Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC AT táp +-40V?
Lapozás: OK   15 / 15
(#) Amarton válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Sajnos csak a trafó áttekerésével tudod feljebb vinni, vagy ha stabil 12V kell akkor 7812-es IC kell a 26V-os ágban.
Azonban arra felhívom a figyelmed, hogy a tápegység a teljes kitöltéssel vezérel, ami azt jelenti, hogyha ráraksz nagyobb terhelést, akkor a feszültség visszaeshet pár voltot.
Nem tudom, hogy hány Amper-ral akarod beterhelni, de 4A-nál többel nem kellene.
(#) fefelektonikus válasza Amarton hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Gondolkodtam, es arra jutottam, hogy gyári beállítással hasznalhatnam a 12Vot is, az is eleg lenne, de van egy kis bibi, méghozzá az, hogy csak 11Vot mérek rajta. :S Felhuzom, akkor meg az 5Vos agon van csak 11V. elkokat kicsereltem. Lehet h as elkók rosszak? Az gyári 12Vosbol tettem át a másik ágba.
(#) Amarton válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Gyári álapotban azért mérsz a 12V-on 11V-ot, mert a feszültség figyelés az 5V-os ágban van.
Ha az 5V-ot beterheled egy kicsit, akkor a 12V-os ágban emelkedik a feszültség.
Ha átrakod a feszültség figyelést (ellenállás osztó a TL494-es IC 1-es lábán), akkor a 12V-od lesz stabil.
Ha módosítod a tápegységet, sosem lesz olyan, hogy lesz 12V és 26V-od, mert a trafód ezzel az aránnyal van megtekerve.
Ha nagyon fontos a 12V és a 11V nem elég, akkor a 26V-ra köss egy 7812. Így lesz stabil 12V-od és megmarad a 26V is.
A hátránya az, hogyha mindkét kört terheled, akkor csak 1 diódapár kapja a terhelést.
(#) philips100 hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Jó néhány hétvége és elhalálozott alkatrész árán elkészültem a tápom első példányával.A donor egy Euro Case 300-as ATX volt.A kimenet a trafó áttekerése után +-36volt.Jelenleg a tesztelése folyik.Egyenlőre csak kis teljesítményű ellenállásaim vannak itthon(45 ohm 28W).Ezeken is egy nagy bordával és ventillátorral segítek de így sem bírják túl sokáig.A kimenő áram 1,59A.
Egy kép a tesztelésről:

teszt.jpg
    
(#) philips100 válasza philips100 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Ismét én.Vettem teljesímény ellenállásokat.A táp oldalanként 4 db párhuzamosan kötött 56 ohm/25W-os ellenállással van terhelve.Így a teljesítmény 90 W-ra adódik oldalanként.

teszt_2.jpg
    
(#) Norby14 hozzászólása Nov 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Van egy 200W-os AT tápom és az lenne a kérdésem, hogy a négy veztéket hogyan kell bekötni, ami bekapcsolja a tápot?(a vezetékek színe: fehér, kék, barna, fekete.) Tehát arra gondolok ami a power kapcsolóba megy bele. Előre is köszi!
(#) proli007 válasza Norby14 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Hello!
Lerajzoltam. De a lényeg, hogy bekapcsolt állapotban a kék a fehérhez, a barna a feketéhez záródjon. És ha rádugtad a kapcsolóra, mérjél OHM-mérővel a hálózati zsinóron, hogy be-ki kapcsolt állapotban nincs-e zárlat.
üdv! proli007

AT-kapcs.png
    
(#) Norby14 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Köszönöm szépen a segítséget, sikerült minden!
(#) zz0323 hozzászólása Dec 17, 2009 /
 
Hali,
PC tápot szeretnék átalakítani Quad 405 számára.
+-45V-ra lenne szükségem. (12V-ra is a ventik és a védelmek miatt (1A max). Az 5 és 3,3V nem lesz használva, felesleges terhelést jelent ez üresen? (-12 sem))

Amiben nem vagyok biztos:
-csak a trafóra tegyek plusz meneteket?
-ha van benne viszacsatolás akkor mit kell csinálni?
-gondolom ha nagyobb a fesz, akkor a kondikat is cserélni kell, estleg a feteket is
-LOW ESR típusúra gondoltam
-235Wattos a táp...ez elég lesz? (Quad: 2*100W)
-és ami a legfontosabb: ha áttekerem, attól még ugyan úgy tudom indítani? (zöld a feketéhez)

A fetekre rendes bordát raknék, mert most csak egy alu lap van rajtuk.
Ha alakított már v.ki át ilyet, megköszönném a segítségét, olvasgattam sokat, de nem vagyok benne biztos, hogy minden elgondolásom jó.
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
Hello szia!

Azért ez nem ilyen egyszerű hogy csak áttekerjük és kész. Egy áttekeretlen EI33 magos trafóval ellátott táp max. +-40V feszültség átalakításra képes. A primer oldalt nem kell piszkálni az jó úgy ahogy van. Viszont a szekunder oldal kimeneti diódáit meg kell nézni, hogy mit bírnak, mivel 20V-nál nagyobb feszültség nem szokott lenni gyári PC tápokban. Szóval a szekunder oldalra gyors Schottky diódák kellenek, kondenzátor is a 16V-osok helyett nyilván 2x50V 2200uF. Ha ettől nagyobb nem fog elindnulni a táp, mert a nagy kapacitást tölteni is kell. Indításkor kondenzátor rövidzárnak felel meg amíg föl nem töltődik. Aztán még maradt a visszacsatolás, ha TL494-es IC van a tápban akkor az a legjobb megoldás, mivel annak az 1-es lábára kapja a visszacsatolt feszültséget a 2-es lába pedig az 5V referencia feszültség fele. Ehez képest szabályozza a tápot. Tehát az 1-es lábára kell egy olyan feszültség osztót számolnod/potmétert bekötni, amivel a kimeneti feszültséget tudod szabályozni az IC 1-es lábára kötve. Ez az egyik műveleti erősítő ami bele szól a szabályozásba a másik ki van iktatva. Nah röviden ennyi a lényeg.
(#) zz0323 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Köszi a választ, ez akkor szerintem kilőve egyenlőre , viszont van egy másik táp, szerintem CD lejátszóé vagy valami ilyesmiből lett (képen), van rajta +-12 +5 -24 +3,3V, a gazdája aztmondta, hogy olyan 800mA-t bír a 12V a pluszban. Ennek az átalakításán is gondolkoztam (nincs benne annyi sallang ), de ebben is van valami visszavezetve . Szóval most egy ilyenen gondolkozok, ugyancsak arra a célra mint az előbbiekben írtam.
Trafót azt tudom, hogy nagyobbra kell cserélni (ha ugyanannyi a menetszám akkor is jó, vagy induktivitásfüggő?), meg a kondikat (feltétlen LOW ESR?), de ahogy nézegettem egyenirányításon és pufferen kívül nemsok minden van a szekunder oldalon.
Lehet olyat, hogy meghagyom a figyelt feszültséget, és teljesen külön tekerem ami nekem kell? (vasmagot leszívja ígyis, aztán a figyelt fesz is lemegy)

100_7415.JPG
    
(#) dara válasza zz0323 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Szia.Ez a táp az erősítőhöz egy nagy nulla max 0.5 ampert birhat,Inkább maradj a PC tápnál,vagy csinálj a PC táp alkatrészekből egy rezonáns tápot,ami még többet is lead V/A.
(#) pifu85 hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Sziasztok van egy PC-s tápom 400w-os! és hát szükségem lenne egy elég nagy áramerősséget bíró tápra ami 24v-os lenne. Mennyire nehéz összehozni és mi az a max. áramerősség amit el lehet érni vele? olvasgattam sokat itt de valahogy ezt pont nem találtam lehet hogy már feltett valaki hasonló kérdést akkor bocs! Köszi a segítséget!
(#) Inhouse válasza pifu85 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Újratekerés nélkül 24V-on az eredeti 12V-os ág áramának kb. a felét...

Üdv
Inhouse
(#) laszlokunstar válasza pifu85 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Bővebben?
Milyen tápod van, milyen vezérlő ic-vel?
Mire szeretnéd használni?
+24 V vagy +-24V előbbi esetben az ATX táp átalakítása, vagy a PC táp átalakítása topicba nézz be, az csak ezzel a témával foglalkozik, mindenképp olvasd el.
Mi az az "elég nagy áramerősség"?
Ha a táp oldalán megnézed a +12V-os ágat, ott írva vagyon, hogy 12V-on mekkora áramot tud leadni, 24V-on ennek kb. a fele +-24V-on a negyede.
(#) pifu85 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
ok megnézem csak msot nem vagyok otthon
, de ahogy hallom nem lesz jó mert nekem kellene min 10 A 24v de majd hazamegyek leirom a részleteket! hogy milyen ic van benn meg stb... addig is köszi
(#) pifu85 hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Sziasztok! lemondtam a 12v ból 24 v ról! inkább szereztem két darab 24v-os darabonként 4 A-es tápot! a kérdés az az lenne hogy nekem kellene kb 6.5A-7A ig ha szimplán párhuzamba bekötöm a két a tápot akkor nem vág tönkre semmit? működni fog rendesen?
(#) albinolynx válasza pifu85 hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Ha két fizikailag is különálló trafód van, akkor elvileg párhuzamosan kötheted őket.
A pozitív ágakba kell trafónként 1-1 dióda, ami kibírja a táp maximális áramát. A kimeneten üresjáratban a legnagyobb feszültséggel rendelkező trafó feszültsége lesz mérhető. Terheléskor mindaddig ez az 1 trafó fog dolgozni, míg le nem esik a feszültsége annyira, hogy "bekapcsolódjon" a második trafó is.
Magyarán túl pontos feszültséget ne várj, de lehet nem is kell.
(#) Bojtossapka hozzászólása Máj 14, 2012 /
 
Sziasztok,
építettem egy 2x50W-os erősítőt és ehhez szeretnék átalakítani egy AT/ATX-es tápot. +-50V-ot akarok majd kihozni belőle max 3-4 A-rel, szerintem az áram védelmet meghagyom majd. Régebben kisérleteztem már átalakítással, de akkor csak áttekertem a trafót, aztán lestem, h még mindig 12,4V jön ki belőle.
Láttam fórumban többen is sikeresen átalakítottak tápokat erősítőkhöz, kíváncsi volnék a véleményetekre ez ügyben, nem lessze zajos tőle az erősítő? És 3x1000µF /63V-os pufferelés elég lessz-e oldalanként?
(#) ha1drp válasza Bojtossapka hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Nem a menetszám áttételének változtatása határozza meg a kimenő feszültséget sem az AT, sem az ATX tápoknál. Ennek ellenére a 2x50 volt csak akkor érhető el, ha megemeled a szekunder menetszámot. Kapcsolástól függően, a relative magas feszültségnél figyelni kell a vezérlő IC illetve egyéb aktív elemek maximálisan megengedhető üzemi feszültségeire. A pufferelés biztosan elég lesz, sőt sok is.
Zaj: Amennyiben megvannak a szűrők a tápegységben azok kellő szűrést adnak, de célszerű eredeti dobozában tartani.

De mindent kérdésedre részletes választ kapsz, ha visszalapozol pár oldalt.
(#) Zsarka hozzászólása Szept 21, 2012 /
 
Van e ehhez valakinek nyákterve, vagy esetleg fényképe ?? Köszönöm szépen
(#) gcsaba hozzászólása Márc 9, 2013 /
 
Sziasztok!

Elkezdtem átalakítani egy pc tápot +- 40V-ra és lenne egy kérdésem. Gyorsan elmondom mit csináltam eddig.
Adott egy 300W ATX táp. Szokásos 7500B-s IC, visszacsatolás megszüntetve, azaz most maxon jár. Áram és feszvédelem kiiktatva. Összes fesz kiiktatva, kivéve +-12V, trafó 5V-os tekercsei levegőbe lógnak. Természetesen elkók és dióda cserélve a megfelelő értékre. Fojtó trafót újratekertem bifillárisan, kb 15 menet. Így most üresjárati fesz +-30V, ha leterhelem az egyik ágat 2A-rel akkor visszaesik 25V-ra, a terheletlen ág felkúszik 35V-ra. Először arra gondoltam csak valami impulzus töltötte fel a kondit és majd szépen visszaáll, de nem. Ez kicsit meglep, mert azt hittem az üresjárati fesztől nem fogok nagyobb feszt látni a műszeren. Erről tud nekem valaki mondani valamit?
(#) pepe1125 válasza gcsaba hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Igen. Ez van. Kapcsoló üzemű táp nem mehet terhelés nélkül, mert túltölti az elkókat... (az impulzusok) Ha a szimmetria felborul a kimeneti feszültség az egekbe szökik. Na most én úgy oldottam meg, hogy nincs IC, hanem a kistrafó a nagytrafóval és a kapcsoló tranzisztorokkal alkot egy jó kis rezgőkört és így a kimeneti feszültség üresjáratban 53,5V, valamint terhelve 300W-al visszaesik 50,5V-ra
Ha csak az egyik felét terheljük a trafó tekercsének, akkor a másikon megnő a feszültség, mert az IC rákényszeríti a tranzisztorokat a kapcsolásra. Rezonánsban, meg ott kapcsolgat ahol neki pont jó. Szóval alakítsd át rezonánsra, ahogy én is tettem, aztán 8Ohm-os műterheléssel terhelve két PC-táp trafót, egyenirányítás után 100V kimeneti feszültség mellett 1,2kW-ot produkál úgy, hogy a tranzisztorokon a PC tápban lévő hűtőborda van csak, és kézzel megfoghatóan meleg pár perc terhelés után is. Hegeszteni lehet vele. Mértem a hatásfokát is, és ebben a formában csak gyors diódákat felhasználva már egyből 92%-ra adódott. De szinkron egyenirányítással sikerült 96% is. Szinte csak az NTC melegedett. A frekvencia a nagytrafó terhelésével arányosan változik, üresjáratban kb 70kHz-en rezonál, terhelve lecsökken 25kHz-környékére.
(#) pjg válasza pepe1125 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Nem tennél fel erről valami bővebbet? Köszi.
(#) gcsaba válasza pepe1125 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Huh. Ez elég durván hangzik. Sajnos ez a rezonánsá alakítás nekem még új dolog, de van itt elég kacat, majd kísérletezem.
Viszont az icre most nincs visszacsatolva a fesz. Ezért nem gondolnám, h most beleszól a kapcsolgatásba a terhelés. Vagy mégis? 1es lábra volt annó kötve a 12 és az 5V, azokat most lekötöttem.
(#) Ge Lee válasza gcsaba hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Persze hogy durván hangzik, mert van benne néhány zöldség.
(#) pepe1125 válasza gcsaba hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Persze hogy durva. Mert hiába rajzolom le a kapcsolási rajzot, ezt egyedileg kell behangolni. Mint egy hangszert. Így sok a zöldség, nem kell mindent elhinni.

A videón látható táp 300W folyamatos terheléssel megy üresjáratban 27kHz-en, a terheléstől függően pedig minimum 24kHz-en. Ennél a verziónál próbáltam az oszcillátort a nagy transzformátor rezonanciájára behangolni. De készült ebből olyan verzió, ahol üresjáratban az oszcillátor 70kHz-en dolgozik. Minden a PC tápból van kitermelve, kivéve az egyenirányítás.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Okt 6, 2017 /
 
Üdv!

Szeretnék segítséget kérni. ATX táp átalakításában. Korábban sikerült szabályozható feszültségűvé tenni egyet, ennek lelke a TL494 ic alteregója volt. Az egyes láb kikötésével, potik, ellenállások miegymás használatával.

Tegnap vettem egy másik, 450W os szintén ATX tápot. Azonban ebben SG6105DZ jelü 20 lábú ic van.

A kérdésem az lenne, ezzel is átalakíható, vagy csak ha TL494 ic rokonsága van benne?

Köszönöm!

Tisztelettel: VL.
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem