Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyák - műszerfalhoz - műanyag lapra
Lapozás: OK   1 / 1
(#) eudoxia007 hozzászólása Dec 21, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy motor műszerfalának a nyák-jának újra legyártásában kérném segítségeteket.

Rövid leszek és velős.

A nyák maga egy hajlékony műanyag lapra van nyomtatva, és a korrózió megakadályozása érdekében egy plusz vékony műanyag lap van rálaminálva, ez sajnos a 15 év alatt megadta magát és csúnyán elkezdett korrodálni... és bizony rövidzárlatok sorát eredményezi.

Hangsúlyoznám, a nyák maga kizárólag vezetőként funkciónál, nincs semmi beleültetve.

Ezt szeretném én legyártani VAGY ha van tudomásotok nem csillagászati összegeken dolgozó emberről akkor örömmel várom az infókat. A vadiúj műszerfal 50 rugó, tehát nem tervezek 25-30 ezret kiadni egyetlen db nyákért.
(#) diamik válasza eudoxia007 hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Maga a legyártás attól függ, hány rétegű a NYÁK, mekkora méretű (nagy vonalakban).

Ez itt nem a reklám helye, de Kínában elég olcsón meg lehet úszni magát a gyártást. Persze ehhez a NYÁK terveknek rendelkezésre kell állnia.
(#) Epu2 válasza eudoxia007 hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Szalagkábel nem férne el?
(#) eudoxia007 hozzászólása Dec 21, 2019 /
 
Sajnos nyák terveket akárhogy kerestem nem találtam.... max fotóval tudnám segíteni a kínaiak munkáját

Szalagkábellel az az egy bajom van hogy a csatlakozása a nyáklapnak is közvetlenül történik. Lényegében a 3 csatlakozót ráhúzod a a műszerfal kemény műanyag csatlakozórészére és aközött van a nyák :/ elég problémás.... DE ! egy esetleges alpha verzió legyártására tökéletes lehet, ezzel kitudnám zárni a rövidzárlatokat mert erős a gyanúm hogy lehet a motor vázára testel le pár dolog.... tehát nem tuti hogy az összes baj a műszerfalban keresendő.
(#) niedziela válasza eudoxia007 hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Scanneld be a nyákot és rajzold át.
Akkor meg lesz a terv.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2019
(#) pucuka válasza eudoxia007 hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Nézd csak, ezekben a topikokban tájékozódhatsz a nyák gyártás rejtelmeiről.
A csatlakozók miatt fontos a lemez vastagsága, bár gondolom nem gyártottak erre a célra külön fóliázott "műanyag lemezt, valószínűleg fogsz találni megfelelő vastagságú nyák lemezt, akár egyoldalast, akár kétoldalast.
A továbbiakban elkészíted a megfelelő méretűre alakított nyák lemezt, lemez ollóval, lombfűrésszel, reszelővel, majd a réz bevonatot finom polírpapirral felpolírozod, den szesszel lemosod.
Ha nem fontos különösebben a gyári kinézet, veszel írószer boltban megfelelő vastagságú alkoholos filc tollat, azzal a tiszta polírozott felületre ügyesen felrajzolod az eredetinek megfelelő rajzolatot. A felesleges rézfóliát vaskloriddal lemaratod, és denaturált szesszel lemosod a filc rajzolatot, és kész a műanyag lemez pótlásod. Lehet nem olyan szép, mint a gyári, de Te csináltad, és jó is lesz.
A végén a csatlakozó érintkezőit leragasztod mondjuk egy cellux félével, majd lefújod színtelen akril lakkal. A csatlakozó felület tisztítása után használhatod.
Ami gond lehet az az, hogy nem fogsz kapni kellően kis kiszerelésű vaskloridot.
Találhatsz más marató szert is, de ezek sokkal agresszívabbak, és használatukhoz gyakorlat kell.
(#) eudoxia007 hozzászólása Dec 21, 2019 /
 
Gondoltam feltoltok egy kepet egyszerubb legyen elkepzelni mi a szitu.
Merev lemez szoba se johet sajnos.
(#) bbb válasza eudoxia007 hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Sajnos ilyen fóliaNYÁKot nem egyszerű pótolni. Sokkal egyszerűbb, ha megpróbálod a korrodált részeket javítani. Ha viszont a cseréje mellett döntesz, akkor ki kell szedni, beszkennelni, újra megrajzolni, gyártó által emészthető formába hozni (gerber), végül legyártatni. Megpróbálhatod magad is elkészíteni, de ha még nem csináltál nyákot egyáltalán, akkor vért fogsz izzadni, hogy fóliását jól csinálj.

A helyedben inkább megpróbálnám javítani.
(#) sargarigo válasza eudoxia007 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Namost téged valószínűleg az a hajtás zavar ott a jobb szélén, de oda mehetne rendes vezeték is. Tahát elkészíted rendes nyákra azt ami egyenes lapos, és ahol elkezdene tekeredni, ott meg vezetékekkel folytatod. Még mindig pár száz forintnál jársz (ha nincs maratód akkor pár ezernél), és nem 50k. Persze kérdés hogy a másik fele ami a képen nem látszik, az hogy néz ki, megoldható-e a dolog. Fotózd le az egészet, és kiderül (mondjuk neked enélkül is világos, ott van előtted)!
Alul felül az a csatlakozás sem vészes, noha kis kézügyességet azért igényel! Magát a csatlakozót elkészíted egy kis darab nyákból, majd ráforraszttod az anyalemezre merőlegesen. Ehhez érdemes az anyalemezbe egy panel vastagságú rést vágni, hogy merevebben tartsa. Láttam már ilyet gyári megoldásként is rádió előlapoknál.
Itt egy példa rá!
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019
(#) Hp41C válasza sargarigo hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Idézet:
„Namost téged valószínűleg az a hajtás zavar ott a jobb szélén, de oda mehetne rendes vezeték is.”

Őt nem csak ez zavarja, hanem a hajlékony panelből kialakított direkt csatlakozó (minimum három darab), a hajlékony panelt felhasználó izzó foglalat (minimum 8-9 darab), ahol számít a panel vastagsága. Ezen kívül a képen még két szint látható, de valószínű, hogy a sebességmérő túloldalán is hasonló a kialakítás.
Hajlékony panel gyártót a "flexible pcb manufacturer" kérdéssel ajánl a Gooogle..
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2019
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem