Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK készítés CNC-vel
 
Témaindító: Tomee, idő: Dec 20, 2009
Lapozás: OK   7 / 14
(#) guliver83 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
ja hogy így.
Akkor ezek szerint nem Mach3 így világos a dolog.
Lehet hogy írtad is csak nem figyeltem akkor, hogy nem Mach3 használsz.
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Szerintem a mach3 is megeszi a cncnusb is közvetlenül dolgozott vele , nemhinném hogy a mach3 olyan "buta" hogy egy pices vezérlő lekörözi .küldök egy marófájlt próbáld megnyitni mach ban ...
(#) guliver83 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Most én teljesen nem értem!
Hogy csinál a sprint tap kiterjesztést?
(#) guliver83 válasza Sam Seed hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Írtam neked szívesen segítek G kódban
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Te tényleg nem olvasol? még csak kétszer írtam le ...
Idézet:
„eírtam , fájl -export-isolation milling , és ott beállítod mit szeretnél fúrófájl top-botom- marófájl top”

a folyamat képekben ...
(#) guliver83 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Igazad van tuti.!
Csak hol van itt a tap kiterjesztés?
Akkor HPGL PLT fáljt csinálsz nem tap kitteresztése, vagy félre értem én már teljesen.

A folyamat teljesen más, mit amiről szó volt.
A Sprint csinál egy HPGL PLT formátumot, ezt nem lehet beolvastatni a Mach3 al ez volt a kérdés, hogy kezeli a Mach3 a HPGL PLT formátumot, sehogy.
Te nem a Mach3 nál mutattad be, hogy pedig meg tudja nyitni, hanem az UCCNC programmal az teljesen más!
Ha Mach3 al akarod csinálni a HPGL PLT fáljt oda kell még egy program, vagy LazyCam vagy Coppercam vagy Mach1Filter és még van nagyon sok ilyen program.

Te úgy mutattad be, hogy az UCCNC meg tudja nyitni akkor már a Mach3 is kezeli a HPGL PLT formátumot.
(#) guliver83 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Ez nem vita csak érdekelt a dolog, hogy hogyan lehet megoldani.
Más programmal meg lehet az biztos.
USBCNC az tudja és az UCCNC is de közvetlen a Mach3 nem ennyi az egész.
(#) ktamas66 válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Nekem tetszett a LazyCam, mert ha sok mozgatás volt benne, a láncokat át lehetett rendezni, hogy egyszerűsödjön az egész. Automatikusan elég fura dolgok ki tudtak jönni belőle néha.
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Ez nekem szinte hihetetlen hogy a sokak által "istenített"mach3 nem tud olyan fájlt fogadni amit egy gagyi pices vezérlő röhögve megcsinál . (Ja ! A mach csak öreg már elmehetne nyugdíjba !)
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
A tap kiterjesztés akkor jön ha külön kéred a marófájlt és külön a fúrófájlt , egyébként meg nem az volt a kérdés hogy a mach3 kezeli e , hanem hogy hogyan lehet marófájlt csinálni a sprint-tel, viszont jól elbeszélgettünk ...
(#) guliver83 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 9, 2016 /
 
Azt tuti hogy jól elbeszélgettünk, de sprintel sehogyan sem lehet marófájlt csinálni csak egy valamilyen köztes fájlt és majd abból lesz egy program segítségével a G kód.
Legyen az PDF vagy JPG abból is lehet G kódot csinálni nem gond.
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /
 
Ugye elolvastad ezt is ? A nyáktervezők csinálnak fúró-marófájlt.sőt még a szerszámcserét is tudják , az egy másik dolog hogy a MACH3 ezeket nem tudja fogadni
Idézet:
„Ha Mach3 al akarod csinálni a HPGL PLT fáljt oda kell még egy program”
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2016
(#) tursaba válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 10, 2016 /
 
Az EAGLE-ben van gkód konverter és (nnn.tap) mehet a Mach3-ba, ami probléma nélkül megcsinálja a 2 oldalas nyákot is.
(#) kaqkk válasza tursaba hozzászólására (») Nov 10, 2016 /
 
Tudom én használom a gcode ulp -t
(#) Kovabe hozzászólása Dec 27, 2016 /
 
Sziasztok

Elgondolkoztam hogy vásátolok egy kis cnc-t magamnak PCB gyártáshoz. Sajnos a kínálat annyira bőséges számomra mint laikusnak hogy elveszek az információkban. Most találtam egyet ami szimpatikus, kérdés hogy milyen pontossággal lehet ezt a gépet használni illetve van e valkinek ezzel kapcsolatban gyakorlata:Bővebben: Link
(#) csatti2 válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Sima menetes szárat használ a gép. DIP-es méretekhez és furatszerelt alkatrészekhez szánt nyák esetében valószínűleg elfogadható eredményt lehet vele majd produkálni, az SMD-s alkatrészeket viszont felejtsd el, ha ezt választod.
(#) Bakman válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Egy ilyen: Daben 50/70? Már ha a hazai masina is játszik. Nem értek hozzá, a leírás alapján jónak tűnik. Most, hogy Kovabe rákérdezett, felkeltette az én érdeklődésemet is.

CNC-ben nem jártas ember is tudná használni? Kicsit körbenéztem az oldalon. Ha jól látom, párhuzamos portra kell csatlakoztatni a vezérlőt. Ez létezhet? Azt hittem, mára nem hogy nem használják, el si felejtették nevezett csatlakozót...
(#) Kovabe válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Hát ez elkeserítő, pont hogy SMD-t használok legfőképp. Azt olvastam hogy 0,04mm pontos, akkor ez csak a parasztvakítás.
(#) Kovabe válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
És ha esetleg a menetesszárakat kicserélem golyós orsóra akkor már van esélye? Még mindig olcsobb mint a hazai termék, sajnos.
(#) csatti2 válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
A 0,04mm az ismétlési pontossága (kb. az első néhány óra után ez már ennyi se lesz, mivel a menetes szár és a hozzátartozó anya kopik és nincs, ami utánaállítsa). Ehhez hozzájön a főorsó hibája, a szerszám (többnyire gravírtű) Z tengelybeli pozicionálásának hibája, a gép merevsége (vagyis inkább annak hiánya) -ből eredő hiba, a motorok játéka, stb.
A golyós orsós megoldás már javít a helyzeten, viszont a nagyobb menetemelkedés miatt megnő a nyomatékigény is a motorok felé (na nem nagyon, de lehet, hogy csak játékmotorokat adnak a géphez, illetve kérdéses mekkora golyós orsót kapsz).

Ha belefér a keretbe, nézz rá a CNC3020-asokra. A Z jelölésű a golyós orsós kivitel. Kapható szerelő szettben is, motorok, főorsó és elektronika nélkül, így a fórumtársak segítségével az igényeidre szabhatjuk a végleges gépet.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
(#) csatti2 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Én se nagyon foglalkoztam még CNC-vel mielőtt belevágtam (annyit tudtam róluk, amit még az egyetemen tanítottak, az pedig kimerült némi G-kód írásban, meg megmutattak távolról egy profi megmunkálóközpontot). Egy ilyen kis gép még nem tartalmaz túl bonyolult elemeket (csak 2,5 tengelyesek, nincs automatikus szerszámcsere, stb.). A programokat (G-kód) nem te írod kézzel (bár később magad is meg tudsz majd írni egyszerűbbeket), hanem vmilyen programmal generálod majd le. Az alapfogalmak pedig elsajátíthatóak (gép és szerszám koordináta rendszer, előtolási sebesség, forgácsolási sebesség, pozicionálási sebesség, végállások, stb.).

A linkelt gép egész jónak tűnik. A főorsóról nem írtak semmit (azt lehet ki kell cserélni vmi jobb megoldásra). Végállás kapcsolókat sem látok (nem tudom minek spórolják le).

A párhuzamos port pedig egy érdekes kérdés ezeknél a hobbi/félprofi gépeknél. Itt sokan régi csak erre használt PC-kel járatják a CNC-jüket, ami egyelőre elfogadható megoldás, főleg ha külön műhelyük is van (viszont semmi sem örök életű). Én a magam részéről teljesen átépítettem a kapott elektronikát és egy ethernetes vezérlőt használok a Mach3-al, amit laptopról futtatok Win10 alól. Sok előnye van a párhuzamos porthoz képest (cserébe drágább volt).
(#) Bakman válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Értem én, de egy új gépnél párhuzamos port? Ez olyannak tűnik nekem, mint ma DOS-ra fejleszteni. Ha a következő hetekben kellene egy ilyen, azt sem tudnám, hova nyúljak. Az pedig végképp érthetetlen számomra, hogy sok cég miért titkolja, ugyan mennyibe kerül a masinájuk.
(#) csatti2 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
A ma kapható CNC vezérlők nagyobbik része párhuzamos portot használ. Ennek oka, hogy sokkal egyszerűbb elektronikával megvalósítható a gép vezérlése (a Mach3 végzi el az érdemi munkát). Minden más interfészhez (legyen az USB-s vagy ethernet) jóval komolyabb elektronika dukál, mivel a motorok mozgatását már a vezérlő elektronikának kell kiszámítania (komoly matematikája van és pontos időzítésekre van szükség, bár messze nem megoldhatatlan a feladat manapság). Egy Mach3-al kompatibilis nem párhuzamos portos vezérlő ára pedig több tízezer forinttól több százezer forintig terjedhet. A linkelt cég termékeihez passzoló vezérlő, amit beépíthetnek a kapcsolódobozukba kb. százezer forint plusz költséget jelentene és érdemileg nem biztos, hogy jobb lenne tőle a gép.
(#) ktamas66 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Miért ne lennének ilyen alaplapok, szerintem majdnem minden gyártótól találsz. Pl.:Bővebben: Link
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2016 /
 
Szia!
Ha még se találnál lpt portos alaplapot irány kína egy 1000-ért adják a kártyát..Bővebben: Link
És mielőtt kérdeznéd igen van pci expresszesben is.

(#) bbatka válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2016 /
 
Nekem párhuzamos portos a Kínai gépem. USB-PP átalakítónak az UC100-as átalakítót használom.
(#) Melphi hozzászólása Dec 29, 2016 /
 
Sziasztok!
Valaki tud segíteni hogy kell telepíteni és használni ezt az Eagle Gkód generáló progit, egyenlőre ott tartok hogy már a korábbi 5ös 6os verziót sem lehet letölteni a CADSOFT oldalárol, aki tud kérem segítsen.
Köszönöm.
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Dec 29, 2016 /
 
A G kód ulp-t be kell másolni az ulp könyvtárba és azonnal használható . Van mellette egy másik ulp a gkód seup ulp azt megnyitva tudod beállítani milyen fájlokat szeretnél generálni (fúró-gravír -kontúrmarás) a marás fúrás mélységeket stb ezt elég egyszer beállítani .
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2016
(#) Melphi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2016 /
 
Köszi, de nekem a 7-es verzióm van, régebbit meg nem tudok beszerezni.
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Dec 29, 2016 /
 
Nálam 7.2 a verziószám ...
Következő: »»   7 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem