Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Piezo kérdés
 
Témaindító: Router, idő: Júl 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) ensium válasza ensium hozzászólására (») Okt 14, 2007 / 1
 
Ja igen elfelejtettem. Nekem szinusz jel kellene, nem négyszög. Ebből az IC-ből szinuszat nem lehet kihajtani?
(#) ensium hozzászólása Okt 16, 2007 /
 
Ja igen és Topi Valyon, miért "félek" az IC-ktől? Mert egy villanypákám van Most is megvettem az 555ös ícét, az egyik lábán elengedett a forrasztás. Alig férek hozzá, persze hogy a mellette lévővel összeforrasztom. Na akkor kiszenvedtem mind a két lábról a forrasztást, nekiállok, most a másik lábbal forrasztom össze.. Szóval... Szerintem túl sokáig volt nagy hőmérséklet alatt, mert nem is működik, és kivételesen az összes forrasztás jó.. Majd kimérem multiméterrel, hogy a kivezetésén, vane valami.
(#) soda hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Nem hangfalba való hangsugárzós kérdés, de piezo téma, ezért merem itt megkérdezni..

Szóval kerékpárriasztót építek, és ehhez kellene nekem nagy hangerő.. Ezt méretbeli, és energia hasznosítási okokból piezo sugárzókkal oldanám meg. Trafó hajtja a piezot, de a hangereje relatíve alacsony.. Szobában süketít, de szabadban kevés..

Hangerőt szeretném növelni, amire egyetlen lehetőség a hangsugárzó felület növelése, mivel viszont a doboz fizikai mérete adott, így csak több sugárzóval tudok kombinálni..

Arra gondoltam, hogy 4db piezo lapkát használok. De ezeket hogy célszerű kötni? Ha sorba kötöm őket, akkor a hangerő picit csökken, viszont ha a doboz 4 oldalára fúrom be őket, azért a 4 irány kárpótol.. Ha párhuzamosan kötöm őket, akkor vagy illesztetlenség miatt, vagy nem tudom miért de csökken a hangerő..

Vagy jobb lenne 4 hangszóró, és 4 trafó? de hol szerzek piezo meghajtó trafót? ami most van benne, az egy ketyeréből lett kitermelve, és nincs több belőle..

vagy lehet kapni valahol nagy, de tokozott piezo lapkát? max 45mm fér el, de ebben már a tokozásának is benne kell lenni..
(#) CIROKL válasza soda hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Szerintem párhuzamosan kösd őket !ITT lehet vásárolni van némi választék !
(#) soda válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Szia!

Igen, néztem már, de ezek mind picik.. kisebbek, mint ami a régi kínai "kvarcórákban" volt..

párhuzamosan kötve, mint írtam csökken a hangerő.. a trafó tulajdonképp illesztő trafó, gondolom ez az oka.. tudni kellene méretezni ilyen trafót, és tekernék egyet 3-4 szekunder tekercset használva..
(#) nagy_david1 hozzászólása Ápr 29, 2010 /
 
Üdv!
Lenne egy fura kérdésem: A piezzos csipogókról mit kell tudni? Árban a dinamikus csipogókhoz képest szinte aprópénzek, na de ezentúl nem sokat tudok róluk. Gondolom hangzása se ugyan az. De pl. olyan dolgokra gondolok, hogy milyen impedanciája van (már ha van)? Hogyan kell vele számolni? Gondolom egy 50W-os dinamikus és egy 50W piezzos között is nagy az eltérés. Kell felüláteresztő szűrő? Leéghet? Ha egy 50W piezzo csipogóra nagyobb teljesítményű erősítő kerül akkor leég, koppan és hasonló jelenségek vagy nem befojásolja a működését? Remélem érthető a kérdésem. Lényegébe annyi, hogy mivel tér el dinamikus társaitól vagy akár hangszóróktól. Ezeket azért kérdem mert nagyon sokszor mind dinamikus, mind piezzos csipogók teljesítménye töredéke a hangszóróénak és az erősítő teljesítményének és még sem ég le, és szépen is szól (az a felül áteresztő kondi ennyit számítana itt is?)
(#) nagy hoho hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Vettem a Somogyitól egy 300 wattos piezo magas sugárzót. Mivel furcsa hangokat produkált, szét szedtem. Papir membrán van benne és össze volt gyűrődve gyárilag.
Az normális ha a piezoban papír membrán van? Vagy én nem vagyok normális ,hogy a fenti cégtől vásároltam?
(#) marci91 hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Üdv! Akkusztikus gitárhoz szeretnék piezo hangszedőt építeni. Egy tv-ből van nekem egy egyszerű piezo magassugárzó lapocskám. Abból csinálnám meg, de nemtudom, hogy hogyan fogassam, illetve hogy hogy milyen meghajtást kössek rá...
(#) ibpeti hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. 3db piezo magas sugárzót szeretnék a hangfalamba bekötni. Jelenleg 1db piezo-m van, jól bevált hangolás egy 100nF 250V non-polar kondi sorosan a piezo elé. Viszont most jön még mellé 2 hangszóró. Szóval arra lennék kíváncsi hogy ugyan úgy a mély sugárzóra kössem mind a 3 piezo-t saját kondijukkal, vagy a meglévő piezon lévő kondiról kössem tovább őket párhuzamosan? Melyik lenne a jobb megoldás?
(#) elek tron hozzászólása Aug 15, 2012 /
 
piezobol böven elég egy is. párhuzamosan kell kötni velük egy 33 ohm 10w ellenállást, és egy 470n 400v kondival kell csatolni. a piezoban egy kristály lapka van amire rá van ragasztva egy kis papir tölcsér membrán. a somogyiban már gyárilag gyürötten, hogy ne legyen olyan nagyon sima hangja. igy jobban passzol a somogyi féle mélyek kvartyogo nyekergéséhez. ahogy a tekercsesek a piezok sem egyformák. hasonlits össze egy somogyi mélyet meg egy goodmanst. ha lehet csak motorolát vegyél! az biztosan szebben szol mint a legtöbb olcso tekercses.
(#) crazybob hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Szerintetek elindul egy piezo NE555-el 50%-os kitöltésnél, vagy kötelező hozzá a szinuszjel?
Olyan stabil 20 kHz-re lenne szükségem kb. 100W-on.
(#) RQB hozzászólása Jan 26, 2022 /
 
Adott egy CSPT12A alkatrész, melyet le kellene tesztelnem, hogy működik-e. Rövid keresés után megtaláltam az adatlapját, amely a mellékletekben megtalàlható. Jelenleg be van építve az alkatrész.

Előre is köszönöm a válaszokat, az is elég ha megmondjátok, hogy honnan induljak ki az egészből!
(#) ferci válasza RQB hozzászólására (») Jan 26, 2022 / 1
 
Szia!
Ha panelestől nem működik és nem tudod, mi rossz konkréten, akkor építsd ki.
Hanggenerátorból adjál rá 4 kHz-es színuszt pár kohmon keresztül, amin tudsz feszültéget mérni, hogy ne lépd túl az 1 mA-t ( számolsz ). Ha ez rendben van, akkor mérd a piezón a feszültséget, ne legyen ugyanakkor több, mint 3 Vpp ( adatlapon van ). Szkópon is nézheted.
(#) RQB hozzászólása Jan 26, 2022 /
 
Rendben, nagyon köszönöm!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem