Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pioneer VSX-417
 
Témaindító: József19, idő: Dec 15, 2022
Lapozás: OK   1 / 1
(#) József19 hozzászólása Dec 15, 2022 /
 
Sziasztok!

Van nekem ez a témában említett erősítőm és szeretnék egy kis segítséget kérni hibakereséssel kapcsolatban.
A fórumban nem nagyon találtam ilyet, ezért is nyitottam új témát, ha mégis lenne, csak én nem találtam/kerestem jó helyen, akkor elnézést emiatt!
Szóval olyan hibát produkál az erősítő, hogy nem lehet bekapcsolni, se kép, se hang, ahogy mondani szokták...
Kezdődött azzal a dolog, hogy egyik este, mikor működött és használtam, lefekvés előtt kikapcsoltam, majd másnap délelőtt folyamán szerettem volna bekapcsolni, de nem tudtam. Sem a távirányítóval, sem a bekapcsoló gombjával. Áramtalanítottam pár órára, majd este újra próbálkoztam vele, de semmi nem változott. Szétszedtem, természetesen semmi sem látszik rajta, minden alkatrésze és a panel is, szemrevételezéssel, jónak látszik.
Utána olvastam fórumokon, nézegettem egy csomó Youtube videót is a témában ( természetesen, pont ilyen típusról nem találtam semmit, de mindegy is ). Kipróbáltam az ott olvasott, látott dolgokat, pl. a különféle beépített, gomb kombinációs indítási folyamatokat is. Ezekkel sikerült elindítani, amolyan önteszt futtatást végrehajtani vele. 2-3 másodpercre bekapcsol a cucc, majd ezután kiírja, hogy "Amp Err" és kikapcsol...
Darabokra szedtem az egészet, minden lehetséges forrasztást ellenőriztem a paneleken és újraforrasztottam gyakorlatilag.
Ezután összeraktam és gond nélkül bekapcsolt, minden funkció működött hiba nélkül. Egy egész nap, használtam, este kikapcsoltam. Másnap vissza be, ekkor még kb. 2-3 percig ment, aztán jött az "Amp Err" és megint leállt. Se kép, se hang ismét.
Na ezután újra szétszedtem, minden egyes kondenzátort kicseréltem benne ( a tht-seket nyilván ), kivéve a tápkörben levő, 2db. 5600uf-os, 71V-os kondit, mert azok beszerzés alatt vannak még, de sehol sem találtam még bele valót egyelőre.
Plusz még egy 7909-es fesz.stab-ot is, mert 0.2V eltérést mértem rajta és mivel volt itthon egy pontosabb értékre képes, így azt beraktam helyette, de ezt csak amolyan, "mert miért ne, ha már van" okból kifolyólag...
Miután ismét összeraktam, az erősítő megint gond nélkül működött egy napig, másnap ismét előjött a szokásos hiba.
Működés közben minden feszültség, amit mérni tudtam, megfelelő volt, kikapcsolt állapotban, persze semmit nem tudok mérni, egyedül a készenléti 5V-ot, ami hibátlan...
Én arra gondolok, hogy továbbra is valami kontakt hiba lehet, mert mindig akkor lesz jó, miután darabokra szedem, majd összerakom, persze lehet ez hülyeség. Minden csatlakozót átmostam már tiszta 98%-os alkohollal is emiatt, de semmi.
Kezd baromira elegem lenni már belőle, de nagyon sajnálom a cuccot és szeretném megjavítani valahogy, mert egyébként újszerű állapotban van külsőleg a cucc és idegesít, hogy működik is meg nem is...

Bocs, hogy hosszú lett a leírás, de mindent le akartam írni, hogy lássátok miről van szó és min vagyok már túl ez ügyben. Nagyon megköszönném, ha tudna valaki segíteni, vagy tanácsot adni az ügyben!
(#) Suba53 válasza József19 hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Valóban valamiféle kontakt hibára utalnak a jelek.
Próbáld meg úgy bekapcsolni, hogy le van szedve a burkolata. Aztán szisztematikusan kocogtsd az alkatrészeket, csatlakozókat, húzogasd meg a kábeleket, talán így kiderül.
Ha van lehetőséged, szerezz be egy hűtő sprayt, én évekkel ezelőtt autó alkatrész üzletben kaptam, és nagyon jó szolgálatot tett. Van egy kis kifúvó cső, amivel elég jól lokalizáltan lehet hirtelen lehűteni akár pár négyzetcenti területet is. A legtöbb kontakthiba ezzel elő szokott jönni.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2022
(#) József19 válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
A kocogtatós részen már túl vagyok, sajnos nem hozott eredményt, a hűtő sprayt még nem próbáltam, majd beszerzek egyet, hátha...
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Igazolom, nekem a közelmúltban így lett meg a hibás alkatrész, tranzisztor egy erősítőben. Elektronikai szaküzletekben lehet venni, télen szokott kedvezmény lenni, úgyis hideg van...
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2022
(#) József19 válasza Ódenka hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Hát úgy legyen, veszek mindenképp, már egyébként is akartam régen.
Féltem az első alkalommal, hogy erősítői mentek tönkre, szerencsére STK IC-k vannak benne, 2 db és egyik sem beszerezhető, már mindenhol is néztem, na meg a másik a központi vezérlő IC, ami szintén beszerezhetetlen. Egy egyénileg, a Pioneer számára készült cucc, de már maga a gyártó sem tud küldeni belőle, legalábbis egy youtube videós, hasonló erősítőjének, ez volt a gondja és nem tudott szerezni tőlük sem IC-t...

Bár őszintén szólva, nem bízom abban, hogy konkrét alkatrész baja lenne, mert akkor a hiba fennállna folyamatosan, szerintem. Olyan nincs, hogy egyszer csak megjavul, aztán megy egy ideig, majd gondol egyet és megint rossz lesz...
Mert amikor épp olyanja van, akkor hiba nélkül megy minden funkció, akár "dobálhatod" is erősítőt közben, akkor is hiba mentesen teszi a dolgát! Amíg ki nem kapcsolod és pihen egy pár órát, mert utána vége. Körbe méregettem már minden lehetséges kisebb, nagyobb ( méretű ) ellenállást, hátha megszakadt valamelyik, kerestem hibás diódákat, stb, de semmit nem találtam. Meg, ha lenne, akkor elvileg
(#) József19 hozzászólása Dec 16, 2022 /
 
Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne beszerezni ilyen kondenzátort? Sehol sem találok. A TME, Hestore, Conrad, stb cégek nem tudnak szerezni! Pofám leszakad, nem hiszem el hogy nincs ilyen!

25mm-es átmérővel kellene. Egy itthoni áruházat találtam, amelyik forgalmaz ilyet, de ők 250db-os egységcsomagban kapják ezeket és ők nem bontják meg a csomagot... Vicc!

Az erősítőbe kellene, ezeket még szeretném kicserélni benne, hogy teljes legyen a kondi felújítás, de ezek miatt megakadt a projekt.
(#) Ódenka válasza József19 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Vagy 4700, vagy 10000µF-osat lehet elérni. Én egy roncsban 90%-osokat találtam és kicseréltem egy másikban a 30-50%-osakat.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2022
(#) József19 válasza Ódenka hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Hát ez az, de ilyen nincs. Alibabán találtam csak, valami kínai cégtől, ilyen teljesen noname, felirat mentes verziót, de 5-öt kéne rendelni minimum, egy 10-esért, szállítási díjat nem látok... De abban meg nem bízok, ki tudja milyen, meg egyébként is...
(#) deebo válasza József19 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Keress 4700µF 100V-os kondenzátort. Nem csoda, hogy ilyet nem találsz, mi ez a 71V?
Nem tudom mekkora a tápfesz az erősítőben, de talán egy 63V-os is kibírná a jobbfélék közül, elég gyakori gyárilag is a 65V a 63V-os kondikon.
(#) Ge Lee válasza József19 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Ha már minden alkatrészt kicseréltél és a hiba még mindig fennáll, akkor még ugyanúgy lehet kontakthiba, elkorhadt vezeték, de akár belül az STK tokjában is lehet valamelyik szállal gond, illetve ha vannak még benne kisjelű tranyók azokat is mérd végig, mert amelyik melegszik az hajlamos megnyúlni, tehát az egyik diódájának normál nyitófeszültsége van a másiknak meg dupla akkora, pont múlt héten találkoztam egy ilyennel.
(#) József19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Oké, azt még megnézem. Ha STK-val van baj, akkor kuka, ezeket nem lehet beszerezni sehonnan, még külföldi oldalakon sem találtam.


Deebo: Hát, hogy hány volt megy arra a kondira, azt nem tudom. Majd megpróbálom valahogy kimérni...
(#) Ge Lee válasza József19 hozzászólására (») Dec 17, 2022 /
 
Meg szokták építeni diszkrétben az STK-t vagy tesznek be helyette valami teljesen mást. Azt az elkót meg a helyedben hagynám, 99,9% hogy semmi baja nincs, sőt, ha nem valami nevesebb márkát veszel akkor lehet hogy az új rosszabb lesz mint a régi. Annak az amp err hibajelzésnek oka van, ami nagy eséllyel lehet az STK hibája is. Mérni kéne, nyugalmi áramfelvételt, DC szintet a kimeneten stb.
(#) Suba53 válasza József19 hozzászólására (») Dec 17, 2022 /
 
Szerintem, ha egy puffer elkó veszített is egy kicsit a kapacitásából, az semmiképpen nem okoz ilyen hibát.
Régebben az elkók gyártási specifikáció szerint -50 / +100% kapacitás tűréssel készültek.
Azóta sokat fejlődött a gyártás technológia, de még ma is az átlag elkók tűrése +/-20%
Vagyis ez az 5600µF simán lehet 4480uF, vagy 6720µF között bárhol. Ezért ha megméred, és ezen tartományban van a kapacitása, akkor még a speckó szerint jónak minősül.
( Nyilván ha nincs felpúposodva, kiszakadva, vagy a gumi tömítés kinyomva, elektrolit kifolyva. )
(#) József19 hozzászólása Dec 17, 2022 /
 
Igazából csak a " ha már a többi ki van, akkor ez miért ne legyen" alapon szeretném cserélni őket, de végül is mindegy, mert nem lesz csere alkatrész helyette.
A méréssel meg az a baj, hogy amíg nincs bekapcsolva az erősítő, addig minden része halott, csak a készenléti 5v-van meg, ami megy a kapcsolóhoz, onnan meg a prociba és kész. Ha viszont sikerül bekapcsolni, akkor minden rendben, akár egy teljes napot is elmegy ( gyakorlatilag, amíg ki nem kapcsolom és nem várok vele pár órát a bekapcsolással ), hiba nélkül. Ilyenkor persze minden feszültség, amiket mérni tudtam, rendben volt. De körbe mértem már az össze diódát, ellenállást, fesz.stab.-ot, átnéztem a kábeleket, hogy nem-e azokon van sérülés, stb. De eddig még semmi...

Azt vettem észre egyébként, hogy amikor bekapcsolnám, de ő nem akar, mert még aludna, akkor a kapcsolón mérhető tápfesz. ingadozik. 5v-ról lemegy 3-körüli értékre, jó egy másodpercre, majd vissza áll 5v-ra. Ezt ismétli folyamatosan. Tehát olyan, mintha próbálna elindulni, de valami megfogja és nem tud.

Az STK-val meg nem foglalkozom, már ha konkrétan abban lenne valami, mert ezeket a fajtákat nem lehet beszerezni és az erősítőt meg nem akarom átépíteni semmiféle formában. Úgy vagyok vele, hogy vagy így sikerül helyrehozni, vagy megy vissza a gyári dobozába és el lesz téve a sarokba...
Van helyette másik egyébként, egy Kenwood, ami tökéletesen teszi a dolgát, amit akkor vettem használtan, mikor ez a Pioneer megmakacsolta magát. Csak úgy vagyok vele, hogy hátha sikerülne kezdeni vele valamit, mert nagy baja nem lehet, hisz akkor nem menne hosszú órákon keresztül hiba nélkül, egyik pillanatról a másikra, csak úgy. Ha komolyabb gondja lenne, akkor sose tudnám bekapcsolni, hanem folyamatosan fennállna a hiba, szerintem.
(#) Ge Lee válasza József19 hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Módszeresen kell a hibát keresni, nem úgy hogy kicserélsz minden alkatrészt. Amit írsz az alapján bármi lehet, lehet hiba a standby részben ami gyakori, de lehet hibás maga a proci is és az terheli le a standby-t vagy valami más. Nem tudom milyen proci van benne de én átforrasztanám, aztán vagy megjavulna tőle vagy végleg behal. Az STK-kat meg ha le lehet választani akkor leválasztanám és úgy járatnám sokáig, hogy nélkülük vajon előjön-e a hiba.
(#) József19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Ez így van, de azért cseréltem a kondikat, mert egy 2008-as erősítőről beszélünk és ennyi idő alatt, már bizony előfordul, hogy némelyik elko megadja magát, ezért amikor előjött a hiba, akkor korábbi tapasztalataimból kiindulva, első lépésem volt a teljes kondenzátor csere. Én sem voltam 100% biztos abban, hogy ez okozza a bajt persze, de korábban már többször láttam hasonló hibát más erősítőkben, ahol a kiszáradt, megfáradt régi kondik okoztak bizonytalan működést. Ezért is kezdtem azonnal a cserékkel az egészet, így legalább azokkal már biztosan nem lesz baj.
A proci forrasztásra én is gondoltam már, de ahhoz jó lenne egy erősebb nagyító vagy egy mikroszkóp, mert szabad szemmel a sok kis apró lábait, nem szívesen forrasztanám, ha véletlen zárlatot csinálok rajta, észre sem veszem. Bent a cégnél, ahol dolgozom, lenne lehetőség mikroszkóppal átnézni és úgy nekiállni a forrasztásnak, de az már csak jövőre lesz esedékes, mert decemberben szabin vagyok végig...

A járatásról meg annyit, hogy a hiba nem működés közben jön elő. Ahogy fentebb írtam már, ha bekapcsol a rendszer és nem old ki 1 percen belül, akkor gyakorlatilag addig marad bekapcsolva és addig működik teljesen hiba nélkül, amíg én ki nem kapcsolom! Egyébként ha ilyenkor pár másodperc múlva, vagy 1-2 perccel később bekapcsolom, akkor is működik és teszi a dolgát, rendesen. A baj akkor van, ha pl 1 napig, vagy még tovább, nincs bekapcsolva és teljesen áramtalanítva is volt közben és úgy próbálnám visszakapcsolni, na azt nem szereti!
Ezért is mondom, hogy biztosan nem a melegedésből eredő hiba van, mert ilyenkor gyakorlatilag hideg az egész cucc. Ha meg megy órákig, akkor meg nyilván felmelegszik szépen a cucc, nem véletlenül van benne az a kis tégla méretű hűtőborda... De mondom, ilyenkor hiba nélkül megy, magától nem kapcsol le.
(#) Ge Lee válasza József19 hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Pedig de, az alapján amit írsz ez tipikusan melegedésre megszűnő hibajelenség, mert mint írod, ha megy akkor bármeddig megy, és akkor nem hajlandó újra indulni ha huzamosan áll. Autórádióknál tipikus hibajelenség ez, ott repedt forrasztás szokott ilyet okozni. Amikor melegebb van az autóban, vagy üzemelt és azért meleg akkor a forrszem kitágul és érintkezik, majd aztán ha kihűl akkor a repedésnél újra kontakthiba van. Nekem volt egy nagyon jó Philips CD-s rádióm a régi autómban na az ugyanezt csinálta, 10 fok körül volt a váltópont, ha attól melegebb volt működött, ha hidegebb volt be se kapcsolt.
Próbáld ki, fűtőtest közelébe teszed hosszabb időre hogy melegedjen át az egész belső rész, és ha akkor elindul több napi állás után is akkor ez van. A proci apró lábait meg nem egyenként kell forrasztani hanem a legszélesebb pákaheggyel, kevés ónnal és sok folyasztószerrel és az nem engedi hogy az ón összezárjon két egymás melletti lábat.
(#) József19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Igen, logikus amit írsz, ez eszembe sem jutott látod...

Viszont azt hiszem, közben meg lett a hiba. Az egyik STK-val lesz valami ( ), mert kivettem az erősítőből és most hiba nélkül ki/be kapcsolható, bármikor és teszi a dolgát rendesen. Mármint amit tud, mert ugye 2 STK van benne és meg vannak osztva köztük a kimenetek. Hála a tervezőnek, pont úgy osztotta el az Istenbarma őket, hogy a két első kimenet, az külön van a két IC-n, így most nyilván csak az egyik ( a jobb ) oldal szól. Tehát még csak sima stereo erősítőként sem lehet most így használni!

Szóval, ha netán van valakinek, vagy tudja honnan lehet beszerezni, akkor nagyon megköszönném!

SANYO STK413-530

Gondolom, belül lett valami apró baja, de azzal nem nagyon lehet mit kezdeni, sajnos.
(#) btamas81 válasza József19 hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Az alin van olyan 6ezer. A valódisága kétséges.
(#) btamas81 válasza József19 hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Olyat nem tudsz csinálni, hogy az egy jót feljebb teszed a bordán és vezetékkel kötöd be, hogy a jobb-bal oldalt vigye?
(#) József19 válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Ezt most nem nagyon értem, amit írtál...
Kössem be a jó IC kimenetére mindkét hangfalat? Monóban?

Egyébként írtam már vagy 5 hazai boltnak, hátha tud valamelyik szerezni...

Az ilyen kínai webáruházaktól nem merek rendelni, láttam videót, ahol az ember rendelt egy hasonló IC-t, meg is jött, de kiderült, hogy hamisítvány!
Működött, de nem volt olyan jó, mint a gyári, szét is szedte és összehasonlítva a 2 STK-t, teljesen más volt a kínai verzió felépítése, mint az eredeti alkatrésznek, sokkal gagyibb volt. Szóval én nem merek onnan rendelni.
(#) btamas81 válasza József19 hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
"Ezt most nem nagyon értem, amit írtál...
Kössem be a jó IC kimenetére mindkét hangfalat? Monóban?"

Nem erre gondoltam. Arra gondoltam, hogy kiforrasztod a jót, feljebb teszed a bordán, hogy legyen helyed. És kábelekkel visszakötöd a nyákra, de úgy, hogy sztereoba menjen.
(#) Karesz 50 válasza József19 hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Szerintem feszegesd le a burkolatát és nézz bele. Van rá valamennyi esély, hogy szemmel is látható hibát találsz, de méregetni is lehet. Elrontani már nem fogod ha úgyis rossz.
(#) József19 válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Igen, utána már rájöttem, mit akartál írni.
Az ötlet nem rossz, de megpróbálom még, hátha menthető valahogy. Tegnap írtam vagy 5 boltnak, abból 2 visszajelzett már, nyilván nem tudnak szerezni...

Karesz 50: Igen, szétszedtem. Sok mindent nem látok benne, bár van 1-2 olyan kis alkatrész láb, ami gyanúsan könnyen mozog, de mikroszkóp és nano páka nélkül, nem merülök bele jobban a dologba. Sajnos itthon nincsenek ilyen cuccaim, csak bent a cégnél, ahol dolgozom, de az már jövőre lesz esedékes, mert a decembert szabin töltöm.
Viszont most már 100%, hogy ezzel van a baj, mert az erősítő gond nélkül működik azóta is. Bármikor kapcsolom, teszi a dolgát.
(#) kovacspista hozzászólása Szept 12, 2023 /
 
Helló mindenki! Nekem egy VSX 609 RDS rádiós erősítő produkál érdekeset. Ha feltekerem a hangerőt 45 fölé, kiírja "overload" túlterhelés , és kikapcsol. Szerintetek mi lehet a gond?
(#) ONKYOS válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
üdv.az lehet a gondja, hogy vagy menetzárlatos az egyik mély hangszóró, vagypedig 4ohm-os terheléseket használsz,ami miatt túlságosan megnő, egy bizonyos szint felett, a kimeneti áram..
Vagyis ezt a végfok rövidzárvédelem elektronikája, érzékeli, és jelet küld, a processzornak.
(#) kovacspista válasza ONKYOS hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Köszi!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem