Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Polaritás kereső 12V-ról
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Thomas10100 hozzászólása Jan 18, 2006 /
 
Sziasztok!

Olyan kapcsolást keresek amivel kocsiban lehet - és + részeket keresni. Olyanra gondoltam, hogy az akksi 12V-ról működne, és lenne két LED amit ha a negatív pólusra kötök akkor az egyik LED világít, ha a pozitív pólusra kötöm akkor a másik LED világít!
Minél egyszerübb annál jobb!
Köszönöm!
(#) mspike válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Szerintem ez a legegyszerűbb, igaz, ha nem érinted sehova fals értéket mutat, viszont ha GND-re vagy +12V-ra teszed garantáltan csak az egyik fog világítani !!! Az ellenállás lehet nagyobb akkor halványabban világítanak...
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Ugyan van egy kis hátránya, jó hosszú vezeték kell hozzá, mert ezt bizony rá kell kötni mind a negatív mind a pozitív részre, de ha fogsz egy kicsi +12V-os mini elemet, és azt kötöd ennek a két bemenetére, majd a földet kivezeted egy kis csipesszel, akkor elég ha azt a csipeszt rákötöd a kocsiszekrényen bárhova, ahol tuti föld van !
(#) Inhouse válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
És ez mire is lenne jó???
Ezzel a cuccal, hogyan állapítod meg, hogy testként nem egy ohmikus fogyasztó vezetékét tapogatod, aminek a másik lába pl. testen van, de épp nincs bekapcsolva?
Vagy testet kapcsolós megoldásnál 12V, vagy...
Ezt így szerintem ne...

Körültekintéssel kell vezetéket keresni, lehetőleg minél tovább lekövetve azt.

Üdv
Inhouse
(#) mspike válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Jogos, hát én a kérdésre válaszoltam
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Viszont figyu, ha levan kötve ellenállással földre, akkor halványan fog világítani a led, ha egyáltalán világít... hiszen akkor több lesz az ellenállás előttte utána... nem ?
(#) Thomas10100 válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Köszönöm, de nem nekem kell! Ő azt mondta neki ilyen kell!

Ezt a kapcsolást már összeraktam, de mindig világít a két led, csak ha megérintem valamelyik pólust akkor az a LED erősebben világít!
Valami más?
(#) Inhouse válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Idézet:
„Viszont figyu, ha levan kötve ellenállással földre, akkor halványan fog világítani a led, ha egyáltalán világít... hiszen akkor több lesz az ellenállás előttte utána... nem ?”


Mondjuk egy 100W-os izzón, vagy egy motoron, esetleg relé behúzó tekercsen keresztül? Mekkora ellenállása van ezeknek a pár kohm-os (több szám ohm) előtéthez képest?

Ez a kapcsolás azt hozza, amit várni lehetett...persze, hogy világít akkor is, amikor a keres láb lóg, hiszen sorba van kötve 2 LED nyitóirányban 2kohmon keresztül...

Üdv
Inhouse
(#) mspike válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Szerintem semmi gond a kapcsolás logikájában... Ha egyszer a közepén +12V van akkor kizárt hogy a baloldali világítson... szerintem... hiszen nincs meg a nyitó fesz... de nyóc akkor mondj okosabbat.
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
De ha ez nem megy akkor használj komparátort... rakd össze műv erősítőből... (keress rá logitester, csak átalakítod 12V-ra) Szerintem akkor is működnie kell.
(#) Inhouse válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2006 / 4
 
Idézet:
„Szerintem semmi gond a kapcsolás logikájában... Ha egyszer a közepén +12V van akkor kizárt hogy a baloldali világítson... szerintem... hiszen nincs meg a nyitó fesz... de nyóc akkor mondj okosabbat.”


Sorba kapcsoltál 2 LED-et 2db 1kohmos ellenálláson keresztül, amik így kb. 5mA-el világítanak...mint ahogy a kérdező írta a megvalósítás után. Ha valamelyik oldalra ráböksz akkor az egyik oldal erősebben fog világítani a másik oldal kialszik.

Rajzoltam én is valamit. hogy legyen mit kritizálni:
tapogató

PIC-et azért ne vetessen vele senki!

Üdv
Inhouse
(#) mspike válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Figyu, értem, hogy azok ott sorba vannak, és világít is ha nem kötsz a közepére semmit, de pl. ha a közepét lehúzod földre, akkor a két föld közti led nem fog világítani, ez tuti. Ha pedig ide +12V-ot raksz, akkor az is biztos, hogy nem lesz meg a nyitó fesz... szerintem. Ez hülyeség így ? eskü összrakom holnap. Pic hogy jött szóba ? A komparátort én műv erősítővel mondtam !!!
(#) Inhouse válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Én nem írtam ilyet, hogy ha valahova odaérinted nem alszik ki az egyik oldal, sőt... Olvass vissza!

A PIC-et poénnak szántam, amikor láttam, hogy kezd bonyolódni a dolog...

Üdv
Inhouse
(#) mspike válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
Bocsika, megkövetlek, Szerinted működő képes ? Az egyetlen negatívum szerintem abba amit rajzoltam, hogy ténylegesen kell két vezeték az aksitól... De nem bírom elképzelni, hogyha jó helyre érinted ne aludna ki az egyik LED... Figyu TOM19 nem tetted fordítva az egyik LED-et ? Komolyan nem értem mi lehet a baj...
(#) mspike válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2006 /
 
A te verziód is tuti működik ! Viszont itt nem kell szarozni a vezetékkel az aksitól, mint azt a második hozzászólásomnál én is ajánlottam !
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem