Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Potméter hibák (csere)
 
Témaindító: szakal_a, idő: Feb 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 14, 2022 /
 
Sziasztok!

A képeken egy kb két éves, SteelSeries Arctis 1 vezetéknélküli fejhallgató hangerőszabályzó potmétere. Ellenálláspálya árkosra kopott, cserélni kéne. De sem szervizkönyvet, sem ezen egy tìpusszámot nem látok.

Valakinek van esetleg ötlete, merre lehetne elindulni a keresésben? Nem hiszem, hogy ne gyártanának hasonlót se már, de ha legalább a poti gyártójára ráismer valaki, már akkor könnyebb lenne egy katalógus alapján elindulni..
(#) Remci hozzászólása Júl 16, 2022 /
 
Sziasztok!

Fúrógép kapcsolóban van ez a szerintem potméter. Viszont megkavarodtam,hogy melyik kivezetés a két vég és melyik a csúszka? Én a két jobb oldali kivezetést gondolom a két végének, a bal oldalit a csúszkának, viszont ha a bal oldalit mérem a másik kettőhöz, úgy hogy nyomom a kapcsolót, akkor az ellenállás érték nem változik, olyan 200Kohm-ot mérek,bárhogy is áll a kapcsoló. Ha a két jobb oldalit mérem egymáshoz, akkor 400Kohm, a kapcsolót benyomva lemegy 0 ohm-ra. Belekavarodtam
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Szeritem a két szélsö a poti két vége a középsö meg a csuszka.
(#) Remci válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Azt elfelejtettem írni,hogy az a két lemez ami csúszik az érintkezőkön,össze van egymással kötve,vagyis olyan mint egy rövidzár. Én is azt gondoltam,hogy a két szélső a két vég,de akkor az csak 200Kohm. De a képen lévő állásban a két jobb oldalin 400Kohm-ot mérek.Majd ha csúszkákat áttolom az ellenkező oldalra, akkor viszont 0 ohmot. Hú de belezavarodtam
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Ha megnézed jobban a képet, akkor látod, hogy a képen a felsö ellenállás pályának van 2 kimenete ( a 2 szélsö forraszto fülre), mig az alsonak csak egy a középsöre.
A csuszoka természeresen rövidzárat okoz a felső meg az also pálya között, ez igy van rendben.
Nem tudom, hogyan és hova vezetnek a vezetékek, de szerintem itt nincs mérni valo ( márcsak azért sem, mert fogalmunk sincs, hogy van bekötve a poti). Ha a gép nem megy, akkor a triac halt meg nem a poti.
Ez gyakorlatilag 2 poti. A felsö poti “csuszkájárol” egy másik potira meg az áram, aminek csökken az ellenállása ha teljesen lenyomod a gombot.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) Remci válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Holnap megpróbálom vissza rajzolni a panelt. Ez egy fúrógép fordulatszám szabályzója, ami minden állásban ugyan azon a feszültségen megy,nem lehet állítani. A panelja be volt öntve, nagy nehezen megtisztítottam, az alkatrészeket megmértem, triacot cseréltem,de a helyzet nem változott. U2008B Ic van benne,próbaképp ezt is cseréltem,de így sem jó. Ezért gondoltam a poti hibára, gondoltam beforrasztok egy másikat próbára,de a lábkiosztásnál elakadtam.
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Nos,ez lenne a kapcsolás. Remélem nem rontottam el,többször átnéztem.
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Hasonlitsd össze azU2008B adatlappal. A tranzisztor és áramköre extra.
(#) peti494 hozzászólása Aug 28, 2022 /
 
Sziasztok,

laikusként lenne néhány kérdésem motoros potméterek cseréje és helyettesítése témában.
Van egy Onkyo A-9010 típusú erősítőm, ebben a hangerő néha csökken, néha nő, ha megmozgatom kicsit a potmétert akkor helyre áll, de nem sokáig, annyira nem zavaró a dolog, mert nem másodpercenként történik a dolog hanem naponta vagy félnaponta. Utána néztem a neten annyira, hogy tudjam, a potméter a ludas. Ennek a potinak az alkatrész kódja: CVV9Y17B503Z. A kapcsolási rajzon ez szerepel: 50KBX2. Ez egy 50 KiloOHM-os sztereo lineáris(?) potméter, ha jól értelmeztem.
Nem találtam ilyen típust egyik magyar webshopban sem. Lehetséges, hogy a motoros potmétert egy hagyományos motor nélkülire cseréljem? Mi van akkor, ha a 50KiloOHM-os helyett 100-as kerül bele az erősítőbe?

Köszönöm szépen!

Üdv:
Peti
(#) lóri válasza peti494 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szia! Régen a B-s volt a logaritmikus.
(#) uniman válasza lóri hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
...meg a "G"-s!

N_G.jpg
    
(#) proli007 válasza peti494 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Hello! Azért nem olyan egyszerű a dolog, mert a képen leágazás is van. Lehet az az ortofónikus hangerőszabályzáshoz használják. Ha csak ellenállás csatlakozik a leágazásra, akkor csak a karakterisztikát változtatták meg. De ha RC tagok, akkor ortofónikus a szabályozás.
Az hogy lin vagy log, könnyű megtudni, ha félállásba állítva, megméred a csúszkához képest a két végpont ellenállását. Ha egyforma, akkor lineáris.
Hogy miért kellett ezt megváltoztatni?
(#) peti494 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
Mellékeltem az egész kapcsolást.

Rendeltem ebay-ről egy 50kOhmos és egy 100kOhmos Alps motoros potmétert.
Sok félét olvastam a neten, hogy ha cserélgetem, akkor mi lesz.
A 100-assal elvileg nagyobb lesz a zaj? Azt is olvastam, hogy nem számít, hogy 50 vagy 100-as van belerakva.
10kOhmosat lehet itthon is kapni. Mi történne ha az kerülne bele?
Az, hogy lineáris vagy nem az csak a fülemnek számít igaz?
(#) proli007 válasza peti494 hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
Azért vannak itt frekvenciafüggő dolgok dögivel, ráadásul értékük sincs feltüntetve, vélhetően a más-más potiérték használata miatt. Minden esetre ott az ortofónikus szabályozás az látszik. Azt hogy hogyan alakulnak a dolgok poti változás esetén, azt csak az tudja megmondani aki kipróbálta.
De minden értéktől függhet a szabályozás karakterisztikája. Hogy az megfelelő lesz-e azt csak Te fogod tudni megmondani csere után. Én lineáris potira tippelek, de mint írtam a fajtája és a leágazás helye egy-két méréssel megállapítható. De spekuláció útján aligha. Minden esetre ha Te csak nagy hangerőn hallgatod, akkor annál kisebb les a különbség. De kis hangerőknél drasztikus emelések vannak.
Loudnes-control
(#) somitomi hozzászólása Feb 11, 2023 /
 
Nehezen pótolható potméter elrepedt ellenálláspályályát lehet valahogy javítani? Elsőre megpróbáltam valami régről maradt vezető lakkféleséggel, de persze nem lett éppen nulla a kötés ellenállása, szóval a karakterisztikának így lőttek.
(#) proli007 válasza somitomi hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Nem..
(#) Kupakos válasza 6 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Üdv le tört egy hangerő szab potim egy karaoke modulról. kínai mi alapján tudom cserélni?
(#) Gafly válasza Kupakos hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Férjen be a régi helyére (fényképezd le, és/vagy olvasd le a felirtatot).
Nagy valószínűséggel 10...50 kOhm logaritmikus, lehet hogy stereo (minden sarki boltban kapható kis szerencsével).
(#) balint1975 hozzászólása Márc 10, 2024 /
 
Sziasztok!
Ez egy joystik egyik tengelyének potmétere. Böngészem a netet de nem találok ilyesmit vagy lehet rossz helyen keresem. Lehet ilyet venni valahol? Mi lehet a típusa?
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem