Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nosztalgia - elektroncsövek, és (h)őskori technikák
Lapozás: OK   10 / 14
(#) Vales válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Sőt!
A HAM-bazár-ban lehet kapni D9B(V), orosz tűs germánium diódát is, 5db csak 100 Ft, ami megfelel az OA1160-nak, ha nem elérhető.
Én detektoroshoz használtam/használom és kiváló dióda.
(#) gbiro72 válasza Vales hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Köszönöm a segítségét! Úgy néz ki, hogy szert teszek az eredeti csövekre (AZ1 és EBF2), így a rádiók eredeti állapotban maradnak! De legalább tudom, van más megoldás is a pótlásukra. Ha lesz még ilyen irányú kérdésem, keresni fogom, ha nem bánja! Még egyszer köszönöm!
(#) frecsko hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
Sziasztok.
Iminek hála sikerült normálisan összehoznom az astabil multivibrátoromat. Köszönöm még egyszer

MOV_0071.mp4
    
(#) Imi65 válasza frecsko hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Örülök, hogy sikerélményed van. Tényleg szépen pislog.
(#) Vales válasza frecsko hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Nagyon Jó lett, Gratulálok!
A tranyós/ledes félék után igazi színfolt ilyet látni.
(#) frecsko válasza Vales hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Én örülök a legjobban, hogy végre megy. Két heti szenvedés után Imi65 megsúgta a jó megoldást.
(#) silent15 válasza ZLED hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Na , nem vagyok nagy szakértő, már találkoztam ilyennel, de szerintem az hogy egy 9V-os elemről akarod működtetni, nem lesz hosszú élettartamú,(mármint amíg szól, persze elemcsere és ok) de villogni a haveroknak tényleg jó. Ha újra összefutok azzal a kapcsolással elküldöm
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Lehet építeni elég komoly csöves erősítőt 9 V -ról is, sőt létezett 6 V -ról is, (autórádió) de még 2 V -ról is. (K sorozatú csövek) Arról azért ne feledkezz meg, hogy azért ezek a jelentős áramokat vesznek fel, ezért szükség lesz egy nagy kapacitású akkumlátorra. Az anódfeszültséget elő lehet állítani akár mechanikus, akár elektronikus inverterrel.
Azért figyelmesebb is lehetnél, amire válaszoltál, azt a témanyitó tette fel több mint öt évvel ezelőtt, és kapott választ is rá. Nem mondta azt sem, hogy 9 V os elemről üzemeltetné, bár még az sem lehetetlen, ha elég nagy az elem
(#) hatvanasjocó hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Sziasztok!Ha valakinek kedve támad hozzá nyomtathat Tungsram csődobozt! Íme a kiterített képe
(#) sportsboypaper hozzászólása Okt 11, 2012 /
 
A hőskori technika temaban szeretnék erdeklődni. Vettem egy régi, hőskori telefonos pótcsengőt, mert tetszik a hanga es a formaja, gondoltam bekötöm a kapucsengőhöz, hogy használjam is. Persze nem jött be mert mas feszültséggel működik a kettő. van esetleg valami ötletetek, hogy hogyan lehetne ezt megoldani? A kapucsengő 12V-os, a pótcsengő pedig állitolag 75-110V. Talan be lehetne kötni a 220Vra is, de nem tudom.

Köszi előre is.
(#) pucuka válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
A pótcsengő 75 - 110 V /25 Hz. Hálózati frekvenciával üzemeltetve nem igazán jó. A kapucsengőről üzemeltess egy relét, ami egy 25 Hz -es csengető generátor jelét rákapcsolja a pótcsengőre. A csengető generátor lehet egy egyszerű blocking oszcillátor, amit egy 2 ×110 V / 2×12 V nyáktrafóból elkészíthetsz.
(#) sportsboypaper válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
köszi a választ. Sajnos még nem tudom, mi az a blocking oszcillátor, de megpróbálok utánanézni. Már nálam van a csengő, nagyon szép darab, és kaptam hozza egy két alkatrészt is, nem tudom, ezekkel lehet-e valamit kezdeni.
A csengőt megmértem, az 500Ohm az megvan mindkét tekercsen, remélem akkor működik is majd. A kis fekete csengő trafóból kettő is van, sajnos mind a kettő 220V/8V. A primer kör ellenállása 1050Ohm korul van mindkettőnél, remélem ez jót jelent, meg nem kötöttem be sehova. A kis szürke alkatrész egy ugyanilyen csengőből származik, be volt kötve a csengőbe hogy hogyan és hogy miért azt nem tudom, de szerintem csak párhuzamosan lehetett valahogy.Vajon az mi célt szolgált? Az alkatrészekből fel lehet felhasználni valamit esetleg?

Megnéztem a csengőmet is a lakásban, nincs külön trafója, az is lehet, hogy a ház saját hálózatán lóg és nem a lakás villanyórájából kapja az áramot. Sajnos itt a házban minden olyan régi, hogy fixre van kötve minden a villanyóra és a biztosítékok körül, annyi csupasz vezetés se lóg ki a mostani csengőből, hogy megmérjem hány volttal megy. A csengőről levettem a burkolatot és a szigetelt vezeték direkt bemegy a tekercsbe, sehol egy csavarkötés vagy hasonló. Le kellene szednem azt a falra szerelt fekete lapot, amire a biztosítékok is szerelve vannak, de ennyire még nem barmolnám szét a hálózatot, majd akkor, ha a csengő tutira működik.
Arra gondoltam először, hogy a nyomógomb mögé, azaz a csengő helyére bekötöm a trafót és arra a csengőt, de akkor még mindig 220-at kap és 50Hz-et, vagy legalábbis közel ennyit. Nem lehetne valamit sorba kötni a csengővel hogy csökkenjen a feszültség? Köszönettel
(#) Vales válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
Ohh, az a csengőreduktor gyermekkori emlékeket idéz fel bennem (is)!
(#) zolika60 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
A szürke alkatrész egy kondenzátor. Zavarszűrésre volt a csengővel pérhuzamosan. Nem tudom, hogy eredetileg párhuzamosan vagy sorba vannak kötve a csengőben lévő tekercsek. Ha párhuzamosan soros kötés esetén mehet rá a 230V. A nyomógombon semmiképp ne legyen ez a feszültség, mert balesetveszélyes. Inkább a reduktorral egy relét kapcsolj a nyomógombbal és az működtesse a csengőt.
(#) sportsboypaper válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Szia, köszi a választ. Azt hiszem, sorba van kötve a két tekercs. Szoval kössem rá a kondenzátort párhuzamosan és rendben lesz, legfeljebb gyorsabban csöng, remélem működik majd. Arra jutottam, hogy a mostani csengő helyére bekötöm a reduktort, és a primer körre a az új csengőt. Igy a nyomógombban csak a mostani, kb 8V lehet majd. Hétvégén ki is próbálom.
(#) gkari válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Nekem van egy ugyanilyenem. A két tekercs egymással sorba van kapcsolva. Ahogy pucuka is írta:max 110V és 25Hz frekvenciájú un. "csengetőfesz."-el működik igazán(ezt kapták hajdan a telefonok híváskor). 50Hz-el vagy nem szól, vagy jó magas hangon-talán.
(#) pucuka válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
A kondenzátor nem zavarszűrésre, hanem egyenáram (vonali áram) leválasztására való. Ha enélkül kötöd a vonalra a csengő tekercseit, akkor zárja a hurkot, ami azt jelzi a központnak, hogy felemelted a kagylót.
Blocking oszcilátor
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
(#) Latya_1 hozzászólása Nov 1, 2012 /
 
Sziasztok!

R545 rádióban EBF80 helyett EBF89 van. Okozhat ez valamilyen gondot?
Onnan jöttem erre rá, hogy mikor kb 2 éve megvettem a cuccot a Kossuth rádió a ferrit antennéjával még egész jól szólt, de mostanra már nagyon halk és "gurgulázós" ( mintha 2 oldalsávos helyett csak egy oldalsávos AM-et hallgatnék ) Külső antennával egy ideig jó volt, aztán már legyengült. ECH81-et cseréltem, nem lett jobb. A jövő héten kapok EBF80-at, és csak úgy szétnéztem a kütyüben, hát látom, hogy más csőtipus van benne.

A hangolást csak utoljára hagynám, mert se műszerem, és hát ha bármihez nyúlok, akkor az szerintem szét fog esni/törni a kütyüben....

Az ECH meg az első EBF csövet ha mozgatom valami kontakt hiba lehet benne, mert recseg és pattog. Gondoltam foglalat csere, de hát az elég macerás. A Szerelési technolgia nem volt éppen topon amikor ezt csinálták....
(#) Rosie hozzászólása Dec 7, 2012 /
 
Sziasztok ! Hobbiszinten régi rádiók felújításával foglalkozom.Tudna-e valaki segíteni abban, hogy hol tudnék beszerezni 1 db UBC 41 tip.elektroncsövet ?
köszi
sziasztok
Varga Ferenc
(#) gkari válasza Rosie hozzászólására (») Dec 7, 2012 /
 
Szerintem esélytelen, vagy nagy szerencsével sikerül. ECC40 esélyesebb, csak a diódákat germániumdiódákkal be kell "csalni" a kapcsolásba.
(#) frecsko válasza Rosie hozzászólására (») Dec 7, 2012 /
 
Nekem van. Írtam PÜ-t.
(#) szabics válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 8, 2012 /
 
"mi az a blocking oszcillátor" Ha jók az emlékeim a régi tv készülékekben az eltéritő ferekvenciát állitotta elő. Amit szonkronizáltak a sugárzott szinkronjelekel.
(#) Atosbacsi hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Szép napot!

Rádióamatőrök iskolája című könyv alapján szeretnék építeni. Kérdeésem, hogy az EF6, EL3, 6BE6 csöveket mivel lehetne helyettesíteni?
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Sajnos 1:1 ben megfelelője nincs, korszerűbb csöveknen általában nagyobb a meredekségük, erősítésük. Csak funkcionálisan tudod helyettesíteni.. Az EF6 -ot EF80, EF86 --al, Az EL3 -at EL84 -el, A 6BE6 -ot EH81, vagy ECH81 -el válthatod ki. Persze mások kissé a paramétereik, de attól még használhatók, csak kicsit másképp kell beállítani.
(#) fater0827 hozzászólása Márc 18, 2013 / 2
 
Üdv mindenkinek .
Igazából nem tudom ide való-e , két kép 1950-es Élet és Tudományból való .
A fő cím tetszik , nem olvastam el .

Képet elforgattam.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) gkari válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 31, 2013 / 1
 
Ez a cikk nagyon jó korrajz. Popov valóban nagy tudós volt, csak elkövette azt a hibát, hogy nem szabadalmaztatta a találmányát(pedig a cári Oroszo.-ban megtehette volna), Marconi viszont igen, és kapott is rá oltalmat; hogy időben melyikük alkotta meg előszőr, azt szerintem ma már senki sem tudja.
(#) sportsboypaper válasza szabics hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Köszi szépen. Lassan jó lenne ha szólna a csengő. Ilyen blocking oszcillatort nehez barkacsolni, vagy ki kellene szednem valami tv-ből? Egyaltalan lehet ilyet kesziteni?
(#) Szpisti válasza sportsboypaper hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Ahhoz képest hogy ezt a szép csengettyűt múlt év októbere óta kerülgeted, nem sokra jutottál vele
Én a helyedben megpróbálnék egy egyszerű 400V 2A-es diódát sorbakötni vele a 230V felől, és nagy baj nem lehet.
Ha eredetileg telefon segédcsengő volt, akkor 110V 25Hz, amit a diódán keresztül kap , épp jó kell hogy legyen neki.
A dolgot kicsit bonyolíthatja, hogy a csengőgombra nem illik hálózati feszültséget (egyáltalán a fázist) kivinni. Ezért esetleg szükség lehet két kis csengőtrafóra, amit szembefordítva 230V>8V===nyomógomb====8V>230V ---> dióda> "antik csengettyű" megoldással kivitelezni.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
(#) sportsboypaper válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
köszi szépen, kicsit pató pálos, tudom, de azert csak elkészül valamikor. Sikerült szereznem régi bakelit dobozos trafókat, én is ezzel oldanám meg, de ez a diódás megoldás tetszik, remélem be is válik. Majd augusztuban valamikor, ahogy igy haladok
(#) dravart hozzászólása Szept 10, 2014 /
 
Üdv mindenkinek.
Nincs itt valaki Heves megye környékén aki normálisan letud tesztelni OS18/600 , és 4654 csöveket ?
Ösze kénne őket válogatni , de az sem lenne elhanyagolható ha EL12 csöveket is biztosnságal tudna tesztelni és EBC 3 csöveket !!

Rafilm 100 meg Rafilm 25 erősítőim vannak azokba kellenek ezek
Következő: »»   10 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem