Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optikai mérőműszer, sik lap méréshez
Lapozás: OK   2 / 2
(#) meslaca válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Lehet, hogy én keresem rosszul, de nem találok megfelelő kimenettel (RS232, USB, stb...) rendelkező mérőszalagot. Amit linkeltél, arról nem tudtam kideríteni, hogy hogyan lehetne elérni, illetve, mit is tud valójában.
Lehet, hogy a készítés mellett kell döntenem.
Azért köszönöm a linkeket, ha rátalálsz még valami használhatóra, szívesen fogadon.
(#) kobold válasza meslaca hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Ha már van számítógép, össze lehetne házasítani egy megfelelő (mérő)szalagot, és egy PS2 kimenetű optikai egeret. Alapból 100, de akár 200 Hz-en is lehet vele "mérni", relatív útadóként viselkedik (mindig azt küldi vissza, hogy az előző csomagban tárolthoz képest mennyit lépett erre vagy arra). Egy, viszonylag lapos mérőszalag fölé lehetne tenni, és fogadhatja közvetlenül a PC (de valószínűleg hook kell a programba), vagy egy egyszerű mikrovezérlő, ami tizedmilliméterre konvertálva továbbíthatja a valós értéket soros porton vagy USB-n.
PS2 leírás
(#) speedbump hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
Úgy tünik módosítani kell a specifikáción.

Ezt azért mondom, mert elmozdultál a digitális mérőszalag irányába, pedig ez köszönőviszonyban sincs az előzőleg megadott követelményekkel (lassú is és nem is lehet vele 0.5mm pontossággal mérni)

Ha van új spec. akkor a t. fórumtársak is nagyobb eséllyel tudnak megoldásokat javasolni.
(#) meslaca válasza speedbump hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Egyet értek Veled! A mérőszalagos kérdésnek semmi köze az optikai méréses kérdéshez. Új kérdésként próbáltam feltenni, de a moderátor úgy dötött, hogy itt a helye.

Tehát az aktuális kérdés!
Hogyan lehetne egy digitális mérőszalagról adatot kinyerni, pcre átküldeni?
Jelenleg egy Skil 0525 tipusú mérőszalagom van, de ha valaki más tipusra tud megoldást, az is érdekelne. Esetleg a Skil 0525 kapcsolása is segítene.
(#) tekes válasza meslaca hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Egy lézertávmérő kiegészítése jeltárcsával egyszerűbb, mint egy mérőszalag kiegészítése bluetooth-szal.
Ilyesmiért keresd a googleban a "leica disto"-t.

Ha nem titok, leírhatnád a konkrét feladatot...
(#) meslaca válasza kobold hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Az egérrel már próbálkoztam, Nekem nem sikerült. Ugyanazon a távolságon mértem az elmozdulását pixelben, de nagyon pontatlan eredményt adott. (+- 50%)
Nagyban függött a mozgatás sebességétől. Igaz, ezek USBs egerek voltak, 1000dpi-s optikai, 2000dpi-s lézer.
A mérőszalagról le tudom venni méréskor az impulzus sorozatot. A komparátor után hozzáférhető. Sajnos, a feldolgozott adatokhoz már nem férek hozzá, mert egy lapra integrált "pötty" számol mindent, az LCD-re kerülő jel pedig nagyon nehezen lenne visszakódolható.
Ha jól sejtem, nem marad más választásom, mint a komparátor utáni jelsorozatot feldolgozom, és azt küldöm át pcre. A logikai áramkörökkel elboldogulok, de nem tudom, hogy a pcre milyen formában kell küldenem jelet, hogy egy négyjegyű számként tujam tovább feldolgozni.
(#) Hp41C válasza meslaca hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
A pic is négszögjelet fogad, mint a többi logikai áramkör. Számolni pedig szinte korlátlanul tud. Van benne soros vonal is, ami szintillesztés után a PC COM portjára köthető. Kell még a számlálást indító jel és a számlálás végét jelző jel is, bár ez utóbbi elhagyható, ha pl 10 mp -ig nem változik a mért érték, akkor mége a mérésnek....
(#) kobold válasza meslaca hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Egy PC-re olyan formában küldesz, amilyenben csak akarsz, az a lényeg, hogy a fogadó program is tisztában legyen az ábrázolással. Ha az említett kétméteres max. méretet nézem, akkor az fél milliméteres felbontásban 4000 (decimálisan), illetve 0xFA0 (hexadecimálisan). Mindezt elég a mérés végén, mondjuk egy nyomógombbal indítva átküldeni a PC felé, így a kicsi adatmennyiség miatt tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket választod, és az is, hogy ASCII karakterként, vagy binárisan továbbítod. Ha a PC-n futó program "tudja", mire számíthat, a dekódolás gyerekjáték, utána pedig akár másik programnak is átadhatja (pl. DDE útján).
(#) tekes válasza meslaca hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
A fél mm-es pontosságot sem a mérőszalag, sem a lézer nem elégíti ki. Vannak viszont digitális, bt. tolómérők, amik igen. Egy ilyet esetleg át lehetne alakítani, hogy a méréshatára tágabb legyen.
Egyébként mekkora a legkisebb mérendő hossz? Ha minden méret 2m körüli, akkor csak egy fix toldó kell.

Ez a pdf pl. egy klassz műszerről szól.

Ha a fél mm komoly, akor mindenképp csinálnod kell egy merev mérőrudat, amin a leolvasó kocsi szaladgál.
Egy 2 m-es al rúd lineáris hőtágulása 10°C változásnál pont 0,5 mm.

Pontos mérőrudat úgy kaphatsz, ha egy praktikus, könnyű al vakolólécre egy rugóval feszített invár mérőszalagot szerelsz. Ilyet a nagy pontosságú geodéziai mérésekhez használnak a földmérők, gyakorlatilag nincs hőtágulása. További előnye, hogy nem ívelt, hanem lapos, (mint minden geodéziai mérőszalag), ami megkönnyíti a leolvasást, bármilyen eszközt használsz is.

Persze ha a raktár klimatizált...
(#) meslaca válasza tekes hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
A fél mm-es pontosság azért kellett volna, hogy a gyártásból adódó méretpontatlanságot, és a mérés pontatlanságát az egész mm-re kerekítéskor csökkentsem. A mérést mm-ben rögzítem.
A méretek 5-200 cm között vannak, a mérést szűk helyen kell végezni, ezét mérőrúd nem használható.
A linkelt műszerhez hasonlókkal vannak ellátva a telepített gépeink, természetesen gyárilag szerelve.
A hötágulással nem kell számolni, mert nagy höingadozás nimcs, és a műszer,és a mérendő anyag is úgyanazon a helyen van.
(#) Szetya válasza meslaca hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
A heidenhan (Bővebben: Link) nagy pontosságú mérőléceiből esetleg egy "mérőasztalt" készíteni?!
GO98
(#) meslaca válasza kobold hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ahogy leírtad a működést, valóban én is úgy tervezem. (nyomógomb / küld bármilyen formában pc-re / pc-n feldolgoz)
A pn-n bármely formát fel tudom dolgozni, a pc-re kerüléssel van gondom.
(#) meslaca válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Az feladat elméleti részét nagyjából tudom.
A mérőszalag jelét dekódolni, előre-hátra számolást elvégezni, adatot küldhető formára hozni, gombnyomásra (vagy online) egy RF adóval elküldeni, RF vevővel venni, vett jelet feldolgozni, USB-re illeszteni.
Adó oldalon követelmény a kis fogyasztás, kis méret, és az üzemeletés max 3,7voltos Li-Ion akkuról menjen.
Ezek közül a mérőszalag jelét fel tudom dolgozni digitális IC-kel (kb. 20 kapu és három számláló ic), de ezt egy pic-kel kisebb helyen, és kisebb fogyasztással meg lehetne oldani, ráadásul, egy-két nyomógomb kezelés is elférne benne.
Az a problémám, hogy pic-et soha nem használtam, és nem látom át, hogy a gyakorlatban hogyan valósítsam meg a feladatot. A feladat részek megoldására, összeillesztésére kérnék gyakorlati tanácsot, segítséget.
(#) Hp41C válasza meslaca hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Szia!

Az előre, hátra számolás egyszerűsége miatt a pic18LF1220, 18LF1320 -at (18/20 láb) ajánlanám: 2/4 Kszó program, 256 byte adatmemória, 256 byte adat eeprom, Eusart... (Szóba jöhet még a 12F1822 és a 16F1823 8 lábú kontroller is.) A megadott típusok üzemeltethetők 3.0 ... 5.0V között.

A nyomógomb bemeneteket a portb kivezetéseire csatlakoztatva ki lehet használni a belső felhúzó ellenállásokat is. Az impulzus jelet az RB0 lábra kötve programozottan és megszakításosan is lehet a jelet kezelni. RB1 és RB4 az usart Tx és Rx lába. Még marad jócskán bekötetlen láb pl. az akkufeszültség monitorozására.

A rádiós adatátvitelhez az adatfolyamot át kell valahogy kódolni: az kiadott jelnek az egyenszintje közel állandó kell legyen*, bevezető adatokat kell adni, amelyek nem hordoznak információt, csak a vevő szinkronizálására szolgálnak - esetleges hibás vételük ne okozza a teljes csomag vételi hibáját, ellenőrző összeget is kell küldeni, valamint az egész adatcsomagot meg is lehet ismételni néhányszor.

* Manchester kódolás, vagy egyszerűen az adat elküldése után a negáltját is elküldjük, stb...

A vevő kimenete egy USB - Serial adapterre mehet a megfelelő szintillesztés után.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem