Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   204 / 274
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 27, 2019 / 1
 
Nos mindent kikapcsoltam a házban az összes PC-t. Saját antennájával bejön Temesvár meg 2 helyen Bukarest is, valahogy pécsi adót hiányoltam. Külső antenna a 45 menetnél kivezetve, levehetem a fejemről a fejhallgatót akkor is hallom Pestet. Mind egy külső vagy nem külső antenna végig ott szol a skálán Pest, antennával erősebben. Csakis ez miatt nem veri a visszacsatoltat, de erre is lehet adni visszacsatolást szerintem de az másik történet lesz, ha lesz folytatás. De így nincs gerjesztésállítás, nincs egy csomó más dolog, nem kell külső antenna és szol kevés alkatrészből. Szerintem kezdőknek nagyon nagy élményt nyújthat. Ezt a rajzot miért nem tudtam 25-30 évnek ezelőtt?
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 27, 2019 / 2
 
Azt én is észrevettem, hogy a reflexek, különösen érzékenyek a szinte mindenhol jelenlevő 50 Hz brumm - ra, mivel az első tranzisztor, amire a ferrit antenna megy, az a hangfrekvenciát is erősíti.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Mindenhol ott van a zavar KH-n. Ha kihúzom a pc-ket a falból akkor nincs akkor tökéletes a hangzása. A gyári rádióval is ilyen bajom van. Amióta meg mind a 2 Pc le lett cserelve rosszabbodott a helyzet. Gondoltam azzal elmúlik +ugye valamennyivel erősebb gépeket raktam be.
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Hogy lehet egy kapcsolás perverz?
(#) fecameca válasza tnl hozzászólására (») Nov 28, 2019 / 2
 
Pedig elég természetellenes, fonák, furcsa egy munkapont beállítás mindenesetre számomra is. Pedig már nem akartam semmilyen AM egyenesvevőt építeni, lehet, hogy én is ránézek, mit művel egy tranzisztor a C-B közé tett diódával, és azzal sorba egy trafóval. Szerintem a demodulálást már nem is a dióda végzi, hanem a teljesen nyitott tranzisztort nem lehet már még jobban nyitásba vezérelni, ott vész el a másik fél periódus. Amolyan kvázi audion kapcsolás, csak a munkapontja nem a félig lezárt helyzetben van, hanem a teljesen kinyitottban. Azért nem lehet még több áramot átzavarni rajta, mert a több kiloohmos munkaellenállás nem ereszt át magán nagyobb áramot, mint 0,5 mA. Lezárás felé viszont akármekkora jellel vezérelhető. Meg kellene néznem oszcilloszkóppal, mi az ábra? 1 MHz még gyönyörűen látszik az én 10 MHz-es szkópomon. Esetleg össze lehetne hasonlítani egy megszokott munkapont beállítású tranzisztorhoz képest, mit is művel? Amúgy már egy ilyen egy-kéttranzisztoros reflexvevő nem hozna lázba.
(#) sdrlab válasza fecameca hozzászólására (») Nov 28, 2019 / 2
 
Nincs a tranzisztor teljesen kinyitva! A kis tápfesz miatt a kollektora kb optimális feszültségen marad, kb 1.4V körül. Ez azt jelenti lineáris tartományban fog működni, erősíti mind a nagyfrekvenciát, mind a hangfrekvenciát. Ellenkező esetben torz, értékelhetetlen hangja lenne hangfrekvencián is )
A demodulálást a dióda végzi, csúcs egyenirányítóként, ráadásul előfeszítve is van, ami szintén növeli az érzékenységét...
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Meglepő mennyire egyszerű és jó, főleg a többi rajzaimhoz összehasonlítva. ma kis ferritrúddal próbáltam azzal is szólt. Lehet belőle gyufásdoboz projekt kis forgókondival és gombelemmel. Ha valaki kísérletezik vele épp érdekel az eredmény más ilyen dolgokhoz képest. Aki közelebb van Pesthez gondolom jobban áthalasztódik de hangosabb is lesz. Meg azt is figyelembe kell enni egy modern tranzisztor többet erősít egy réginél.
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Kis ferrittel, nem túl gyenge?
(#) tnl hozzászólása Nov 29, 2019 /
 
http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=889

Vhf tv adó-nak írják, (kis teljesítmény).

Az érdekelne, mennyire stabilan rezegne 140 MHz-n, érdemes e próbálkoznom vele,
hogy dc vevő oscillátoraként használnám?

A mixer 2 jfetből állna, azokkal keverném le a nagy frekvenciát hang frekvenciába,
amit aztán pc-n a Hdsdr programmal dolgoznék fel. Ez tud keskeny sávú FM-et is dekódolni.
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Sok nehézség merülhet fel, de nyáron FM műsorszóró adókat jól tudtam így venni.
Tudom ez más.
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
WBFM adókat könnyű feldolgozni / venni , ha kicsit "lötyögősebb" is a lokál oszcid.
150kHz sávszélt foglalnak le a kisugárzott sztereo multiplex jel miatt.
Abban "lötyöghet" viszonylag sokat a lokál jel, nem tünik fel "annyira".(10-30 kHz se).
NBFMnél kissé rosszabb a helyzet mert egy - egy "löttyenéssel " több NBFM csatornát is átugorhatsz. Ez lehet jó mert egyszerre akár több csatit is fülelhetsz !
Általában 5-6,25-10-12,5-20-25 kHz között lehetnek az NBFM rádiók csatornák lépés közei.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
(#) tnl válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Azért gondoltam a hdsdr-es pc-s megoldásra, mert az fm-et tud venni állítható sávszéleséggel.
Így nem lesz löketerősség probléma. Gond azomban az fm műsoradókkal szemben,
a kisebb sávszél, (nehezebb beállítás) kisebb teljesítmény, sőt az hogy a műsorok
mindig adnak, amatőr adások, meg csak néha.


Arra is gondoltam, érdekes, lenne, egy olyan vevő, a 120 MHz-160 Mhz-ig széles
sávon venne.(Itt lehet az fm adások nagyon halkak lennének)
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Nov 29, 2019 / 1
 
A naggyal nagyon jó hangos és csak 500 ohmos a fejhallgatóm,a meg 32 fülessel is jó, kicsivel halkabb azért, de még mindig hallgatható. Ma kiderült hogy a 400pF nek hitt pici forgóm csak 28pF, pedig gyufásdoboz rádióba pici forgó kell, de más rádiókat nem szívesen szednék szét.
(#) bigrobi hozzászólása Dec 3, 2019 /
 
Csináltam egy gyors rajzot reflexre 2 tranzisztorral. Ha lekapcsolom a diódat halkabb, diódával hangosabb. De az 1 tranzisztoros "perverz" az jobb. A 2 tranzisztorral biztos minden jó mert dióda nélkül halkabb, diódával hangosabb úgy hogy jó a rajzom. Ezt azért írtam ide hogy aki kísérletezik vele tudja jobb az előző 1 tranzisztor ettől a 2 esnél, mert minden rajz 2 vel van.

reflex2t.jpeg
    
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 3, 2019 / 1
 
Az a 28 pF jó lesz ultrarövidhullámra. Én egy középhullámú forgót lemezeltem szét, mert nekem csak az volt.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Mi lenne ha 2. tranzisztor csak sima hangfrekvenciás erősítő lenne?
Nem kell bele venni a reflex működésbe.Inkább illesztő, leválasztó erősítőként működjön.
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Érdekelt mennyire hatékonyabb az én 1 tranzisztorosom ettől a rajztól. akkor inkább a második fokozatnak tisztán hangnak kell lennie és kész. Gondoltam ha 2 tranzisztor erősít hangosabb lesz de nem lett. De az is kerdes nem e hibáztam hoppá. Csak egy csomóban van az egész nincs áramkörön.
(#) hobbyjani válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 3, 2019 / 1
 
A reflex már a multé,akkoriban a tranzisztorok méreg drágák voltak,ma még a kukában is van egyszer egyszer és manapság egy csomag cigi drágább mint egy zsebrádió.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Második ne terheljen az első reflex fokozatnak.
Lehet munkapontot kellene eltolnod a bázisárammal .
Kimenő trafó is segíthetne ... persze az manapság ritkaság.
Csak régebbi zsebrádiókból termelhetőek ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2019
(#) bigrobi válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Rosszul volt összekapcsolva, meg a bázis áramon változtattam az 1 tranzisztornál. Nem visszacsatolásban megy. Ez az összes készülék értelmetlenen de én szeretem, érdekel mit tudtak kihúzni pár dologból régen, néha meglepnek hogy miket. Azért a kedvenc a visszacsatolt marad. Ez egy hobby.
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 3, 2019 / 1
 
Idézet:
„Azért a kedvenc a visszacsatolt marad. Ez egy hobby.”
Az a gerjedés határon még a mellé tett szuper érzékenységén is javít valamit. Még nem próbáltad? Annak is az antenna körébe betáplál, ha azonos frekvenciára vannak hangolva. De csak ez a Fet-es, amit évekkel ezelőtt építettem, olyan, hogy egész komolyan változik a hangerő, szinte nulláról a maximumig, ha a visszacsatoló körben levő forgókondit tekerem. Kicsit begerjesztve meg füttymélypontra lehet állítani, pontos frekvenciára, mint annak idején a katonai rádiókat, azokban is volt valami kalibráló oszcillátor, gondolom kvarccal.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 3, 2019 / 1
 
Kicsit próbálgattam de akkor pattogott, azt is tudom miért. Nem tudom ha RH tartományba megyek jó e a reflex + visszacsatolás. elméleti síkon lesz egy zsebrádióm amin lesz RH es KH. a gyufásdoboz projektot ma mutattam egy nem hozzáértőnek neki tetszett hogy szol. Hangerő nem nagy hisz a ferrit is kicsi az elterjedt lapostól kisebb. Belefér a gyufásdobozba és 300pF mellet 110 menet kellet hogy Kossuth rádiónál induljon a skála. Gombelem hanyagolva lesz Majd 2 gyufásdobozos rádió lesz . Nem tudom miért csinálom nem az a célom de most ez is elkezdett érdekelni.
(#) fecameca hozzászólása Dec 4, 2019 / 2
 
Érdekes projekt ez a "Béka Weblapja" (Szétszedtem projekt) Ott találtam ezt az érdekes kapcsolási rajzot:Bővebben: Link www.szetszedtem.hu
Idézet:
„Nem vagyok irigy, de ha arra gondolok, hogy az oroszoknál mennyi elektronikai építő kittet lehetett kapni, szóval akkor elönt a sárga irigység...Nálunk ilyesmit nem nagyon lehetett kapni a boltban. Illetve amilyet lehetett, arról inkább ne is beszéljük. Vagy de?”
Az imént idézett mondatokkal is teljesen egyetértek. Nekem is volt valami Videoton kit, amit a néhai ezermester és úttörő boltban vettem, de ami abban volt, teljesen használhatatlan volt, ráadásul valami böhöm nagy dobozt adtak hozzá, és ha jól emlékszem, nem volt nyomtatott áramkör se benne, hanem valami bakelit lap, csőszegecsekkel. Ugye, hogy rém ronda volt a mienk az oroszokéhoz képest? Érdekes az orosz rádió nagyfrekvenciás része is a 3 tranzisztoros fokozat DC-köre egyben van. Lehet, hogy próbaképp megépítem.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Ez én is nézegettem. Az oroszok nem sajnálták a tranzisztort a rajzokból. Igaz akkor kisebb volt a tranyók. erősítése. Jugóban is voltak ilyen kitek, sosem vettem. Azért anno nem volt olcsó, másból operáltam ki a táranyókat.
(#) Kera_Will válasza fecameca hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Valóban érdekes ez a 3 fokozat.
Munkapontokat hőtől és a bétáktól való független erösítést 2 iranyból is próbálják beállítani.
1 es 3. Tranzisztor közös emmiteres ellenallása mint soros áram negatív visszacsatolása.
Ugyan azok között párhuzamos feszültség negatív visszacsatolással is a Bázis és kollektor pontok között.
A középső pedig "csak úgy " erősít mint földelt emmiteres fokozat.


kt315 infok
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 5, 2019 / 1
 
Úgy teljes, ha a Videoton kit kapcsolási rajzát is felteszem. Nem lehetett nagyon drága, mert csak úgy megvettem. De mivel semmi nem tetszett benne, azt hiszem, össze sem raktam. Már eleve a doboz túl nagy ahhoz, hogy az ember osztálykirándulásra magával vigye. Feltűnő a hangerő-szabályozó potenciométer hiánya. Csak egy trimmer poti van az első fokozat munkapontjának beállítására. A hozzá való 2db 3 Voltos rúd elem, olyan, mint ami az Univo műszerek ellenállásmérő előtétébe is kellett, már akkor korszerűtlen, nehezen beszerezhető volt. Az állomáskereső gombja is olyan idétlenül kiáll a doboz elejéből, skála viszont semmilyen nincs. Bár ha összeraktam volna, tehettem volna bele ellenütemű végfokozatot hangerő szabályzóval, de még a teleptartót is átalakíthattam volna valami normális ceruza elemhez, vagy 9 Voltos telephez. De amikor kiselejtezett zsebrádió dobozába ennél különbeket építettem, valahogy sehogyan sem volt kedvem összerakni.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Abban az ídőben nem volt nagy az erősítés, de 4 tranzisztorral szerintem többet ki lehetett volna hozni. Szerintem mára legendává vált ez a rádió, de ahogy mondod 3 hangerősítő csak úgy egymás után és az a gomba közepén, mit mondjak. Emlékszem az AF és AC kre az mellet hogy könnyen tönkre mentek nem süketültem meg a hangerőtől. Az egyik kedvencem ez volt. ECH83 al 12V ment nálam forgóval és visszacsatolással, tökéletes volt, de én nem tikből építettem, bár bár abban árulták. Volt szappantartóba épített rádióm és utoljára ez https://www.youtube.com/watch?v=RltorCvIdvo&t sajnos kelletek a forgók és szétszedtem. Azért ez sem szép.

ech83.jpg
    
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2019 / 1
 
Aztán itt van tranzisztor,nekem is volt ilyen orosz kit,nem jó semmire ,hamar begerjedt,aztán csinátam neki AGC fokozatot,igy már jobban ment,azt nem tudom hogy miért kellett a végerősitőbe még darlington is mikor az egyszerű fokozat is ment volna
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Olyan nagyon az AM vétel már nem lelkesít, mint fiatal koromban, középhullámon Kossuthon kívül nem találni már semmit, az meg akár még egy detektoroson is bejön. Azért kicsit meglepődtem tegnap, 1400 kHz tájékán magyar beszédet hallottam. Azt mondta itt rádió Bukarest. Gondolom azt is Temesvár relézi, ifjú koromban, amikor nem volt még adó Solton, csak Temesvár szólt a detektoroson. Még az maradt ki az életemből, hogy valamelyik Sokol rádiót átalakítsam rövid hullámra. Szerintem most már meg tudnám csinálni, csak nem tudtam befogni semmi értelmes adót sem a Sony, sem a Sanyo táskarádiómon, pedig azok nem bóvli cégek, biztosan bejön rajtuk minden, ami kell. Amióta a Szabad Európa rádió megszűnt, nem találok sehol semmit rövidhullámon sem. Morse jeleket is csak BFO-val lehetne fogni, bár azok a riportok is, amiket az amatőrök váltanak semmit mondóak, pedig távírász voltam a seregben, ki lehetne próbálni, mennyit tudnék megfejteni.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Én meg Sepsiszengyörgyön eleinte semmi magyart nem vettem,esetleg a Kossuthot jó érzékeny szuperrel este,aztán kezte a botflusi adó relézni Marosvásárhelyt de az se ment sokáig mert a diktátor 85 ben lezáratta energiatakarékosság okokból (tulajdonképpen magyar gyűlöletből).
Következő: »»   204 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem