Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nokia 3210 MBUS-FBUS PIC kommunikáció
Lapozás: OK   1 / 7
(#) bbatka hozzászólása Aug 17, 2005 /
 
Ezt a témát azért indítottam mert a Neten nem találtam semmi információt ezzel kapcsolatban. Belefogtam egy riasztó tervezésébe ami PIC16F627-re alapul és szerintem könnyedén meg lehetne oldali vele hogy a soros portján utasítást küldjön a mobiltelefonnak ami SMS küldésre utasítaná riasztás esetén. Ha valaki tud akár csak egy WEB címet is azt kérem hogy tegye közzé itt. Köszi
(#) mspike válasza bbatka hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Itt mindent megtalálsz :
FBUS
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Ha kell, van egy 3310-esem + Kábel (a telón nem megy a csöngése, de a vibra igen, bár gyanítom neked ezek nem is kellenek.... a kijelzőjét tudod I2C-n PIChez kapcsolni... mondjuk 7000-ért a tied a kábellel együtt... Aksija nem tudom milyen állapotban van... szerintem egy napot kibír... Aszem a töltő is megvan ha kell azt is adom hozzá. Jah és kártyafüggetlen
(#) bbatka válasza mspike hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Köszi az ajánlatot de nekem már van egy 3210-esem erre a célra. Ígéretes az oldal köszi. Szerintem népszerű lesz ez a témakör, mert sehol nem találkoztam vele még fórumokon, bár csak igazán most kezdtem el foglalkozni vele.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Hello!
Én már nézegettem ilyen témakörben netoldalakat. Majd később előtúrom miket találtam. SMS-sel vezérelhető videó és egyebek mikrokontrollerrel. Vannak komplett assembly kódjaim is. De a téma szerintem megérne akár egy cikket is.
(#) mspike válasza Gory hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Tény... én most IDE-re feküdtem rá, de ha van kedvetek írni keressétek Topi-t !
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Érdekel a téma! Az assembly kód nem hangzik rosszul.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Na ITT a link!
Igaz ez nem PIC hanem AVR, és nem nokia hanem Ericson, de szerintem el lehetne rajta indulni. Ha jutsz valamire szólj légyszi
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Meg van még egy ILYEN PIC-el.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Ígérem közreadom majd a kapcsolást, meg a forrást, de még néhány hétbe beletellik mire elkészül. Infra kulcsos kapcsolatig jutottam. Szóval van egy adó PIC12C508-al müködő, meg a vevő rész PIC16F627-tel.Az átvitt kód 8bites és tök egyedi, de azért müködik. Jelenleg próbapanelen van összedrótozva. Az vevő az átvitt jeltől függően egy LED-et gyújt ki ill. kapcsol ki.(Ez jelzi majd a beélesítést)Az adó jelenleg 1m-ig ad biztosan. Nekem megfelel, de igény szerint könnyű módosítani.Köszi a linket!
(#) mspike válasza bbatka hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Biztos infrával kéne ezt megoldani ??? Elég könnyen lopható nem ? Szerintem ha több időd van rá használj Rfpic-et... vagy valami ugrókódos chipet... microchip árul ilyet és egész olcsók...
(#) bbatka válasza mspike hozzászólására (») Aug 18, 2005 /
 
Ja a következő lépés az lesz. Már meg is vettem az rfpic12f629-ből 4db.-t. A tipus számban nem vagyok egészen biztos. Persze még ebben az irányban fejleszteni kell az ismereteimet. Kis hatótávolság esetén szerintem mindegy hogy ugrókódos vagy nem, infrás vagy rádiós. Most inkább a telefonos kapcsolatra összpontosítok. A link amit feltettél nagyon jó. Alaposan kimerített tegnap. Az SMS küldésig eljutottam, de még nagyon nem állt össze a kép.
(#) MPi-c válasza bbatka hozzászólására (») Aug 18, 2005 /
 
Tudom, hogy az a jobb, amit az ember maga alkot, de hát itt már ezt valaki megcsinálta, csak hát a forráskód pénzbe kerül.
(#) mspike válasza bbatka hozzászólására (») Aug 19, 2005 /
 
Igaz, hát jó munkát vele ! GSM-mel jókat lehet, de ne csináld azt, hogy csak SMS-sel lehet kikapcsolni a riasztót )) Inkább csináld azt ha küldesz SMS-et leállítja a kocsit
(#) mikado válasza bbatka hozzászólására (») Aug 19, 2005 /
 
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
Hi
Az FBUS és az ú..n. AT modem kommunikáció közt mi a külömbség? Csak a parancsok vagy tök más az egséz. Azt tudom hogy Ericsonoknál AT parancsok vannak. De hogy nokiánál is az van-e azt nem.
Ha már eljutottál odáig, hogy sms-t sikerül kiolvasnod a telefonból vagy utasítanod sms-küldésre akkor engem érdekelne hogyan csináltad, akár forráskód szinten is. Köszi
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 22, 2005 /
 
mspike által adott első linken jól le van írva az MBUS kommunikáció. A feléig jutottam el. Jelenleg MBUS parancs gyűjteményre vadászom. mspike által adott legelső linken bemutat egy példát sms küldésre is. Az mbus kommunikációnak ahogy kivettem egy jól felépített szabályrendszere van. Lefordítsam az anyagot? Hülye kérdés volt? Úgy is azt mondjátok hogy igen Nézegettem MPI-c által belinkelt mobiltelefonos riasztót.Megéri az árát. Az AT modem kommunikációt nem ismerem. Igazán még az FBUS MBUS komunikáció közötti különbségeket sem ismerem. Talán nincs is csak az RS232 kapcsolat felépítésében. Úgy tünik nem bonyolult az egész.(így elmélelti szinten.)
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 22, 2005 /
 
Hi!
Ha nem soros portról akarom bonyolítani az FBUS kommunikációt hanem mikrokontrollerrel, akkor kell valami szintillesztő? Mint PC-hez a Max232. Vagy egy PIC lábat gond nélkül rá lehet kötni direktbe a telefonra, mert az 5 voltnál többet úgysem produkál?
(#) Rendszer válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Nemrég készítettem egy MBUS kábelt a 3210-esemhez mert elfelejtettem a biztonsági kódomat. A kábel második nekifutásra remekül müködött is. Elég sok időt el kellet töltenem a különféle kapcsolásokkal. Amit most tudok az hogy a 3210-esnél 0-3V között kell lenni a jelfeszültségnek. A PC RS232-es kimenetén -12V=1 a +12V=0 ezért kell MAX232-t használni a TTL-re való leillesztéshez. Számtalan kapcsolásnál láttam hogy még a jel csúcsokat egy 2,7V-os zenerrel megvágja. Én is így építettem meg az MBUS kábelemet a telefon biztonsága érdekében. Ha még nem ismered a PICsimulatoride programot ajánlom figyelmedbe.www.oshonsoft.com Zseniális program. Ennek a basicjében van sorosport kezelési utasítás. 5 perc alatt meg lehet írni benne a szükséges programot kb. 6-7 sor az egész. A PIC16f627 (úa.16f628a)RB2-es (TX)lábát egy 100ohmos ellenáláson keresztül a 3210-es MBUS csatijára fogom kötni. A testet pedig a 3210-es testjére kötöm. Egy 2,7V-os zenerrel persze levágom a jelcsúcsokat a telefon biztonsága érdekében. A PICsimutároridében megírt programmal HEXA formában fogom kiküldeni a már említett mspike linken található tesztet. Ez lesz az első kör. A második pedig adott SMS küldése. Amit még nem tudok: az MBUS egy vonalon kommunikál oda-vissza a Picnek a TX lába meg csak adásra szolgál egyértelműen. A telefon hogy fog vissza üzenetet küldeni? Illetve ez nem okoz-e gondot? A jelsor lehet hogy invertált kell hogy legyen visszagondolva az RS232 szabványra ahol -12V az 1-es vagy a MAX232 IC az invertálást is megoldja? Vannak még kérdések bőven.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Én most a fordításra összpontosítok. Ha megtudsz valamit légyszí informálj. A második kérdésemre a választ a tárolós szkópom valószínüleg megoldja majd, de egy sima hangkártyával is megfigyelhető a jel ilyen kis sebességnél 9600bit/s. Ha jól láttam a PICsimulatoridenek saját RS232-es terminálja van ami szintén hasznos lehet.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Mikado kapcsolása 6 hozzászólással feljebb érdekes példa!
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Forognak a fejemben a gondolatok. Lehet hogy egy 1n4148 diódát be kéne a PIC TX lába és a 3210-es MBUS lába közé, mert mivan akkor ha a mobil választ küld vissza és a PIC lába magas szinten van. Vagy az adás végén visszaállítani a PIC lábát bemenetnek. Mit gondolsz?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Hi! Nekem van ötletem a gondodra. Persze biztos létezik ennél normálisabb megoldás is. Mi lenne ha a PIC Rx lábat is rákötnéd ugyanoda a 3210-es MBUS lábára. Tehát a PIC RB2-es egy diódával, ezen te küldöd az adatot, és az Rx láb is egy diódával, így ha a telefon küldi akkor az oda fog befutni.
Vagy a kimenet/bemenet állítgatás is jónak tűnik. Vélemény?
(#) Gory válasza (») Aug 23, 2005 /
 
Én szeretném ezt az sms küldős játékot sorosport és PC nélkülire is megcsinálni. Akkor a válaszodból nekem úgy tűnik, hogy elég lesz a 2,7-es Zener dióda a szintillesztésre. Vagy tévedek?. (Nekem a PC csak a tesztelésre kéne. Megnéztem az én 3210 adatkábelemet. Abban is egy MAX232, ellenálás, pár kondi meg diódák vannak, gondolom az egyik itt is egy 2,7-es Zener.)
(#) Rendszer válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Most jut eszembe hogy egy korábban belinkeltem egy oldalt. Itt van egy kapcsolás Ericsonnal, de mikrokontroller közvetlen a telefonra van kötve.
ITT a link.
(#) Rendszer válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Tetszik az ötleted a diódával RX lábra való visszacsatolással már én is gondoltam rá. Véleményem szerint a PIC-mobil kommunikációhoz nem kell MAX232 szintillesztő. Mikado kapcsolása egy jó példa az MBUS-FBUS csatolóra,de ha jobban megnézem lehagyta róla az ST232(MAX232) tápbekötését! A többi lábat jelenleg nem tudom leellenőrizni, de amit én építettem erősen hasonlít. Tehát a kapcsolásban a MAX232 szerintem csak a PC-Mobil és PC-Pic kapcsolathoz kell az S1 kapcsoló állásától függően. Ezt még azért tanulmányozom.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Az AVR-khez holt lövésem sincs,de szerintem mivel a MAX232 11. lába bemenet ezért az Ericssonos megoldásnál csak azért használja a MAX232-őt hogy terminál programon keresztül tudja figyelni hogy az AVR milyen jeleket küld ki a mobilra.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Előző hozzászólásom módosítom. Inkább azt figyeli hogy a mobil mit küld az AVR-re.
(#) Rendszer válasza bbatka hozzászólására (») Aug 23, 2005 /
 
Egyértelmű, ha elolvasod a feliratot abból is kiderül Rájöttem közben, hogy a Ericsonok portja 5 volttal működik. Viszont a Nokiáké talán 3,3 vagy 2,7-tel. Akkor mostmár a hardware részt nagyjából el tudom képzelni. Viszont a PIC UART kezeléséhez nem igazán értek. Nincs véletlenül egy érthető leírása valakinek? Lehet angol is.
(#) bbatka válasza (») Aug 23, 2005 /
 
Ha PICsimulatoridében írod nem is kell érteni hozzá. A beállításokra vigyázz 9600 bit/s ; 8 bites ;páratlan paritás;1 stopbit. Az www.oshonsoft.com oldalon példát is találsz a PIC-UART kezelésre.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem