Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   2 / 211
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Mérgemben vettem két tescogazdaságos USB A-B kábelt, az, ami jónak tűnt itthon, az is ilyen. Ezek mind maximum 0.1 ohm-ot mutatnak a csatlakozók közt.

Megmértem a rossz kábelt is még egyszer, minden erén fennáll a megengedhetőnél jóval nagyobb ellenállás, a legkisebb 3.6 ohm volt, a legnagyobb 4.9 ohm. Az a kábel egy kicsit vékonyabb, mint a tescos, mindegyik vajszínű. A rossz kábelt sem a kínai piacon vettem, ha jól emlékszem, a Mikrovillből való. Felháborító
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Szerintem is! Ezek valami nagyon távolkeleti hulladékok, óriási haszonnal eladva!

más:
Kattintottam egy képet a próbaáramkörről! Csakis elrettentő példának!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
24F-fel nem kerültem még össze, de a 18-as sorozatban a J-sek adatlapjai kerültek már a kezembe. Azokban mintha 5V toleráns bemeneteket emlegettek volna. Bár őszintén megmondom, égetési szempontból egyáltalán nem is figyeltem őket.

Igazából én akkor eléggé megnyugodtam, amikor anno a vásárlás előtt a supportált device-ok listáját megnéztem a Microchipnél. Azóta ez a lista csak bővült, közvetlenül lehet 24-es, 25-ös és 93-as EEPROM-okat is kezelni vele.

PICkit2 device support list
(#) trudnai válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Az eredeti PicKit2-ben ez azert nem problema, mert tudja, hogy melly PIC reszere kell 5V es melyre 3.3. Eleg rafinaltan mukodik ugyanakkor, ha te kezzel beallitasz feszt akkor magadra vess, sot ha legkozelebb megnyitod a PicKit2 programjat akkor a legutolso beallitas marad meg - szoval esszel!

Akkor van elteres, ha pl mas tipusu PIC-et erzekel mint ami legutoljara volt, akkor automatan az alapertelmezett feszultseget allitja be. De meg ok is azt ajanljak, hogy amennyiben nincs a celaramkoron regulator (vagy nem kulso taplalas van), akkor meg mielott a PicKit2-t csatlakoztatnank le kell venni a Vdd-t lehetoseg szerint minel kisebb fesz-re (2.5 - 2.7V) miutan kezzel beallitottuk az eszkozcsaladot. Csatlakoztatas utan mikor a PicKit2 felismeri az eszkozt akkor mar az biztonsaggal allitja be a feszt 3.3-ra.

Namost az ilyen PIC-ek nyilvanvaloan nem programozhatoak - a minimalisztikus pickit2 klonnal, hacsak ugye nincs eleve bent a regulator a celaramkorben.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Megnéztem, úgy értem, hogy égetés közben nem bírja az 5V-ot! A Vdd 3,6V max, és a VHi 0.8*Vdd...Vdd-ig terjed.
Tehát akkor nem értem hogyan égetheti a PICkit2 ezeket a PIC-eket. Az a 10 és 33 ohm sorban nem lehet megoldás erre, vagy még is?
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Nem a tápfeszültség a fő probléma(mint írod, úgy is van bennük regulátor!), hanem a 2550 kimeneti szintjei, amik továbbra is 5V-osak!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Az az igazság, hogy nincs ötlegem. Az világos, hogy az eredeti kapcsolási rajzon a D1, R17, Q3 és Q5 korlátozza le a PGD és PGC vonalakon a feszültséget a céláramkör tápja és a GND közé. Viszont a korlát túllépése után nagyjából 5ohm ellenállásként viselkedik a korlátozó tranzisztor, ami úgy önmagában nem lenne baj, de ez a pont 10ohm-on keresztül kapcsolódik az 5V-ról járó 18F2550 lábához. Tehát ha a 18F2550 fel akarja húzni a lábat, akkor az kb. 15ohm terhelést fog látni, 3V feszültségkülönbség esetén kb. 200mA akarna folyni az adott lábon. A visszirányú kommunikáció rendben van, mert az RA2 és RA3 lábak TTL bemeneti pufferrel rendelkeznek.


Ami viszont itt be lett linkelve, mint egyszerűsített kapcsolás, az szerintem csak az 5V-os céláramköröknél használható, ugyanúgy, mint sok egyszerűsített ICD2 kapcsolás. Hamár nekiállunk tervezni, akkor szerintem célszerű az eredeti kapcsolási rajzból kiindulni, mint ahogy én is tettem az ICD2-nél.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
A belinkelt rajz csak egy összedobott funkcipróba volt.
Igen én is a terhelő ellenállásokon folyó áramokkal nem vagyok kibékülve!
Próbáltam két 100ohm al és 2,7V-os zenerrel, de meg se mukkant! Kisebb ellenállással nem mertem nyektetni, szerintem a gyári megoldás szakbarbárság!

Jó lenne valami vezérlő jel, amivel kapuzni lehetne, de szerintem ilyen nincs.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Pedig itt van előttem a PICkit2 szétszedve, és azok biza 10 ohm-ok, meg is mértem őket. Lehet, hogy a kimenet áramkorlátjára apellál? Elég vad, de ezek szerint működik.
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Milyen kimenet áramkorlátja? A PIC lábain nincs áramkorlát.
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Persze, hogy nincs, de mégis van, véges a kimeneti ellenállása - bár még sosem próbáltam, hogy mit tud kiadni magából.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Na itt van, igaz, nem a 2550 doksija, abban ilyen grafikont nem találtam. Lehet, hogy ilyesmire építettek a tervezők?

A Figure 27-25-öt nézzétek a pdf 355. oldalán!

18F2220 doksi

(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Nagyjából így nézhet ki a dolog a 18F2550-nél is, ugyanazzal a technológiával készülnek. De akkor sem szép dolog erre építeni egy kapcsolásban.
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Egyre erdekesebb a tortenet, 18F45j10 es 18F97j60 is a PORTB-n igy a PGC/PGD-n is 5.5V tolerans... (meg mas digitalis portokon is). Akkor mi ertelme a fesz korlatozasnak? Lehet mas PIC-eken ez nincs igy?

Ujabb adatlap letoltes: 24HJ12GP201: All digital input pins are 5V tolerant
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Idézet:
„All digital input pins are 5V tolerant”


Igen, a csak digitális lábak 5V toleránsak.

Viszont a nem csak digitális, tehát analóg funkciókkal is ellátott lábakon az adatlapok szerint -0.3V - (VDD + 0.3V) tartomány a megengedett. És vannak chipek, amiknél az összes PGD és PGC lábnak van analóg funkciója is: pl. 24FJ128GA
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Kifelejtettem az előzőből:

Viszont az eredeti kapcsolási rajz szerint ha a céláramkör tápja be van állítva, akkor a PGD és PGC vonalakon attól nagyobb feszültség nem tud megjelenni. A gond ott van, hogy az ott szereplő védelem az Pickit2-ben levő PIC lábát túlterheli.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Nem az adtlapot kell nézni, hanem a programozási lapot! Amikor programmódba váltanak a lábak(PGD,PGC) akkor már nem 5V toleránsak, ha addig azok voltak is!
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Méghozzá jelentősen túlterheli, amit a grafikon alapján indokolatlannak vélek! 20mA elvileg a max egy lábon, ott a grafikon szerint a max fesz 2,4V körüli. Akkor minek terhelni 10oh-al? Viszont nagyobb soros ellenállással egyszerűen nem működik az égetés(próbáltam 100ohm-al).

Meg aztán azok a tranyók, hogyan is avatkoznak bele? Lehúzzák a két ellenállás közötti pontot a tápfeszültségig(a dióda kompenzálja a tranyón eső fesz is!). Ez eddig okés, de 10 ohm? Kintről meg 33? Nem fordítva kéne? Na mindegy, ha gyárilag ez így jó, akkor érdemes így megépíteni. A zeneres megoldás azért nem okés, mert a PGD, PGC lábakon a Hi szint 0.8*Vdd, így az 5V-al táplált PIC-hez nem elég 3V adatjel sajnos!

Viszont akkor ott tartunk, hogy még is csak a kell az a fesszabályzás, mert különben csak 5V-os PIC-eket lehet égetni, vagy kézzel kell kiválasztani a 3V-os állást! Egyébként ez sem idegen tőlem! DE az a két alkatrész nem a világ!

Az EEPROM-ok eltűnhetnek, az szerintem sokat jelent! Véleményem szerint a belinkelt klón készítője nem tudta, hogy az EEPROM-okra nincs szükség. Aztán azt nem tudom, hogy jelezte-e, hogy csak 5V-os PIC-eket lehet égetni vele, (mivel nem értem a nyelvet!) !?

szilva, mire gondoltál, mikor a Vdd beállításáról beszéltél? Simán tranyóval feszt követni?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
(pontosítok, 25mA a max, de ez nem sokat változtat..)

Viszont az ICD2-höz hasonlóan meg lehetne úgy oldani a korlátozó tranyók vezérlését, hogy a céláramkör tápját visszahozni rájuk. így nem kell a feszültség állító rész, viszont oda kell figyelni a helyes csatlakoztatásra!

Azt nem próbáltam még, hogy ha a Vdd vezetéken visszajön a táp, azt érzékeli-e a PICkit2 és nem kapcsolja rá Vdd-t a vonalra? (elvileg így lenne korrekt). Kérdés, hogy ez mennyire jól működik!? Én kicsit aggódnék!
A feszállítás is parás, ha jól olvastam. Mindenféle csatlakozási sorrendet kell figyelembe venni, ami azért hiba lehetőség. Ha nem tudja megoldani a program minden körülmény között, akkor inkább ne is próbálkozzon vele, bízza a kezelőre! Meddig tartana egy kapcsolóval kiválasztani, hogy akarok e Vdd vezérlést vagy nem? Én nem láttam ilyen lehetőséget a PICkit2-nél. Azaz ha nincs feszállítás, akkor az 5V-ot fogja a Vdd-re kapcsolni égetés közben. De még kipróbálom, hogy a külső Vdd esetén mi a helyzet(hacsak más meg nem előz! Csak rajta! )
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Én már csináltam olyat, hogy a külső áramkörre rákapcsoltam a külső tápot, miközben a PICkit2 rá volt dugva a panelre. Jött egy üzenet (talán Vdd error), levette a saját táplálását a panel felé, és a Vdd ki/be kapcsoló checkbox átváltott "Vdd check"-re. Ezt aztán nyomogathattam, amíg ott volt a külső táp, nem hagyta bekapcsolni a sajátját. A programozás is ment a külső Vdd-vel táplált kártyán, bár ez lehet, hogy PIC- vagy config-függő (kell-e a Vdd elvétele a programozáshoz, MCLR engedélyezve van-e, ilyesmi). Szóval úgy gondolom, hogy elég bolondbiztosra meg van csinálva a firmware, legalábbis 5V-os Vdd-nél nagyon korrekten viselkedett.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Idézet:
„szilva, mire gondoltál, mikor a Vdd beállításáról beszéltél? Simán tranyóval feszt követni?”


Nem, hanem arra, hogy a PWM kimenetet megfejelem egy dupla MOSFET-tel, amivel gyakorlatilag előállítanám az eredeti PWM jelet nagy árammal terhelhető verzióban. Erre aztán egy LC tagot tennék. Meg kellene nézni, hogy hogyan viselkedik egy ilyen megoldás.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Kérdés, mekkora helyet foglal el a tekercs, meg a FET. Nem lenne jó valami nagy tekercset elhelyezni, szeretném vékony hosszú kivitelben megoldani, ahogy a WPB_PCB_v2-t.

Lehet, hogy a tranyós feszkövetés is működik, ma megnézem délután. Az egyetlen bajon a terhelhetőség és a fesz esés lesz, de majd erre is kiötlök valamit. Lehet, hogy még is kelleni fog a DC-DC...


Az jó hír, ha érzékeli helyesen a külső tápot.

De mi van akkor, ha pl. a külső tápot nem kapcsolja be valaki, és ráéget? Az bizon rögtön ráégett!

Ezért szerintem ki kéne alakítani egy koncepciót, miszerint a Vdd mindig 5V. A céláramkör feladata ennek regulázása, valamint az, hogy a csökkentett tápfeszt visszairányítsa a kimeneti fokozatok szintbeállítása miatt. Ezzel a megoldással nem kell feszállítás az égetőbe, és biztonságos lesz a csatlakoztatás is! Egy szál vezetékkel kell több, mint a gyáriban, szerintem nem a világ! (tényleg az aux mire jó a PICkit2-ben, a debuggoláshoz kell? Hová kell kötni a cél PIC-en?)

Ha adapterben akarunk égetni kisfeszültségű PIC-et, akkor olyan adaptert kell készíteni, amiben benne van a 3,3V-os regulátor(minden alacsony feszültségű PIC működik 3,3V-ról, nem lehet hibát elkövetni.)

Minden más esetben a regulátor adott. Ha a terveket is mi követjük el, akkor az ICSP csatihoz oda lehet pakolni a Back_Vdd-t.

Hogy tetszik?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Erre gondoltam:
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Én nem szeretem az ilyen fix feszültségű korlátozásokat. Inkább az eredeti megoldást támogatom. Akinek nem kell, egyszerűen nem építi be azt a néhány alkatrészt.

Lehet, összelökök én is egyet próbanyákon, hamár ennyire kisérletezhetnéketek van...
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Idézet:
„Viszont az eredeti kapcsolási rajz szerint ha a céláramkör tápja be van állítva, akkor a PGD és PGC vonalakon attól nagyobb feszültség nem tud megjelenni. A gond ott van, hogy az ott szereplő védelem az Pickit2-ben levő PIC lábát túlterheli.”


En sem fogalmaztam pontosan: Epp emiatt irtam, hogy nem ertem minek ez a PicKit2-be, miert kell lekorlatozni ha ugyis "kibirja" a nagyobb szintu jelet a chip...
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Nem mindegyik chip birja ki a nagyobb szintű jelet.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Idézet:
„De mi van akkor, ha pl. a külső tápot nem kapcsolja be valaki, és ráéget?”


Semmi, működik rendesen. Ha a külső áramkört nem akarod a PICkit2-ről táplálni, kikapcsolod a kimenő Vdd-t, akkor is bekapcsolja a programozáskor, amikor kell. Ellentétben az ICD2-vel, amiben ha kikapcsoltam a kimenő tápot, akkor nem is sikerült neki a programozás, mert ő számított arra, hogy akkor majd én kívülről táplálom a cuccomat.

Idézet:
„Egy szál vezetékkel kell több, mint a gyáriban, szerintem nem a világ! ... Ha a terveket is mi követjük el, akkor az ICSP csatihoz oda lehet pakolni a Back_Vdd-t. Hogy tetszik?”


Ez nekem személy szerint nem nagyon tetszik, mégpedig azért, mert elég sok kísérletező panelomon ott van, de még a véglegeseken is a PICkit2 típusú, 6 pines tüskesor. (A most megépített ICD2 oldalsó csatlakozója is ezzel kompatibilis, én tulajdonképpen be sem építettem az RJ12 csatit, csak az oldalsó csati helyére került be a hüvelysor, azt használom.)

Idézet:
„tényleg az aux mire jó a PICkit2-ben, a debuggoláshoz kell? Hová kell kötni a cél PIC-en?”


Lehet, hogy hülyeséget mondok, de mintha valahol azt láttam voltna, hogy low-voltage program módban a PGM lábra kell kötni. Normál esetben általában nem szokták bekötni. A PICkit2 readme.txt-ben viszont mutatja a bekötéseket serial EEPROM-ok esetén. és ott használja az aux lábat is. A paneljaimra viszont pont azért teszek 6-os tüskesort, hogy a csatlakoztatásnál egyértelmű legyen, mikor dugom jó helyre a PICkit2-t.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Idézet:
„Nem az adtlapot kell nézni, hanem a programozási lapot! Amikor programmódba váltanak a lábak(PGD,PGC) akkor már nem 5V toleránsak, ha addig azok voltak is!”


Ebben igazad van viszont.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Idézet:
„Semmi, működik rendesen. Ha a külső áramkört nem akarod a PICkit2-ről táplálni, kikapcsolod a kimenő Vdd-t, akkor is bekapcsolja a programozáskor, amikor kell.”

Nem értettél meg. Akkor mi van, ha 3,3V-os az áramkör és 5V-ra van állítva a fesz, ill. nincs feszállítási lehetőség, és akkor ráégetsz. Ilyenkor 5V fog kerülni a 3,3V-os PIC-re! Mibe fogadunk, hogy lesz aki ezt eljátsza!
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
potyo, Ez nem fix feszültséges megoldás, itt a céláramkör dönti el a feszt, mivel benne kell legyen a regulátor!

Minek kéne az égetőt felkészíteni, mikor a céláramkörben rendelkezésre állnak a feszültségek?

Én soha nem programoztam még céláramkörön kívül!

Szerintem felesleges ez a Vdd állítás, én nem fogom belerakni az tuti. Aztán lehet, hogy lesz olyan panel is, ahol rajta lesz, de szerintem teljesen felesleges.

szilva, nekem is csak olyan paneljeim vannak eddig, amiken nem ilyen a csati, ezen túl meg ilyenek lesznek, ennyi.
Következő: »»   2 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem