Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy pontosságú polarizációs szögmérő
Lapozás: OK   1 / 1
(#) minicooper hozzászólása Ápr 24, 2023 /
 
Üdv.
Az alábbi kisérlet részleges/módosított reprodukálásán dolgozom.
A dolog ami ide hozott, az a kisérletben alkalmazott szögmérési procedúra ami szerintem zseniális, viszont soha nem voltam és jópár elektronikamentes év után nem is lettem mestere az analóg elektronikának.

Ami leginkább fejfájást okoz számomra az a szögmérő.
A két dolog amit nemtudok és segítségre van szükségem hogy milyen alkatrészek a legalkalmasabbak a feladatra és hogy mi mindent kell "köréjük rakni".
A projektem keretén belül fény intenzitását szeretném mérni, konkrétan egy polarizált lapon áthaladó fény eléggé enyhe erősödését/gyengülését egy LED vagy Lézer és fotodióda vagy fototranzisztor párossal. A kimenetet oszcilloszkóppal szeretném mérni.
Mivel a polarizátor nagyon kis (legalább 0.05-0.1 szögperces felbontású pluszminusz 2 szögperces) elfordulását szeretném mérni (elforduláskor vagy "átlátszóbb" vagy kevésbé "átlátszó" lessz) feltételezem hogy egy erős fényforrás kell folytott alaphelyzettel hogy pontos legyen a mérés.
Legalább 10 de inkább 20 Khz-es mintavételezést kellene hogy tudjon a "rendszer".
Ugye a fentiek alapján kiszámolva feltételezve ha a polarizátor 90 fokon "0" és "100" százalék között mozgatja a bemeneti fényerőt akkor a 2 szögperces elfordulás 0.037%-os változást jelent teljes skálán és ennek az 0.025-ét felbontásonként.
Mivel a 0.00925%-os fényerőváltozást valószinűleg nem tudjuk mérni semmiféle érzékelővel nekem az jön le hogy az alaphelyzetnek (0 referenciapont) a polarizátor zárt állapotának kellene lenni és nagy (pl 100szoros fényerővel bombázni a túloldalról) egy alacsony csúcsteljesitményű szenzort.
Nagyon hálás lennék ha valaki tudna segíteni az alkatrészek kiválasztásában,dimenzálásában és az áramkör "megtervezésében" (az érzékelő kimenetének osziccloszkóp kompatibilissá tételével, van egy olyan érzésem hogy nem elég rárakni a szondát a fotodióda lábára).
Bár elég sok segítségre van szükségem, amit elvárok az nem az hogy most valaki idecsatoljon egy kész rajzot hanem még ha lenne is olyan szives, szeretném tudni mi miért kell és hogyan kell kiszámolnom a paramétereket. Nem szükséges bibliákat írni ide az alap elektronikáról elég ha kapok valami kiindulópontot vagy linket a többit már felkutatom.

A konstruktív és segítőkész válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2023
(#) Planner hozzászólása Ápr 25, 2023 /
 
Szia!
Írtam privátot!
üdv Planner
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem