Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Otthoni repülőszimulátor építés
Lapozás: OK   1 / 7
(#) matyaboy hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Sziasztok!
Nem vagyok valami nagy HE fórumozó, de most egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek!

A fejembe vettem, hogy szeretnék egy repülőszimulátort építeni az egyik szabad szobámban.
Sok videót néztem youtube-on, sokan építettek már maguknak, persze nem kevés pénzt, energiát és időt beleölve.
Tudom, hogy egy ilyen szimulátor építésének költsége épp hogy 100ezernél kezdődik és a határ a csillagos ég.
Én szeretném minél kevesebb pénzből kihozni, ám tisztában vagyok, hogy 200alatt nem igen úszom meg.
Kormányt, oldalkormány pedált, gázkart mind venni fogom, de a különböző kapcsolókat, ez alatt mindet értem, szeretném magam megépíteni.
Különböző amerikai oldalakon árulnak egy ún. "USB to 20 Button Pulse Generator"-t, amelyre 20 kapcsolót lehet kötni és a sz.gép usb HIDként érzékeli, ezután a Flight Simulatoron belül be lehet programozni hogy melyik kapcsoló mit vezéreljen. Ez az egység 43dollárba kerül + postaköltség.
Itt a link hozzá:
http://www.desktopaviator.com/Products/Model_2120/index.htm

Sajnos nem vagyok az elektronikában olyan nagyon otthon, saját kútfőből még nagyon ötletem se lenne, hogyan tudnám megcsinálni.
Itt egy kép, hogyan is néz ki az egység:
http://www.desktopaviator.com/Products/Model_2040/sch.gif

Azt tudom, hogy egy előre programozott 18F2550 microchip van rajta, ezt itthon hol tudom beszerezni, illetve, a fő kérdésem az, hogyan tudom megcsinálni magam ezt az USB egységet?

Előre is köszönöm a válaszokat, segítséget!
Elnézést, ha nem szakszerűen fogalmaztam meg a "problémámat", de sajnos nem vagyok jártas az ilyen elektronikai témákban!
(#) Szebence válasza matyaboy hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szia!

Nem sokat tudok érdemben a témához szólni, csak annyit, hogy a 18F2550, az egy PIc és ahogy írod, ez van felprogramozva, ha nem tudod a forráskódját, akkor használhatatlan az egész, hiába van meg midnen rajzod az elektronikáról, valakinek fel kell programoznia, megírni rá a programot.
(#) Zoli_bácsi válasza matyaboy hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szia. A vezérlőt gond nélkül el lehet készíteni, a PIC is kapható itthon. Viszont a program... Afelől nem láttam infót, hogy azt hol lehet letölteni.
(#) matyaboy válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Elvileg van egy Swordfish compiler nevű program amivel PIC-ket lehet programozni....csak sajna programozásban nem vagyok spíler

itt lehet letölteni:
http://www.sfcompiler.co.uk/swordfish/download/index.html
(#) szkrep válasza matyaboy hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Fordító az van több is, de ha nincs meg a forráskód, akkor nincs mit lefordítani.
Olyan megoldás nem lenne jó, hogy egy USB billentyűzet szükséges gombjait kivezeted, és azt állítod be a programban a funkciókra? Garantáltan olcsó, és kész az elektronika is.
(#) Szebence válasza matyaboy hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Sokmindennel lehet PIC-et programozni, itt nem az a lényeg, hanem a kész program kellene, amit a PIC-be kell beégetni. Ha az nincs, akkor a kapcsolás amit mutattál az annyit ér mint halottnak a csók.
(#) Fizikus válasza matyaboy hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
A legegyszerubb egy USB-s billentyuzetet szetszedni es atalakitani. (keress ra a neten, van errol szolo tobb oldal is, most nincs kedvem megkeresni a linkeket)
Keress ra az Mjoy8-ra vagy az Mjoy16-ra, ez egy AVR-re epulo joystick, de ezen is vannak nyomogombok, es ennek nyilvanos a forraskodja, es ezt is atalakithatod ha mrgy az AVR assembly programozas...Bővebben: Link
Bővebben: Link 2
Bővebben: Link 3
(#) vilmosd válasza matyaboy hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Elvileg van par tiz program amivel lehet PIC-et programozni, kinek kinek a sajat tudasa es szajize szerint (es a penztarcaja is beleszolhat). Esetleg aHobbielektronika forumon nezzel szet. :yes:
(#) Fizikus válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Itt nem a PIC programozassal van a baj, hanem azzal hogy kell a PIC-be irando program is hogy rendesen mukodjon. Ha ez nem publikus, akkor ertelmetlen megepiteni az adott kapcsolast, mert nem for mukodni...
(#) MaSTeRFoXX válasza matyaboy hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ha ennyire érdekel, akkor esetleg megveheted a PIC-et felprogramozva. Most az a kb3000Ft nem olyan vészes, a PayPal meg egy bejáratott dolog.
Ahogy néztem, nemzetközileg is szállítanak, csak a postaköltség a kérdéses...
(#) zozz12 hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Üdv!
Engem is nagyon érdekel a ez a téma, de sokra még nem jutottam, de helyem se nagyon van.
Nem ártana azt is tudni, hogy milyen repülőről van szó (Polgári vagy katonai. Mert pl. egy B737 -es overheadján eléggé sok gomb van, szemben egy Grippennel) és azt mennyire részletesen szeretnéd "utánozni". Ha jól tudom egy I/O kártya kell. Ugyebár ehhez kéne a szóban forgó PIC is.
Ha esetleg a műszereket akarod külön monitoron megjeleníteni, az megoldható a ProjectMagentával (elméletileg fizetős) ill. van egy másik szoftver is, annak nem jut eszembe a neve.
Nézz szét itt is.
(#) icserny válasza matyaboy hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
A PIC18F2550 (vagy még jobb a 40 lábú testvére, a PIC18F4550) hazai forgalmazója ChipCAD Kft. A Microchip MPLAB IDE és a C18 fordító segítségével fejleszthetsz rá programot. A Microchip honlapjáról letölthető MAL (Microchip Application Library) USB mintapéldái között van olyan (USB Device - HID Keyboard), ami szinte egy-az-egyben használható.

A programbeégetéshez azonban szükséged lesz egy programozó készülékre (pl. PICkit2, vagy hasonló), és 1-2 évre, amíg a PIC programozást megtanulod. Ezért az egy projektért nem érdemes belevágni, de ha másholis felhasználod az itt szerzett tudást, akkor megéri.

A PIC18F4550 tanuláshoz a honlapomon is találsz segítséget.
(#) matyaboy válasza icserny hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Hú! Nagyon köszönöm a segítséget!

A beégetéssel és programozással nem lesz gond, lesz aki segít nekem.
De legalább most tudom, hol lehet kapni ilyen PIC-t.

Boldog Új Évet!
(#) Fizikus válasza Fizikus hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Erdemes az alabbi oldalon levo cikkeket is olvasgatni:
FlightSim
Itt van inden, a joystick es rudder epitestol kezdve a komplett pilotafulkeig. Pl.:
Muszerpanel
Mjoy
Nyomogombok KE72-es kartyaval
Pilotafulke
Pilotafulke2

Egy nagyon jo cikk az USB-s billentyuzet atalakitasarol:
Keyboard hack
Keyboard hack2
alkalmazasi pelda a fentiekre

Es a vegere egy kis mozgo platform:
Mozgo platform
(#) Fizikus válasza Fizikus hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Aki komolyan gondolja a pilotafulke epitest, annak mindenkeppen ajanlott beszereznie az alabbi 2 konyvet:
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2
(#) Fulcrum válasza matyaboy hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Szia! Én éppen most építek egyet FS-hez.
A Joystick része 8 db Axial, 64db nyomógomb, 16 db kapcsoló, 4db rotary és 1 db HAT switch-ból áll.
Ez egy IC-ből és néhány alkatrészből megoldható. USB-ről működk és ebből akár többet is rákothetsz a gépre a Flight Sim. lekezeli. A műszerfalhoz én 2 db mikrovezérlőt használok, de lehet többet is. Az én műszerfalam így néz ki:
Bővebben: Link
FLIGHT SIMULATOR/DIY menüpont alatt megnézhető.
Bocsánat, de mind a honlap, mind műszerfal még fejlesztés alatt áll. (időhiány... ) A műszerfalon futómű, FLAPS, fékek, világítás, spoiler kapcsolók és visszajelzők, valamint OMI visszajelzők vannak a bal oldalon, középen az auto pilóta kezelő szervei, jobbra pedig a rádió vezérlése található. (COM1, NAV1, NAV2, ADF,XPDR). A középső LCD-n leolvasható a magasság, sebesség, irány, Üzemanyag szintek, GPS, FLAPS, FS TIME. De sokminden megjeleníthető és kapcsolható még ezeken kívül. A kommunikáció a kontrollerek és az FS között soros porton történik. (Folyamatban van az USB-s változat, de arra még várni kell....)
Ha bármiben tudok segíteni, nagyon szívesen teszem.
(#) matyaboy válasza Fizikus hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
igenigen....ez alap könyv....
één is tervezem megvenni, ha véégre nem lennék oly lusta h feltöltsem a paypal számlámat
(#) matyaboy válasza Fulcrum hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
ÓÓ ez szupper!!!

Majd értekezzünk, mert rengeteget tudnál segíteni!!!

Sok minden érdekel, látok egy e-mail címet a honlapon, majd írok oda neked!
(#) zozz12 válasza Fulcrum hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Helló!
Ez nagyon jól hangzik!! Valahol majd elérhetők lesznek a kapcsolási rajzok, .hex -ek? A gombok, lcd -k, kapcsolók száma később bövülni fog? Visszajelzők lesznek? Ezt a rendszer egy külön számítógéphez kapcsolod és úgy a fő számítógéphez? Felhasználható ez a rendszer máshova is, pl. DJ szoftver vezérléshez?
Mindenesetre sok sikert az építéshez, fejlesztéshez!
(#) Fulcrum válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Helló!
Magával a joystick-kel bármit lehet vezérelni. Egyébként az a része az MJOY-16 nevű játék vezérlő, amiből akár többet is rá lehet kötni a gépre. A renszer nem igényel külön számítógépet. Mikrovezérlőkkel (jelen esetben 2 db) van megoldva. Nálam is ua. a helyzet mint sok helyen, hogy nem akarunk berendezni egy szobát a műszerfalnak, (bár jó volna ), csak valami kis hely igényű műszerfalat. Mindenki a saját igénye szerint tervezheti meg a műszerfalát. Az LCD-k száma gyakorlatilag korlátlan, visszajelzők vannak most is (pl. I,M,O, FLAPS, LANDING GEAR, stb), de azok is bővíthetők. Azt hogy DJ szoftverhez lehet-e használni, azt nem tudom, de, ha leírod mit szeretnél és milyen szoftverhez, akkor mogmondom
(#) zozz12 válasza Fulcrum hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Értem! Bővítésre, kapcsolási rajzokra, nyákra, stb -re mikor lehet számítani? Lesz esetleg külön számítógépes megoldás? (azért kérdezgetem ezt, mert van egy vadonat új, pöpec gépem és semmi homemade dolgot nem szeretnék rákötni, de egy olcsó gépre viszont igen)
Én a Traktor ill. a Virtual Dj nevű progikra gondoltam, ez az ötlet pedig abból jött, hogy gondolom ezek a gombok arra a feladatra konfigurálhatók, amire az adott szoftver kivánja. (a traktorizer nevű vezérlőt meg levették a netről )
(#) Mumtaz hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Anno én is agyaltam a dolgon és rengeteg cikket és megoldást nézegettem. Végül letettem róla, de egy MJoy16-al behatóbban kezdtem foglalkozni és meg is építettem. A terv akkor már nem egy komplett pilótafülke megépítése volt, hanem egy olyan játékvezérlőé, amit mindenre lehet használni.

Alap kiindulásként volt egy régi Saitek X-36+X-35F kombó joystick és tolóerő kar, ami soros portos verzió volt. Úgy gondoltam, hogy az marad, de mindent kihajítok belőle. Vezérlőt, potikat. Új potikat kapott, amik illeszkednek az MJoy16-hoz. Átalakítottam egy noname kormányt is, amihez voltak pedálok is. Ebből szintén kihajítottam mindent, csak a "keret" maradt kibelezve. Szintén kapott új potikat.

Úgy csináltam, hogy az MJoy16 vezérlő belekerült egy dobozba és a dobozra csatlakozókat raktam, ahová rá lehetett kötni akár mind a négy egységet (joystick, kormány, pedál egység, tolóerő szabályzó). Plusz még két csatlakozóra ki lettek vezetve a gombok és egyebek egy majdani kapcsolópanelhez. Így gyakorlatilag lett egy teljesen univerzális cucc.

Az a jó az MJoy-ban, hogy szinte végtelen variációs lehetőségek vannak és valóban többet is rá lehet kötni a gépre. Szerintem a legjobb cucc, amit kitaláltak. Mondhatnánk, hogy kár, hogy aki kitalálta, már nem fejleszti tovább (az oldala is megszűnt), de szerintem ezen már nem volt mit tovább fejleszteni.

Az egész oldalt én anno letöltöttem. Mikor megszűnt, akkor az egészet feltöltöttem a honlapomra, ha esetleg kéne valakinek. Ez a teljes oldal, benne az MJoy16 kapcsolási, beültetési és nyák rajzokkal, valamint a forráskód: MJoy16 LETÖLTÉS

Egyébként úgy gondoltam, hogy ha mégis építek valami pilótapanelt kijelzőkkel, meg egyebekkel, akkor sem fogok egy egységet keresni, ami vezérel kijelzőket is. Inkább úgy gondoltam, hogy esetleg több MJoy16 és a kijelzőknek külön vezérlő.

Ezen az oldalon még rengeteg extrát lehet találni:Bővebben: Link
(#) Fulcrum válasza Mumtaz hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Én is ezt csináltam, csak egy másik Joy-jal. Kidobtam belőle a gyári panet és beletettem az MJoy-t. Nagyon jó játékvezérlő. Win7 alatt is műödik és nem bonyolult megépíteni.
(#) motom hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Esetleg nyomtatóportra kötött kapcsolók, és egy kis program?
(#) siemenstaurus válasza motom hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Ilyenre gondolsz?
Ismerősöm ezzel kezdte el a fent említett projektet és szépen haladt is vele.
Csak önhibáján kívül fel kellett függesztenie.

http://www.trimoor.com/lpt_switch/index.htm
(#) siemenstaurus válasza siemenstaurus hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Amúgy ha felvetődött ez a PIC téma szimulátoron belül szeretném megkérdezni:
PIC programozásban kell gondolkodni ha a következőt szeretném megvalósítani?

Adott egy poti. Amit + és - irányban tudunk mozgatni mondjuk 80 fokban. Adott egy szétbuherált mikroswitch-es bill. és azt követném el, hogy a poti minden foknyi elfordulásánál küldjön egy jelet a billentyűzet egyik gombjához mintha lenyomtuk volna. +irányban a D betűt, - irányban az A betűt.
(félig OFF téma amiért bocsánat de egy Taurus mozdony belsejét szeretném megcsinálni és ez lenne a fesszabályozó szimulációja)
Szép estét mindenkinek!
(#) Fulcrum válasza siemenstaurus hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Ezt meg lehet oldani PIC-cel. Poti helyett javasolnám a rotary encodert.
Rotary encoder
(#) Medve válasza siemenstaurus hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Sőt egy TTL-IC-vel is megoldható! (Ld enkóder topik)
(#) elektroby hozzászólása Jan 18, 2012 /
 
Sziasztok!
Nagyon elhalt ez a szál. Érdekel még valakit?
(#) zozz12 válasza elektroby hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Helló!
Engem...
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem