Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3311 / 3636
(#) Rosszmáj válasza granpa hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Majd holnap lövök egy képet az ingyen áram beszerzési lehetőségéről.
(#) granpa válasza Rosszmáj hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Láttam már néhányat. Legextrémebb (amiről tudok) a Ceglédi úti volt. Ott szinte minden ingyen volt.
(#) antiktelefon válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 7, 2021 /

Ez meg mégis micsoda?
Vízmelegítőt egy szivattyúval használnak fűtésre?
Ha így van, nyugodtan bontsd el az egészet, sosem lesz olyan hatékony, mint egy darab ellenálláshuzal. Magyarul ventilátos hősugárzóval még pénzt is spórolsz ehhez képest.
Ez így életveszélyes és baromira veszteséges, ezt jól kifogtad, hogy lehet így házat venni
Olajradiátorral a komfortérzet változik, de kevesebb hőt ad le, mint a hősugárzó, mert ki-be kapcsolgat. Ha bírja a hálózatod és a pénztárcád akkor rakj termosztátra elektromos hősugárzókat.
Ha 250 ezret össze tudsz szedni, abból már vehetsz valamilyen hőcserélős klímát, ami jobb hatásfokkal fűt, mint a sima rezisztív ellenálláshuzal. Persze IR melegítőkkel lehet a hőérzeten javítani, de a falak meg minden hideg marad, nem lenne nyerő még egy cső elfagyás is.
(#) Gafly válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Idézet:
„Ez meg mégis micsoda?”

Idézet:
„ezt jól kifogtad, hogy lehet így házat venni”

Ami megtörtént, az megtörtént...
Idézet:
„Kályha kémény híján nem lehetséges.”

De ugye kéménynek lennie KELL.
És akkor kell rendelni egy teherautónyi tűzifát, főzés, meleg, vagy akár központi fűtés is lehet. Ekkor már talán nem fagy el semmi.
Nem lefedett helyekre meg ventillátoros hősugárzó, alkalmanként...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2021
(#) Egri Frédi válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Persze, hogy kell ! Egyébként mire/miért fizetnéd a kéményseprőt ? Az egész kéményseprősdi egy nagy baromság !!! Még, ha van kéményed és használod is - nem gázfűtésnél, mert ott nincs mit tisztítani, max. a huzat ellenőrzése ... - mikor megy a markát nyújtogatni a swarchmüller, rohadt csúnyán tud nézni ha a pénzért elvárod a tisztítást.
Én ezt a szén-monoxidos dolgot sem értem igazán. Életem első 40 évét egy kis bányász községben éltem le, ahol főleg hagyományos tüzelőanyaggal ( fa, szén ) fűtöttünk. Anyám sparhelten sütött-főzött 30 évig. Mi, gyerekek saját magunknak fűtöttük a szobánkat. Mind a 3 -an élünk, nem fulladtunk meg. Ugyan ez volt a helyzet a környező falvakban is. Soha, még csak hírét se hallottuk fulladásnak. ( Hacsak nem a bányatóban való fürdés miatt történt - ami ugye nem javalt ...)
Egy kémény, ha jól van megépítve, ott nem lehet visszaszivárgás- még gázfűtésnél sem !
(#) Rosszmáj válasza Rosszmáj hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

A szomszédnak lekötötték az áramot az oszlopról. Észre se vettem. Azután pár év múlva megint. Ezt már láttam. Az elműs pasas fent szitkozódott, hogy a mocskos ... hogy nem ... meg az áram mikor megblankolja és tekergeti a drótot az élő kábelre ...
Valakinek - valószínűleg éjszaka (nappal azért feltűnő lett volna) fel kellett másznia, lecsupaszolni a kábelt, rátekerni a lopódrótót. Bátor.
(Egyébként a rendőrök rendszeres látogatók voltak, egyszer a TEK is kopogtatott ... )

lopika.jpg

(#) Egri Frédi válasza Rosszmáj hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Van aki sötét éjszaka is tud FAM -ot, van aki nappal is átkozza !

Ezeket a "szakikat" kellene az áramszolgáltatónak alkalmaznia. Gyorsabban menne az új lakások bekötése a hálózatba.
(#) Bakman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 2

Idézet:
„Én ezt a szén-monoxidos dolgot sem értem igazán.”
Azért nem érted, mert nem volt a közeledben/családodban ebből tragédia.
(#) Ge Lee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 2

Idézet:
„nem fulladtunk meg.
Egy kémény, ha jól van megépítve, ott nem lehet visszaszivárgás- még gázfűtésnél sem !”
Ja... Csak akkoriban nem volt az összes nyílászáró műanyagra cserélve, meg nem volt páraelszívó a konyhában, ami ha bekapcsolod az adott körülmények között, akkor nem tudja máshonnan szívni a levegőt mint vissza a kéményből, égéstermékkel együtt. Második szomszédomban történt ilyen régebben, ha a srác 3 perccel később ér haza akkor az összes családtag halott... És észre sem veszed, csak szimplán elájulsz. A fa és a szén az más, mert azok füstjének van szaga is rendesen, nem nehéz észrevenni. Egy kémény addig tud jól működni míg van huzata. Ha nincs akkor kezdődnek a bajok. Ezért kerülik ma már a nyílt égésterű fűtéseket egy lakásban.

(Értelemzavaró elírás javítva.)
Moderátor által szerkesztve
(#) Egri Frédi válasza Bakman hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Így igaz. Valóban, még a környéken sem tudok.
És meggyőződésem, hogy ott, ahol jól épített kémény van nem is fordul elő.

Mi ( és a környékünkön mindenki ) a hagyományos tüzelésű kályhákban MINDENT elégettünk a fán, szénen kívül is. ( tejes zacskó, műanyag flaska, rossz cipő, szétdarabolt autógumi, stb ... Ha valahol, akkor ott azokon a kéményeken "minden kiment". Néha begyulladt a korom a kémény belső felületén - olyan volt, mint egy kis tűzhányó. Soha, senkinél nem fordult elő "visszaszivárgás" és nem is hallottunk róla ! Ugyan akkor el kell mondanom azt is, hogy az Ipari olaj és gázberendezés tüzelö tanfolyamon, az oktatónk elmesélte a kollégája halálát egy gőzkazán mellett. Nem játék, az biztos. Ami a baj, hogy a TV - Rádió híradásainál csak annyit hallunk, hogy a "rendőrség szakigazgatási eljárás keretében elkezdte a vizsgálatot". De, hogy mi volt az ok, azt nem közlik a "plebsz" felé.
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Amit leírtál, az mind igaz. De az emberi hülyeségre nincs orvosság.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Idézet:
„Ezért kerülik ma már a nyílt égésterű fűtéseket egy lakásban.”

És a divatos elszivókat a konyhában, amit ugye látunk a TV-ben...
(#) Egri Frédi hozzászólása Szept 8, 2021 /

Az még egy "mezitlábas" gáztűzhely használati utasításában is benne foglaltatik, hogy: "Zárt térben nem szabad használni !" Annak pedig aztán tényleg nincs kéménye ...
(#) Gafly válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Azon sokat morfindiroztam, hogy ez eseteben mit ront egy páraelszivó.
Mármint hogy azon felül, hogy kiszivja az égésterméket, és be friss levegőt...
(#) sargarigo válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Hát akkor elég gond, ha a kéményből szívja vissza az égésterméket, keresztül a házon, mire végül kifújja a saját csövén. Nem mondom hogy így van, de a levezetésből ez tűnik fel.
(#) Gafly válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Amit Egri Frédi mondott, ott egy zárt helység (olyan, amilyen nyilászáróval) van, benne egy "mezitlábas" gáztűzhely, kémény meg nincsen...
Ott mit ront az elszivó?
(#) Egri Frédi válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Ne felejtsd el: Egy elszívó csak annyi "belső" levegőt tud kinyomni a kültérbe, amennyi máshol "be tud jutni". Egyébként csak zúg-zörög. Vagy behorpadnak a falak ...
(#) Ódenka hozzászólása Szept 8, 2021 / 2

...és most valami teljesen más.
Érik a szőlő...
(#) mnyugger válasza Ódenka hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Nálam már alig van. Hordják a darazsak, a madarak, szomszéd kutyája....
(#) Ódenka válasza mnyugger hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Hátul is van szőlő, a kert lábszomszéd ott húzódó szőlője korábban érik az enyémnél.
Jórészt kiszáradt, a maradékot szokás szerint viszik a darazsak, így mire az enyémre kerülne sor, addigra leszedem a miénket.
A madarakat leszedik a macskáink, pedig mindig a lelkükre hagyom, ne csinálják.
Most a gyíkokat csíszárolják, pedig azok ritkítják a kullancsokat, így nekünk kell kiszedni belőlük időnként.
Itt még úgy nézett ki, hogy ők aztán madarat? Sose...

ittmég.JPG

(#) Egri Frédi válasza Ódenka hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Nyámi .... Kis kóstolót adsz ???
Nálunk az 1. emeleten a muskátli sem akar megélni ...
(#) Gafly válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 2

Idézet:
„Kis kóstolót adsz ???”

Macskát nem eszünk.
Szóvivő hivatalosan is megerősitette.
(#) jani1987 válasza sany hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Semmi nincs.
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Akkor tényleg valószínű, hogy a bojler fűtötte a radiátorokat. Ilyet el sem hinnék, ha nem itt mondanátok.
Hogy fogjátok megoldani a fűtést? Nem soká itt a nyirkos, hidegebb idő.
(#) mnyugger válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Ha villannyal akarsz fűteni, akkor olajradiátor.
(#) antiktelefon válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /

Ha villannyal fűtesz, akkor semminek sem lesz jobb hatásfoka, mint a drótdarabnak, nem kell hőt átadni víznek stb, keringetni, falban vezetni, tehát hősugárzót érdemes használni. Azonos hatásfokon működik az olajradiátor is, de annál akár fél óra is lehet, amíg elkezd hőt leadni, és ha átmelegedett, akkor sokáig kikapcsol a termosztát rajta, így az idő alatt leadott hő és a fogyasztás is kisebb, de kb annak felel meg, mintha a hősugárzót kapcsolgatnád ki-be egy termosztáttal.
Gondolom szűkös a keret, mint mindig, de ha nincs kémény és gáz, az egyetlen gazdaságos fűtési mód a hőcserélős klíma, nézz utána, nem olcsók, de elég hamar behozza az árát a sima 100% hatásfok közeli fűtésekhez képest.
(#) sany válasza mnyugger hozzászólására (») Szept 9, 2021 / 2

Azért a villamoshálózatot is át kellene vizsgálni, hogy biztonságos legyen.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Szept 9, 2021 / 1

Az eddigi képeket látva, szerinted?

Azért abban reménykedem, hogy az "óra át van irva", le van fényképezve, és a plombák megvannak. Áramlopásra utaló jelek nem találhatók, hátralék nincsen. Mindez papiron...
(#) Alkotó válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 9, 2021 /

Nem tudom pontosan milyen szívóereje van egy elszívónak, de amit mondasz az kizárólag abban az esetben lenne igaz, ha kikötnénk a benti nyomás állandóságát. Egy ilyen kikötés azonban nyilvánvalóan értelmetlen, tehát az elszívó, mégha ereje és felépítése okán nem is jelentős mértékben, de képes csökkenteni a helyiségben lévő nyomást. (Szélsőséges példa, de mi pl. komoly erőfeszítést teszünk azért, hogy egy autoklávból kiszívjuk a levegőt, mi közben oda lehetőleg nem tud bejutni utánpótlás, ezért ha elég ügyesek vagyunk akkor -0,98 Bár nyomást is le tudunk érni, és még a "falak" sem horpadnak be.)
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
(#) Suba53 válasza Johnycorp hozzászólására (») Szept 9, 2021 /

Lehetőleg olyat válasszatok, amiben van elesés detektálási és riasztási funkció.
Nekem kétszer is rohanni kellett édesanyámhoz, mert elesett, nem tudott felkelni, és a szomszédok hívtak, hogy baj van.
Akkortájt én is érdeklődtem hasonló megoldások iránt, és ezt a tanácsot kaptam én is.
Hosszú a sztori, de jelenleg biztonságban van egy szeretet otthonban.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Következő: »»   3311 / 3636
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem