Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   112 / 113
(#) mohinger válasza Gafly hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Igen. Keszthelyen lelt új gazdára a gyűjtemény. Úgy néz ki, nagyon jó kezekbe került. Folyamatosan csinálják az új kiállítóteret, újítják fel, rakják rendbe a magnókat. Elvileg tavaszra készen lesznek. Facebookon láttam pár napja a bejegyzésüket, amiben képekkel is illusztrálták a jelenlegi állapotot.
Biztosan oda is el fogok menni. Vili bácsinál is voltam vagy ötször. Őt sajnos lehetetlen lesz pótolni, de a gyűjtemény nem lett elherdálva, ez óriási dolog.
(#) Tomi94 válasza mohinger hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nálam anno, majd' 10 éve volt 4415-ös, meg egy ismerős 4414-ese javításon. Utóbbiba jobb híján beleraktam valami más motort, amivel legalább 9.5-ön stabilan ment - neki csak digitalizálásra kellett, nem volt szempont más, csak hogy ne nyávogjon. Az enyémet elpasszoltam hibásan, mert nem tudtam bele másik motort találni, amivel mindkét sebesség jó lett volna..

Nemrég szinte aprópénzért elhoztam magamnak egy 14-est. Jó pár év tapasztalatával már nem is ott kezdtem, hogy a motort próbáltam volna cserélni, csak a vezérlőn a kék axiális elkókat újakra. A tizenpár órás próbaüzemet gond nélkül hozta, úgy, hogy a motorhoz nem kellett mechanikusan nyúlni. Persze vannak még gondok: féloldalas hangszínű felvétel, zizegő zaj (ami összefügg a motor fordulatszámával) - amiket én pont annak tudok be, hogy a többi panelről még nem dobáltam ki a restaurátor körökben legendásan rossz hírű korabeli Philips elkókat. Majd a téli szezonban remélhetőleg lesz rá érkezésem.
(#) mohinger válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nekem a 4419-ben is elkezdett 19-en zajongani a capstan motor. Aztán már nyávogni is kezdett. Kicseréltem egy JVC videomagnó szervo motorra és azóta tökéletesen megy mindhárom szalagsebességen. A nyávogása 0,04-0,05% lett. Nem hitték el a fórumos szakik. Bedigiztem a felvételt, elküldtem, megmérték gyári műszerrel és tényleg annyi. Ennyit a plexi lendkerekes "vackokról". A nagyorsós Akai GX620-asomnak is nagyobb egy századdal a nyávogása....
(#) Gafly válasza mohinger hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Menjünk el tavasszal, az ELBAFTA május végén pont tökéletes alkalom lenne (ha addig elkészülnek vele).
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Köszi szépen, az volt a baja. Pucolás után összerakva szépen forog, jól is szól. Egy negyedóra zenélgetés után viszont ez az "O" gyűrű (is) elpattant, a másik ragasztott még tart, olyan merevek már hogy az hihetetlen. Lehet az 50 éves gyári.. ki tudja. Ezt már nem ragasztgatom, emlékeim szerint a konyhai csaptelep szifongyűrű felújítókészleteiben pont ilyesfajta "O" gyűrűk vannak. Meg is nézem, s veszek hozzá.
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 20, 2023 / 2
 
Kazettás deckek ékszíjait lehet kapni ékszíjként is - ezeknek az orsósoknak a kör keresztmetszetű szíjai helyett a tömítés- és csapágyboltok O-gyűrűi lesznek jók. Ragasztani szerintem nem érdemes, maximum próbára - nem is biztos, hogy tartós lesz, és az egyenletes hajtást is hátrányosan befolyásolja.

Amúgy az Unitra/Grundig szíjak döbbenetesen tartósak, karöltve a más okokból szintén gyakran lenézett BRG-vel. Ha azt nézzük, majd' 50 évet kibírt ez is. Némely nagynevű gyártó gépeiben meg már 20-on éves korában előbb rágógumi, aztán kátrány állagúvá vált a gumiszíj..
(#) compozit válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 20, 2023 / 1
 
Igen, kátrány. És milyen nehéz letakarítani... Pl: Philips 4550, hát az katasztrófális volt. Valahol gyártattam bele szíjat, méretre. Bármilyet csinálnak.
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 20, 2023 / 1
 
Már meg is vettem a szíjakat.. illetve barkácsáruházban nagy méretű szifon tömítőkarikát, illetve kertészeti részen meg permetezőgép csavaros kupakja alá való tömítőkarikát, ami egy (nem hittem a szememnek), de konkrétan ugyanolyan, méret azonos! "O" gyűrű, mint az utóbbi szíj ami elszakadt! Jó puhák, a régiekkel ellentétben. Már fel is pattintottam őket, szépen muzsikál a "kisöreg" szalagos. Valaki mindenféle régi dalt, francia sanzont, meg mindenfélét összegyűjtött egy kis szalagra, még a végén kedvemre való lett a masina, meg a stílusa is. Jah, bődületes 210 Ft-ot hagytam ott a "szíjakért"
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 21, 2023 /
 
Még egy ECL86 is akadt.. a benne lévő 5-ös hangerő felett búgott,zajos volt, beletettem egy Tungsramot. Na most van kész.
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Ezzel szerintem csak elfedsz egy más jellegű hibát. A hangerő állásának nem kéne köze lennie a végcsőhöz, mert még a teljes végcső kör előtt van a hangerő potméter. Ilyen hangerő-függő gerjedést sokkal inkább a felvétel-lejátszás váltókapcsoló kontakthibái szoktak okozni. Tranzisztoros kazettás gépekben legalábbis mindenképp ez a tapasztalatom.

Az persze lehet, hogy a másik cső picit eltérő paraméterekkel éppen kisebbet erősít, és ezzel együtt pont nem tud begerjedni. De alapvetően egy végcső inkább úgy gyengül el, hogy torzít, gyengül a kimenő teljesítmény, mint hogy zajossá válna. (Ha csak nem mikrofóniás és attól akusztikusan gerjed. De az inkább a kisjelűeknél probléma.)

Persze ha így működik, hát akár maradhat is. De valószínűnek tartom, hogy nem maga a cső rossz, szóval semmiképp ne dobd el a régit. Egyre drágább a működő ECL86-os.
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Nem.. csövet nem dobok el.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2023
(#) Delinsky válasza mcc hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Szia! Azt írod 4,7V/400mW. Az 5,1V 500mw nem jó oda. Nézegettem a neten de 4,8 V-os zenert nem találtam csak úgy, ha minimum 200 darabot vezek. Nem is ára sok, caklipakli 5,500 Ft, de mit csinálok vele? Kaptam 5,1 V-ost. Beraktam, de 5V-ot tart stabilan. Be lehet álítani vele a 24 V-ot, ami kell, de jó ez így?
(#) proli007 válasza Delinsky hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 2
 
Hello! Teljesen jó az oda..
(#) Delinsky válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Szia! Nem kell a 4,8? Az 5,0 is jó? Nem zavar bele az egész működésébe?
(#) proli007 válasza Delinsky hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Dehogy zavar bele. Hiszen a potival széles tartományba állítod. Még 3,9..9,1V-os zénerrel is be tudnád állítani a 24V-ot. Mert az áramkör, a potival a 14V-ról leosztott feszültséget hasonlítja össze a zéner feszültségéhez.
(#) Abukodonozo hozzászólása Dec 9, 2023 / 5
 
Sziasztok!

Gondoltam megmutatom mit reszelgetek így télen, a melegben.

Grundig Reporter 500L

Kb. egy hónappal ezelőtt találtam, az eladótól csak annyit kérdeztem, hogy szerinte megvan-e minden alkatrésze, a válasz az volt, hogy igen. Mondtam jó, akkor kérem, de semmiképpen ne dugja be és ne próbálja ki

Meglepően jó állapotban volt kívülről, belül viszont a mechanika nagyon rozsdás és koszos volt, az volt a terv, hogy szétszedek mindent apróra, mepucolom, újraolajozom amit kell. Persze már a motor hajtócsigájánál elakadtam, úgy rá volt gyógyulva a tengelyre, hogy egy istennek se tudtam levarázsolni, akkor jött az az elkeseredett ötlet, hogy majd egy kis csapágylehúzó lesz a megoldás s akkor a 70 éves anyag azt mondta, hogy reccs Szerencsére van egy kis eszterga a munkahelyemen, azon csináltunk egy új prototípust az eredeti perselyre műanyagból. Bár nem tökéletes, működik vele, még kell kísérletezni kicsit, a véglegeset aluminiumból szeretném.

A következő félelmem a gumigörgő és a szíj volt, meglepő módon mindkettő teljesen okés. A revoxé olyan kemény volt mint a beton.

Elektronikailag nem volt nagy baj, az összes kondit cseréltem benne, úgy a csatolókat, mint a szűrőket. A képeken látszik, hogy eléggé dzsungel a légszerelés gyárilag, elég matatós szerelni, megtalálni mi-hol van. Mint minden régi magnónál, itt is szét kellett szedni az összes sorkapcsolót, megpucolni minden lábacskát stb. Külön kuriózum az eredeti henger alakú AEG szelénium egyenirányító, ehelyett is kapott új graetz-hídat. A lámpákkal volt egy kicsit nehezebb dolgom, semmilyen rimlock csöves készülékkel nem volt dolgom, de EF40 is került, meg EL42 is (Siemens NOS! - csak egy kisebb vagyon ), egyedül ECC40-et nem találtam, bár az kiváltható egy modernebb dupla triódával, ha nagy a baj, de szerencsére szépen működik. A varázsszem, akárcsak a Revoxomé, EM71. A fejek picit kopottak (sajnos puha permalloy), ezeket is megpucoltam és demagnetizáltam. Az elején nem akart felvenni, bár az oszcillátor kapott áramot, a cső szerintem nagyon fáradt lehetett, de az új EL42-vel máris megjött a szép szinusz.

A feliratok nagyon be voltak mattulva, ezeket szépen nedves smirglipapírral felcsiszoltam és lelakkoztam, szerintem nagyon szépen visszanyerte a színét.

Pár érdekesség, ami fejtörést okozott: valamelyik képen látszik, hogy a bal gombsor mellet van egy kis valami amit az elején glimmlámpának néztem, de valójában egy kis higanykapcsoló, ami bizonyos gombokra megemelkedik és akkor indul be a motor, erre kellett egy kis rugót tegyek, hogy segítsem a munkáját, mert néha egész egyszerűen nem emelkedett eléggé meg. Mikor megjött a magnó egy napot agyaltam, hogy miért nem történik semmi ha legyomom a startot, utána jöttem rá, hogy Wiedergabe Band kapcsolja a motort be A másik amit nem értettem, hogy ez egy két fejes magnó ugye, az egyik fej töröl, a másik meg felvesz-lejátszik, de felvételkor a sorkapcsoló csak a felvevő erősítőnek, az oszcillátornak és a varázsszemnek ad áramot, így nem halljuk, hogy mi megy be a magnóba. Bármennyit vizsgáltam, úgy tűnik, hogy ez gyárilag van így. Egy annyi változtatást megengedtem még magamnak, hogy áthidaltam a megfelelő részt, így felvételkor is lett hang. Talán még egy annyi mod lesz a jövőben, hogy a varázsszem menjen lejátszáskor is, egyelőre így hagytam.

Mellékelek egy kis videót, hallatszik, hogy bár elég jó a gyorspörgetés van egy kis szíjcsúszás, meg egy kevés nyávogás. Remélem az új szij és a jobb csiga megoldja a problémát.

Videó

Mellékelem a rajzot is, egy bővebb szervízkönyv elérhető az Elektrotanyán.
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 9, 2023 / 3
 
Még pár kép
(#) elektrorudi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 9, 2023 / 1
 
Gratulálok!
De a videó nem megy. Magánvideó.
(#) Abukodonozo válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 9, 2023 /
 
Köszi, nem vettem észre, megváltoztattam
(#) tégé hozzászólása Dec 10, 2023 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Sony TC-366 magnó viszonylag jó állapotban. Meg tudná valaki mondani látatlanban, hogy lejátszáskor és előre tekeréskor mi düböröghet a mechanikában? Vissza tekeréskor nincs ez a hang. Kb. 40 éve volt utoljára orsós magnóm.
Köszönöm a segítséget előre is.
(#) joci válasza tégé hozzászólására (») Dec 10, 2023 / 1
 
Üdv! Valószínűleg a jobb oldali orsóhoz tartozó közlőkerék (idler) deformálódott, mert mechanikusan bekapcsolt állapotban hagyták sokáig. Szétszerelés nélkül nehéz tippelni.
(#) tomi52 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 10, 2023 / 1
 
Nagyon szép!
(#) somitomi válasza joci hozzászólására (») Dec 11, 2023 /
 
Most nem esküszöm meg rá, de emlékeim szerint lejátszáskor a főtengelyről szíjon (és egy kuplungon) keresztül kap hajtást a jobboldali orsó, a közlőkerék csak előre tekeréskor ér hozzá. Mondjuk nem mintha lenne jobb tippem, de majd otthon megnézem, úgyis szét kell szedni az enyémet is.
(#) veroka válasza tégé hozzászólására (») Dec 11, 2023 /
 
Nekem 3 motoros AKAIm van, tehát amit mondok az nem feltétlenül releváns. Az enyémben a lendkereket meghajtó laposszíj belső felületére felrakódott kosz okozta a zajt, rázta a csapágyban a lendkereket. Ha kicsit megnyomod oldalra a hajtótengelyt (amihez a gumigörgő nekinyomja a szalagot) és megszünik a dübörgés akkor nálad is esélyes lehet ilyesmi.
(#) somitomi válasza tégé hozzászólására (») Dec 11, 2023 /
 
Na csak eszembe jutott megnézni, valójában az enyémnek is ez az (egyik) baja csak én még nem figyeltem fel rá, hogy visszatekeréskor csendben marad (meg véletlenszerűen máskor is). Szét még nem szedtem, de az eddigi megfigyelések alapján a sebességváltó közlőgörgője gyanús, mert az gyorstekerés közben is hajtja a lendkereket és ha elhúzom lejátszás közben a motortengelytől, akkor csend lesz. De lehet a főtengely zörög.
(#) tégé válasza somitomi hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Köszönöm a válaszokat. Sikerült levenni a fedlapot a készülékről. A dübörgés szerintem a meghajtó tengely irányából jön, ott a gumi ékszíj "érdekes". Mintha valami idegen anyag lenne rajta, alkohollal nem tudtam eltávolítani. Ezt a részt még nem szedtem szét. A tengely elnyomása nem hozott eredményt. Ha cserélni kell, ékszíjat honnan lehet beszerezni szerintetek? Köszi.
(#) zolika60 válasza tégé hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Az ékszíj nem kör keresztmetszetű véletlenül? Mert ebben az esetben bármelyik csapágyboltban vehetsz O gyűrű néven.
(#) tégé válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Sziasztok!
A TC-366-hoz találtam a neten (hazánkban) ékszíjkészletet. Ma kaptam meg a csomagot, de meglepődtem két dolog miatt is.
Először is csak 3 db ékszíjat kaptam, szerintem egy biztosan hiányzik, a számláló szíja. (Ez nem fontos, de ha készlet, akkor azt gondolja az ember, hogy teljes.) A másik dolog, hogy a másik két - egyébként - egyforma gumiszíj négyzet keresztmetszetű. Emlékeim szerint a magnóban kör keresztmetszetű szíjak vannak. Nem tudom, hogy eredetileg milyen szíjak voltak ebben a készülékben, illetve hogy ez a megoldás (a négyzet keresztmetszetű) alkalmazható-e cseredarabként, ha egyébként jó a méret?
Köszi, ha valaki segít.
(#) tégé válasza joci hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Szia joci! Sanszos, hogy neked lesz igazad! Ilyen idlert honnan lehetne szerezni?
(#) zolika60 válasza tégé hozzászólására (») Dec 22, 2023 /
 
Vizsgáld meg a tárcsák profilját abból kiderül milyen szíj volt rajta. Már írtam, ha kör keresztmetszetű, O gyűrűt vegyél megfelelő méretben.
Következő: »»   112 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem