Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió antenna készítése
 
Témaindító: luluzulu, idő: Dec 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Lacaboy hozzászólása Máj 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy egy klasszikus műholdas parabolából lehetne e csinálni 400-470MHz re adó vevő antennát? A távolság kb. 15km . Csak a tányér van meg és a fej tartója, tehát a kérdés az lenne, hogy milyen antennát érdemes készíteni, illetve megoldható e? Tudom, hogy vannak erre antennák,de én ezzel szeretném megcsinálni ha meglehet.
(#) HA5AWS válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Szia!
Gondolom a parabolád nem túl nagy. Kisebb mint 3m. 400MHz-en sajnos a méter körüli tányéroknak nagyon kicsi a nyeresége. Nem lenne jobb mint egy dipól önmagába. Az előre hátra viszonyon javítana valamelyest de ennyi. Jobban jársz egy Yagi antennával. Bővebben: Link Vertikális sugárzás esetén a "J" antennát javaslom. Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza zombinyuszi hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Az a baj, hogy a 119 km távolságnál már figyelembe kell venni a föld görbületét is, ezért nagyon számít a vevő antenna magassága is. Valószínűleg tudsz a HIFI -d számára elegendő jelet biztosítani egy háztetőre applikált 100 MHz re méretezett Yagi antennával.
Azért csak valószínűleg, mert ekkora távolságon már a föld görbületen kívül is elég sok akadály van a terjedés útjában, aminek jórésze időjárás függő. PL. egy esőtől (hótól) megnő a föld vezetőképessége, ettől megnő a reflektáló képessége. A reflektált jel vagy "eltalál" téged, vagy nem. Ha kizöldül a vegetáció, megnő a szakaszcsillapítás, máris nem lesz vételed. Ismeri kéne az adó, vevő paramétereit, (adóteljesítmény, antenna nyereség, antenna magasság, vevő érzékenység, stb) és a terjedési utat is, hogy konkrétumot lehessen mondani. Úgy ránézésre is elég bizonytalan a helyzet, DX -elésre, örömködni jó, de stabil rádió hallgatásra nem. Az interneten sugárzott műsoraik hallgatásával biztosabb eredményt érnél el.
(#) Madar65 hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Sziasztok! Ha ez a csoport az antennákról szól meg is ragadnám az alkalmat egy kérdésre. Örököltem egy RA 6363 S Videoton rádiót megszeretném kérdezni hogy ehhez milyen antenna kellene hogy megszólaljon. Válaszokat előre is köszönöm!
(#) ferci válasza Madar65 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Szia!
A hátlapon láthatod: a 300 ohmos aljazatba dipol-antenna kell, a régi 240 ohmos szalagkábellel URH-ra.
A bal alsó saroknál az Y jelnél pedig rövid vagy középhullámra valami hosszabb drót és földelés.
(#) Madar65 válasza ferci hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Szia! Gondolom ezt inkább a padlástérben érdemesebb elhelyezni nem a szobában? A tájolásra ugyan úgy oda kel figyelni mint régen a Tv antennáknál vagy nem?
Ez jó lenne hozzá?
https://www.antennak.hu/index.php?urh_radioantenna_dipol_1ruz_pm_b_...;id=75
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
(#) ferci válasza Madar65 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Minél magasabban, annál jobb - viszont a felesleges töréseket kerülni kell, valamit a nagyobb fémfelületeket is. A tájolás persze fontos, mert sok "relé" van és mind másfelől sugároznak.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
(#) Madar65 válasza ferci hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Találtam egy antennát ebben megvan minden szerintem amit az előbb leírtál.
https://www.antennak.hu/index.php?urh_radioantenna_dipol_1ruz_pm_b_...;id=75
(#) ferci válasza Madar65 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Ennek 75 ohmos a kimenete, koax kell rá és így nem passzol a rádiódhoz... kellen egy balun visszaállítani 240/300 ohmra. Azon kívül én nem tenném fel, nameg drága is alapban.
(#) Madar65 válasza ferci hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Hát akkor ez nem. de csak lehet venni boltban valamit hozzá ami jó is... Mert az hogy itthon rajzról barkácsol az ember az ok de úgy hogy azt sem tudom hogy mit alkotok hááát....
(#) ferci válasza Madar65 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Jobban körül kell nézni, hátha van másik. Ez végszükségben jó valamire, de +balunnal...
(#) Joe_001 válasza Madar65 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Szia!
Én egy irányított Yagit tennék fel. RA 0207 Szlovén (gorenje) típust javasolnám tetőre. Ez 7 elemes C-URH antenna. Ha körkarakterisztikát választanál akkor RA 0201. Azek WISI licenc alapján gyártott rendszer részei. Az UHF (tv) típusokat láttam Magyarországon, ezek aluszínűek, nem sárgák mint az eredetiek. A környékben találhatő legjobb minőség.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Joe_001 válasza ferci hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Szia!
Az RA 6363 S Videoton rádió URH tunerjére két bemenet van rakva. Van egy 240 Ohmos szimmetrikus, és egy IEC fordított benete URH-ra. Tehát egy jó minőségű, nem túl hosszú koax pont jó lesz neki egy balunos antennával.
PL: RA0207, vagy RA0201
(#) pucuka válasza Madar65 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Hacsak nem laksz valami távoli elvarázsolt helyen, akkor a rádiódnak gy darab dróttal is meg kellene szólalnia. Ha nem szól, ott más baj is van. Először a rádiót kéne rendbe tenni, és utána jöhet az antenna kérdés, ha az otthonodban kevés a térerő.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem