Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   203 / 274
(#) tnl válasza fecameca hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
A lendkerekes gyújtó hogy működik ?

Bár az is érdekelne az orosz 220v-os hogy működött.
(#) _BiG_ válasza tnl hozzászólására (») Nov 22, 2019 / 1
 
Egyszerű (nekünk volt): Van benne egy tekercs, ami beránt egy mágnesezhető rudat, a rúd viszont kapcsolóként üzemel, mert átmegy rajta az áram. Amikor beránt, akkor megszakad az áram, a tekercs elengedi a rudat (rugó tolja vissza), az megint zár, stb. A szikrát a megszakításkor adja. Jó zajos és komoly szikrázást produkál.
Mivel a gázláng vezeti az áramot, így ha a fázis nem a rugó felől megy be a gyújtóba (hátulról), hanem az üllő felől (az van elöl) és a szikraképző részt fedő lukacsos fém kosár hozzáér a gázkészülék földelt testéhez, remek rövidzárat tud csinálni. Az is szép szikrát csinál és sötétet
(Jártunk így, nem értettem anno, hogy ezt miként történt, működő, hibátlan gyújtó rövidzárat csinál (az üllő el van szigetelve a fémkosártól), de most már rájöttem.)

Találtam képet róla, nekünk ilyen volt: orosz 220V-os gázgyújtó.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2019
(#) bigrobi hozzászólása Nov 22, 2019 /
 
Nem biztos hogy hasznos egy sávba tegyem az egész RH tartományt, hiába 1 a 3 hoz a forgókondi áttétele ahol van rádióállomás ott egymáson vannak 5-12MHz megy rádióm, lehet kondenzátorokkal szét kéne választani több részre. Igaz igy egyben van az összes adó csak nehéz kiigazodni közte.
(#) tnl válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2019 / 1
 
Ez az , nekünk is ilyen volt!
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 22, 2019 / 1
 
Ez esetben, nem fednék egymást?
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 22, 2019 / 1
 
A forgókondi kapacitás átfogása nagyjából 10 szeres (50 - 500 pF), így jön ki a kb 3 szoros frekvencia átfogás.
Ha ezt értelmezed az RH sávra, akkor az nagyjából 5 - 15 MHz -et jelent.
De van egy bibi. A vivőfrekvencia folyamatosan változik, a csatornaosztás (csatorna sávszélesség) viszont nem, mondjuk az 10 kHz. Ezért a kettő aránya a sáv alján 5 MHz -en 500, de a sáv végén 15 MHz -en már 1500, a sáv végén háromszor sűrűbben vannak az állomások, mint az elején. Ezért kell a sávnyújtás.
Kétféle módszert használhatsz.
A forgóval sorba kapcsolsz sávrészenként átkapcsolható kondenzátorokat, ezzel csökkented a forgó átfogását, vagy egy kisebb kapacitású (átfogású) mondjuk 20 - 50 pF forgókondit kapcsolsz sorba a fő, nagyobb kapacitású forgóval, ezzel lehetővé válik a durva, és finom frekvencia beállítás.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
250pF kondit használok így jött ki ez az érték én is sorbakötött kondira gondoltam esetleg kapcsolóval kiválasztani melyik attól függően melyik rész kell.
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Nov 22, 2019 / 1
 
Nem precízebben lehetne hangolni így 1 a 3 hoz áttételnél is alig lehet szétválasztani őket. Nem sima lineáris forgó hanem logaritmikus. A rozsvasba lett találva egy régi összetört jugoszláv rádióból. A tengelybe benne az áttétel,a lengyel rádiókban másként volt fogaskerekes áttét volt.
(#) bigrobi hozzászólása Nov 26, 2019 /
 
Reflex 1 tranzisztorral nem megy? Nálam nem megy 2N3904 -el próbáltam és shotkey diódával. Azért a visszacsatolt audion az megy hangosan.

reflex.jpeg
    
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 / 1
 
Miért ne menne? Tégy egy fojtót a hangszóró elé, valamint egy másik diódát a földről a benne lévő anódjához, így feszültségkétszerező lesz belőle...
(#) _BiG_ válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 / 1
 
Így nehezen fog, mert a tranzisztor bázisellenállásán át a tápfesz lezárja a diódát.
(#) bigrobi válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Fordítva sem jobb. 10m antennával megy. Lehet ez csak 2 tranzisztorral megy és inkább városi rádió. vagya kimenetnél kell egy visszacsatoló trafó.
(#) sdrlab válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Nincs ott tápvesz, mert a BE átmenet kb 0,6V-ra korlátozza azt!
De, egyébként is lebeg a dióda anódja úgy....
(#) _BiG_ válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Fordítva meg a dióda nyitva lesz és elviszi a tranzisztor bázisáramát...
A visszacsatolótrafót nehezen lehet megúszni, de azzal használható, érzékeny rádió nyerhető - ha hajlandó vagy a tranzisztor megfelelő munkapontjának kiszöszölésére.
Vagy fojtóval is megoldható, ahogy sdrlab f-társ is írta, lényeg az, hogy ne záródjon rövidre sehol a jel a tápon keresztül.
(#) _BiG_ válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 26, 2019 / 1
 
Lekorlátozza, de lehet, hogy pont magasabb a BE feszültsége, mint a dióda nyitófeszütsége - és ez fennáll, mert schottky dióda van megemlítve. Tehát a sch-dióda szépen csukva marad, mert a hangfrekvenciás feszültség sem tudja kinyitni.
(#) sdrlab válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Mit zár le, ha lebeg a dióda anódja?
(#) _BiG_ válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Hm, tényleg...
Ki se nyit a dióda, mert egyenáramúlag sehova sincs lekötve a másik pólushoz.
(#) sdrlab válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Nem erről regéltem feljebb?
(#) bigrobi válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Igen a diódának alacsonyabb nyitófeszültsége, de elméletileg ott kellene hogy átmenjen a nagyfrekvencia és a dióda idemodulálja, viszont dióda nélkül is szól mind egy ott e van vagy nincs Mindenhol 2 tranzisztor van, lehet gyenge a nagyfrekvenciás erősítés is. Ez egy hülye ötlet volt 1 táranyóval megcsinálni, mert a visszacsatolt az nagyon szépen ment egy táranyóval külső antenna nélkül is. AZ 50 nálam 47pF menne az RF jel a diódára.
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
És az feltűnt, hogy ott 2 dióda van??! Nem mindegy....
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
mert feszültségkétszerezőként van megadva de 1 el is kellene mennie. Na meg PNP tranyó,
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 / 1
 
1-el nem fog menni! A csatoló kondi feltöltődik, és annyi..., nincs DC kör úgy...!
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
1 diódával így nem fog menni, csak ha trafót nem teszel közbe. Ha így van csatolva kondenzátorral, kell a 2. dióda mindenképp.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Megszólalt nagyon halkan, valószínűleg ezért van az összes rajz 2 tranzisztorral. Ferrittel szólt de nagyon halkan Pest 100km re vagyok az rádióadótól. Azért a visszacsatolt sokkal jobb. Jól van ez egy gyors kísérlet volt, a kollektor bázis ellenálláson biztos lehet állítani, meg stb. Bot antennával jobb lenne de nálam erős a brum.

reflex.png
    
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Azt ne várd, hogy egy 1(+1 reflex) fokozat erősítése meg fogja közelíteni azt a jelszintnövekedést, amit egy visszacsatolt rádióban állítasz elő! Ott több 100, vagy akár 1000x-es erősítés alakul ki, mielőtt begerjed..., azt még a 2 tranyóból álló reflex is csak közelíteni fogja. Viszont annak a szelektivitása éppoly gyatra lesz, mint amit most csinálsz )
Viszont, a kollektorról egy kondin, potméteren keresztül, egy pár menetes csatolótekercset ha még ráteszel, akkor egy visszacsatolt reflex vevőd lesz, annak minden előnyével(és hátrányával is ))
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 26, 2019 / 1
 
És: megvan a szent Grál. Jól van nem az de hangosan szól ferritantennával és egyszerű 500 ohmos fejhalágtón pöpec, egyszerű szerkezet sima szilícium dióda kell. Nem tudom erre miért volt szükségem, de muszáj volt egy ilyet csinálnom. Sőt most próbálóm a telefon fülhasogatóján is szépen szól :-O ami 32 ohmos. 0,5mA fogyaszt úgy hogy ebből lehet gombelemes projekt is, Logikus magyarázatom nincs miét kellet a mai nap egy részét erre fordítani, tán mert álmomban hasonlót csináltam

reflex2.png
    
(#) ha1drp válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Ez így egy sima detektoros vevő, némi előszelekcióval.
(#) bigrobi válasza ha1drp hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
A tranzisztor felerősíti a jelet amit a dióda modulál és megy vissza a bázisra, majd újraerősíti. Nem kell neki antenna és hangosan szól, ha sima detektoros lenne kellene antenna, vagy ha nem erősítené a nagyfrekvenciát akkor is, de nem kell neki.
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 27, 2019 / 1
 
Elég perverz egy kapcsolás De ezek szerint akár még működik is )
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Demodulál nem modulál, a helyesírás javító kijavította rendesen. Ma is próbáltam és jó szól. Egy másik netes rajzból csináltam . Az 2 tranzisztoros és az ipse szerint hangszórón megy. https://www.emilio.com.mx/ke3ij/reflex.htm Tekercseket azért módosítottam mert az volt kéznél és ha a hangoló kör nincs összekötve a tranzisztor emitterével akkor is hangosan szól. Románok továbbra sem szólnak a nagy brum miatt, anyám szobájából jön azt hiszem a DVB-t miatt. Nálam is ha megy a PC még erősebb a brum így bekapcsolása előtt próbáltam és a gyári rádiókon is nagy a zavar csak Pest megy, de az jó hangosan. Ilyen hidegbe meg nem akarok kint az udvarba szaladgálni. Külső antenna földelés nincs használva., kezdőknek nagyon jó kapcsolás és nem kell a visszacsatolással bajlódni. Igaz nagy ferrit antennát használtam Unitra diorából. Szerintem a fojtótekercs csak dísz jelen esetben.
Következő: »»   203 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem