Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1306 / 1394
(#) janigel válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2019 / 1

Ha a két vegyszer arányát eltalálod, valószínű hogy működik a Te festékeddel is.
Ezek szerint sok a nitró.
A denaturált szesz csak azért kell, hogy gyengítse a nitrót, de gyorsan párologjon.
(#) nagym6 válasza janigel hozzászólására (») Máj 5, 2019 /

Köszi, majd tovább próbálom ahogy írtad.
(#) janigel válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /

Úgy kell beállítani az arányt, hogy éppen egy kicsit ragadóssá tegye a festéket.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2019 / 1

(#) Bartos77 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 6, 2019 / 1

Ne tisztán nitróval csináld. Az úgy nem fog működni. Teljesen feloldja a tonerfestéket.

1/3 az arány ami a legtöbb esetben jó. Van olyan tonerem, amihez 1/4 1/5 kell inkább, mert már túllágyul a festék és a 0,5-ös lyukak a forrszemeken eltünnek az 1/3-as lötyitől. Meg van olyan, amihez fele-fele kell és akkor lesz jó, mert ez meg akkor nem tapad elég jól.

De a lényeg, hogy mindegyik toneremmel (megfelelő keverési aránnyal) nagyon jól működik. Olyanokkal, amikkel nem is lehetett vasalni, mert a fele festék levált és undorítóan nézett ki az a maradék is, ami egyáltalán megtapadt vasalással a nyákon. Na itt sokkal jobb a tapadás.

Ezzel a módszerrel gyönyörű nyákokat sikerült csinálni a vasaláshoz vacak tonerporral is. Sokféle tonerport, meg papírt kipróbáltam vasaláshoz, mire találtam egy jó port, meg papírt. De a sörrel hengerlős dolog még jobb eredményt ad ennél is, mindenféle tonerral jó és a papír minőségére is sokkal igénytelenebb, mint a vasalás.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 6, 2019 /

Egyébként nitrohigító helyett jó az aceton is, meg a körömlakk lemosó is a legtöbb esetben. De nitrohigítót akárhol lehet venni, acetont meg nem. A körömlakklemosó meg túl drága ft/liter arányban és nem is jó mindegyik...

A nitró meg amúgy is kell a panel tisztításhoz, majd a maratott panel tonerfestékének leoldásához is. Szóval célszerű ezt használni.
(#) Ge Lee hozzászólása Máj 6, 2019 /

Szerintem meg ez is pont olyan mint az összes többi technológia, vagy jól sikerül vagy nem, pl. a nitrónak meg a denszesznek már ugyanúgy köze sincs a régi mivoltához, se szagra, se színre, se állagra nem olyan mint mondjuk 20 éve. Mára az összes ilyen lötty színtelen lett, meg a szaguk is hasonló, onnan tudod csak hogy mi az, hogy rá van írva a flakonra. Még a 80-as években a suliban volt denszesz, sosem felejtem el a szagát mert még az ember ruhájába is beivódott. A mostani meg olyan mintha víz lenne a flakonban, és oldószernek már nem nagyon használható, mert nem nagyon akar oldani semmit.
De mondok jobbat. Volt két flakon nitróm amiket 2 év különbséggel vettem, egyébként teljesen ugyanaz a flakon, ugyanaz a gyártó, szóval a 2 címke betűre megegyezett, gyakorlatilag ugyanaz a címke volt. Az újabbikban a szokásos víztiszta lötty, a régebbi enyhén sárgás színű volt, és a szagukban is volt egy pici eltérés. Na az a sárgás olyan volt, hogy nem lehetett vele a nyákot forrasztás után lemosni, mert megfeketedett tőle az ón!!! Gyakorlatilag percek alatt. Ha nem a saját szememmel látom nem hiszem el. És ez a feketedés konkrétan oxidáció volt, mert utána a páka sem nagyon akarta már azt az ónt teríteni.
Szóval azt mondom, hogy elvben akár lehet még jobb is ez a dolog, aztán hogy gyakorlatban milyen lesz az meg majd kiderül. Nekem ugyanúgy megy a 0,2-es vonal vasalással is, pedig a nyomtatóm az mindig olyan volt, hogy bementem az üzletbe, és megvettem a legolcsóbbat, ez ugye általában a Samsung.
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 6, 2019 /

Nekem gyakorlatban jobb, mint a vasalás. Azóta vége a vasalással való kínlódásnak, a ronda, bóvli kinézetű fóliarajzoknak. Nem kell állandóan a műnyomó papírral kísérletezni, hogy akkor most vajon jó lesz e a tonerhez. A vasalás nekem egy szenvedés volt ehhez képest... Szóval nálam egészen biztosan sokkal jobban bevált a vasalásos módszernél.

A vasalás minden alkalommal szerencsejáték is volt egyben. Na vajon, most mennyire lesz...
Ha az egyik nyák jó lett, nem baj... a második már úgyse lett az...

A másik módszer, ha több nyák kell (5-10-50db), a JLCPCB-től való rendelés. Az még egy ennél is jobban bevált, még kényelmesebb nyákkészítési módszer.
(#) diginewl válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Kedves Bartos77!
"Én a dobozos sörrel hengerlésre esküszöm."
Itt gondolom a a beltartalom mindegy, ezért is volt a vigyor a végén. Tulajdonképpen bármilyen dobozos ital jó, csak legyen tele. A folytonos rányomás végett szükséges a hengeres test, ami végiggördül a nyák+elegy+nyomtatott papír fölött. Jól gondolom?
(Azaz betehetem akár egy laminálógépbe is, csak ne kapcsoljam be a fűtést rajta )

Köszönettel: Jenő
(#) kaqkk válasza diginewl hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Idézet:
„Azaz betehetem akár egy laminálógépbe is, csak ne kapcsoljam be a fűtést rajta”
Lehet (sőt talán biztos) hogy a gumihenger még jobb eredményt fog adni (egyenletes nyomás a teljes felületen) Én vasalás helyett használtam laminálót 98% os eredménnyel ..
(#) nedudgi válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

A nitrohígítót nem próbáltam, de a tiszta aceton és az izopropil alkohol megfelelő keverékét igen. A nitrohígító, és a körömlakklemosó gyártó és évjárat függvényében tartalmazhat valamilyen adalékot, ami kérdésessé teheti a végeredményt.
Ha valakinek nem jól működik, térjen vissza az eredeti anyagokhoz (aceton+alkohol).
(#) janigel válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Nem vagyok biztos abban, hogy jó ötlet a laminálóba rakni.
Ez a lötyi ha kipréselődik kárt tehet a hengerekben és más alkatrészekben.
(#) kaqkk válasza janigel hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Nem önteni kell a papírra csak pumpás spray szóróval ráfújni , amit kiprésel az már (főleg a 3/1 arány és a minimális mennyiség miatt) ártalmatlan a gumira ...
(#) nagym6 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Még nem csináltam ezt a technikát, de gyanítom, hogy itt a ráhengerlés nyomásereje, mennyisége is kritikus lehet, ami a laminálónál fix, esetleg szétnyomja a feloldott festéket. Kézzel viszont jól szabályozható. De lehet, hogy nem így van.
(#) nagym6 hozzászólása Máj 6, 2019 /

Ötlet: esetleg a nyomtatóban a beolvasztás hőfokán csökkenteni, ne szivárogjon annyira bele a papírba. Nem tudom ezt próbálta-e valaki.
(#) morgo válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Ez nem is rossz ötlet. Lehet, hogy ezért nem jó nekem a műnyomó? Túlzottan beleragad a festék, és nem bírom leáztatni a papírt. Ha bővebben lesz szabadidőm, meg is vizsgálom az öreg HP-t, lejjebb tudom-e venni a hőfokot.
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Ami bőr és köröm barát az nem lehet jó
(#) nagym6 válasza morgo hozzászólására (») Máj 6, 2019 /

Idézet:
„lejjebb tudom-e venni a hőfokot.”
Ha ez nem menne, esetleg távolabbra helyezni a fűtőszálat, ha lehet.
(#) Bartos77 válasza diginewl hozzászólására (») Máj 7, 2019 /

Nem jó ötlet a lamináló. Rugalmas henger kell. Energiaital, dobozos sör, gumihenger. Meghengerled keresztbe-hosszában enyhén rányomva. 5 másodperc a művelet. Nem kell túl erősen...

Ha biztosra akarsz menni akkor még löttintesz rá egy adagot és papírzsepivel finoman egyenletesen átdörgölöd, így mindenhol letapad. Majd 20 percig hagyod száradni. Télen a radiátoron csak 5 perc. Miután megszáradt teljesen/nincs szaga, nem párolog már ki semmi belőle, ugyanúgy leáztatod a papírt, mint vasalásnál...
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2019
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 7, 2019 /

Ja még annyi, hogyha eltűnnek, csökkennek az apróbb furatok, torzul a fólia, kiszélesednek a vezetősávok, akkor túllágyúlt a festék, több szesz kell bele.->öntesz még hozzá szeszt.

Ha leválik, nem tapad jól, akkor túl kevés a nitró.-> öntesz még hozzá egy kevés nitrót.

Nem túl nehéz eltalálni a jó arányt. Ha megvan, akkor 1-2deci lötty rentgeteg nyákra elég. Egy (100*100-as nyákra fél köbcenti bőven sok, akkor már tocsog a löttyben...)

Kiindulásnak az 1/3-ad rész nitró 2/3 szesz a legjobb szerintem. A legtöbb tonerhez ez jó arány.
(#) diginewl válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /

Köszönöm!
(#) kaqkk válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /

Idézet:
„Nem jó ötlet a lamináló”
Csak egy kérdés : láttál már szétszedve laminálót ?
Idézet:
„Energiaital, dobozos sör, gumihenger.”
pont az utóbbi van benne (gumihenger) és ha eltalálod a jó keverési arányt ,a nyomás állandó a felület egyenletes , borítékolhatod az eredményt . DE nem akarom rádbeszélni , amikor a vasalás helyett vetettem fel a laminálót akkor is csak ellenérvek jöttek , másnak kellett újra feldobni az ötletet ahhoz hogy "elterjedjen" a hobbisták közt .
(#) Bartos77 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 7, 2019 /

1. Belefolyik a cucc a laminálóba.

2. A legtöbb lamináló alkalmatlan nyák laminálásra, csak hajlékony papír/fólia megy bele...

3. Fűt, az tönkreteszi a maszkot. Ez nem vasalás! Itt nem szabad hevíteni semmit!
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 8, 2019 /

Ilyent nem javasolnék senkinek.
Legfeljebb valami régi koszlott laminálóba amiért nem kár.
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Máj 8, 2019 /

Az 5000Ft os teszkós laminátort senki nem sajnálja nyákvasalásra (és bele is megy a nyák )
nekem van kettő is használtam vagy hét évig minden hétvégén nyákra , mint írtam visszább nem áztatni kell a papírt hanem elég egy pumpás flakonból ráfújni az oldószert és a laminláó tudja a hideglaminálást is átalakítás nélkül .
Idézet:
„Ilyent nem javasolnék senkinek.”
Második olvasásnál esett le !
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
(#) pisti525 hozzászólása Máj 10, 2019 /

Sziasztok, új vagyok a témában, kis segítséget szeretnék kérni. Vasalásos technikát szeretnék alkalmazni, de valamiért nem igazán megy át a festék. Mivel nincsen lézernyomtatom ezért a faluba kell mennem nyomtatni ahol csak rendes a4 papírra akarnak nyomtatni, lézerrel. Találtam a neten egy videót ahol denaturált szesszel kicsit meg itassák a lapot és aztán vassalják át, kb a fele át is megy de a fele nem, miért ? köszönöm segítségeteket !
(#) nedudgi válasza pisti525 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /

(#) janigel válasza pisti525 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /

Szia!
Ha megadod a nevedet és címedet (de csakis privátban, nem itt), akkor küldök neked műnyomó papírt.
Nekem úgyis felesleges, de nem akarom kidobni.
A sima papír nem jó választás.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) pisti525 hozzászólása Máj 10, 2019 /

Ha műnyomó papírra tudok tintással is nyomtatni, akkor akár el is fogadhatom, de mint említettem nincse lézer nyomtaton és a faluban is a simára nyomtatnak, a többit nem akarják berakni, esetleg ez a " Aceton+alkohol technológia." amit még kifogok probálni.
(#) nedudgi válasza pisti525 hozzászólására (») Máj 10, 2019 1 / 1

Ha lézernyomtatóval csak sima papírra nyomtatnak, akkor (szerintem) nem érdemes a vasalásos, vagy acetonos technológiával próbálkoznod. Marad a "Pausklar" spray, bár ahhoz nem értek.
Árakkal nem vagyok tisztában, de ha veszel egy lézernyomtatót, az egyszeri beruházás, és még az első, kiskapacitású tonerrel is ezer oldal körül tudsz nyomtatni, műnyomóra. Ha tintasugaras nyomtatót használsz, egy levilágítóra is szükséged lesz (bár nyáron, nappal), lehet a napfénnyel is exponálni. Utána előhívó, fényézékeny nyáklap, vagy fóliázás, esetleg "Positiv 20" spray-vel fényérzékenyített lap - ezek költsége lassan megközelíti egy használt/olcsóbb lézernyomtató árát.
Következő: »»   1306 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem