Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nosztalgia - elektroncsövek, és (h)őskori technikák
Lapozás: OK   9 / 14
(#) Spacemairne00 hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Sziasztok.

Hozzám került egy régi jelgenerátor (szerintem), csak az a bajom hogy nem igazán értek minden dolgot az elején vagy a kezelő szerveket. Kiszeretném próbálni hogy jó-e csak nem tudom hova kéne rakni hangszórót , be kapcsolni be kapcsol a csövek világítanak. . Mellékelek egy képet.

DSCF2276.JPG
    
(#) Imi65 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Mi nem érthető?
Ez egy Audiofrekvenciás RC oszcillátor (Wien-hidas), mely rendelkezik egy 10W-os erősítővel. A kimenő trafó szekundere lehetővé teszi, hogy különféle impedanciákra juttasd ezt a kimenő jelet, akár ellen-fázisban is.
Tartalmaz még egy csővoltmérőt is, mellyel váltakozófeszültségeket tudsz mérni, akár a saját jelet, akár a VTVM IN hüvelyen keresztül külső forrást. A SELEKTOR gombbal állíthatod, hogy éppen mit mérjen a csővoltmérő.
Az oszcillátor kimenete a OSC hüvelyen van, ezen nincs szintszabályzási lehetőség, és kevéssé terhelhető, Hangszórót az 5 Ohm feliratú hüvelyekre kapcsolhatsz, itt már lehetőség van a teljesítmény szabályozásár a FINE, és COARSE forgatógombokkal, valamint lépcsőzetesen az ATTENUÁTOR gombbal. A RANGE feliratú gomb a csővoltmérő bemenő osztója, míg a FREQ RANGE a frekvenciatartományokat állítja.
(#) Spacemairne00 hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Ok, tehát 5 ohm-osra mehet a hangszóró ami mellette van az is kimenetek csak nagyobb az impedanciájuk, jól gondolom? És akkor a VTVM IN lehet használni bemenetnek, nem ismerem ezeket a fajta csatlakozókat a nagyobb menetes a meleg pont a mellette levő pedig a hideg pont lenne?
Ezt a kimeneti Szabályozást még nem nagyon értem a Fine és a Course külön-külön mit szabályoz? Többi meg van.
Lehet hogy nagyon nevetséges a kérdésem de említetted hogy, van benne egy 10W erősítő azt felehetne használni audio erősítőnek, persze nem akarom szét bontani hanem így egyben.
Köszönöm a segítséget.
(#) Imi65 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
A nagy menetes közepe a meleg, Az a jó benne, hogy fogadja a normál banándugót. Mellette erre az esetre ott a testpont, külön banánhüvelyen. A FINE az finom, a COARSE durva amplitúdó szabályzást jelent, mint kettő ugyanazt, vagyis a végerősítőre jutó jelet szabályozza.
Igen, szokták is használni, egy igen lineáris, kis torzítású erősítő van benne. Ha jól rémlik, ennek bemenetéhez meg kell bontani a műszert, és a potira bekötni a jelmadzagot, de erre csak halványan emlékszem, tekintettel az azóta eltelt 30 évre.
(#) Spacemairne00 hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Értem, szóval nem lehet kokányolás nélkül meg csinálni. Először azt hittem hogy a bemenetre rá megy a jel és akkor azt nekem erősítve vissza adja a hangszóróra.
(#) Imi65 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Úgy rémlik, az a VTVM IN kizárólag a csővoltmérő "bejárata", hogy külső forrásból is tudjál feszültséget mérni. Pl. ha egy erősítő átvitelét nézed.
(#) Spacemairne00 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Most ár felteszem mert nagyon zavar hogy nem tudom mi jelent, vagy mire képes ez a cső volt merő, szóval ha lennél olyan kedves elmondanád nekem.
(#) oldman válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 / 1
 
Bocs hogy a csapos közbeszól, de úgy emlékszem hogy erősítő üzemmódban is működik!

Ha jól emlékszem a csővoltmérőt OSC állásba kell kapcsolni és az ATTEN OUT csatlakozón beadni az erősítendő jelet.
Legalábbis a régebbi típusnál valahogy igy volt. Annak a végcsöve 807 es volt.
Nekem is cca. 40 éve volt szerencsém hozzá. Nagyon jó minőségű, strapabíró műszer volt a maga korában, egyetlen probléma hogy a generátor torzítása kicsit magas a mai igényekhez. Lehet hogy még meg van a rajza csak kicsit nehéz lenne előkotorni.
(#) Spacemairne00 válasza oldman hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Nembaj ha közbe szól, úgyis a csaposnál landolnak mindig az információk.
tehát akkor az ATTEN OUT-ba jel az 5 ohm-ra meg hangszóró? Ennek a műszernek a végcsövei vagyis annak gondolom el84 még pedig 5 darab de gondolom nem arra szolgál mind.
(#) vilmosd válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Egy regebbi kapcsolasi rajza
(#) oldman válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Pontosan.
A hangszórót bármelyik teljesítmény kimenetre lehet csatlakoztatni, természetesen az impedanciájának megfelelő adja a legjobb teljesítményt.

FONTOS! A nagyimpedanciás kimeneteken (600 és 5000 ohm) több száz V leadására is képes, jelentős teljesítmény mellett!! Akkor is ha az 5 ohmost használod!
Ez megrázó élmény lehet ha az ember nem figyel.

Erre az újabb tipusra nem emlékszem, de ha a EL 84 a vége akkor a végfok 2x 2db EL84 egy EL84 az osc fokozathoz tartozik.
(#) Imi65 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
A csővoltmérő kizárólag váltófeszültséget mér, 1, 3, 10, 30, 100, és 300V-os méréshatárban, a hangfrekvenciás tartományban (és még valamivel felette is). Látszik, hogy magas feszültségeket képes mérni (jellemzően a csöves technika igényeinek megfelelően), de a mV tartományokban sajnos nem használható, pedig a félvezetős áramkörökhöz ez igen hasznos volna (100mV még jól leolvasható róla).
A hangerősítő bemenet dologra sajnos kicsit sem emlékszem, mert egyébként is szétszedtük, hogy megnézzük a hatalmas alkatrészeket, és ugyanakkor erősítettünk vele egy Walkmant is, egy VT hangdobozra. De nem rémlik, hogy forrasztott (a tanár), vagy csak egyszerűen "rádugta". Lehet, hogy Oldman emlékszik jól, nekem azóta sem volt ilyen műszer a kezem ügyében. A suliban is a TR-PIF félvezetős generátort, és multiméter házba szerelt Wien-hidast használtunk a továbbiakban.
(#) Spacemairne00 hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Köszönöm mindeniknek a segítséget ma vagy holnap meg próbálom és értesítelek benneteket hogy sikerült-e.
(#) Imi65 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Ezt most találtam.
(#) Spacemairne00 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Az enyém is pont ilyen.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
A megoldás itt van a két hsz-emben:Bővebben: Link
(#) huba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Fotocella, vagy valami hasonló. Nekem is van, egy monstrum vascsőbe beépítve, a garázsban találtam a vasak között. Azt hiszem a nagy gőzkazánoknál lehetett lángőr. Apum hozta a régi cégtől.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
A kapcsolási rajz nagyon bonyolult.
(#) sooty hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
Kaptam két - sejtésem szerint - tungsram csövet, sajnos egyiken sincs olvasható felirat. Az adócsövön egy 4-es látszik, a numitronon sajnos semmi. Gyönyörködjünk bennük. Azt hiszem az adócsőnek egyéb felhasználása nem is nagyon van, a numitronból talán egycsöves óra lesz. Az utóbbi annyira prototípusnak tűnik, még a tizedes pont izzószála és lábai sincs benne behegesztve, pedig a lábak ott vannak (Talán:5S045T -1 változata ésTM-83 de ennek a másik oldalán lenne a decimális pont, ami nincs bekötve. Ha valakinek ismerős a típusuk kérem pontosítson.)
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 19, 2011 /
 
Fiúk-Lányok, Egy kis látnivaló!

Köbzoli bátyó "unszolására" belinkeltem!
(#) Gafly válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Milyed módszerrel kanyarítod ilyen szép ivesre a (gondolom) rétegelt lemezt?
(#) Action2K válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Szabad kérem irigykedni?
(#) Action2K válasza Gafly hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Fel kell gőzölni, akkor bepuhul, s lehet sablonban óvatosan formázni.
(#) EcoPityu válasza Gafly hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Lacikának én is boldog szülinapot kívánok!

A kanyarintásról: beütöttem a gugliba, hogy rétegelt lemez hajlítása, és egy hajómakett diy oldalt hozott, ahol a muki írta, hogy beáztatta, majd formára hajlítva (befőttesüveg) szárította egy hétig, és úgy maradt!
Nálam ez úgy valósult meg, hogy egy disznóvágásnyi ideig /14óra, nagy disznó volt.../ a kádban ázott, a gyerek samponjával és tusfürdőjével lesúlyozva, (nem feljött a tetejére a mocsok), majd kivettem, és csepp formára hajlítva, belülről kitámasztva körbekötöztem "mazzaggal"!
Egy hét száradás után pedig jöhetett a munka!
Majd Laci segítségét kérve, lehet hogy végre megírok egy cikket belőle, és abban kirészletezem... (P.l. Antik rádió építése). Csak előbb legyen kész a bele!

Pityu
(#) EcoPityu válasza Action2K hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Tessék csak tessék!
(#) cua válasza sooty hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
A nagyobbik cső szerintem egy orosz GU81M. Ha bekötöd a fűtését, akkor használhatod hősugárzónak, kellemes éjszakai derítőfénnyel
(#) gbiro72 hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
AZ1 egyenirányító csövet és EBF2 pentódát ki lehet váltani korszerűbb technikával?

A válaszokat köszönöm!
(#) pucuka válasza gbiro72 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Nem egyszerű, de ki lehet. AZ1 helyett jó az AZ4 ilyet még ma is lehet találni, de ha ragaszkodsz csőhöz, akkor EZ80, 81 -el helyettesítheted. De lehet a foglalatra tenni két SI diódát is.
Az EBF2 helyett lehet EBF80 -at használni, vagy két GE diódát, és egy EF80, EF89. Ha korhű restaurálás a célod, akkor nézz át a múzeális készülékek topikba, ott találhatsz érdekes megoldásokat, régi csőfoglalatba épített korszerűbb csöveket.
(#) gbiro72 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Ha jól értem akkor AZ1 cső helyett elég csak kettő SI dióda? Lehet, hogy amatőr kérdés, de nem vagyok elektronikai szakember - Hogyan kössem a foglalatra a diódákat, van valamiféle bekötési rajz róla? AZ EBF2 helyett 2 db GI dióda+EF80+EF89 csövek kellenek, és ebről is van rajz valahol?
(#) pucuka válasza gbiro72 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Kádár könyvekben találhatsz kapcsolásokat olyan rádiókról, ahol ezeket a csöveket használják. Onnan vehetsz példát. De ha nem vagy elektronikai szakember akkor nem lesz könnyű dolgod.
Az egyenirányító cső anódja helyére a diódák anódját, katódja helyére a katódját. Diódaként használhatsz 1N4007 diódát. A demodulátor diódák helyett valamilyen germánium diódát, ugyanúgy bekötve, ahogy a csőben volt. Használhatsz AA114, OA1160, 61, 72, 80, 82 diódát
Következő: »»   9 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem