Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Páraelszívó és elektromos pillangó szelep
Lapozás: OK   1 / 1
(#) eudoxia007 hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
Sziasztok! Amatőr vagyok és a segítségetek szeretném kérni mert sajnos elakadtam.

A következő a tervem, van egy konyhai páraelszívó ( Zanussi ZHT630 ) és vettem hozzá egy elektromos pillangószeleppel ellátott beömlő csövet. Azért akarom hogy a beömlő levegőnyílást egy motor kezelje ugyanis a hagyományos gravitációs csappantyús megoldás nem 100 % -osan zár és bizony jönni fog befele pl a kazán által okozott szívóhatás miatt a levegő, ezt akarom orvosolni. Félre értések elkerülése végett, a beömlő csövön befelé fog jönni a levegő, ezért nem működne a korábban említett módszer, a kivezető csőben tökéletesen helyt áll a gravitációs csappantyús megoldás.

És most rátérek a valós kihívásra. A beömlő motor kapcsolását képpel mellékelem. Azt szeretném elérni hogy amikor kikapcsolt állapotban van a konyhai elszívó ventilátora akkor folyamatosan kapja a 230-at az 1-line, ha viszont bekapcsolom a ventilátort akkor a 1-line ne kapjon áramot, a 3-as line pedig akkor kapjon kizárólag áramot ha megy a ventilátor. A beömlő elektromos motorja automatikusan szakítja az áramkört amint teljesen ki vagy be záródott a pillangószelep. Addig jutottam szimulációba hogy egy P csatornás MOSFET-el megtudtam oldani hogy egyenáram alatt működjön a dolog viszont ügye a hálózat nem éppen egyenáramú... Hely takarékosság miatt a lehető legkevesebb extra alkatrész beépítése mellett szeretném ezt megvalósítani.

Köszönöm szépen előre a segítséget.
(#) dB_Thunder válasza eudoxia007 hozzászólására (») Feb 25, 2018 / 1
 
Egy váltóérintkezős relé, amit az elszívóról üzemeltetsz, és kész!
Idézet:
„jönni fog befele pl a kazán által okozott szívóhatás miatt a levegő,”

A kazánnak kell levegő! Ne zárjál be mindent, abból baj lesz!
(#) Bakman válasza eudoxia007 hozzászólására (») Feb 25, 2018 / 1
 
Egy 230 V-os tekercsű, váltóérintkezővel rendelkező relé kell neked. Hol az egyik vezetékre, hol a másikra adja az áramot, ezzel nyitva illetve zárva a szelepet. A többit dB_Thunder leírta.
(#) eudoxia007 hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
Igen ezzel tisztában vagyok. Jelenleg a lakásnak van annyi befelé áramló levegője hogy a kazán biztonságosan üzemeljen. Pont hogy az elszívó által generált plusz szívó hatást igyekszem kiegyenlíteni a nagyobb átmérőjű beömlővel amit vezérelni kívánok.
(#) Bakman válasza eudoxia007 hozzászólására (») Feb 25, 2018 / 2
 
Kb. így, lásd melléklet.
(#) eudoxia007 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Nagyon szépen köszönöm! Hasznos.
Még csak annyi kérésem lenne ha esetleg betudnátok linkelni egy ilyen váltóérintkezős relét amit betudok építeni akkor tényleg örömteli estém lesz! Köszönöm.
(#) Gafly válasza eudoxia007 hozzászólására (») Feb 25, 2018 / 1
 
Örömteli este érdekében
(#) eudoxia007 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Hálám üldözzön sokáig!
(#) user1914 válasza eudoxia007 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Igaz nem este, de hátha jó lehet.
Relé.
Üdv. M.
(#) Kékróka hozzászólása Feb 26, 2018 /
 
A kéményseprő le fogja tépni az összes gombját ha csak a lehetősége is meg van hogy egyszerre üzemeljen bármiféle elszívó nyílt égésterű tüzelőberendezéssel.
Ha jól tudom pont így lehet kinyiffantani a családot télen. A nyamvadt elszívó képes megfordítani a kémény füstjét, miközben kidobja az elhasznált levegőt, a kéményen át friss szénmonoxiddal pótolja a lakás levegőjét.

Ezek szerint az adott lakás légnyomását, kémény légáramát, fűtés üzemének állapotát, CO-t még be kellene kötni abba a "relé"-be.
(#) eudoxia007 válasza Kékróka hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
A beömlő az elszívóval egy légtérben lesz kb 150 cm re egymástól. A kazán másik helyiségben van. 2 db honeywell co
erzekelo pedig már 2 éve figyel hogy ne legyen baj. A wc ben az elszívó azt hittem gondot fog okozni de a legérzékenyebb üzemmódban elszívót működtetve sem jelzett. Plusz ősszel megkèrtem a kéményseprőt eme teszt megismèzléséhez az ő műszerét használjuk. Ugyancsak 0 % co és egyéb mérgesgáz ármalott vissza.

De valóban tisztában vagyok a kéményseprők nem igazán szetetik a nyíltégésterű dolgokat és az elszívó közös meglétét. Ha belesz szerelve az elszìvó megismétlem a tesztet + wc elszívó.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem