó, különböző frekvencián, eltérő erősséggel, és polaritással sugároz! Tehát általánosságban semmilyen vételi körülmény összehasonlítására nem alkalmas. Legfeljebb az ország egy-egy adott pontján lehet különbséget tenni a többi adó vételi lehetőségeivel való összehasonlítására.
(#) jimmi12 hozzászólása Jan 17, 2019 / 1
 
Sziasztok,

Remélem nem dobnak ki a topikból, mivel a nálam levő készülék még csak a 40 évhez közeledik...
Nemrég vásároltam itt az aprón egy hibás Grundig R2000-2-es rádiós erősítőt. Csupán szentimentalizmusból tettem, az első erősítőm egy Grundig R1000-es volt (imádtam), amit kölcsön adtam és többé nem került vissza. A burkolat eltávolítása után az első szembe tűnő dolog a "logó" hálózati kábel volt. A kasztni hátsó oldalán levő húzós kapcsolóra kellett volna csatlakoznia, de arról meg le voltak törve az érintkezők (ezt már megjavítottam). A második feltűnő dolog egy felrobbant kondenzátor (C536) és egy égett ellenállás (R555). Ezek cseréjéhez mindenképp szét kellett bontanom a gépet, kiszereltem a tápegységet és a végtranzisztorokat hűtőbordával együtt. Eközben tűnt fel, hogy az egyik emitter ellenállást egy "átkötéssel" helyettesítette valaki. Egyszer már biztosan volt javítva, mert az egyik oldalon BDW83-84 páros van a másikon még GP140-145. A BDW-k zárlatosak, csere lesz (de akkor már mindet cserélem, újra pasztázom stb.). A tápegység működik, de azért a kondikat itt is ki fogom cserélni. Amiért ebbe a topikba írtam, a következő: sajnos kívűlről sincs túl jó állapotban, valami csúnya barnás kosz borítja be a házat, valakinek lenne tippje, hogy ezt hogyan lehetne eltávolítani anélkül, hogy a feliratokat is eltüntetném? Továbbá mivel még rendelnem kell alkatrészeket, ha valakinek van javaslata, hogy miket érdemes még cserélni azt szívesen fogadom.
Üdv:Imi
(#) Triger válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
Megkérdezhetem, hogy melyik rádióadó műsora?
(#) hg6dab válasza Triger hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Rádiófrekvenciák - Hely -Teljesítmény - Polaritás
Janó bácsi ezt írta:
Idézet:
„A Dankó, rádió, az ország területén a legkülönbözőbb frekvenciákon, és térerővel ad.”
Ezért műszeres érzékenység mérés nélkül nem sok információt ad az adott rádióról. A sikerélményhez persze nagyon jó. Egyébként is, hallgassunk magyar zenét is. Nem csak nóta van rajta. De ez már off...
(#) bbb válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Langyos szappanos, vagy mosogatószeres vízzel kezdd, aztán jöhetnek a kicsit agresszívabb módszerek.
(#) hobbyjani válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Létezik múzeális mobiltelefon és múzeális laptop ,ezek sokkal fiatalabbak,nem csak a gramofon vagy a csöves készülék múzeális.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
(#) Janó bácsi válasza Triger hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
(#) Triger válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
"A Dankó rádió nem egy rádióadó, hanem egy MŰSOR!!!"

Ismételten megkérdezném, melyik rádióadó műsora a Dankó rádió?
Műsor volt például a Ki nyer ma, vagy a Csúcsforgalom, stb. különböző rádióadókon.
Ugyan így, országosan több frekvencián érhető el az összes többi rádióállomás. Ettől ezek az állomások nem lesznek müsorok, hanem XY Rádióknak hívják őket. Ezek szerint akkor az összes URH rádióállomás csak műsor?
(#) Janó bácsi válasza Triger hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Ismételten bemásolom! Szerintem a lényeget nem érted! nem lehet egy készülék érzékenységét, szelektivitását általában a "Dankó Rádió"-hoz viszonyítani mert szinte 20 km-en ként más más frekvencián, és térerővel adja ugyan azt a műsort, ezért általában nem képezhet semmilyen összehasonlítási alapot.

http://www.frekvencia.hu/danko-radio.htm
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
(#) killbill válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 2
 
Érti ő, csak lovagol a szavakon. Igaza van, a Dankó rádió nem egy műsor, hanem egy rádióadó. De nem egy adóberendezés, hanem egy műsorszolgáltató.
(#) CT-3 hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
Janó Bácsi!Tegnap vettem kondikat az Orion javitásához.A mikrofarádos kondinál megadják a feszültség értéket,természetesen olyat vettem. A nanó,illetve pikofarádos esetében viszont csak az értéke szerepel rajta,némelyiken van egy "J" betü,a másikokon Csak az értéke.Kérdeztem az eladót,hogy ezek birják-e azt az áramot ami ezekben a rádiókban van.Nem tudott édemben válaszolni,engem is elbizonytalanitott teljesen.Ezek a kondik kb 2 gyufafej nagyságú kerámia kondik.
Kérdésem:betehetöek? Pl,egy 150 nanós helyére ami ugye sokkal nagyobb a rádióban,valamint szerepel rajta,hogy pl 630V.Nyilván régebben más formátumban gyártották.
Köszönöm a válaszod!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019

kondi.jpg
    
(#) Janó bácsi válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Amikor a kereskedő, vagy áruelosztó megkapja a gyártótól az árut, a csomagoláson, meg a kísérő okmányokon szerepel az áru összes paramétere, így a kondi feszültség (nem áram!) tűrő képessége, még akkor is, ha magára a termékre nincs ráírva. Olyat kell venni, amelyik bizonyíthatóan bírja a kívánt értékeket. Igy utólag már fényképről én ezt nem tudom megmondani.
(#) CT-3 hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
Köszönöm!Akkor inkább nem épitem be ezeket.
(#) _BiG_ válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 19, 2019 / 1
 
Ezek a pici kondik többnyire 50-100 Voltosak.
Ha a régi olajpapír kondi csövébe befér, akkor lehet egyformákból(!!) párhuzamos "csokrokat" csinálni és ezeket sorba kötni. Ha 5 van párhuzamosan, akkor 5 ilyen csokor sorba kötve kiadja az egy darab kapacitását, ötszörös feszültségtűréssel.

De inkább Janó bácsi javaslata a jó, olyan kereskedőtől kell vásárolni, amelyik ért is hozzá. Ha az adott boltnak van weblapja, ott talán fent van a feszültségtűrés is és a cikkszám alapján beazonosítható a helyszínen is.

Méricskéléses döntés:
Ha van rádiód, akkor van nagyfeszültséged is, amit kétszerezni is lehet akár. Egyenirányítod, majd nagyértékű (mondjuk 1 Mohm) régi potméteren (ezek több wattosak) átvezeted és a csúszkáról levehetsz szabályozott feszültséget. A kérdéses kondenzátorral sorba kötsz egy szintén nagyértékű ellenállást, lehet több megohmos. Az ellenállásra kötsz egy voltmérőt a legnagyobb méréshatárban. Majd elkezded lassan növelni a feszültséget a potméterrel. Ahol a voltmérő hirtelen mutat feszültséget, na, ott ütött át. Mivel a kondi átmegy rövidzárba, így az ellenálláson jó közelítéssel az átütési feszültség mérhető. Vagy leveszed a kondit és közvetlenül mérsz a csúszkán.
Ha a kondi az átütés után "megszakad", azaz a rövidzár felszámolódik, akkor a csúszkán kell mérni feszültséget. Érdemes mutatós műszerrel mérni a feszültségemelés közben az ellenálláson, mert a mutató kilendülése akkor is jelez, ha egy digitális műszer még nem reagál.
A kapott átütési feszültség kb. kétharmadáig használhatod biztosan a kondit.
(#) CT-3 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Köszönöm,kiváló leirás
Mivel minden kondenzátoron a rádióban 500V-os fesz van megadva,ilyet fogok vásárolni.
Üdv.
(#) tdi75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Egyszerű de célra vezető megoldás
(#) CT-3 hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
Ra 520A radióhoz lenne kérdésem.
Ugyanis megpucoltam a hullámváltót,szerintem teljesen jól raktam vissza,viszont most csak lemezjátszó módban van,hiába tolom vissza nem szólal meg.
A hullámváltó 2 állású,vagy 3? Teljesen betolva megy az állomáskeresés,egyszer kihuzva lehet csatornát váltani,hogy kapcsolom lemezjátszó módba?
Köszönöm.
(#) küzmös Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Na igen, a pontosítás kedvéért én a debreceni vételkörzetről beszéltem. De sok minden más tükörfrekvenciás vétel is jön.
(#) Janó bácsi válasza CT-3 hozzászólására (») Jan 20, 2019 /
 
Következő: »»   501 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem