Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   105 / 274
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Gyakorlati szinten is járható dolog.
Bár rendszerváltás előtt csak középhullámon volt szokásos technika
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Csak körvonalasan mondd, hogyan jön a frekvenciából a kondenzátor-érték (㎌)?
(#) ronin75 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 / 1
 
Thomson képlettel, ha tudod a tekercs értékét is.
(#) granpa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Valamelyik '70-es évjáratú RT újságban volt erről szó. Barátom épített is ilyet (több fixhangolású kör/FM-adó), szenzorosra, mert az asszony mindig eltekergette, és soha többé nem találta meg, amit szeretett volna hallgatni.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) gerenk válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Szia ! A forgókondenzátornak két szektora van, az egyik a bemenőkört a másik a lokál oszcillátort hangolja, Mindkét rész a pontos együtt futás beállítására párhuzamosan kapcsolt trimer kondenzátorokkal is ki van egészítve. Ezek pár pF kapacitásúak. A forgó szektorai kb 7-20 PF között hangolnak, az adott állomáshoz a forgó nyitásából közelítő pontossággal meghatározható a szükséges kapacitás. A trimerekre szükség van a pontos beállítás és az együtt futás biztosítására.
Általában a készülékek AM sávra is alkalmasak, ezért a forgó tulajdonképpen 4 szektoros, de gondolom jelen esetben az AM sáv nem szükséges.
(#) Udvari Zsombor válasza granpa hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Én valahogy úgy gondoltam volna, hogy kitermelem a forgókondenzátort, helyette pedig egy váltókapcsolóval be a két fixre hangoló kondenzátort (vagy többet, ha nagyobb igény és váltókapcsoló lenne). Jó ez így? - De hogyan jönne a frekvenciából a kondenzátor-érték? Esetleg tekergessem be a rádiót, majd mérjek rá a forgókondenzátorra multiméterrel?
(És akkor itt jön a kérdés, hogy hogyan lehet multiméterrel kondenzátort mérni?)
(#) granpa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Olyan multiméterrel, ami mér kapacitást is. Betehetsz egy kb. megfelelő fix kondit, mellé egy trimmert, és pontosra hangolod. Mivel a tekercs értékét nem tudod (hacsak nincs olyan kapcsolási rajzod, amin megvan), így a Thomson képlettel nem számolhatsz.
(#) Udvari Zsombor válasza granpa hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Így, hogy nem ismerem azt a képletet, pláne nem tudok vele számolni! Amúgy nekem ilyen multiméterem van, kérdés, hogy ez jó-e kondenzátort mérni?
És én pontosan arra gondoltam, hogy két fix értéket derítek ki, és majd egy kétállású kapcsolóval váltom a fix kondenzátorokat (mert nem vehető mindkét adó országszerte, ezért mindkettő szükséges).
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Ha a forgókondi(k) helyére beteszel egy ilyet, azzal nagyjából be is hangolhatod a vevődet. Bár lehet, hogy a bemenőköri trimmer mellé kívánkozni fog egy kb. 20 pF -es kerámia kondi.
(#) granpa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Azért az alapokhoz tartozik az elektronikában a Thomson képlet (is)! Valamint Google a barátod, de a fórumon is megtalálod a mellékletben. Feltéve, hogy komolyan gondolod, amit hobbizol.
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Az nagyjából olyan, mint egy összement forgókondenzátor! Én két darab fix kondenzátort képzeltem el, amit egy kapcsolóval váltok... Akkor te úgy gondolod, hogy ilyenekkel hangoljak, és ezeket majd a burkolat alá rejtsem egy váltókapcsoló beépítésével???
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Nem kell számolni semmit, létezik hasonló átfogású trimmer kondi, mint az eredeti forgó, csak bele kell tenni. Párhuzamos fix kondikkal meg lehet finomítani.
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Ha mindenáron fíx kondikat akarsz, akkor azt jól meg lehet saccolni a trimmer állásából, mivel hogy az lineáris. Csakhogy a pontos hangoláshoz mindenképp kell trimmer, úgyhogy nem sokat vesztesz, ha eleve a trimmerre hagyatkozol. Az átkapcsolást így is megoldhatod.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Nem számoláson volt a lényeg.
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Kezdek belebonyolódni... Szóval egyszerre kell trimmer meg fix kondenzátor? Vagy hogy is van ez?
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Forgókondik mellett is vannak trimmer kondenzátorok, hogy az együttfutást be lehessen hangolni. Ha két külön trimmert (forgókondit) használsz, az együttfutás nem lényeges szempont, mivel külön hangolod az oszcillátort, és külön a modulátor (bemeneti) kört.
De Az oszcillátor 10,7 MHz -el magasabb frekin megy, mint a vételi frekvencia, oda kisebb induktivitás, és kapacitás kell.
A kérdést megfordítva, ha az oszcilátor körbe beteszel egy kondenzátort, akkor az alacsonyabb modulátor köri frekvenciához nagyobb kondenzátor kell. Ez lehet, hogy belefér a trimmerek átfogásába, de lehet, hogy nem. Ez attól függ, hogy a venni kívánt adó a sáv melyik részén helyezkedik el. Ha a sáv alján, akkor szükség lehet a modulátor köri trimmer végkapacitásának növelésére, ez valósítja meg a párhuzamos 20 pF.
Egyébként ha megnézel egy forgókondis tuner kapcsolási rajzot, ott is láthatsz a forgókkal párhuzamos, és soros kondikat a trimmeren kívül is.
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Ha figyeltél, akkor váltókapcsolóval váltanék kettő adó között! Mindkettő FM, az egyik 93.9, a másik 105.7 lenne! Tehát a forgókondenzátor helyén mind a két frekvenciára meg lenne építve a fix hangolás, és azokat egy váltókapcsoló váltaná (mint a sávváltó kapcsoló, csak itt kettő adóval)...
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Én figyeltem. Írtam is hogy megoldható a váltókapcsolóval, 2-2 trimmerrel. Az alsó frekvenciához meglehet szükség lesz kiegészítő kondira, a felső frekvenciára valószínűleg nem kell, beállítható a trimmerrel.
Az lehet nem volt elég szájbarágós.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Tehát az egyik csak trimmer, a másik pedig kiegészítő kondenzátorral? Aha...
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Na ne már. Akkor szájbarágósan:
Az egyik venni kívánt frekvenciára a 93,9 MHz -re az oszcillátor körbe 1 db 10 - 60 pF trimmer, a modulátor körbe egy 10 - 60 pF trimmer, + a trimmerrel párhuzamosan egy kb. 20 pF.
A másik venni kívánt frekvenciára 105,7 MHz -re az oszcillátor körbe egy 10 - 60 pF trimmer, a modulátor körbe is egy 10 - 60 pF trimmer.
A két frekvencia közötti átkapcsolást megoldhatod egy kétállású, négy áramkörös kapcsolóval.
Remélem ezek alapján le tudod rajzolni az átkapcsoló áramkört.
(#) ha9pi.feri válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Van türelmed!
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Ilyen átkapcsolós megoldás csodákat tud művelni ezen a frekvencián.
Nem lesz egyszerű jól megvalósítani.
(#) Medve válasza CHZ hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Hacsaknem varicappal, vagy kapcsolódiódákkal. Ez sem kevésbé mókolós.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Nem lesz egyszerű, de nem megoldhatatlan. Nyilván jobb lenne pl. BA182 kapcsoló diódával.
De ha varikapos megoldást választana, ott csak a hangoló feszültséget, ami egyenfeszültség kellene átkapcsolni, mit a rádiók programmozható állomás keresőjében.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Ehhez felkészültebb szaki kell, szerintem biztos a kudarc.
Nem érdemes hozzáfogni, elméletben még működhet is, gyakorlatban nem fog.
Tanácsaid sem segíthetnek, gyakorlatban jártasabbaknak is nagy kihívás.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Az meglehet, hogy a konstrukcióval gondjai lesznek. Ha mechanikailag stabilra építi, pl. egy öcsipanelre, és a kapcsolót hosszú száron mechanikusan működteti, akkor még jó is lehet. De az ő döntése lesz.
(#) sany hozzászólása Feb 8, 2017 / 1
 
Sziasztok!
Ezt az egyszerű kapcsolást, amit ezen oldalon találtam csak próbapanelen szeretném összerakni. Tudom, nem várhatok tőle sokat, de azért ki szeretném próbálni. A kérdésem az lenne , hogy a ferritantennán a tekercsek egymás mellett vannak -e? Vagy egymásra kell tekernem őket?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Szia! Jobb ha mellette van akkor a csatolást tudod állítani. Szoros csatolás esetén a rezgőkört nagyon leterheled, az érzékenység csökken, a hangolási görbe laposabb lesz, csökken a szelektivitás.
(#) sany válasza gerenk hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Köszönöm. Megpróbálkozok vele:
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 8, 2017 / 1
 
Ez a rádió amit szeretnél elkészíteni, itt egy lapos ferritre van tekerve a modulátor tekercs, rajta tologatható a csatoló tekercs, ez még jobb megoldás.

rxa-f1.jpg
    
Következő: »»   105 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem