Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   181 / 399
(#) compaqamplifier válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Én azt vettem észre hogy a müveleti erősítőre érdemes tenni 3p3-at...
(#) compaqamplifier hozzászólása Máj 20, 2012 /
 
Rajz. Ha növelem a műveleti erősítőt tápfeszültségen belül és az emitterkövetők tranzisztorait nagyobbra cserélem, növelem a műveleti erősítő
erősítését akkor elméletileg akkor nől-e a teljesítményleadás?
Persze tápfeszültség és annak a hatásfokának hányadosán belül gondolom a dolgot. A quadomnál rájöttem hogy az emmiterkövető felé van a probléma, nem javítottam még ki a hibát, mert otthon nincs labortápom, 90 -100 voltal meg nem fogok játszani.
(#) reloop válasza compaqamplifier hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Nem. A teljesítmény a veszteségekkel korrigált tápfeszültségből és terhelő impedanciából jön ki. Egyik sem módosul.
(#) compaqamplifier válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
De ha a feszültség erősítés hányadosát növelem, mellette kell hogy nöjjön elméletileg az erősítés, Tápfeszültség egyértelmű hogy növelve lenne...
(#) reloop válasza compaqamplifier hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Ha az erősítés csupán egyszeres lenne a kinyerhető wattok száma akkor sem változna. Amit írsz akkor lenne érdekes ha a jelforrásod szabna határt a kivezérelhetőségnek.
(#) compaqamplifier válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
hogy értve? 775 mV- a 0 dB. Ezt nem igen értem. Elméletileg ha mondjuk 11x4 helyett 20x4 re átlövöm a quad erősítését(első szám a műveleti erősítő szorzószáma a másik meg az emiterkövetőjé) akkor tápfeszültséget is átállítom akkor nem nől jelentősen az erősítés?
(#) ngyzoli válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Akkor visszakoztam...sorry.Most,hogy említetted,már dereng valami,de azt a változatot részletekbe menően nem ismerem.De továbbra is azt gondolom,hogy ezen az erősítőn alapvetően nem szabad változtatni.
(#) Gránátalma válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Szerintem alapból a 100W os változat úgy jó, ahogy van és nem szabad megpiszkálni, mert minek.
Nem vagyok "Wattellenes", de szerintem a 100W is dok, Illetve nekem gyűlt meg bajom vele, mert ugye egy jó minőségű, igazi hangszóró esetében majdcsak körberöhögnek,ha 150Wos teljesítményűt szeretnél venni.
Lásd: Fostex 15-20W.

A 40Wos kis Quadot még nem volt szerencsém megépíteni, de tervben van. Állítólag van olyan jó, mint a 100-as. Majd kiderül.
A 200-ashoz még egyáltalán nem volt szerencsém, de nem is tervezem, hogy legyen. Hangszóvásárlás szempontjából a 100-as is rémálom
(#) Ge Lee válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ha a 40W-osból elhagyod az áramkorlátot valamint megfelelő alkatrészekből építkezel, szebben fog szólni mint a nagy, ezt tapasztalatból mondom. A 200W-os pedig valóban zsákutca, aki ért hozzá egy picit az tudja (aki meg nem az építi). De nem a hangszóróvásárlás miatt, hanem mert nem arra lett tervezve.
(#) compaqamplifier hozzászólása Máj 26, 2012 /
 
Be van dobozolva a quadom, úgy néz ki mint egy ipari szörnyeteg, baromi sokat tudtam vele tanulni hogy elkezdtem ezt tudatosan építeni. Következőt szerintem vagy kocsiba vagy+200 wattra fogom megoldani, legyen még nagyobb a tápfesz és az adrenalin is.
(#) pilisilen50 hozzászólása Máj 26, 2012 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!

Akik figyelemmel kisérték a problémám,azok tudják,akik nem pár commentemet visszaolvasva megtudhatják(200w-os quad Urbános kitt)!Elöször is Mindenkinek megszeretném köszönni azt az időt és energiát amit rám fordított,és segíteni probált,gondolataival!Az elmúlt pár napom nem telt el tétlenűl,kerestem a problámám okát,a megoldást,Gránátalma gondolatmenete segített azt hiszem,miszerint a híd kapacitásai környékén kell keresni a megoldást.Aki nézte esetleg az Urbános quadomról a dokumentációt az láthatta hogy az L2-t nem szokványos induktivitás értékre adta(6,2 mh) meg,és ezzel együtt a c9 kapacítás is 120 pf helyett 100pf-el szerepel a kittben.A hiba jelenség röviden az volt hogy bekapcsolás után pár percig rendben működött azután egy hallk patanás a hangfalakból és a szkóp kép eltorzult valami gerjedés féle ült rá,ezzel együtt természetesen a nyugalmi áram is megugrott 89ma-ről 120 ma környékére.Viszont jelet adva a bemenetre egy bizonyos jelszínt után rendeződött eltünt a zavar,és szépen szólt,még nagy hangerön is,és még arra is rájöttem ha a c9 100 pf(az eredetiben 120pf-es)kondi T1 felöli lábához csupasz csavihuzóval azt kézzel megfogva hozzáértem,megintcsak visszaált rövid időre a normál állapot,tehát innen indult a történetem!Sokoan sokféle lehetőséget,megoldást leírtak,próbáltak segíteni,de sajnos az én problémámnál ez nem bizonyult sikeresnek.Gránátalma fórum társnak volt egy olyan gondolata hogy a c9+L2 körül kéne keresni a megoldást.Újra elindítottam a quadot,szkóp rajta,bemenetek lezárva,vártam hogy jelentkezzen a problémám,nem sokat kellett rá várnom,pár perc és ott volt a szkópom ábráján az a förmedvény,gondoltam eggyet és a c9 poziciójában lévő 100pf-es kondival párhuzamosan forrasztottam még egy 22 pf-et.És azt tapasztaltam hogy a zavar vagy gerjedés jelszintje számottevően csökkent,tehát hatással volt rá!Ezután merészet gondolva a 22 pf-et lecseréltem egy 80 pf es kondira igy elvileg 180 pf volt a pozicióban,és vártam.És nagy örömömre,már nem jelentkezett a probléma.Gondoltam jo lenne megtudni mennyi az a kapacitás ahol már nem jelentkezik a gond,ezért rátettem helyette a 100pf-el párhuzamosan egy 100 pf-es trimmerkondit.Elkezdtem probálgatni végül is 35-38 pf körülire adódott ez az érték,utána betettem fix kondit a helyére.Tehát most összesen a c9 poziciójában 138pf-van és igy jo.Szkóppal és generátorral végigmértem,ugy néz ki jo lett,nagyon szépen szól,már egy hete döngetem,a két csatornát,és jo.Mégegyszer köszönet Mindenkinek aki bármilyen formában segitett,vagy ötleteket adott.Tehát ugy néz ki most működik,megosztottam veletek,hátha más is beleszalad ebbe a problémába,és neki is segít!Egyébbként nagyon szépen szól a quadom,nagyon örülök neki,pedig vannak gyári cuccaim is,de azt nem én csináltam
Nemrég fejeztem be a bedobozolást,aránylag jó áron kaptam kész rack dobozt,illetve van egy hely ahol kivánság szerint elkészittik a toroidot,3 szekunderig felár nélkül,(priviben mindkét forrást megadom azoknak akiket érdekel)én rárakattam még egy 15 v-ot a vu méternek,és a hangszinszabályozónak.Azért hogy ne keljen nekik külön trafó,illetve ne a quad feszkójából kelljen elöállítanom.

Üdvözlet Mindenkinekilisilen
(#) Pigi válasza pilisilen50 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Örülök, hogy megoldódott a probléma
(#) pilisilen50 válasza Pigi hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Igenennek én is,most is hallgatom,most éppen barokk orgona muzsika megy rajta!De látom azért lesz már teendőm a két régi hs280-al is,mert igy jár az akinek lessz egy jobb erösítője,egyböl kiderül,a többi láncszem hiányossága,hangváltó stb.Meg az is meghallatszik hogy mindenféle szutyok,gondolok itt az mp3,gyengébben mintavételezett változataira,hát nagyon hallani a külömbséget,mondjuk egy flac,ape-hoz képest!Őrülök annak hogy ilyen jó kis közösségre leltem ,ennyi jó szándékú emberre,Bennetek,mégha vannak is néha szakmai viták,ahogy olvastam a régi commenteket,.A vita jo,és fontos de mindig az a lényeg hogy építő,és elölre vivő legyen!Mert ugye a Mi hobbynkban nem mindig lehet biztosra menni,és ugye itt jön elö a kollektív bölcsesség a tapasztalat,ami elölre visz mindannyiunkat,tanulunk.
Üdvözlettelilisilen
(#) reloop válasza pilisilen50 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Szia! Köszönöm, hogy végére járva megosztottad velünk a tapasztalataidat. A híd kiegyenlítésének valóban a kapacitás növelés az egyszerűbb módja. Sajnálom, hogy az induktivitás csökkentés irányába indítottalak el.
Sikerült megforrasztani az elvágott vezetéket, vagy újra kellett tekerned?
(#) pilisilen50 válasza reloop hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Hali!

Végülis,a quad iránti"tiszteletből"(ha van ilyen?)ujra tekertem,betartva a doksi,általi paramétereket!Végül is jót akartál,és minden út rómába vezet,ha többfélét kipróbál az ember az nem baj,mert ezzel is gazdagítja a tapasztalati tőkét!Sokszor a szerencse is segíti az embert,a célja elérése felé!És Mi akik ezen a fórumon összegyültünk,a közös bennünk hogy beleszerettünk a quadba!De van sokféle verzió,a közös mindegyikben,hogy a megépítésük során gyülik a tapasztalat,de a végén ott van az öröm,hogy alkottunk valamit,és ez a lényeg!Én azt szoktam mondani Mindenki mástól boldog,csak ne legyen az mindenkinek kötelező,van aki a pecázásra esküszik!
Még egyszer köszi,mindent,üdvlisilen
(#) Gránátalma válasza pilisilen50 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Szia! Örülök, hogy sikerült, használd egészséggel és jó zenehallgatást vele!

(A barokk orgona zenének mi a címe, ha nem nagy titok? Hasonlóakat keresek most én is)
(#) pilisilen50 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Köszönöm,de ehhez Ti is hozzájárultatok! Most Bocelli megy éppen!

Üdv,szép napot:Gabesz
(#) pilisilen50 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
A kérdésedre a válasz:

Tőle hallgattam(nekem nagyon tetszik,kicsit talán gregoriános)! Itt írnak róla:Bővebben: Link

Amit hallgattam Tőle:Messa Domenica,Messa Madonna.
Egyébbként nagyon szeretem a jó orgona zenét,simogatja a lelket!
Üdv:Gabesz
(#) compaqamplifier válasza pilisilen50 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Nem tudom menyire vagy szakember. Tervben van, hogy építek egy plusz +-65 voltról mükődő quadot, bc212 helyett kéne keresni nagyobb bétájú és nagyobb teljesítményű de azonos tokozású tranzisztort, bd242 helyett valami okosabbat keresni, a müv ic után lévő tranzisztor helyett is valami nagyon nagy tudásút berakni, müv icből azt hiszem van opa sorozaton belül +-24 voltos, olyat belerakni, és teljes tápról működtetni, végfok tranzisztorhoz meg betenni valami izom tranzisztor. Szerinted érdemes lenne ilyenbe belemenni? müveleti erősítő erősítésén gondolkoztam még hogy kéne állítani az arányán bár ezt nem nagyon merem, meg nem igen tudom, hogy merre induljak el. Tudom kicsit durva tervek de hasonló módosítást szeretnék majd csinálni.
(#) compaqamplifier hozzászólása Máj 27, 2012 /
 
Egy felmérésre azért kíváncsi lennék, hányan vannak azok akik quadosak és a quadal rendesen zenélnek is?
(#) qvik válasza compaqamplifier hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Mit értesz azon, hogy:,, a quadal rendesen zenélnek is?"
(#) compaqamplifier válasza qvik hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
hogy használják valamilyen zenéléshez köthető dologra pld gitárkombóhoz stb...
(#) Ge Lee válasza compaqamplifier hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Az IC erősítését felesleges babrálni, és a nagyobb bétájú kis jelű tranyókkal sem mész semmire, mert nem azok a forrásai a problémának. A gond azzal van, hogy az A osztályú fokozat (BD242) kollektorárama 45-50mA, ami nem fogja tudni kellő árammal meghajtani a felső oldali végtranyót. Ennek eredménye képpen csökken a kivezérelhetőség, valamint nő a torzítás. Magyarul adsz a sz.rnak egy pofont. De ez egyébként szépen látszik a szimulátorban is, és látszik majd akkor is ha megépíted. Nagyobb teljesítményekre nem ezt a végfokot kell használni.
(#) compaqamplifier válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Mivel szimuláltad le? Én is megnézném, variálgatnék...
(#) Ge Lee válasza compaqamplifier hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
3-4 emberről tudok akik rendszeresen a Quad-ot használják, ha éppen elég a teljesítménye az adott feladathoz. 50W feletti erősítőből én sem hallottam még ennél szebb hangot.
(#) compaqamplifier válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Én 50 alatt sem
(#) Ge Lee válasza compaqamplifier hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Valahol fent van itt a fórumon a működő Tiná-s fájl, de rajzold be inkább a Multisim-be, az korrektebb.
(#) compaqamplifier válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Jó de mivel szimuláltad le?
(#) Ge Lee válasza compaqamplifier hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Pedig van.
(#) compaqamplifier válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Multisimet azt tudom is kezelni, berajzolni meg kb 1 óra alatt meglennék c dolog lenne. Köszi.
Következő: »»   181 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem