Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkövető napelemtábla
Lapozás: OK   11 / 11
(#) erbe válasza riccs115 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
1 db 250 W-os napelem esetén célszerű minimalizálni a feszültségesést. Üzemi feszültsége ~30 V, árama ~8 A. A kismegszakító nagy(obb) feszültségekre készült, ahol nem gond néhány tized V -. Biztosítékot, túlfesz védőt tehetsz be, de kismegszakító helyett inkább valami jófajta nagyáramú kézikapcsolót tegyél. Lehet akár 40 A-es, de egynél többet semmiképpen. Egyébként leválasztó kapcsolónak tökéletesen megfelel az autós késes biztosíték. 2 egyben. 30 V 8 A nem fog ívet húzni. Biztosíték, kismegszakító a napelem zárlatára nem old le, mert az áramgenerátoros jellegű, a zárlati árama tized amperekkel haladja meg az üzemit. Külön diódákat nem célszerű berakni a további feszültségesés miatt. A töltésvezérlő feladata, hogy megoldja a visszáram megakadályozását. Az akku után már azt teszel be, amit akarsz, legfeljebb halványan fog világítani a lámpád.
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Szia! összedobtam ezt a sunflower névre keresztelt kis áramkört. A kimenetek nekem relék lettek, azzal oldottam meg a h-híd kapcsolást. Ami nyűgöm van, hogy nagyon csengő működésűek a relék, nem húznak be határozottan. ha gyorsabban mozgatom a fényt úgy jó, de a nap nem fog sietni csak emiatt, hogy ne berregjen a relém. Elméletileg határozott váltás kéne hogy legyen a kimeneten nem?
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Hello! Mivel a kapcsolásban pozitív visszacsatolás van, határozottan kellene váltson. De lehet, hogy a motor vagy a relé miatt, a tápfeszültségen keresztül visszahatás jön létre. Vagy is stabil tápot lenne célszerű adni a kapcsolásnak. Esetleg csökkenthető a visszahatás a tápnak, ha az áramkört diódán keresztül táplálod, C1 kapacitását növeled, és szűrőkondit kapcsolsz párhuzamosan az R3 ellenállással. Továbbá, ha hálózati tápról működik az áramkör, vagy az érzékelők messze vannak, célszerű a fotodiódákat árnyékolt vezetékkel bekötni. Esetleg R1 ellenállással párhuzamosan kötött 100..470nF is csökkentheti a zavarjelet.
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Megcsináltam a módosításokat, jobb lett. Még mindig berreg kicsit, de sokkal jobb mint volt. Határozott vált, de olyan mint egy PWM kimenet lenne... szkópon nézve. Elkezd berregni, akkor a kimenet mint a PWM jel, aztán marad fixen. Még kísérletezek vele kicsit, de tervezek valami másféle kimenetet, mert ez csak nem olyan egészséges egy relének. Szépen teszi a dolgát amúgy, kár hogy nincs egy pici napsütés, hogy kipróbálhassam.
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Nem lehetséges, hogy ép a lámpa fényére berreg a dolog? Mert a nap, nem szokott berregni.. Valamint a nyákot is át kellene nézni, hogy nincs-e földhurok. És ha kiveszed a relémeghajtó tranyót, akkor is berreg?
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Nem tudom, szerintem nem arra "izgul" a kimenet. Akkor van ez, ha nagyon nagyon lassan forgatom, mintha a nap mozgását szimulálnám és olyankor megy át kapucsengőbe kicsit. A motoron nincs észrevehető jele, mert nem rángatja, hanem csak zörög. A földhurkot említve, arra nem gondoltam. Átnézem, hogy mit lehetne variálni.
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Ha egy komparátor bemenetén a zavarjel amplitúdója nagyobb, mint a hiszterézise, akkor átmeneti állapotban krepeg, majd amikor túlért rajta stabil lesz.
(#) weend válasza gaspa hozzászólására (») Szept 10, 2016 /
 
Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy megoldotta-e a problémádat az időben programozott forgatás? És ha igen, beszámolhatnál róla. Nekem most készült el a forgató mechanikám, én is optoelektronikai napkövetést fogok alkalmazni, de kicsit elbizonytalanodtam az általad felvázolt probléma olvasása közben. Szóval érdekelne, hogy oldottad meg ezt a hiányosságot.
Köszönöm a válaszod.
(#) joolaci67 válasza nonem hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Én is ezt építettem meg, nekem egy napkohót forgat ahol milliméter pontos forgatás kell, és nagyon jól működik.
(#) gaspa válasza weend hozzászólására (») Dec 30, 2016 / 1
 
Bocs,hogy nem válaszoltam,rég jártam itt és csak egy üzenetben vettem észre az érdeklődést.
Valóban sok gondom volt a napkövetéssel árnyékban.Végül is a megoldás elve,hogy beletettem egy órát(konektoros digit kapcsoló),ami egy számlálót működtet,ez felosztja a napos 12 órát 256 részre,így kb 3 percenként lép egyet.Ezt átalakítom D/A-val analóg jellé és a forgatón lévő analóg szögjeladóval összehasonlítva forgat előre.A kapcsoló óra este nullázza a számlálót reggelig,így a forgató visszateker keletre.Kicsit bonyolultnak tűnik,de napfogyatkozáskor is működik.
(#) weend válasza gaspa hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Szia!
Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésemre! Akkor, ha jól értem az órát mint ütemadót, és napvégi alaphelyzet állításra építetted be. Gondolom, akkor az optós napkövetés nincs is a rendszerben, csak vertikálisan. Az analóg szögjeladód egy potméter?
(#) gaspa válasza weend hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Helló
Mindent jól értettél.A potméter olcsó,meg lehet vele csinálni,viszont az elektronika egyik leggyengébb pontja,pláne folyton forgatva.Ezért inkább egy iparibb kivitelt használtam,Hall 12bit D/A,nem volt túl olcsó,de itt hobbiról van szó.Egyébként ez a vezérlő két táblát forgat,a másikba csak a D/A analógja megy át és csak azt hasonlítja a saját jeladójával.
(#) zobokij hozzászólása Jan 12, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy gondom van, nem tudom a régi napkövető.lay file-t megnyitni, van valakinek ötlete?
(#) weend válasza zobokij hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Melyiket?
(#) zobokij válasza weend hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
napkövető.lay az 5. oldalon van.
(#) orcika70 válasza zobokij hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Sprint-Layout nyáktervező program fel van telepítve a számítógépedre?
(#) zobokij válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Sajnos nincs, próbáltam a neten, de ott csak próba verziókat találtam.
Még betölteni sem engedte. Nekem csak egyszeri használatra kellene,
Ezt a file-t kellene beolvasni vele.

Idáig csak a Foxpro védelme volt megoldhatatlan feladat a számomra,
mert azt nem is tették fel a netre, hanem egy telefonszámot adtak meg.
(#) weend válasza zobokij hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Alatta van kép formátumban is.
(#) levaitamas válasza zobokij hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Szia!
Például innen le tudod tölteni.
(#) zobokij válasza levaitamas hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Nem találja a file-t. Ezeken már túl vagyok.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) zobokij válasza weend hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Az nem az amit akarok, egy beültetési rajz!

Nem tudnád nekem betölteni, és egy sima rajzot feltenni ide.
(#) weend válasza zobokij hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Talán sikerült

panel 3.jpg
    
(#) zobokij válasza weend hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Nagyon szépen köszönöm.
(#) Mazsola35 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Szia. Az lenne a kérdésem a BD tranyok helyet használhatoak e : 2N3904-2N3906 páros? relézve lenne és a relék helyes bekötéséröl kaphatnék e rajzot,nehogy ell kösek valamit. Köszönöm elöre is!
(#) SwengX hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Sziasztok!

Nem nagyon értek az elektronikához, ezért a segítségeteket szeretném kérni, ugyanis építettem egy napelem-napkollektoros rendszert és arra gondoltam, hogy tovább fejlesztem egy napkövető rendszerrel. Két nagy villanymotor forgatja az egyik billenti egy menetes szár segítségével, a másik pedig az egészet forgatja 180°-ban. Mind a két villanymotor 230V áramot kap. Az elektronikát valahogy kigondoltam de nem biztos, hogy működőképes lenne. Szóval a fényellenállásról úgy tudom hogy a fényt kap, akkor lecsökken az ellenálló képessége és több áram megy át. Annak a végére egy fordított relé (NC) kellene. Ehhez persze még több minden kellene. Valaki le tudja írni, hogy hogy kellene egy ilyet csinálni hogy tényleg követi a napot? Ha sikerülne, nagyon hálás lennék.
(#) kissattila88 válasza kila hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Letöltöm lay fájlt és üresen nyílik meg. Mi lehet a hiba?
(#) Atis57 válasza SwengX hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Szia!
én ilyet csinálnék.ablaktörlő motorral.

https://www.youtube.com/watch?v=NVMympBWT5A


Ez meg bolondbiztos bárki megtudja javitani,

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=SNyn0hMW&...sim=11
(#) kila válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Sprint Layout 6.0 nyitja meg... Nálam működik.
(#) kissattila88 válasza kila hozzászólására (») Júl 4, 2023 /
 
Én is azt használok.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem