Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2782 / 3553
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nálunk a vizes fenyőtől -és a gyantásságától- kormosodik erősen, száraz fával már nincs ilyen gond. Régen volt egy ráégett korom szűkület amire sokára jöttem rá, emiatt mindig kormosodott, nehezen tudtam kiégetni, de azóta jó.
Régi kazánunkba kellett 7 vödör szén egy hideg téli napon reggeltől estig, mostani kazánunknál ennél kevesebb térfogatú keményfával van annyi meleg. Igen jó hatásfokú lehet, kézmeleg a füstcsöve.
(#) pjg válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nem csapódik ki a kondenzvíz?
(#) nagym6 válasza pjg hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Hol kellene látni? Nem látom, de nem tudom hol keressem.
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Fekvő kazánban fentről érdemes begyújtani. Lentről felfelé: két réteg papír, szén, vastag fa, vékonyabb fa, begyújtós papír, vékony fa, negyed lapát szén, majd az egész egy kis gázolajjal meöntözve.

A kormosodás/kétrényosodás oka általában az elégtelen huzat (pl. nem megfelelő kémény) és/vagy a vizes fa használata.
(#) jani1987 hozzászólása Szept 4, 2017 /
 
Én Gaflyékkal megszakértettem az enyémet ami saját tervezés. Most már csak az éles teszt van hátra. Majd beszámolok az eredményről.
(#) nagym6 válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Idézet:
„Most már csak az éles teszt van hátra. Majd beszámolok az eredményről.”
Akkor azt is megtudjuk, miről van sző? Gyanítom nem barátnő.
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Kipróbáltuk így is, kicsit jobb volt, de nagyon nehéz volt begyújtani. Igaz gázolajat (nafta?) nem öntöttem rá.
A fa biztosan nem vizes, évekig szárad mielőtt tüzelünk vele. A tavalyi adag 2 évig cikkadt kint az udvaron fedett helyen majd még pár hónapon keresztül bent a száraz pincében. Szellőzni is tud, mert raklapra rakjuk a fát.
Én attól félek, hogy kicsi lesz a kémény a kazánhoz képest. Ilyen ATTACK kazánunk van. A kémény több mint három szint magas, azt nem tudom, hogy a tetőgerinctől mennyire van fentebb, meg most fejből a keresztmetszetet sem tudom, de téglából falazott kémény.
U.i.: Most tanulmányozom a gépkönyvét.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Akkor biztos kazánról lesz majd szó.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Nálunk feleslegesen hosszú kanyargós így majdnem vízszintes szakasszal kötötte be a szaki a kazánt a fali kéménybe. Ezt én átalakítottam egyenesre, légvonalba megy a kazán és a fali csatlakozás között a cső, fele hosszú, meredekebben emelkedik felfelé, nincs kanyar, eléggé jobb lett a huzat.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
A huzatot, illetve a kéményjáratot nem szoktátok ellenőrizni? Egy újságpapírt bedugni a kémény tisztító nyílásba és meggyújtani. Ha huzat van viszonylag gyorsan el kell égnie. Én így szoktam ellenőrizni.
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Sőt én kiégetni is így szoktam.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Még egy kis tükörrel is felszoktam nézni a kéménybe.
Én koromtalanító port szoktam a tűzbe rakni. Azért 2-3 évente nem árt kéményseprűvel kikotortatni.
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Két hetente takarítottam a kéményt, tükörrel átnéztem, újságot, papírt, gyufát égettem, már szinte mindent próbáltam. A huzatnak jónak kéne lenni, ha a kis kukucskáló nyílást a kazán elején kinyitom és odatartok egy meggyújtott gyufát akkor kb. 2cm-ről berántja a lángot és a gyufa elalszik.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Amennyire lehet, rövid szakasszal van bekötve a kéménybe, a bekötőcső olyan keresztmetszetű mint a kazán kijövőcsonkja. Viszont ahol a falazott kémény kanyarodik ott szűkül a keresztmetszet. Hogy pontosan mennyire azt majd holnap tudom megnézni.
U.i.: Jobb képet most nem találtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017

rend.JPG
    
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Akkor csak a tüzelő anyaggal van valami.
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Ez az, tiszta akác széldeszka. Viszont valahol olvastam, hogy az akác nagyon kormosít, most idén fenyő van (nem túl gyantás), meglássuk mi lesz. Illetve úgy látszik, hogy 21,5€/q-ért tudunk venni kokszot, nincs is messze a telephely, hozunk abból is valamennyit.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Erről a kiégetésről írnál bővebben, kérlek?
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Mellesleg itt van a kazán magyar nyelvű gépkönyve: Bővebben: Link.
Szerintetek ennek tükrében kb. milyen keresztmetszetű kémény kéne hozzá? Sajnos nincs olyan szaki itt a környéken aki meg tudná nekünk nézni. Illetve megnézni mind meg tudja, de hogy okosat is mondjon...
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Mi akáccal tüzelünk minden évben. Néha vizesebbel , néha szárazabbal. Való igaz, hogy a akác kormosít, de szerintem csak a vizes akác.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Ez a kiégetés nem igazán szabad dolog. Kémény alján a tisztító nyílásba gázolajos rongyot beteszek, meggyújtom, a légáramlás erősen beindul meleg megy felfelé, szívja be ajtón a hideget.
Ez begyújtja a kéményben lerakódott kormot ami kiég, illetve elizzik. Ha sok a korom, erős huzat lesz égéskor, ez a kéményen kiviszi az égő koromszemcséket, esetleg valamit kint felgyújthat.
A kéményajtó visszahelyezésével csökkenthető, lezárható a kéménybe beáramló levegő, ezzel a heves égő huzat lassítható. Hátránya ha téglakémény és nagyon bemelegszik, akkor a malter gyengülhet, azaz kéményt gyengítheti.
Általában nem szokott veszélyes lenni, de óvatosság nem árt.
(#) jani1987 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Erről vala szó.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
(#) BarnaPili válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Idézet:
„Általában nem szokott veszélyes lenni, de óvatosság nem árt.”

Volt kollégával esett meg. A begyúlt korom a kéményben,de ők nem vették észre,emiatt olyan mértékben átmelegedett a kémény,higy beizott a gerenda a kéménynél a plafonban.A tűzoltók kivágták a plafont,csak úgy lehetett eloltani az izzást.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
A kürtő méretéből következően 5 téglás kémény kell hozzá. Belméret ~13×26 cm. A négy téglásé ~13×13 cm, kicsi. Ebből lejön a belső vakolat vastagsága, annyival szűkebb. Ezt le tudod mérni, ha valahol hozzáférsz a kéményhez kívülről. A régi, nagyméretű téglából lehetett rakni megfelelő méretűt (ekkora kürtőhöz). Kürtőméret + ~10%.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Szia! Én naftalint használtam koromtalanításra és a dugók kitakarítására. Igaz a szomszédok nem nagyon kedvelték a gejzírként kitörő koromfelhő miatt és kicsit veszélyes is, mert ha túladagolod a tablettákat a kémény is megsínyli. Úgyhogy csak negyeddel kell indítani, tesztelni és kialakul, mekkora adag jó a takarításhoz. De létezik egy Pepo nevű koromtalanító is. Igaz annak nem ismerem a hatását, de könnyebb beszerezni.
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 5, 2017 /
 
Azt mondjátok meg, hogy a k.... mókus hogy a frászba rágta meg azt a mogyorót (fehér nyíl). A kép csalóka, mert a mögötte lévő ujjnyi vastag ág onnét legalább 40-50 centire van, arról nem érhette el. A fürt a piros nyíllal lévő ág végén van, alig vastagabb az ág a gyufaszálnál, az biztos hogy nem bírta volna el a súlyát. A bokor termésének úgy 30%-át elhordta vagy megrágta. Tavaly tettem fölé hálót, de nem is érte át rendesen, meg akkor nem fentről ugrott oda hanem alulról mászott fel.

Egyébként a képen látható fajtáról van szó, aminek a hivatalos nevét nem is tudom, a neten sem találtam róla semmit, de a kedvencem.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Esetleg másik rágcsáló? Azt lehet elbírta az ág.
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Ebből a hamut nem lesz nehézkes kiszedni?
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
A mókus/pele ügyesebb, mint gondolnánk, és sokkal könnyebb, mint azt a látszólagos méretéből véljük. Régi házunk mögött mogyorósor volt; láttam olyat tőlük, hogy szerintem nem vonatkozik rájuk a fizika.
(#) sany válasza granpa hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Erre nincs mókus. Legalább is soha nem láttam még.
(#) granpa válasza sany hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Nem tudom, hol van a "nálunk", de nálunk a padláson lakott évekig egy mogyorós pele. Ősztől, -mikor behúzódtak az egerek-, vigyázni kellett, milyen csali tegyek az egérfogóba, nehogy a pelét fogja meg. A strand melletti fákon össze-vissza rohangálnak, a bicikliút mellett, ott is vigyázni kell.
Következő: »»   2782 / 3553
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem