Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1306 / 1384
(#) nagym6 válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Most megpróbáltam, a tonerfestéket szétoldja az anyag. Illetve csak a nitro old, a denaturált szesz semmit nem csinál külön is próbálva. Tehát szétkenődik a festék, nagy paca lesz az egész. Nyilván tonerfüggő. De akinek ez jó, egyszerű kitünő eljárás.
(#) janigel válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2019 / 1
 
Ha a két vegyszer arányát eltalálod, valószínű hogy működik a Te festékeddel is.
Ezek szerint sok a nitró.
A denaturált szesz csak azért kell, hogy gyengítse a nitrót, de gyorsan párologjon.
(#) nagym6 válasza janigel hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Köszi, majd tovább próbálom ahogy írtad.
(#) janigel válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Úgy kell beállítani az arányt, hogy éppen egy kicsit ragadóssá tegye a festéket.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2019 / 1
 
(#) Bartos77 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 6, 2019 / 1
 
Ne tisztán nitróval csináld. Az úgy nem fog működni. Teljesen feloldja a tonerfestéket.

1/3 az arány ami a legtöbb esetben jó. Van olyan tonerem, amihez 1/4 1/5 kell inkább, mert már túllágyul a festék és a 0,5-ös lyukak a forrszemeken eltünnek az 1/3-as lötyitől. Meg van olyan, amihez fele-fele kell és akkor lesz jó, mert ez meg akkor nem tapad elég jól.

De a lényeg, hogy mindegyik toneremmel (megfelelő keverési aránnyal) nagyon jól működik. Olyanokkal, amikkel nem is lehetett vasalni, mert a fele festék levált és undorítóan nézett ki az a maradék is, ami egyáltalán megtapadt vasalással a nyákon. Na itt sokkal jobb a tapadás.

Ezzel a módszerrel gyönyörű nyákokat sikerült csinálni a vasaláshoz vacak tonerporral is. Sokféle tonerport, meg papírt kipróbáltam vasaláshoz, mire találtam egy jó port, meg papírt. De a sörrel hengerlős dolog még jobb eredményt ad ennél is, mindenféle tonerral jó és a papír minőségére is sokkal igénytelenebb, mint a vasalás.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 6, 2019 /
 
Egyébként nitrohigító helyett jó az aceton is, meg a körömlakk lemosó is a legtöbb esetben. De nitrohigítót akárhol lehet venni, acetont meg nem. A körömlakklemosó meg túl drága ft/liter arányban és nem is jó mindegyik...

A nitró meg amúgy is kell a panel tisztításhoz, majd a maratott panel tonerfestékének leoldásához is. Szóval célszerű ezt használni.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) Ge Lee hozzászólása Máj 6, 2019 /
 
Szerintem meg ez is pont olyan mint az összes többi technológia, vagy jól sikerül vagy nem, pl. a nitrónak meg a denszesznek már ugyanúgy köze sincs a régi mivoltához, se szagra, se színre, se állagra nem olyan mint mondjuk 20 éve. Mára az összes ilyen lötty színtelen lett, meg a szaguk is hasonló, onnan tudod csak hogy mi az, hogy rá van írva a flakonra. Még a 80-as években a suliban volt denszesz, sosem felejtem el a szagát mert még az ember ruhájába is beivódott. A mostani meg olyan mintha víz lenne a flakonban, és oldószernek már nem nagyon használható, mert nem nagyon akar oldani semmit.
De mondok jobbat. Volt két flakon nitróm amiket 2 év különbséggel vettem, egyébként teljesen ugyanaz a flakon, ugyanaz a gyártó, szóval a 2 címke betűre megegyezett, gyakorlatilag ugyanaz a címke volt. Az újabbikban a szokásos víztiszta lötty, a régebbi enyhén sárgás színű volt, és a szagukban is volt egy pici eltérés. Na az a sárgás olyan volt, hogy nem lehetett vele a nyákot forrasztás után lemosni, mert megfeketedett tőle az ón!!! Gyakorlatilag percek alatt. Ha nem a saját szememmel látom nem hiszem el. És ez a feketedés konkrétan oxidáció volt, mert utána a páka sem nagyon akarta már azt az ónt teríteni.
Szóval azt mondom, hogy elvben akár lehet még jobb is ez a dolog, aztán hogy gyakorlatban milyen lesz az meg majd kiderül. Nekem ugyanúgy megy a 0,2-es vonal vasalással is, pedig a nyomtatóm az mindig olyan volt, hogy bementem az üzletbe, és megvettem a legolcsóbbat, ez ugye általában a Samsung.
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 6, 2019 /
 
Nekem gyakorlatban jobb, mint a vasalás. Azóta vége a vasalással való kínlódásnak, a ronda, bóvli kinézetű fóliarajzoknak. Nem kell állandóan a műnyomó papírral kísérletezni, hogy akkor most vajon jó lesz e a tonerhez. A vasalás nekem egy szenvedés volt ehhez képest... Szóval nálam egészen biztosan sokkal jobban bevált a vasalásos módszernél.

A vasalás minden alkalommal szerencsejáték is volt egyben. Na vajon, most mennyire lesz...
Ha az egyik nyák jó lett, nem baj... a második már úgyse lett az...

A másik módszer, ha több nyák kell (5-10-50db), a JLCPCB-től való rendelés. Az még egy ennél is jobban bevált, még kényelmesebb nyákkészítési módszer.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) diginewl válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Kedves Bartos77!
"Én a dobozos sörrel hengerlésre esküszöm."
Itt gondolom a a beltartalom mindegy, ezért is volt a vigyor a végén. Tulajdonképpen bármilyen dobozos ital jó, csak legyen tele. A folytonos rányomás végett szükséges a hengeres test, ami végiggördül a nyák+elegy+nyomtatott papír fölött. Jól gondolom?
(Azaz betehetem akár egy laminálógépbe is, csak ne kapcsoljam be a fűtést rajta )

Köszönettel: Jenő
(#) kaqkk válasza diginewl hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Idézet:
„Azaz betehetem akár egy laminálógépbe is, csak ne kapcsoljam be a fűtést rajta”
Lehet (sőt talán biztos) hogy a gumihenger még jobb eredményt fog adni (egyenletes nyomás a teljes felületen) Én vasalás helyett használtam laminálót 98% os eredménnyel ..
(#) nedudgi válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
A nitrohígítót nem próbáltam, de a tiszta aceton és az izopropil alkohol megfelelő keverékét igen. A nitrohígító, és a körömlakklemosó gyártó és évjárat függvényében tartalmazhat valamilyen adalékot, ami kérdésessé teheti a végeredményt.
Ha valakinek nem jól működik, térjen vissza az eredeti anyagokhoz (aceton+alkohol).
(#) janigel válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Nem vagyok biztos abban, hogy jó ötlet a laminálóba rakni.
Ez a lötyi ha kipréselődik kárt tehet a hengerekben és más alkatrészekben.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) kaqkk válasza janigel hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Nem önteni kell a papírra csak pumpás spray szóróval ráfújni , amit kiprésel az már (főleg a 3/1 arány és a minimális mennyiség miatt) ártalmatlan a gumira ...
(#) nagym6 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Még nem csináltam ezt a technikát, de gyanítom, hogy itt a ráhengerlés nyomásereje, mennyisége is kritikus lehet, ami a laminálónál fix, esetleg szétnyomja a feloldott festéket. Kézzel viszont jól szabályozható. De lehet, hogy nem így van.
(#) nagym6 hozzászólása Máj 6, 2019 /
 
Ötlet: esetleg a nyomtatóban a beolvasztás hőfokán csökkenteni, ne szivárogjon annyira bele a papírba. Nem tudom ezt próbálta-e valaki.
(#) morgo válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Ez nem is rossz ötlet. Lehet, hogy ezért nem jó nekem a műnyomó? Túlzottan beleragad a festék, és nem bírom leáztatni a papírt. Ha bővebben lesz szabadidőm, meg is vizsgálom az öreg HP-t, lejjebb tudom-e venni a hőfokot.
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Ami bőr és köröm barát az nem lehet jó
(#) nagym6 válasza morgo hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Idézet:
„lejjebb tudom-e venni a hőfokot.”
Ha ez nem menne, esetleg távolabbra helyezni a fűtőszálat, ha lehet.
(#) Bartos77 válasza diginewl hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Nem jó ötlet a lamináló. Rugalmas henger kell. Energiaital, dobozos sör, gumihenger. Meghengerled keresztbe-hosszában enyhén rányomva. 5 másodperc a művelet. Nem kell túl erősen...

Ha biztosra akarsz menni akkor még löttintesz rá egy adagot és papírzsepivel finoman egyenletesen átdörgölöd, így mindenhol letapad. Majd 20 percig hagyod száradni. Télen a radiátoron csak 5 perc. Miután megszáradt teljesen/nincs szaga, nem párolog már ki semmi belőle, ugyanúgy leáztatod a papírt, mint vasalásnál...
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2019
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 7, 2019 /
 
Ja még annyi, hogyha eltűnnek, csökkennek az apróbb furatok, torzul a fólia, kiszélesednek a vezetősávok, akkor túllágyúlt a festék, több szesz kell bele.->öntesz még hozzá szeszt.

Ha leválik, nem tapad jól, akkor túl kevés a nitró.-> öntesz még hozzá egy kevés nitrót.

Nem túl nehéz eltalálni a jó arányt. Ha megvan, akkor 1-2deci lötty rentgeteg nyákra elég. Egy (100*100-as nyákra fél köbcenti bőven sok, akkor már tocsog a löttyben...)

Kiindulásnak az 1/3-ad rész nitró 2/3 szesz a legjobb szerintem. A legtöbb tonerhez ez jó arány.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2019
(#) diginewl válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) kaqkk válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Idézet:
„Nem jó ötlet a lamináló”
Csak egy kérdés : láttál már szétszedve laminálót ?
Idézet:
„Energiaital, dobozos sör, gumihenger.”
pont az utóbbi van benne (gumihenger) és ha eltalálod a jó keverési arányt ,a nyomás állandó a felület egyenletes , borítékolhatod az eredményt . DE nem akarom rádbeszélni , amikor a vasalás helyett vetettem fel a laminálót akkor is csak ellenérvek jöttek , másnak kellett újra feldobni az ötletet ahhoz hogy "elterjedjen" a hobbisták közt .
(#) Bartos77 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
1. Belefolyik a cucc a laminálóba.

2. A legtöbb lamináló alkalmatlan nyák laminálásra, csak hajlékony papír/fólia megy bele...

3. Fűt, az tönkreteszi a maszkot. Ez nem vasalás! Itt nem szabad hevíteni semmit!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2019
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Ilyent nem javasolnék senkinek.
Legfeljebb valami régi koszlott laminálóba amiért nem kár.
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Az 5000Ft os teszkós laminátort senki nem sajnálja nyákvasalásra (és bele is megy a nyák )
nekem van kettő is használtam vagy hét évig minden hétvégén nyákra , mint írtam visszább nem áztatni kell a papírt hanem elég egy pumpás flakonból ráfújni az oldószert és a laminláó tudja a hideglaminálást is átalakítás nélkül .
Idézet:
„Ilyent nem javasolnék senkinek.”
Második olvasásnál esett le !
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
(#) pisti525 hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Sziasztok, új vagyok a témában, kis segítséget szeretnék kérni. Vasalásos technikát szeretnék alkalmazni, de valamiért nem igazán megy át a festék. Mivel nincsen lézernyomtatom ezért a faluba kell mennem nyomtatni ahol csak rendes a4 papírra akarnak nyomtatni, lézerrel. Találtam a neten egy videót ahol denaturált szesszel kicsit meg itassák a lapot és aztán vassalják át, kb a fele át is megy de a fele nem, miért ? köszönöm segítségeteket !
(#) nedudgi válasza pisti525 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
(#) janigel válasza pisti525 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Szia!
Ha megadod a nevedet és címedet (de csakis privátban, nem itt), akkor küldök neked műnyomó papírt.
Nekem úgyis felesleges, de nem akarom kidobni.
A sima papír nem jó választás.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) pisti525 hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Ha műnyomó papírra tudok tintással is nyomtatni, akkor akár el is fogadhatom, de mint említettem nincse lézer nyomtaton és a faluban is a simára nyomtatnak, a többit nem akarják berakni, esetleg ez a " Aceton+alkohol technológia." amit még kifogok probálni.
Következő: »»   1306 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem