Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Radiátor hőmérsékletfüggő vezérlése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) scooby_ válasza proba hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Szia!
A leírás alapján erre inkább azért lehet szükség -az én értelmezésem szerint-, hogy a "hőtehetetlenséget" kiküszöböljék, és javítsák valamelyest a konvektor reakció idejét. Mert ugye időbe telli felfűteni az érzékelőt, meg időbe telik míg az lehűl egy bizonyos szintre. Gondolom egy újabb modellnél nincsenek problémák a hőmérséklet szabályzással, de mondjuk egy 30...50 éves készülék nem biztos, hogy 30 foknál kapcsol ki. Ezt a rajzot én gyakorlatban nem próbáltam ki. Úgy gondoltam, majd elkísérletezgetek vele egy kicsit, addig is megosztom.
(#) proba válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Azt értem, a konvektor érzékelő tehetetlen, de egy olyan áramkör, amiben nincs, vagyis én nemlátok, hőérzékelőt, hogyan működik, mit befolyásol? Amit belinkeltek rajzot, annak a származási helye egy komplett termosztát, az nem igényelne szobatermosztátot, azért bonyolultabb ( szerintem)
Bőven elég lenne egy olyan fűtőszál ami a hőérzékelőre csatlakozik, jó termikus kapcsolatban van az érzékelővel, meg a környezettel, és viszonylag rövid idő alatt fel tudja fűteni az érzékelőt pl szoba+15 fokra. ( ha sokkal túlfűti az sem jó) Ha a szoba termosztát kapcsol, akkor az érzékelő fűtés elindul, és viszonylag gyorsan túllépi az érzékelő hőfok a konvektoron beállítottat, ha meg kikapcsol, az érzékelő rövid idő alatt visszahűl szoba+4-5 fokra. A helyes működés feltétele, a konvektoron beállított hőfok magasabb legyen kívánatosnál pl 10 fokkal.
Ha a konvektor szabályzó hiszterézise 8-10 fok, ezzel a módszerrel még a tényleges szobatermosztát pontossága tartható, mindenféle elektronika nélkül. .
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2023
(#) scooby_ válasza proba hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Hoppá! Igaz! A tinában szimuláltam az áramkört. R2 egy 10k-s NTC lenne, emiatt nem látod.
(#) Elektro.on válasza proba hozzászólására (») Jan 9, 2023 /
 
Egy kollégám kreált kényszerből sima konvektorra okosítót.
Mobilról távolról is be lehet állítani a hőmérsékleteket szobánként.
A lényege az volt, hogy minden szoba kapott egy DS18B20 -at ESP12E modullal, és ez ment az MQTT szerverre. A konvektorok gáz patronját belehútza egy kifúrt alu tömbbe amit Peltier modullal hűtött/fűtött igény szerint.
Egy nagy hibája ennek a megoldásnak a nagy önfogyasztás a peltier modulok miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2023
(#) scooby_ válasza Elektro.on hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Ez a Peltier modul érdekesnek tűnik. Utána olvastam, de csak nagy vonalakban tudtam meg róla információt, hogy ez egy félvezető. Ha jól értem, polarítástól függ, hogy hűt-e vagy fűt? Ez mondjuk nagyban javítaná a konvektor reakció idejét. Ha csak sima ellenállást használok mint a KonvekPro, ott számolni kell a gázpatron lassú hűlésével.
(#) dB_Thunder válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Idézet:
„Ha jól értem, polarítástól függ, hogy hűt-e vagy fűt”

Helyesebb megfogalmazás: polaritástól függően változik a hőszivattyúzás iránya!
A bevitt villamos energiát is a meleg oldalon kapod vissza hőenergiaként!
(#) scooby_ válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Értem, már ha jól értem. Tehát ha megtáplálom a modult, az az egyik oldalán melegedni fog, a másik oldalán pedig hűteni. Ha polarítást váltok, akkor pedig ezek az irányok felcserélődnek, tehát amelyik oldal az előbb fűtött, az most hűteni fog, míg a másik oldal ami eddig hűtött, az most fűteni fog.
Olvastam, hogy érzékenyek ezek az eszközök a hirtelen hőváltozásra. Ez vajon számottevő dolog ilyen 20-30 fok környékén is? Mindenképpen kell a hővisszacsatolásos szabályzás?
(#) vision61 válasza Elektro.on hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Fölösleges ekkora teljesítmény, és bonyolítás a konvektorok termosztátjának a fűtéséhez.
Javításkor a teszteléskor elég megfogni, "megmarkolni", ha jó, akkor kb. a kézmelegtől át fog kapcsolni 1-2 perc alatt.
Amit én építettem régen, abban egy 5 W-os Remix huzalellenállás volt a patronhoz hozzászorítva egy vékony alu szalaggal. (Sokkal kisebb helyen elfér, és egyszerűbben rögzíthető a patronhoz.) A "vezérlése" egy ua741-es ic-vel megépített termisztoros komparátor volt, ami egy kis relével kapcsolt 12 V-ot az ellenállásra. Akkoriban még mobil telefonunk sem volt, úgyhogy nem volt távoli elérés a vezérléshez.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) scooby_ válasza vision61 hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Igen, az előző oldalon felraktam egy iylen rajzot. R2 NTC ellenállás.
(#) dB_Thunder válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Úgy-úgy!!
(#) scooby_ válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Akkor csak sikerült értelmeznem. Nem igazán van tapasztalatom ezekkel az eszközökkel. Viszont a vezérléséhez (felfutás, lefutás) gondolom érdemes lehet már mikrovezérlőt is használni, hogy ne károsodjon a modul?
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem