Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp csőfejbekötés
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 21, 2007 /
 
Van egy 7QR20 tipusu TESLA markaju oszcsiloszkop kepcsovem es szeretnem megtudni hany voltrol megy,hogy lassam megy-e vagy a szemetbe megy?
minden (hulye)otletet szivesen varok
(#) levi18 válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Szia. Itt van egy rajz, talán ez segít.

7qr20.JPG
    
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 21, 2007 /
 
Hat ilyen rajzom nekem is van de engem a labak hatul erdekelnek :yes:
es koszi legalabb a feszt tudom hogy menyi
(#) Sebi válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Íme.
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 21, 2007 /
 
bocsi ezt man lattam es nem jo
valami pontosabb es magyar kene
(#) _JANI_ válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Ezen az oldalon megtalálod azt ami kell neked!
Cső adata... Bár nemtudom menyire lábkompatibilis a 7QR20 az LB7/15-ttel!!! Hasonlitsd őket össze!
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Dokumentumok csatolva!


(#) zoly15 válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
ez így van megelőztél szentem mielőtt kérdezel ezt is igénybe kéne venni

üdv!
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 21, 2007 /
 
Kepzeld en is igenybe vettem es ugyan ezt talaltam es nem ertem mit ir es ha tudsz ? nyelven fordtsd le legyszi
(#) Sebi válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Eredeti dokumentáció - eredeti (cseh vagy tót) nyelven. Semmi olyat nem ír, ami az adatokból ne lenne világos.
A bekötés alatt: oszcilloszkópcső elektrosztatikus aszimmetrikus eltérítéssel.
Világító bevonat: zöld
Utánvilágítás: közepes
Használható (jól szemlélhető) átmérő 50mm.
Statické hodnoty=statikus adatok
fűtés: 6,3V 0,6A - láthatóan közvetlen fűtés, mivel a fűtőszál egyik kivezetése van katódnak is jelölve. Ez azt jelenti, hogy legalább 1500V-ra szigetelt külön szekunder tekercset kell a fűtéshez használni. (egyébként a közvetettnél is gyakran összekötik a katódot a fűtőszállal)
Provozny hodnoty=tipikus adatok, ezt kell figyelembe venni.
Mezní hodnoty= max határértékek.

Amúgy - mivel átlátszó az üveg - akár le is rajzolható a bekötés.
A levi18 által csatolt Rádiótechnikás rajz alapján először a tápot kell megépíteni és bekötni a csövet. Ha a fűtőszálát nem kötöd nagyfeszre, a többitől nem kell félni, annyira nem kényes a cső. Viszont valamelyik eltérítésre mindenképp kell váltófeszt adni a kísérletek alatt is, nehogy a pont kiégesse az ernyő közepét (én is jártam így vagy 30éve... :rinya: )
Az LB7/15 azért komolyabb cső, az elektronoptika (fókusz,asztigmatizmus rácsok) külön ki vannak vezetve és szimmetrikus az eltérítőrendszere.
(#) Medve válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 22, 2007 /
 
Egyetértek Sebivel, én is jónéhány cső bekötését megfejtettem már, merthogy átlátszó a cső nyaka! Előtte persze google, megismerni a cső működését...A fűtőfeszültség is megbecsülhető, egy állítható táppal, szerintem egy halvány, sötétvörös izzásig elég tekerni.
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Szia Sebi !
Koszi a forditast,es biztos vagy abba hogy 1500V-rol megy?
nem kevesebb?
(#) László zs válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
Szerintem olvasd el még egyszer Sebi válaszát 1500V-ról semmi nem megy, hanem az a szigetelési szint. Régebbi rádiótechnikákban és könyvekben nagyon sok építési leírást adtak valaha közre érdemes bogarászni.
(#) Sebi válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
1500V a fűtéshez alkalmazott tekercs szigetelése (szokásos érték, ha egy külön trafót használsz e célra, az megfelel)
Berajzoltam a lábszámokat hogy még érthetőbb legyen...

mini.GIF
    
(#) soos csaba hozzászólása Jan 19, 2008 /
 
Sziasztok!Az oregem vedt mar nagyon regen egy B7S1-tipusu kepcsovet,de nem tudjuk hogy hogy van a labbeosztasa es megfelelo rajzot sem talaltunk hozza.Ha tudtok segitsetek valami megfelelo rajzal,mert jo volna egy jo kis oszcolloszkopot oszehozni belole.Teszek fel nehany kepet a kepcsorol.Segotsegeteket elore is koszonom!
(#) soos csaba hozzászólása Jan 20, 2008 /
 
Egyenlore ennyi adatot tudtam osszegyujteni a kepcsorol,csak az a baj hogy nem ertek nemetul! A Googleval keresgeltem rola adatot de csak ennyit talaltam rola,de megfelelo kapcsrajzot nem talaltam ilyen kepcsovel sajnos .Meg nem volt hasznalva a kepcso,tehat mikor vedte az Oregem uj volt,ezert volna jo ha kuldenetek valami rajzot hozza,nagyon megkoszonem!.Mar nagyon regen szerettem volna oszerakni egy jo kis oszcilloszkopot,csak akor nem volt meg kepcsovem,es hogy vegyek boltbol az nagyon draga volna itten!Legyetek szivesek segitsetek segitsetek ha tudtok,en mar feladtam a remenyt,annyit keresgeltem rajz utan,de semi :no: .KOSZI!

B7S1.pdf
    
(#) soos csaba hozzászólása Feb 10, 2008 /
 
Hello mindenki!jo volna mar ha tenyleg tudna valaki segiteni!,mar tob mint 2-3hete hogy feltetem a B7S1-es kepcsorol a problemamat de nem segitet senki!Legalab anyit irhatnatok hogy nem tudunk segiteni,probalkoz mashol,de meg enyire sem meltoztatatok,mar ne haragudjatok!Ha volna valami rajzom mar osszeraktam volna,de sajnos nincsen! .Ha tudtok tegyetek man fel valami rajzot,hogy tudjak en is boldogulni.KOSSZ!
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
Na nézzük csak: kis szkópcső, szférikus (gömb) ernyővel, nagyobb fényerővel, magasabb pontélességgel, kis oszcilloszkópokhoz.

k: Katód f: fűtőszálak (4V, 0,7A), g134: rács(ok)
d11/12 függőleges eltérítés, d21/22 vizszintes eltérítés

g1: Wehnelt henger, g3: fúkusz elektróda, g4: gyorsító elektróda

Gyorsitófeszültség: 2kV (Ug4)
Fókuszfeszültség: 150-300V (Ug3)
zárófeszültség -12..-75V
Eltérítési érzékenység: 100 ill 125V/cm

Majd a határértékek jönnek... ennyi a lényeg, mi érdekel még?
(#) masi1 válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
Ajánlom a rádiotechnika 1973-as évkönyvét olvasásra.
Elég részletes szkóp-épitési tanácsok (rajzzal eggyüt) vannak benne.
(#) soos csaba hozzászólása Feb 10, 2008 /
 
Koszi a segitseget fiuk!,ami meg erdekelne Medve az a rajz volna!.Sajnos nekem nincsen meg a Radiotehnika 1973-as evszama,esetleg nem tudnal te masi1 vagy te Medve elkuldeni egy rajzot ezzel a kepcsovel?.
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Nekem mincsenek régebbi évkönyveim, (kértem is tőle), és ezzel a csővel kapcsolást nem találtam. Nem is ajánlanám, hogy igy kezdd, inkább válassz egy olyan kapcsolást, ami tetszik, meg tudod valósítani (!) És illeszd ehhez a csőhöz. Legnehezebb dolog talán a tápegység elkészítése, a trafó beszerzése. Megvannak az elméleti alapjaid?
(#) furbyhun válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Este megnézem, h megvan-e az az év fájlban, és felrakom, ha megvan.
(#) soos csaba válasza Medve hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Szevasz Medve!Na valasztotam egy franko kis oszcilloszkopot.Elmendtem az Oregemhez es elkertem tole egy oszerakasra varo oszcilloszkop paneleit kapcsoloit,meg a kesz trafojat.O osze akarta rakni a B7S1-es kepcsohoz,mar regen ezelodt vagy 10-evvel kb csak nem volt ra ideje meg mar kijot a szakmabol,meg mar nincs is kedve hozza!,nem tudja pontosan hogy miket kene mar atalakitani a rajzon hogy fogadja a B7S1-es kepcsovet.Namost meg adot 2 rajzot is az oszcilloszkop rajz melle,gondolom ezek lennenek a kepcso meginditasa hogy jelenjen meg a szabalyos pont a kepcso kozepen(ha jol mondom?),csak nem tudom hogy meik lenne jo. .Teszek fel kepeket a rajzokrol,a kesz panelekrol,meg a traforol.Ha tudsz(tudtok)segitsetek hatha kilehet hozni belole valamit.Ja ez egy Roman oszcilloszkop rajz!,az oszes tranyo kiveve a T5,T6,T14,T15-os tranyok BF 178,a tobbi pedig 2N930-as.a segitseget elore is Koszonom! Kép: Hivatkozás
(#) soos csaba hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
Es meg nehany kep a traforol a panelekrol,es a kapcsolokrol:
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Ember! Kész a szkópod! Bár én újraépíteném a kapcsolást korszerűbb alkatrészekből, de indulásnak ez is jó! Ám lehet, hogy kiszáradtak már az elkók, azokat azért cseréld ki.
Jól mondod az első feladat a cső élesztése, szerintem mindegy melyikkel, de a bonyolultabb biztosan nem ok nélkül az. Azt javallanám. Vigyázz a fényerőre, nehogy kiégesd a csövet!!! Nekem szimpatikus a rajz, hány megás?

Ui.: Sok egyéb módon lehetne még korszerűsíteni a kapcsolást, hogy napjaink színvonalának megfeleljen, de előbb működjön ez! A tápegység úgy látom nincs kész, oda használj stabkockát! Meg fogja köszönni!
(#) soos csaba hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
Szevasz Medve!azt irja hogy a bemenetele nagyon jo 5mv/div,es a bemeneteli ellenalasa 1Mohm/30pF,meg valami gamat ir meg az meg 30Hz-2,5MHz-ig.A bemenetele max 300V-ig leterhelheto.Akor azt mondod hogy a bonyolultab rajzot rakjam ossze a kepcso elesztesehez??.meg az X erositojerol irja hogy a bemenetele 10Mv/div,es az ellenalasa 220kohm,a frekvenciasavja 20Hz-500KHz-ig,ugyancsak 300V-ig,hat nagyabol ennyi.Koszi a segitseget!
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Egyszerűségéhez képest jó gép! Jó, hogy NPN tranzisztorokat tartalmaz, később ki lehet cserélni szélessávú, alacsony zajú típusokra. Lehet, hogy én is elkészítem??? Be tudnád szkennelni, fotózni a kapcsolási rajzot még egyszer, úgy hogy a szöveg is rajta legyen teljesen?
(#) soos csaba hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Szevasz Medve!az a helyzet hogy kertem egy fenykepezo gepet a tegnap az egyik havertol,de mar viszaadtam neki,de elkerem tole megint vagy a Sogornomtol,lehet meg ma oszt felteszem neked a teljes rajzot hogy latszodjon a leiras is.Egy kerdes,te tudsz Romanul,azert kell a szoveg is,vagy csak az alkatreszlista kell??.Volna meg egy keresem hozad,megpedig az hogy nem nezned at nekem a bonyolultab kepcso beinditasi rajzot hogy minden fesz stimmel e ott es minden alkatresz a helyen van e,meg van egy dolog a rajzon amit nem nagyon ertek,megpedig az hogy van egy olyan hogy "kioltojel" vagy ijesmi,azt hova kell kotni?,meg a kioltojel elot van egy kondi amihez nincs oda irva az ertek,az hany mikros lehet,meg van egy "Z"-vel jelolt be vagy kimenet egy 0.1mikros meg egy 1Mohmos ellenelasal a fold fele csatolva,ez megint hova kell csatolnom?.Meg meg egy dolog,ha az A2-vel jelolt labon csak 160V van az eleg lesz e neki?,mert a katalogus szerint a gyorsitofesze minimum 1KV-lehet,akor az jo lesz e ugy?.Na nagyjabol ennyi,ha valami nem stimmel a rajzon ird majd meg ide,mert a napokba szeretnek osszehozni belole valamit ha lehet. Csatolom a kepet.Koszi szepen a segitsegedet!

S5303147.JPG
    
(#) Medve válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
-Nos olvastam már spanyol nyelvű elektort és nem volt probléma, igy lesz ez a románnal is Az elektronika nyelve nemzetközi. Remélem nem lesz probléma.
-A képcsőbekötésről nem merek semmit sem szólni, át kell nézni amennyi rajzot csak lehet, összehasonlítani velük.
-A kioltójel a felelős azért, hogy a visszafutás alatt a pont ne látszódjon. Ezt a jelet (Z!!) a kapcsolás nem alakítja ki, ezért az ábra kvázi át lesz húzva. Kis szépséghiba. T5-T10 ig valamelyik tranzisztoron lehet, hogy van ilyen jel, meg kell nézni szkóppal Amúgy a kondi, -nem magamtól vagyok okos, mert egy másik rajzot nézek-, 100-220nF .
- Nem tudom, mi az a 160V, én 860-at ill 350-et is látok. Némi zavar van a rendszerben ott, 500v feletti a szokásos feszültség.
-A Z vs. kioltójel problémát én sem értem egészen, talán egy fényességmodulációs lehetőség lehet.
(#) soos csaba hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Koszi Medve a segitsegedet!Holnap ha meglesz a fenykepezo gep felteszem neked a rajzot leirasal egyut.Egyepkent ha osze rakod majd ezt a szkopot milyen kepcsovel csinalod meg?
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem