Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1349 / 1384
(#) kaqkk válasza NickE hozzászólására (») Nov 26, 2021 / 1
 
Idézet:
„felpakolják száz megrendelő tervét egy nagy táblára és egyben nyomják az egészet. (bár én még így is csodálom, hogy megéri...)”
A 10*10 cm es korlát azért van a hobbinyáknál , mert a technikai keretre kerül ami másképpen a szemétben landolna . Ha nagyobb a méret drasztikusan emelkedik az ár ott is .
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2021
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Nov 26, 2021 /
 
Ha eljössz érte eladó a levilágítóm , és maradék vegyszerek is vannak ..
(#) Egri Frédi válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Én furatfémeztem otthon, a garázsban.
A vegyszerek - hivatalosan - beszerezhetetlenek, engedély kötelesek. A Palládiumot így is drágábban lehet beszerezni, mint az aranyat. 1l ~ 75.000 Ft. Nekem a fürdőbe ~3l -hez bekeveréskor kellett 2dl és használattól függően adalékolgatni, 0.5 - 1dl -t. Ennyi oldattal egyszerre 1 db. ~A4 méretű lapot lehetett "kezelni". A vegyszerekhez a "gyárból", némi ismeretséggel a SHIPLY magyarországi disztribútorától és a BME -től vásároltam/jutottam a félhivatalosnál is kisebb jogosultsággal. Ismeretség és egymásfelé megfelelő bizalom nélkül nem lehet hozzájutni semmihez. A Palládium csak a legdrágább, de a többi " összetétele" is teljesen ismeretlen nemcsak az én számomra, hanem azok számára is akik nap-mint nap dolgoznak vele. Zsírtalanító, felület érzékenyítő, konverter, stb ... Csak számaik vannak, az összetételük ismeretlen, még a kannákon sincsennek feltüntetve.
Házi barkácsolásokat láttam/olvastam én is. Eleinte még vitatkoztam némelyikkel, melyik miért nem tökéletes - belefáradtam.

Amióta Kínából "postaköltségért" profi NYÁK rendelhető, nem éri meg még ipari méretekben sem idehaza gyártani.
Ismerek még néhány kisiparost, aki jó minőséget gyárt a még meglévő készleteivel, elfogadható áron. De ha elfogynak a készleteik vagy nyugdíjazzák magukat végleg el fog tűnni a piacról ez a tevékenység ...
(#) Ge Lee válasza jdani hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha megveszel egy 15 ezer eurós gépet, azzal kinek és milyen áron fogsz annyi nyákot gyártani hogy még az életedben vissza is hozza legalább az árát, ha hasznot nem is termel.
A házi gyártással a legnagyobb gond az, hogy nincs olyan nyomtató se lézerben se tintásban (vagy csak én nem találtam) amivel ki tudsz nyomtatni fóliára egy teljesen átlátszatlan nyomatot, mert onnantól már gyerekjáték az egész. A kétoldalas nyákok esetén meg ritka esetben lehet gond ha nincs furatfémezve, mert az alkatrészláb általában összeköti a két oldalt így nincs rá szükség. Olyannál gond, pl. elkó, amit le kell ültetni teljesen.
(#) jdani hozzászólása Nov 27, 2021 /
 
Nem vagyok otthon az ipari gyártás mikéntjében, azért kérdem. Tényleg macerásnak hangzik a vegyszeres ipari gyártás.
De a CNC marással készült viszont egyszerűnek tűnik. Itt nem arról van szó, hogy a nagy cégeknek gyártsak többrétegű nyákokat, hanem a hobbi szinten foglalkozóknak nyákokat. Tehát üres nyák lap kiCNCzve, kifúrva, és ennyi. Semmi felirat, semmi maszka.
Nézzük más szemszögből. Ha ingyen megkapom akár a 15e€ gépet, és egy nyákot nem gyártok le rajta, már megérte
(#) niedziela hozzászólása Nov 27, 2021 /
 
Idézet:
„a hobbi szinten foglalkozóknak nyákokat.”

Ha ez a gondolatod 15 évvel ezelőtt születik vagy korábban, akkor lenne realitása.
Már nincs, mert meg sem tudod közelíteni azt a minőséget amit fillérekért kapsz meg.
A hobbi pedig nem arról szól, hogy szike végével vakargatod a rezet két IC láb között.
Ez csak félreértelmezése a hobbi kifejezésnek.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
(#) jan5650 hozzászólása Nov 28, 2021 /
 
Sziasztok!

Nyáktervet készítek.
Arduino vezérlő lesz és szervókat fog vezérelni.
Lenne pár kérdésem:

1. A logikai szintekre nyugodtan használhatok-e 0,3mm-es sávokat? Jelenleg mindegyiket 0,8-al rajzoltam, de nem tudom hogy van-e értelme ilyen vastagra rajzolni, kevés a hely... A leghosszabb logikai vonal 7-8cm. A tápnak nyilván meghagynám a 0,8-ast.

2. Az arduino ISCP lábait is kivezetem. Kérdés hogy itt is elég-e a 0,3-as vastagság, akár még az 5V-nak is? Ugye elméletileg programozásra használom majd, nem hiszem hogy nagy áramerősség menne rajta olyankor.

Köszönöm!
(#) niedziela válasza jan5650 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Idézet:
„használhatok-e 0,3mm-es sávokat?”

Idézet:
„Kérdés hogy itt is elég-e a 0,3-as vastagság,”


Két igen
(#) Egri Frédi válasza jan5650 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Te akarod legyártani vagy valahol megrendeled ?
(#) kaqkk válasza jan5650 hozzászólására (») Nov 28, 2021 / 1
 
Még két igen és benne vagy a csapatomban széket kaptál .....
(#) jan5650 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Gyártatni fogom. Első körben itt Magyarországon.
Nagyjából lemértem mindent. 3D nyomtatott dobozba kerül.
Első körben csak 1-2 darabot rendelek, tudom hogy nagyon drága lesz, de prototípusnak teljesen megfelel. Tuti hogy változtatni kell majd még rajta
(#) jan5650 válasza jan5650 hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Ajj, drágább mint gondoltam...

Tudtok egy jó helyet, esetleg fórumtagot, aki viszonylag tűrhető áron megcsinálja a prototipus nyákot?

130mm*70mm-es méretű nyák, 1 réteg 0,9-es furatokkal, 0,3 és 0,8-as rézvezetékek, helyenként 0,3-as távolság van csak két rézfólia/rézfólia pad között... Egyáltalán ezt otthoni körülmények között meg lehet csinálni?

A turboplusnál 15-16K lenne egy darab, kicsit sajnálom rá a pénzt
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2021
(#) nagym6 válasza jan5650 hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Fotózással meg lehet csinálni, jó hibátlan maszk kell. Inkább a maszk a neheze megfelelő nyomtató és fólia híján. Vagy egyes nyomdák csinálnak hibátlan maszkot.
(#) Egri Frédi válasza jan5650 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Ezért kérdeztem, hogy akarod legyártani ...
A 0.3/0.3/0.3 távolságot otthon nem lehetetlen, de igen nagy gyakorlatot igénylő feladat jól megcsinálni. Magyarországon NYÁK -ot csak az gyártat, aki a költségeket el tudja számolni. Ahol én dolgoztam, ott csak a filmköltség 14.000 Ft. Igaz ezt csak egyszer kell kifizetni - ha nem változtatsz a NYÁK -on. És erre jön még a kész panel ára: egy gyufásdoboz méretű, egyoldalas, maszkolt, kézzel darabolt(!!!), legalább 50 db. rendelése esetén ~ 560Ft ... ( Az ÁFA nem tudom benne van-e )
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2021
(#) Ge Lee válasza jan5650 hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Ott van az apróban. Egyébként a 0,3-as vonalakat még vasalással is simán meg lehet csinálni, mondjuk ha a köztük lévő távolság is csak 0,3-as akkor maratás előtt alaposan át kell nézni nagyítóval. Ha nagyon muszáj IC lábak között is át szoktam vinni vonalat, ennél több meg nekem házi körülmények között sosem kellett, eleve úgy tervezek hogy ne kellejen.
(#) jan5650 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2021 /
 
Köszönöm a tippet, eddig ezt nem láttam/nem figyeltem.
Legközelebb teszek náluk egy próbát.

Sajna ezt már elküldtem gyártásra, de mindenképpen köszönöm az infót, a közeljövőben ezt az utat fogom választani.
(#) JZoli hozzászólása Dec 2, 2021 /
 
Sziasztok. Mai nap egy nyákot akartam itthon gyártani, de sajnos nem akar sikerülni. Az eljárás amivel csinálnám, lézernyomtatóval kinyomtat egy megfelelő papírra, majd lamináló segítségével átvisz a nyers nyáklapra, majd kimarat. Eddig ez működött is rendesen. Most is mindent ugyanígy csinálok, ráadásul ugyanazok a "berendezések is. Most viszont a laminálóból kivéve csak a nyomat 60-80 %-a megy át a réz lemezre. Már hatszor megcsináltam ugyanazt, hátha elrontok valamit.De nem jobb az eredmény. Szerintem zsíros marad a réz felülete. Ki- mivel zsírtalanítja a réz felületét.
Az előkészítésről még annyit, hogy egy tárolódobozban tartom a bolti nyáklapokat. Ilyenkor előveszem, kivágom, sorjázom. A réz felülete hibátlannak, fényesnek látszik. Valamilyen ithon fellelt karcmentes súrolóval szoktam a felletet előkészíteni. Most ez katasztrofális eredményhez vezetett. Ezután polírpapírral csiszoltam meg, majd mosogatószerrel másodszor ecettel, harmadszor tiszta alkohollal töröltem le. Ez adta a legjobb átvitelt, de még mindig max 80%-a ment át a rézfelületre a tinta mennyiségéből.
Már teljesen tanácstalan vagyok.
(#) Marty McFly válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Én acetont vagy izopropil alkoholt használok zsírtalanításra. Előtte finom csiszolópapírral átcsiszolom az egész nyákot. Festékkazetta csere nem volt esetleg a közelmúltban? Esetleg lamináló helyett próbáld ki a vasalót.
(#) pont válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Elég sok mindent megpróbáltál, nem feltétlenül a felületi tisztasággal van a baj. Ha minden ugyanaz is nincs sokkal hidegebb most a helyszínen? Engedd át többször a laminálón. Egyébként én először jó minőségű nitro hígítóval zsírtalanítok, hogy a fémcsiszoló paplan (milyet a rézcsövek tisztításához használnak) ne kenje bele az esetleges zsírt. Tehát utána csiszolás, majd ecetes frossal tiszta papírzsepivel törlés. Ez 10 ből kilencszer tökéletes, a maradék esetekben letörlöm nitro-val ami nyomat rákerült, de hagyok egy egész vékony fekete filmet a nyákon, mintegy kötőhídként a réz és az újabb réteg toner közt. Olyan még nem volt, hogy így ne sikerült volna, maximum tovább tart a maratás a plusz film miatt.
(#) Elektro.on válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Szia!
Próbáld meg a nyáklapot laminálás előtt jól elő melegíteni.
(#) Ge Lee válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Nekem nincs laminálóm így csak tippelek, de szerintem a lamináló ehhez nem kellően meleg. A nyáklap felülete pedig alapból sem kellően sík, ha arra még rácsiszolsz az csak még többet fog rontani rajta. Soha nem csiszolom. Fogsz egy darab wc papírt vagy pzs-t, ráfordítod a sósavas flakonra, és áttörlöd vele a felületet. Ez azért nem árt, mert hiába látod viszonylag fényesnek a felületet az általában oxidos, és azt semmilyen alkohol nem viszi onnan le. Ahogy áttörlöd, egyből látni fogod hogy rózsaszínű lesz, na ezután törlöd át izopropil alkohollal és lehet vasalni.
Van az egész műveletsornak egy sajátos technikája, de nem kell hozzá diploma, néhány darab után már ráérez az ember. Az sem mindegy mennyire meleg a vasaló, meg az sem hogy mennyire és mennyi ideig nyomod rá.
(#) KBal76 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Ha semmi nem segít, jöhet egy kicsit másféle technika:
Ha van otthon tiszta acetonod (esetleg nitrohígítód), és alkoholod (vagy denszesz) akkor kísérletezéssel megállapítva kb. 35% aceton-tartalommal, a fenti keverékkel nyáklapot lelöttyinted, majd a nyomtatott papírt ráborítva, melegítés nélkül, gumihengerrel (ami lehet egy gumicsô, és valami összenyomhatatlan hengeres rúd, ami passzosan belehúzható) ráhengereled (a gumihengert hideg vasalóval nyomod-sedergeted.
Én alapból szkeptikusan állok mindenhez amit még nem próbáltam, így ehhez is, de pozitívan csalódtam benne, mert mûködik.
(#) Egri Frédi válasza JZoli hozzászólására (») Dec 2, 2021 / 1
 
Ha tonert cseréltél, az az oka.
A munkahelyen - nem a NYÁK gyárban - 2 lézer nyomtató volt/van. ( Az egyik a főnöknél. ) A másikon 2 féle papírra is nyomtattunk, többször is - nem lett jó. Meg kellett várni, amíg a főnök elment ebédelni ...
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 2, 2021 /
 
Sziasztok! Rég nem néztem be ide. Nem tudom volt-e téma, de mivel van 3D nyomtató felmerült bennem a nyák gyártási opció is. Az egyik gyantás gépünk például egy 4K felbontású 10"-es display-t használ maszknak és egy UV fényt, ami szoftverből szépen állítható. Tulajdonképpen 2 féle módon is lehetne akár nyák gyártásra használni. Vagy az UV gyanta alkothatna maszkot, vagy eleve fényérzékeny nyáklapot tudna levilágítani. Páran már írták, hogy ez nem elég felbontású stb, de engem soha nem az érdekelt, hogy valamit hogyan ne csináljak meg... Hobbi célra már nem drágák ezek a nyomtatók és tulajdonképpen egy profi levilágító minőségét tudják. Persze ugyanezen az elven lehet csak a kijelzőt és az UV egységet is felhasználni ami jóval olcsóbb. Volt már valaki itt aki kínlódott hasonlóval?
(#) sdrlab válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Annyira azért nem tűnik kis felbontásnak a kb 50mikronos pont méretével! Ennél az átlag lézernyomtatók sem tudnak nagyon többet... Ez kb 600dpi-s nyomtatónak felel meg...
(#) kameleon2 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Pont ezért gondoltam, hogy nem a kétkedőkkel akarok semmit osztani .
(#) niedziela válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Átlag a dupláját, többi meg az átlag dupláját.
(#) sdrlab válasza niedziela hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Ez hogy jött ki? Számoltál is, vagy csak a hasadat masszíroztad? )
(#) niedziela válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Nem az a kérdés hogy megoldható, hanem az , hogy mennyi realitása van. A jelenlegi árak, és a fotozás mellett mennyit saccolsz 0?
Következő: »»   1349 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem