Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Potméter hibák (csere)
 
Témaindító: szakal_a, idő: Feb 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 6
(#) szakal_a hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van kerek 100db recsegőnél recsegőbb potméterem. Ezeket szeretném megjavítani, csak a kérdés a hogyan. Már hallottam rengeteg ötletet, és az ötletek hátulütőit. A grafitos szilikonzsíron át a wd40-esen keresztül az arcszeszig. Kíváncsi lennék a tapasztalatotokra, mert azért ilyen "kis" számú potméternél inkább megpróbálom megjavítani, mint megvenni.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) xray hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Hi!
Én általába megnézem hogy poros-e és ha igen akkor megpróbálom kiportalanítani egy régi rossz fogkefével.De ha nem poros akkor kontak spray-t szoktam használni az mindig bejön. :fogmosas:
(#) szakal_a hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Köszi a válaszodat!
Ezek az olajos izék nem rongálják a potit hosszú távon?
(#) Frankye válasza szakal_a hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Egyszer, régen, itt, a fórumban, valaki ajánlotta, ogy egy elko-t megbontva, a benne lévő elektrolittal kell a csúszkát becsepegtetni, és attól "elmúlik" a recsegés. Én ugyan nem próbáltam még ki, de állítólag hatásos.
A kontakt-sprét viszont már használtam, és bevált. Igaz, hogy néha ki kell utána pucolgatni, de a recsegés elmúlt.
(#) Albundy válasza Frankye hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
1 csepp műszerolaj , és a problémát majdnem örökre elfelejtheted..... amúgy amelyik potméternél számít,hogy sokáig ne recsegjen, azt már új korában be szoktam áztatni műszerolajba, és így a probléma elő sem jön
(#) tungsram hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Mint mindenkinek nekem is van egy általam bevált módszere. A potit szétszedés után sebbenzinben szoktam kimosni. A tengelyt ha szükséges felpolirozom ott ahol benne van a csapágyban 500as polirpapirral. Utána a pályát ahol a leszedő müködik 6B-s ceruzával óvatosan átsatirozom egészen a pályán végig. Ezután egy csepp műszerolaj. Ha szükséges a leszedőn érzéssel hajlitok. Összeszerelés és párszor megtekergetni. Ha ezután is recseg megnézem a pálya szegecseléseit is, és ha szüséges megerősitem pontozóval. Természetesen egy agyonkopott potival a dolog már nem mindig jön be .
(#) Müszi hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
A megoldás: KONTAKT SPRAY!
Itthon is ez van BEVÁLT!!!!
(#) szakal_a hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásokat!

A kontakt-spréről azt hallottam, hogy csak ideig-óráig jó. Ez a sebbenzines dolog úgy érzem beválhat. Még azt szeretném megkérdezni kedves Tungsram-tól, hogy ha a tengelyt felpolírozza, akkor azt a gyantás izét, amitől olyan finoman "mászik" azt mivel lehet pótolni?

Mégegyszer köszönöm a válaszokat
(#) Müszi válasza szakal_a hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Idézet:
„A kontakt-spréről azt hallottam, hogy csak ideig-óráig jó”


Na ez nem igaz.

Van egy 25 éves magnóm, olyan 5 éve lett utoljára és azóta nem kellett.
(#) szakal_a hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Egyre jobban hajlom erre a kontaktsprés dologra. Jah és ebben a pillanatban olvastam, hogy a műszerolaj savas kémhatású. Gondolom nem tesz neki túl jót.
(#) oldman hozzászólása Feb 2, 2007 / 4
 
A recsegő potik örök téma! Sajnos minden gondot megoldó módszert, én sem sem tudok ajánlani. Nekem sokszor bevált az oldószeres (benzin v. nitro higitó) tisztítás után varrógépolaj és benzin 1:20 arányú keveréke, legalábbis a régi potiknál. Ha szemmel láthatóan kopott, a leszedő görbítésével sértetlen pályát lehet keresni, de a legjobb kicserélni ha van mire. Eddig nem találtam olyan beszerezhető sprayt ami tartós eredményt hoz. (Volt egy. Cca 30 éve ami tényleg jó volt, a régi munkahelyemen használtuk de nem valószínű hogy ma is létezik, és akkor is arany árban volt. Neve: No noise )
(#) szakal_a hozzászólása Feb 2, 2007 /
 
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat! Szerintem először mindegyiket kipróbálom aztám csapok a lecsóba.

Köszönöm mindenkinek!!!
(#) tungsram válasza szakal_a hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
A tengelyt közönséges szilikonzsirral szoktam kenni mert az kissé "ragad"
(#) Istike88 hozzászólása Feb 3, 2007 /
 
én úgy hallottam h a potik recsegését úgy is meglehet szüntetni h a pályára petróleumot csepegtetsz és párszor megtekered a potit.... állítólag bevállik de én még nem próbáltam
(#) szakal_a hozzászólása Feb 3, 2007 /
 
Köszönöm szépen, kipróbálom ezt a verziót is.

Köszi szépen
(#) Sebi válasza tungsram hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
Tungsram, Te igen precíz vagy!
Viszont nem derült ki, hogy használatban recsegőssé vált, vagy sokat fiókban állt darabokról van szó. Fentieket nagyrészt én is kipróbáltam használt potikon, változó sikerrel (eleve gagyi daraboknál rövid idejű az eredmény). Volt egy jó csehszlovák spray - KONTOX - amit hullámváltók tisztítására ajánlottak, de arra nem volt alkalmas, viszont az öreg potikat is ragyogóan kezelte, hosszú hatással.

Szólnék a sokat állt darabokról, amiknél ugyebár a szénpálya nem lehet kopott, mégis recseg. Szétszedve látható, hogy minden ép, azonban az ellenálláspályával koncentrikusan futó - a régebbieknél többnyire kemény ezüst bevonatú - fémpálya láthatóan szulfátos (ezüst, réz). Ezeket ha megtisztítjuk - többnyire elég neki a kézzel dörzsölés - mindig tökéletes az eredmény.
(#) tungsram hozzászólása Feb 3, 2007 /
 
Tegnap már nem volt időm még egy dolgot lerni: kövképp a leszedőt közöséges gyufásdobozzal szoktam megpolirozni. Természetesen a tiszta oldalával. Ha grafit a leszedő és mozog az is csinálhat recsegést ezt pedig ragasztással lehet orvosolni. A tengely megtisztitását viszont ajálom mert ha ez is koszos recseghet miatta.
(#) Slope válasza Frankye hozzászólására (») Feb 3, 2007 /
 
Idézet:
„Egyszer, régen, itt, a fórumban, valaki ajánlotta”

Én voltam...

Egyébként tényleg működik... egy öreg szakitól hallottam úgy 1000 évvel ezelőtt, amikor még nem lehetett csak úgy a polcról lekapni mindenféle spray-t.
Bizonyos esetekben a recsegést nem csak az oxidáció és az elkoszolódás okozza. Az ilyen esetekben a kontakt spray nemigazán jön be, de kisebb sérüléseknél még az elektrolit segít. Nagyobb kikopásnál a csúszópályán, arrébb szoktam hajlítani a csúszó keféket, egy még "szűz" területre.
(#) _sanya válasza szakal_a hozzászólására (») Feb 4, 2007 /
 
Szia!
Kb. 12 évvel ezelőtt vettem egy használt erősítőt és ugyanez a bajom volt nekem is. Kiszereltem a potmétert, találtam rajta egy kis rést és odaraktam a porszívót. Hiszed vagy nem, helyrejött és azóta soha nem volt vele bajom.
Próbáld meg te is. Ez rosszat biztos nem tesz.
(#) Frankye válasza Slope hozzászólására (») Feb 4, 2007 /
 
Sorry, arra már nem emlékeztem, ki volt, ezúton is köszönet érte, és bocs, h nem emlékeztem rá(d)!
(#) szakal_a hozzászólása Feb 4, 2007 /
 
Köszi a tanácsokat!
Ki fogon próbálni lehetőség szerint mindet. Ennyi ötlet közül még választani is nehéz

(#) plokmi hozzászólása Feb 4, 2007 /
 
Ha jól tudom kontakt spray-ből két fajta van. Az egyik azonnal elpárolog. A másik nem, ebben az esetben az utóbbi fajta lehet jó neked.
(#) blokkmetal válasza plokmi hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Kontakt spray nekem eddig csak ideiglenesen tett (jó) szolgálatot, ami viszont nekem bevált, mivel "zenész" vagyok, az a trombita olaj (amivel a dugattyúit szoktam olajozni) Nagyon finom olaj és tartós (hasonló a varrógépolajos megoldáshoz, csak precízebb). Persze a fent említettekhez hasonlóan az előtte tisztítom módszereket érdemes alkalmazni, ha gány a dolog. Ha vkinek van rézfúvós ismerőse, ajánlom, h inkább tesztelje, ha szeretné, mert (lehet hogy sóher vagyok) eléggé drága tud lenni egy flaskával.
(#) baloghz hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Recsegős poti? Ha "csak" poros akkor lehet rajta segíteni. A kontakt spay-t el lehet felejteni. Nekem kb egy kalap sz**ral volt egyenlő a hatása. Kb 1-2 napig jó volt utánna ismét recsegés. Az egyik barátom ajánlotta a WD40-et. Amit az autoszerelők is használnak. Kipróbáltam és meglepő módon tökéletesen működik azóta is a poti és egyáltalán nem recseg!
(#) vacziferi hozzászólása Jún 24, 2008 /
 
Sziasztok!

Ezek a módszerek a tolópotikra is jók lehettek? Nekem a kontaktspray semmit nem csinált

Egy Orister 1015-ös erősítőt szeretnék javítgatni...

Ciao
(#) szamóca válasza vacziferi hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
Poti pályákhoz a kontakt tisztító és kenő spray szokták használni. Ami szintén "olajos" kenést biztosít a csuszka-pálya között.
(#) zsoltee0001 válasza vacziferi hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
hali
aWD40 nekem már nemegyszer bejött, előtte azért be szoktam nyomni egy kis kontaktsprét, hogy kitisztítsa, és utánna mehet a wd40.
egyenáramú motorok kommutátorát is ezzel szoktam befújni, szép csendes lesz tőle.
1 valamit rühellek benne, ha csak 1 picit akarok kifújni akkor is kiokád egy rakással, először csak azt hittem hibás volt a szelepje, de mikor másodjára vettem az is ugyanazt csinálja, nem tudom mi ennek az értelme, talán az, hogy visszaszokjunk a gagyi szilikonsprére?
üdv
(#) norca hozzászólása Nov 26, 2011 /
 
Nekem is bejött a WD40. Azonnali hatás, gyors megoldás.
Azt nem tudom, meddig marad jó?!
(#) lacika5555 hozzászólása Márc 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy van egy numark m2 es keverőm és tönkre ment a basszust állító potméter tudna segíteni valaki hogy mekkora és milyen kellene bele?
Köszönöm!
(#) HurKaa hozzászólása Szept 7, 2012 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy 3 hónapos fülesem és még van rajta 2 év garancia. A potméter recseg benne. Érdemes ezzel visszaküldeni? (Beletelne pár napba talán egy hétbe, mert neten rendeltem). Vagy cseréljem ki itthon a garancia elvesztésével?
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem