Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Amikor még vasaltam NYÁK-ot, akkor se sokáig.
Egy 5x10 cm területet forró vasalóval max fél percig. A nyák pár másodperc alatt átmelegszik, a tinta szinte azonnal... Ha sokáig melengetjük, nem lesz tőle jobb. Max jobban szét lehet kenni. sztm
Én kicsit más eszközt használok mint a vasaló, de ha a panel elérte a 180C fokot, akkor kész, nem melegítem tovább. Igy maradéktalanul sikerül azóta 0,2mm sávok is.
"Találkozott már valaki olyan problémával, hogy a vasalásos eljárás során a gyorsmaratóban leválik 5-10 perc után az átolvasztott tonerpor, és fűszálszerűen úszik benne?"
Tobbekkel elentetben, en azt mondom, hogy a vasalas a keves. Lehet hogy az ido eleg, csak jobban ra kene nyomni, vagy emelni a homersekletet, ha lehetseges. En tobbszor megfigyeltem, hogy a nyak sarkainal, ahol nem tudom olyan jol mozgatni a vasalot, ott szokott levalni a festek. Viszont ujravasalva ugyanazt a nyakot, jobban figyelve a szelekre sarkokra, mindig jo lett. A vasalot kb 45 fokban megdontve nagyabol, fel egy cm per masodperc sebeseggel, szoktam vasalni, tehat nem a talpaval, de nem is az elevel. Szoval batran vasald tobb ideig, csokkensd a vasalas sebeseget, illetve nyomd ra jobban a vasalot. Kiserletez, a legrosszabb esetben szetvasalsz par vonalat, es akkor ahhoz kepest egy fokkal kell gyengebben. Ezenkivul, szerintem probalj ki, masfele munyomo papirt. En mindig a 90 g-osat hasznaltam, mert ugy gondolom, vasalashoz, minnel vekonyabb annal jobb.
Én eddig úgy próbálkoztam, hogy a vasaló jórészt a panelt csak fűtötte, nem mozgattam folyamatosan, időnként rányomva végigsimítva rajta. Majd kipróbálom a te javaslatodat is, de jó lenne a laminálót beüzemelni.
Én meg 200g-os fotópapírt használok és lementem 0.1mm-es vezetősávig. Fontos a hőmérséklet mellett szerintem a megfelelő nyomás "megérzése", illetve arra ráérezni, hogy mikor kell abbahagyni. Nekem akkor szokott elég lenni a melegítésből, amikor már elkezd sárgulni (megégni) a papír, de szerintem teljes mértékben papírfüggő is, hogy mikor elég. Amikor csak egyoldalas nyákot készítek, akkor mindig a vezetősávokkal ellentétes oldalról melegítem, így a rézfelület marad a melegebb és a nyomás is egyenletesebb szokott lenni (ilyen esetben csak rajtahagyom a vasalót egy-két percig, majd megfordítom és "meggörgőzöm", majd még egyszer megismétlem a mutatványt).
Ami talán a legfontosabb, az az alapos tisztítás, illetve előkészítés. Valamelyik videóban láttam olyat, hogy izopropil alkoholt spriccelt rá a srác és a papírt is eláztatta, majd ezután laminált. Ez se rossz ötlet, nekem vasalásnál is bejött az izopropil alkohollal spriccelés (igaz nekem a zsírtalanítás végső stádiuma volt és letöröltem a nyákról papírtörlővel).
Helyesbítenék denaturált szesz volt a papírra , és nyákra is permetezett anyag , de lehet mással is próbálkozni természetesen addig. amíg nem oldódik a rajzolat.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Azt vettem észre, hogy mostanában a 3-as furat miatt, hajlamos onnantól a dry fólia meggyűrődni laminálásnál. Tapasztalt valaki hasonlót?
Az Octamexes lötstopnál igen.
Lehet puha a lamináló hengered. Lehet maratás után kell fúrnod?
Az nem nyerő, a cnc fúr. Maratás után úgy belőni, hogy beletaláljon a közepébe a lukaknak irtó nehéz lenne, ráadásul a lukgalvánnak is annyi. A lamináló henger nem változott. Erősíteni tudom 4 rugóval a hengernyomást, vagy lazítani. Melyik lesz a célszerű?
Miért pont a 3 mas fúrat miatt , vagy kisebbnél nem csinálja ?De akkor 3 mas tól felfelé már mindegyiknél , vagy csak a 3 mas fúratnál?
Ha túl erős a henger nyomás még jobban szét fogja nyomni , ha meg túl laza , akkor meg nem ér semmit.Próbáld ki úgy , hogy hagyd így ahogy eddig , de azzal a különbséggel , hogy amikor laminálod a nyákot a dry ra tegyél fedésképpen egy papírt , hogy valamelyest a hőt a felületen felfogja , és a lyukaknál ne tudja megnyújtani a fóliát.Egy próbát megér hátha.
Persze, hogy a nagyobb lukaknál is gyűri. Nem csak a 3-asra pikkel, csak az egy általános felfogatási méret. Ezt a papírt tegyek rá, meg nem igazán értem. Nem rakom rá a fóliát és utána laminálok, hanem folyamatosan engedem be a fóliát a laminálóba a kezemből. Ha ráraknám össze vissza gyűrni ahogy rátapad. De növesztek még két kezet, hogy a papírt is tudjam fogni meg a fóliát is. Persze ott van még a fogam is
![]() Azért megpróbálom, kösz a tippet.
Lehetne valami "tömést" rakni a nagyobb lukakba...
Próbáld ki a keményfém fúrót. Szerintem ha azzal fúrod a 3-as furatot, akkor nem fog gyűrődni semmi, mivel az nagyon professzionális felületet ad. Az ebay-ről elfogadható áron lehet venni és nagyon jó.
Én azt vettem észre, hogy meleg hengerrel könnyebben alakulnak ki gyűrődések a nyákon. Akkor valahogy könnyebben rá tapad a fólia a nyákra és már nem mozdítható. Én először átküldöm hideg hengeren aztán melegen. Nálad viszont nem biztos, hogy ez lesz a gáz. Szerintem túl erősen nyomja rá a hengert. Nem kell oda nagy nyomás. Elég csak annyi, hogy ne maradjon alatta a levegő.
100 éve olyat használ.
üdv!
Ti hogyan szoktatok pdf-et invertálva nyomtatni? Gondolok itt arra, hogy dry-t elég sokan használtok és az itt található rajzok zöme vasaláshoz van.
Kicsit bővebben?
Konvertáltok mindenképp? Ha igen, mivel? A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Itt van leírva.
Beírtam a keresőbe a csillag helyére: "illust" topic:178 (a többi be volt írva) és megkaptam
Ha érdekel elmondom én hogyan csinálom.
A .pdf-eket én a Foxit Readerben szoktam megnyitni. Itt van lehetőség a behívott doksiból a vágólapra tenni úgy, hogy a menü sorban a fényképezőgépre kattintasz, majd a szükséges területet bekeretezed. Ezzel a clipboardra teszi a tartalmát. Ha most nyitsz egy Paint ablakot, oda bevágólapozhatod (Ctrl + V). Itt a Kép>Színek invertálása menüpontokat alkalmazod. A negatív képet pedig mentheted a Neked tetsző formátumban (gif, bmp, stb). A jpg erősen tömörít és szálkás lesz, azt inkább hagyd ki.
Es a meretaranyok mindket esetben megmaradnak?
Igen mert a PDF vektorgarfikus file.
Paintban sose próbáltam, de ha pdf file marad mentés után akkor méretarányosnak is kell lennie.
Én a Foxit editort használom. Tök jó. Most próbáltam ki a Paint meg se nyitja a PDF-et. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Pixeles lesz a JPG , azt írtam.
Gif mentés a pdf-ből kivágva - paintből kinyerve alul látható. A .bmp-t nem tudom feltölteni, de az még nagyobb felontású lesz és egyáltalán nem pixeles. A méretarányok nem változnak, legfeljebb nyomtatáskor kell a mérethelyességre odafigyelni. A Paintbe nem megnyitni kell a pdf-et, hanem ahogy leírtam vágólapon keresztül bevinni. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
A PDF nem vektorgrafikus file.
Hanem ugy multi dokumentum. Lehet benne: font, text, jpeg, tiff, gif, line|circle..(vektros rajzolási lehetőség) A DPI megadható és ettől lesz "méretarányos"
Ez így azért egy nagyon félreérthető kijelentés volt (most nagyon finoman fogalmaztam). Az állítás csak félig igaz. Természetesen a legkülönbözőbb formátumokat lehet egy PDF fájlba beágyazni. Viszont a lényeg az az, hogy pl. az EAGLE és egyéb hasonló programok kifejezetten vektor-grafikus elemeket használnak. Eredmény: ha "végtelenségig" nagyítasz, akkor is egy körív, az körív marad. Nem pedig egy lépcsősor. A PDF a PostScript egy bizonyos formája. Az AI pedig speciálisan vektor-grafikus elemek felhasználásával dolgozik. Ezért érdemes a PDF fájlokat vele feldolgozni. Abban az esetben, ha PDF-t átteszel - bármilyen módszerrel - egy pixel-grafikus programba, úgy azonnal minőségvesztés jön létre. Nyilván valóan, ha a pixel-grafikus kép felbontása meghaladja a nyomtató felbontását, úgy gyakorlatilag nem játszik szerepet a formátum. Viszont ami szerepet játszik, az a mérethűség. Nagyobb nyák esetén van ám meglepetés, illetve lehet. Ha már pixel-grafikus megoldásban gondolkozol, úgy a PAINT helyett használj inkább GIMP-t. Ingyenes és sokat tud. Vele megtartható a mérethelyesség. Nem beszélve arról, hogy PDF, PS fájlokat is tid importálni.
Üdv, Pluto
Amikor megkezded a dry laminálást , előtte egy kis darabon van a nyákon,ami után megfogod az alsó fóliát kihúzva , és bemegy a laminálóba.
Nos az előtt mielőtt az egészet elkezdenéd a dryra valamilyen formában , vagy papír ragasztó szalaggal , vagy egy kis darab celuxal stb megtudod fogatni a papírt a drx felületén .És aztán a fóliát ketté választod , és onnantól ugyan az, mint ahogy szoktad csinálni.a papírt meg utána könnyedén eltávolíthatod . Talán így elérhető , hogy a lyukaknál, amiért nincs réz felület , s nincs ami elvezesse a hőt , talán a papír megvédi valamennyire , és nem fog neked megnyúlni , gyűrődni stb.
Jó a kérdés és jogos. Ha pdf-ben van akkor direkt nyomtatom.
Ha móxolni kell pl. a negatívba fordítással, és megváltozhat a méret a konvertálás miatt, akkor meg beviszem a Corelbe, és az eredeti pdf nyomtatás megmérése után (vagy pl. egy 40 lábú dip mérethelyes referenciaként alkalmazásával) méretre húzom. A körülnyíráskor ha nem hagyok szegélyt és pontosan a rajzolat szélén nyírok, akkor lehet a dpi-vel is variálni. De ez a Gimp is jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni.
Akkor a foxit a pdf-et engedi invertalni es menti is?
Mert akkor erre van szuksegem Kar, hogy a nyomtatom nem tud ilyet automatice.
"Ez így azért egy nagyon félreérthető kijelentés volt (most nagyon finoman fogalmaztam. Az állítás csak félig igaz."
Nem félig, teljesen. A PDF nem vektorgrafikus file-formátum. Hanem többféle formátum, lehet benne vektoros pixeles is és text... Ez azért fontos, hogy ha kapnak a "laikusok" egy PDF formátumot, az nem garancia arra, hogy nagyítva nem pixelesedik. Ha letölt netről egy nyákrajzot, amiről nem tudja, hogy pixeles formátumu, és az ráadásul nem túl jó felbontású (pl 72DPI), akkor hiába nagyítgat, szenved vele (mert ugye azt mondták neki a PDF vektoros és lehet nagyítgatni), nem lesz jó eredménye. Másik a mérethelyesség. Az hogy PDF a formátum, nem garncia a nyomtatáskori méretpontosságra. Mivel a nyomtatók DPI felbontásban is eltérhetnek, ezért kell a nyomtató felbontását (saját driver) az eredeti rajz kíván méretével szinkronizálni. Persze senki nem garantálja, hogy a letöltött, mástól kapott PDF mérethelyesen van beállítva. (Több ilyet olvasni a fórumban) És ha nem, akkor is kis ügyességgel meg lehet "gyógyítani" Sőt, ha a nyomtató hossz és kereszt méretei nyomtatás után nem arányosak (1x1) akkor azon is lehet változtatni. (évekig dolgoztam PDF encode/decode szoftvereken, recognitázó rendszereken) Ha a kérdés az, hogy miben küldjük az EAGLE pcb rajzokat, akkor azt mondanám EAGLE de ha nem akar valaki forrást kiadni, akkor jó a PDF és a TIFF is. PDF-et nem magyarázom, TIFF pedig veszteségmentes méretarányos formátum. 600 vagy 1200 DPI TIFF rajz is tökéletes formátum, pedig raszteres. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |