Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Otala erősítő(k)
 
Témaindító: Alkotó, idő: Júl 6, 2011
Lapozás: OK   3 / 5
(#) CIROKL válasza keko hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Adatlapot tudsz mutatni?
(#) keko válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Ezt találtam

datasheet.pdf
    
(#) steelbird válasza keko hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Szia.
Mivel nem írja az adatlap, hogy kis zajú, ezért valószínűleg nem kisjelű fokozatokba ajánlott. A 7002 -től vannak a kiszajú tranyók. A BCY87 és 88 kiszajú, kifejezetten bemeneti diff. erősítőkbe való. Az MD7000 -nek az áramerősítési tényezője is elég kicsi.
Ettől függetlenül, próbáld ki, aztán kiderül.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) keko válasza steelbird hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Köszi a segítséget.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Szia Alkotó! Már alakul a pcb már csak pár ellenállás van vissza. Most kezdek el foglalkozni a táppal. Lenne egy 160VA es toroid 2x19V a másik tekercset megtekerném rá. De két tápegység panelt tennék rá mint az Orion SE-260 erősítőben láttam. Vagy inkább legyen kettő toroid ? Véleményedet szeretném, és tanácsaidat és a többi fórum társakét is! Előre is köszönöm! elektrik
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) Alkotó válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Megfelelő méretezés mellett nem látok jelentős különbséget az 1 nagy vagy 2 kicsi toroid között.
Ha szavaznom kellene, akkor az 1 nagyobbra voksolnék, amin legyen 2 független tekercsrendszer az erősítőknek. De pl. éppen most nyüstölök egy 4 db TDA7294-en tartalmazó erősítőt, amiben ráadásul még előfok, sub-szúrő, védelem, és clip is van, és ez az egész egyetlen 2x20V-os trafóról megy, minden várakozásomat felülmúlóan tökéletesen (Reloop elképzelése alapján készült az említett áramkör).

A 160 W-os trafó elegendő a két csatornához.
A téma első oldalán, több képet is találsz az én építésemről. Ez talán már szélsőség, de nem spóroltam semmin.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) hapro hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Az én példányom is épül. Lassan ugyan de tervek szerint pár hónapon belül meglesz. Annyi jót írt róla mindenki, hogy kedvem lett egyhez. Cirok Lacihoz hasonlóan teszek bele ECC88-at, az a nyák még azé.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Hát valahol én is itt tartok az erősítőmmel. Nagyon érdekelne milyen típusú a T 1-2 és T 4-5 mert azok még nincsenek meg. Valamint ha közzétennéd az illesztőd kapcsolási rajzát és a pcb jét. Ha lehet akkor pdf ben mert nem tudok minden Lay fájlt megnyitni. Előre is köszönöm. elektrik
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Köszönöm a tanácsodat Alkotó ! majd az élesztés előtt is kérnék még sgítséget.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Csupán kíváncsiságom miatt kérdezem, miért került be a szemre 10 mm vastag alutömb a panel alá?
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Mert ilyen volt itthon, és ebbe egyszerűbb volt menetet fúrni, mint a bordába.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Idézet:
„Cirok Lacihoz hasonlóan teszek bele ECC88-at, az a nyák még azé.”

Majd jó lebeszélnek róla figyeld!
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Valóban, a menet nyomós érv.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Esetleg fontolt meg annak lehetőségét, hogy meghallgatod csöves illesztővel, és a nélkül is. Az alacsony bemeneti ellenállása miatt kellhet egy előfokozat, de ez azon kevés erősítők egyike, amik a cső nélkül is nagyon lágyan tudnak szólni.
Ezért lehet jó irány, ha az adott viszonyaidra és füledre optimalizálod a felépítést.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 19, 2016 / 1
 
Ez a tervem nekem is
(#) hapro hozzászólása Jan 30, 2016 /
 
Végtranzisztor ügyben érdekel a véleményetek. Amim van itthon az Onsemi MJE15030 és 31-as komplementer társa. Nem igazán találtam olyan grafikont BD203-4-ről ami alapján össze tudnám hasonlítani a karakterisztikáját. Adatok alapján tökéletesen jó, de volt már hogy befürödtem helyettesített végtranyóval, márkásabb, nagyobb teljesítményűt, drágábbat tettem be, és a hangja lehangoló lett.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Az enyém BD243C-244C vel rendben van.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
BD 243C . BD 244C
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) hapro hozzászólása Jan 30, 2016 /
 
Köszönöm a tippeket. A 243 adatlapjával már össze lehet hasonlítani valamelyest, viszont a méréshez a 243-nál 4V C-E feszt használtak, az MJE-nél pedig csak 2V-ot. Nagyjából duplája az erősítése szinte minden pontján a grafikonon az MJE-nek. Jó lehet ez nekünk?

Azt hiszem még nem forrasztom be, de a bordára teszem, aztán beszerzek valamikor BD-ket is, és deszkamodellben még kipróbálom a különböző végtranyókkal.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) elektrikszerviz hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Sziasztok ! Végre úgy éreztem, hogy célegyenesbe érek a végfokaimmal, de ez túl egyszerű lenne. Megérkeztek a 100w os toroidok és már csak a 28V váltót kellett kézzel rápödörnöm. Ez meg is történt és jött mérés, és a döbbenet . A kétszer 28V tökéletes de a 20V helyett valamivel több lett 23,8V. Ezt gyárilag sikerült produkálni. ( mért nem mértem meg eltötte, mielőtt ráterkertem a második szekundert? ). Gyorsan egy táp és 31,8V üresjáratban. Készítettem egy műterhelést és 770 mA terhelésnél 28,6V a feszültségem. Ez messze van a + - 24V tól. a tranyóim MJE 3055 - 2955 ebből volt itthon bőven.Félek, hogy sok lesz a tápfeszem, elszállnak a tranzisztorok vagy nem tudom beállítani a nyugalmi áramokat. Teljesen tanácstalan vagyok! Mivel tudnám esetleg a primer feszemet csökkenteni, vagy nagyobb feszültségű tranyók ? pl TIP - 41c 42c . Tanácsaitokat, véleményeteket kérném vagy bármi neműötletet. Előre is köszönöm elektrik
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016

DSC_0485.jpg
    
(#) elektrikszerviz hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Még egy pár kép a panelokról.
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szia! Egy picit többet fogsz elfűteni - semmi több, illetve nagyobb lesz a kimenő teljesítményed, de az sem számottevő mértékben. A 60V feszültségtűrésű tranzisztoraid nem veszélyezteti ez a táp.
(#) elektrikszerviz válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Köszönöm ! Nagyon megnyugtattál, sok munkaóra fekszik benne, és nagyon szeretném hogy jó legyen. elektrik
(#) elektrikszerviz hozzászólása Feb 27, 2016 /
 
Hát eljött a nagy pillanat! Kész a táp a végfok és életre kellene kelteni ? Tanácsotokat szeretném kérni miként és hogyan ? Miként állítsam be a nyugalmi áramot mit próbáljak kivel - mivel összehangolni ? Tudom többen építettetek ilyen végfokot és dicsértétek, biztosan vannak tapasztalataitok, és esetleg beállítási értékeitek is. Tanácsaitokat tisztelettel megköszönöm! elektrik
(#) elektrikszerviz hozzászólása Márc 13, 2016 /
 
Felélesztettem a végfokaimat, bár egy kis csalással. Labortápról ugyanazt a tápfeszt kapta a 24 - 30V helyett. Ez 28V feszültséget jelent. Beállítottam 700mA nyugalmi áramot, bár a 220R trimmernek pontosan a mi a feladta azt nem tudom. A kimeneten lévő feszültséget tudtam állítani vele. Bár ez mindíg vándorol 0-20mv ig. Most már megmerem próbálni a saját tápegységéről is. Bízom benne ott sem lesz vele probléma. Ott majd a biztinél utána állítok a nyugalmi áramnak. Negyedórás járatás után kellemesen felmelegedik az egész hűtőborda 50-55 fokra. Ez normális állapot? Biztosan építek bele kényszerhűtést. elektrik
(#) Alkotó válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Tudok olyan építésről, ahol eleve közös a tápja a végfok és a meghajtó résznek (+-26V), és még a két csatornának is ugyanaz a tápja. Tehát 4 táp helyett 1 közös van mindenre. Állítólag kifogástalanul működik.
A 220R-os trimmer tervező által kitalált funkciójárólt nem tudok nyilatkozni. Én arra használtam, hogy egy adott kivezérlésnél (nem tudom már mennyi volt, de talán 50% körüli), szkópon nézve a kiemeneti színuszformát, az szépen szimmetrizálható. Lehetséges, hogy ez éppen azonos a kimeneti DC minimalizálásával, csak az nekem akkor nem jutott eszembe.
50-55°C hőmérséklet ideális, nem kell hozzá kényszerhűtés. Azért sem, mert ez az erősítő jobban szól bemelegedve.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2016
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 27, 2016 /
 
Szia!
A 220R trimmer valóban arra való, amire Te használtad. A meghajtás szimmetriáját lehet vele egészen pontosan belőni. Ezt célszerű az erősítőt műterhelésen mérve, enyhén túlvezérelt állapotban beállítani úgy, hogy a szinuszjel csúcsának "torzulása" szimmetrikus legyen, ekkor szimmetrikus a vágás.
(#) hapro hozzászólása Jún 28, 2016 /
 
Sziasztok! Mi a véleményetek a következő relatíve kompakt elrendezésről? A tapasztalatok alapján meg lehet mondani, hogy a trafó zavarhatja-e a jelet-hangot-végfokot,...? A két borda lenne a végfok két oldala, a trafó kozépen, hátul foglalna helyet. Az lenne a tervem, hogy a doboz csak olyan mély lenne, mint a hűtőbordák. Az pedig mindössze 21cm. Ti hogy csinálnátok?
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Gondolom a trafó gerjesztésétől is függ, hogy zavarja-e majd a végfokot. Ezen a képen talán jobban látható.
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Szia! Kiszámíthatatlan, hogy a transzformátor szórt mágneses tere indukál-e olyan feszültséget a huzalozásban, a vezetősávokban, vagy az alkatrészekben mely érzékelhető módon hozzáadódik a feldolgozott jelhez. Be szoktam ideiglenesen huzalozni a paneleket és addig igazgatom míg teljes csend nem lesz.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem