Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   38 / 1318
(#) h482871 válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Szia!
Thx az útbaigazítást!
Nincs még kész az áramköröm, most kezdek el dolgozni rajta.
Milyen kivezetésekere gondolsz?
(#) h482871 válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Bocs, az előző kérdésedet félreértettem!

Nem nincs kész égetőm, csak most kezdek egyet építeni. Nem tudom, hogy honnan vetted, hogy van már égetőm.
Valóban eddig télleg használtam icd2-t, de az nem az enyém volt és nem is én csináltam, egyszerűen rádugtam usb-re és használtam. Mint már előzőleg is írtam a programozás részében elég otthon vagyok de hardveres dolgokat még nem csináltam és első lépésként egy ICD2-t szeretnék építeni.
Ezért is tettem fel mostanában több kérdést is ezzel kapcsolatban.
(#) watt válasza h482871 hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Vágom Azért kérdeztem az égetőt, mert az ICD2-höz be kell égetni két PIC-et, és kérdezted, hogy melyik égetővel kéne ezt megpróbálni, és erre Topi ajánlotta a JDM klónt, amivel ha szerencsés vagy be is tudod égetni, utána úgy sem lesz már rá szükség.

Azt hittem ennek az égetőnek a bekötését kérdezted, mert logikailag ez lesz az első lépés az ICD2-höz, és azt hittem, hogy már össze is dobtad lógóba(szerintem nem kell neki nyák, csak lógasd össze, és mehet!)
(#) tszaboo válasza dpeti hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Azt néztem, hogy a debug express-en egy komolyabb pic16F877 van, de az meg nem Dip tokozású, és nem lehet cserélni. Hogy az ára alatta van a programozónak, az már csak hab a tortán, hiszen tartalmazza a programozót Ott viszont elakadtam, hogy hogy lehet ezzel másik pic-et programozni? A starter kit- ben gondolom cserélhető az ic, vagy ott is beleforraszották? (olyan kicsi képek vannak)
Vagy ha egy másik ic-t szeretnék felprogramozni, akkor kell készítenem, egy nagyon egyszerű panelt, amin csak a bemenet és egy is foglalat van?
(#) watt válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Tényleg feladom!
ICSP a varázsszó, erről beszélünk éppen most is, olvass vissza néhány oldalt is akár. Van egy belinkelt doksi is róla! A microchip oldalán minden doksi megtalálható az égetésről(is), érdemes nézelődni!
(#) dpeti válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
a starter kitben cserélhető az ic, de csak 28 lábút tehetsz bele...
de a starter kitben nem ez a lényeg, hanem az, hogy megtanít pár dologra...
én ajánlanám neked azt, hogy vegyél egy Breadboardot, hozzá akármilyen pic-et ami csak jólesik és támogatja a pickit2, breadboardba beleteszed a PIC-et, 5db vezetékkel rákapcsolod a pickit-et, (ha már van pic, akkor abban tudok segíteni hogy melyi lábat hová), mellépakolsz ledet, kapcsolót, potmétert 1-2 kiegészítő ellenállással, esetleg ha nem beépített oszcillátort akarsz használni, akkor veszel 4-8-10-12-20-40 Mhz-es kvarcot, meg 22,33 pF-os kerámia kondikat min 10-et mindegyikből (mert nem drága, és jól jön bármikor), plussz veszel pár méter cat5 ethernet kábelt, azt kibelezed, kiszeded belőle a vezetékeket, felvágod 4-8-10-15 cm-es darabokra (kissebből több kell általában), de legyen mindegyikből bőven
és ezekkel legózhatsz, és még tápegység sem kell hozzá, mert a pickit2 tud biztosítani 5V-ot, bár nagyon nem szabad megterhelni, de gondolom egy darabig nem lesz ezzel gond...

(amit csatoltam képet, az még egy régi nempont szép munka, de a lényeg gondolom levehető róla)
Ezzel kvázi legózássá válik az áramkör építés

Kép(7).jpg
    
(#) tszaboo válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Igazad van, ugyanazt kérdeztem meg sokadszorra. Tehát a pickit 2 programozóhoz hozzáteszek egy alacson feszültségű ICSP-t mivel az usb-n nem jön ki az életbe 12V ezt összedobom egy panelon, és az ic adatlapja összekötöm a megfelelő lábakkal. És így bárhány lábú pic-et is föl tudok programozni, ha lehet alacsony feszültségen. Egyszerű mint a gyökkető alatt a pi.

Szerk: közben írtad dpeti:
Kössz a segítséget, breadboard-om van, meg jópár dolog abból amit mondtál, de kvarcokat még pl be kell szereznem. Ha minden jól megy holnap ugrok föl pestre (egyetemen milyen egyszerű lesz, istenem...)

Tényleg egy örömhír! 97%-os lett a metek emelt írásbelim, ezzel (meg az infó emeltemmel ami már megvan) tutira fölvesznek a BME villamosmérnökire! Bocs akit nem érdekel, csak még most is kába vagyok tőle.
(#) dpeti válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
az ICSP az NEM EGY ESZKÖZ!
az ICSP annyit tesz, hogy In Circuit Serial Programming, a Pickit2 ezt támogatja...
ennek csak annyi a lényege, hogy a már kész áramkörben a megfelelő lábakra rákapcsolva a programozó készüléket ott helyben tudod felprogramozni...
a pickit2-nek van 6 kivezetése, ebből 2 táp, 1 órajel szerűség, 3 meg az ICSP-hez kell:
ICSPDAT, ICSPCLK, meg programozó feszültéség amit a pickit2 elő tud állítani 5V-ből ...
---
grat a felvételidhez...
ősztől meg kösd fel a gatyád :p
(#) watt válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Én is megpróbálom ugyanazt másképpen leírni:
A PicKit2 egy ICSP kimenettel rendelkező égető áramkör. Az ICSP kimenet egy tüskecsatlakozó képében válik valósággá(5 pólus, fent tárgyalva mi melyik(6. kivezetés talán a debuggoláshoz kell?))! Az áramkörnek van egy része, ami 13V Vpp-t állítja elő, ezért ne aggódj az USB 5V-ja miatt!

A dugdosós próbanyák tényleg jó dolog, én is csak ajánlani tudom, főleg, ha nincs pákád!

És kérlek, nézzél már utána a google-val a kulcsszavaknak, mert rengeteg helyen találsz példákat, magyar leírásokat!
(#) h-attila hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
sziasztok!

egy kis segétséget szeretnék kérni tapasztaltabb pic programozoktól.

Meg kellene oldamom PIC18F1320-as tokra a következő feladatot. Csak az assembly programozást ismerem egy kicsit.
1 porton sorosadat olvasása és utána tárolása 8 bitenként különbőző változolba. 200 db ilyen 8 bites egység érkezik ezt kell tárolni.
A kérdés hogyan tudom meg oldani a tárolást ciklusba szervezve. Hogyan definiáljam a tároló változót hogy a ciklus változó növekedésével növekedjen a tároló változó aktuális értéke.
Köszönettel Attila
(#) tszaboo válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Azt hogy nincs pákám, az most még nem fogom sértésnek venni van.
Mostmár körvonalazódott a dolog, csak a nagybevásárlás van hátra. És hogy ne maradjon benne hiba: A starter kitben lévő ic csak 20 lábú, és csak a 20 lábúakat támogatja. Ezért fogok 16F690-et is venni párat, mert szerintem a legjobb ár/értékkel rendelkezik azok közül amit támogat. Kezdésnek jó lesz.
(#) Prinner válasza h-attila hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Szia!
Ha beérkezett az a 8bites adatod, akkor eltárolod egy átmeneti regiszterbe, és egy másik számláló regiszter értékét növeled eggyel.

Minden beérkezett 8 bit adat után meghívsz egy olyan szubrutint, ami ellenőrzi a számláló értékét, ami d'0...255' lehet, és a rutin az ennek megfelelő helyre rakja el az adatot. Itt van egy példa rá:


movlw d'1'
subwf számláló,0
btfsc STATUS,2 ;ha az eredmény nem nulla, ugrik!
goto set1
;
movlw d'2'
subwf számláló,0
btfsc STATUS,2 ;(zero flagbit)
goto set2
.........
; movlw d'201'
subwf számláló,0
btfsc STATUS,2
goto set201
;
;
SET1
movf átmeneti,0
movwf regiszter1
goto ELEJÉRE
;
SET2
movf átmeneti,0
movwf regiszter2
goto ELEJÉRE
.............
SET201
movf átmeneti,0
movwf regiszter201
goto ELEJÉRE

Én így valósítanám meg. Hát, elég hosszú lesz, de ctrl C ctrl v-vel azért viszonylag gyorsan meg lehet csinálni.
Az utasítások 16-os picre jók, ezeket ismeri a 18-as is.
(#) Prinner válasza Prinner hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Elfelejtettem: a goto set201 után return-nak, kell lennie, eddig tart a szubrutin.
(#) dpeti válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
ha ven breadboardod, akkor vegyél nyugodtan egy 18f4520-at, meg pl egy kis lábszámú 12F508, 12F509-et, ez utóbbiak alig tudnak valamit, de azt nagyon jól csinálják
18f4520-ban meg szinte minden van
ha esetleg usb-re fáj a fogad akkor 18f4550
ha CAN busz, akkor 18f4580
16F690-ből felesleges sokat beszerezni (a starter kitet csak azért mondtam, mert 800 Ft-al drágább most, és legalább látsz működés közben egy megépített áramkört vele, meg végigpróbálhatod a hozzáadott demókat, azokat módosíthatod apró lépésekben, és így lassan, de össze fog állni a kép)
inkább vegyél egy 16F917-et, mert azzal a breadboardon tudsz debuggolni is (ez 40 labu)
(#) tszaboo válasza dpeti hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Nos, kössz a tippeket. A 18-as szériát még inkább kihagyom, túl nagy falat lenne egyszerre. A kis lábszámúak tényleg elég keveset tudnak, helyettük inkább a 16F54-et néztem ,ez most egy százasért kapható, és legalább 12 i/o lába van. A starter kit-et biztos, tényleg bevezetésnek nagyon jó lesz. A 16F917-el igazad volt, fölvettem a listára. Néztem a 18F4550-t, elolvastam a cikket róla, de nem bírtam rászánni eggyenlőre magamat, szóval eggyenlőre ennyi.
(#) watt válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Idézet:
„A 18-as szériát még inkább kihagyom, túl nagy falat lenne egyszerre.”

Tipikus kezdő téves megítélés! Százszor leírtuk már, hogy a 18F-eket sokkal könnyebb programozni, áramkörileg pedig alig van eltérés.

Idézet:
„helyettük inkább a 16F54-et néztem”

Nos sikerült a lehető legbutább PIC-et kiválasztanod, de viszont sok lába van! Ez a PIC nem ismeri a megszakításokat, alig lehet épkézláb programot írni rá. Viszont olcsó, nyakláncnak is jól mutat!

A starter kit nem támogat semmit(a támogatás mást jelent), esetleg 20 lábú IC foglalat van benne. Ettől természetesen ugyanaz a következtetés, hogy ilyen lábszámú PIC-et kell használnod hozzá, viszont nem árt megnézni, hogy át lehet-e alakítani a nyákot, hogy az esetleg más lábkiosztással rendelkező PIC-ek is bele illeszthetőek-e? (bevallom nem néztem át az összes 20 lábú PIC-et, lehet, hogy mind egyforma kivezetékelésű, de ez nem biztos. A kiválasztáskor ezt is meg kell nézni!)

A páka nélküliséget nem sértének szántam, kár hogy annak vetted!
Azt se vedd sértésnek, hogy az egyelőre szóban nincs "n" és egy "gy"-vel írják!
(#) Norberto válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
:yes:

Istenem, de jó is az, ha nem kell pl. a Bank-okkal vacakolni akkor, ha a funkcióregisztereket kell állítgatni... :yes:
(#) tszaboo válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Egyelőre csakazértisjavítva! igazad van. Még előtte megnéztem, hogy a starter kithez járó "Low pin count demo board" adatlapját, azon rajta van mely ic-ket (nem írhatom, hogy támogatja, akkor mittomén ) használhatom hozzá. Mert lehet, hogy a látszat nem ezt súgja, de szoktam kérdezés előtt nézelődni is. Ettől függetlenül nagy szerencsém van hogy segítetek. A 16F54-ről fogalmam sem volt, hogy programozásban is eltérne, de inkább hiszek neked. Egyébként azt csak a 12F508 alternatívájaként írtam. Az 12F508-as jól programozható?
(#) watt válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Támogatja? Hmm, lehet, hogy ezt kicsit eltúloztam, kicsit! Mondhatod! De igazából a programokra szoktuk mondani, hogy az égető program támogatja-e a kérdéses PIC-et! Itt kiemelném, hogy nem az égető áramkörre szoktuk mondani, mert azokkal minden PIC-et ICSP felületen keresztül lehet égetni, itt csak a program kérdéses ami kezelni tudja az égetőt, pl. a PicKit2-t, vagy a WPB-t stb.

Egyébként lehet, hogy kevesebb lábú PIC-et is bele lehetne tűzni a boardodba, csak meg kell nézni melyik láb hová esik, de ezzel egyelőre nem fárasztalak!

12F508-at nem ismerem, de megnézem és reagálok!

Kellemesen csalódtam benned, ahogy reagáltál a helyesírási témára! Köszönöm!
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Megnéztem a 12F508-at.
Jópofa kis IC, van belső oszcija, de sajnos ez sem ismeri a megszakítást.
Miért fontos a megszakítás?
Nagyon sokszor előfordul, hogy jó lenne időzíteni valamit, pl. a Timer0-al. Ha van megszakítási lehetősége a Timernek, akkor nem kell figyelni mikor csordul át a számlálója, mert egy Flag-el jelzi azt, amire megszakítás történhet, ha engedélyezve van.
Ha nincs megszakítás lehetőség, akkor feszt azt kell vizslatni, mikor járt le az idő, így majdnem értelmetlen a Timer0 használata, mert ennyi erővel programból is lehet számlálgatni, figyelgetni egy számot.
Nagyon egyszerű feladatokra tökéletes egy ilyen PIC is, de tanulni nem sokat lehet rajta. Érdemes olyan PIC-et választani, amin szinte minden rajta van ami szóba jöhet.
(#) dpeti válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
a 12F508-at én egyszerű logikai feladatokra használnám...
vmelyik topciban kellett valakinek egy olyan áramkör, aminek a segítségével egy impulzusra kiad magából hármat...
pl ez szerintem egy elég helytakarákos és egyszerű megoldás rá...
(#) watt válasza dpeti hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Maximálisan egyetértek. :yes:
(#) h-attila válasza Prinner hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
köszi a segitséget
valahogy én is így gondoltam csak azt hittem hogy van kevesebb soros megolodás is. De azért köszi mégegyszer!

szép napot.
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Idézet:
„...Egyébként lehet, hogy kevesebb lábú PIC-et is bele lehetne tűzni a boardodba, csak meg kell nézni melyik láb hová esik, ...”

A jómúltkorjában láttam egy oldalon egy jópofa megoldást erre:
Az égető (hardware) dobozának tetején ki volt vezetve egy (ha jól emléxem) 5 tüske befogadására alkalmas foglalat, a PIC-ek számára pedig készített az illető egy-egy kis NYÁK-ot. Ebben volt egy hagyományos IC foglalat (típustól függő lábszámú), a szélén pedig az a fajta jumper-tüske, ami 90°-ban meg van hajtva. Így a PIC-et progizáshoz beletette a kártyába, azt pedig a foglalatba az égetőn. Természetesen a tüskék a PIC típusának megfelelő lábakra voltak átvezetve.
Szerintem nagyon elmés megoldás!
(Ha nem érthető így, akkor rajzolok...)
------------------------------
Idézet:
„Kellemesen csalódtam benned, ahogy reagáltál a helyesírási témára! Köszönöm!”

Az a piros bejegyzés, a dőlt betű, meg a javítás (rövid gy és n nélkül) én voltam....
(#) watt válasza Frankye hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Idézet:
„Az a piros bejegyzés, a dőlt betű, meg a javítás (rövid gy és n nélkül) én voltam....”

Nem mondhatnám, hogy ez felvidított! :rinya:

Sok szó esett, hogy hogyan érdemes PIC-et programozni, fejleszteni stb. Gondoltam lefényképezem azt a panelt, amin már sokmindent megoldottam az első fázisban. pl. soros kommunikáció 100m-re rs485 vonalon több Slave használatával címezhetően, templom harangvezérlő automatika, modell motor vezérlése, több akkutöltő, jelenleg egy elektromos kürtön dolgozok és még sorolhatnám. Mindezt nem azért, hogy milyen király lennék, hogy én ennyi mindent meg tudok oldani, inkább arra hegyezném ki a figyelmet, hogy ezzel a panellal milyen flexibilisen lehet dolgozni és olcsó. Nem kell sok pénzért mindenféle előre lerögzített boardokat megvenni, mert korlátozza az építési szabadságot egy fok után.

A panelbe beletűzött(ICSP portra) kis kártya az új égető áramköröm, amivel akár 15m távolságba is lehet programozni gyorsan, biztonságosan. Kimenetei leválasztottak, ami megoldja, hogy a programozó lábakat is lehet másra használni, jóval kisebb körültekintéssel, mint különben.

(#) tszaboo válasza Frankye hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Valami hasonló gondolat van az én fejemben is. A programozóból kijön 6 tüske, amire elvileg rájön a gyári panel, ami viszont cserélhető. Ennek a helyére teszek egy kábelköteget, és a breadboard (ami az én használatomban dugaszolós próbapanelt jelent) -ba helyezett ic-n csak meg kell keresni a programozáshoz használt lábakat, és oda dugni a kábelek végét. Tegnap este kipróbáltam egy alig-elfüstölt ic-vel, és nem működött jó, ezért megkérdezem: Van-e valami jó módszer az ic foglalatába való betuszkolására és kivételére? Mert, ugyan sikerült, de már az 5. után is elhajlott néhány láb. Láttam hozzá valamiféle ic-fogót képen, de használat közben még nem. Az használható? Csakmert nem szeretném, ha ilyen apróság miatt buknék...
Watt: Nem akarok előregyártott panelokat venni, már csak azért sem, mert drágák. Amit csináltál, az tényleg meggyőző ( látom tudsz az smd-kel is bánni :yes: )
A helyesírási hibára meg az is reagálás, hogy ugyanúgy leírja az ember (direkbe), nem?
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Idézet:
„Az a piros bejegyzés, a dőlt betű, meg a javítás (rövid gy és n nélkül) én voltam.... Nem mondhatnám, hogy ez felvidított!”

Hidd el, engem sem... Csak azért írtam le, hogy tudd.
(#) Norberto válasza tszaboo hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Idézet:
„Van-e valami jó módszer az ic foglalatába való betuszkolására és kivételére? Mert, ugyan sikerült, de már az 5. után is elhajlott néhány láb.”


Jó munkához idő kell...hidd el, ez azért van nálad, mert rosszul csinálod a dolgot...

Én pl. nagyon türelmes tudok lenni szerelgetés/bütykölés közben, és akár percekig is tudom babrálni az IC foglalatokat...nem is olyan régen (pár napja) volt olyan, hogy 15-20-szor vettem ki egy foglalatból PIC-et (még nem tértem át az ICSP-re )...és érdekes módon túlélte a foglalat is és az IC is...egy lába se hajlott meg egy picit se...

Szóval minden csak idő és türelem kérdése!
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Nem állítom, hogy a legjobb megoldás, de nekem bevált:
Az IC-t (különösen a PIC-eket) beteszem egy precíziós (nem lemezlábú) foglalatba, és azt teszem be-veszem ki, stb. a másik foglalatba/ból az áramkörben.
(#) Norberto válasza Frankye hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Igen, ezt is szoktam alkalmazni esetenként :yes:

De azért valljuk be, ha valaki még ennek ellenére is kapkod, mindent gyorsan csinál, azért a foglalat lába se 5-ös tömöracél-rúd és bizony eltörhet "ügyetlen kezek között"
Következő: »»   38 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem