Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   12 / 250
(#) Rumcájsz válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Irj egy frekit és időt ahol QRV vagy!
73 !
(#) Gafly válasza Ardwaark hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Elnézést, az a gond hogy ha már kimegy topic az első oldalról akkor nem veszem észre a hozzászólást (hacsak nem kifejezettem figyelek rá).
Szerintem is lehet az átfogást lehet tekerccsel növelni.
Én egyszerűbb megoldást választottam mert több (különböző kapacitású) részes forgókondi állt rendelkezésre és ezeket kapcsolgatom. De az igazat megvallva nem mértem meg hogy mekkora lett az átfogás..
(#) ivcsike hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
Van egy Grundig CUC 5303 / T4205 televiziom, de már több honapja szivat, az a baja, hogy nem lehet távkapcsoloval, és a tv-ről sem müködtetni semmit, egyetlen csatorna van rajta, ami nagyon szép, és ezzel mintha elvágták volna,ha valaki tudna valami tanácsot adni, nagyon megköszönném[
(#) Dudus válasza ivcsike hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
(#) ivcsike válasza Dudus hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Köszi
(#) HA3GX hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Ma reggel (2009.10.26) megjött a Hívójelem, igaz egy hónapot kellett rá várni de itt van
73 DX!
Tamás
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Mothaltem: Congrat!
köbzoli : Adatlapján.
(#) HA3GX válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Köszönöm Gábor!
(#) DRoland válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
De jó neked! Nekem még a vizsgaidőpontot sem hajlandóak elküldeni! Lehet ebben az évben már nem is lesz.
(#) HA3GX válasza DRoland hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Szia Roland!

A vizsgaidőpontot meg fogják küldeni, a vizsga előtt pontosan 30 nappal. Ha már legalább egy hónapja beadtad a vizsgára jelentkezést keresed fel a Frekvencia Engedélyezési osztály vezetőjét: András Urat, és kérdezd meg tőle, mi hír az időpontról. (fog válaszolni)Weboldal
E-mail: feo(kukac)nhh(pont)hu
(#) HA3GX hozzászólása Okt 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Van egy Drake T-4XC típusú rádió adóm (és külön egy vevőm) de kábelrövidítés után az SWR nagyobb lett, és 350mA-t kap a cső. (300at kaphat maximum) Van 2 potméter a Plate és a Load és ezekkel be lehet állítani. Tegnap üzemeltük be, de aki segített benne az jelen pillanatban nincs otthon, és nem tudok kitől segítséget kérni. Az SWR mérőn le tudom venni az SWR-t (letekerem teljesen) de akkor nincs kimenő.

Köszönöm.
(#) pucuka válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Üdv!
Nem írtad, hogy milyen értékeket mértél, és a rövidítés a kábel melyik végén történt.
Ha az SWR nagyon elment, akkor meglehet, hogy a csatlakozó rosszul lett szerelve az adóoldalon. Ha nem annyira, akkor lehet hogy ugyanez az antenna felőli oldalon.
Ha nem annyira drasztikusan, akkor lehet, hogy az antenna nincs jól lehangolva, és a régi kábelhossz pont kihangolta, az új meg nem.
Az SWR mérőnél célszerű mindíg két, eltérő hosszúságú mérőkábelt használni, mert így kiszűrhető a hibás mérés, ha mindkét kábellel ugyanazt az SWR -t méred, akkor a kábelen nincs állóhullám, tehát az illesztés jó.
Ha az SWR mérő az adóban van, akkor is célszerű két különböző hosszúságú toldalék kábel használatával a mérést elvégezni.
Ha a csatlakozók jól vannak szerelve, mégis nagy a két mérés közti különbség, az antenna nincs jól lehangolva.
(#) HA3GX válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Szia! Megoldódott a probléma, köszönöm segítségedet.

Van nálam jelen pillanatban egy Yaesu FT-102-es rádió, akinek van kedve, ereje az jöjjön 3620kHz környékére QSO-ni.
(#) DRoland hozzászólása Nov 12, 2009 /
 
Hellosztok!

Na megjött végre a "behívó", december 3-a! Jön még valaki közületek?
(#) deguss hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy kézi rádióval 2m-en veszem egy átjátszó lejövőét (konkrétan OE4XUB), de nem tudok felmenni rá. Az üzemeltetője szerint nem kell nyitókód vagy 1750Hz-es síp, de egyszerűen nem hallanak.

Kipróbáltam, hogy meghallgatom magam Echolinken, de nem hallottam semmit, tehát nem jutok fel az átjátszóra. Lehet hogy kevés az 5W, vagy szereljem már fel végre a 9 elemes yagit a tetőre, és akkor nem lesz ilyen problémám!?
(#) Dudus válasza deguss hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Az átjátszó, jó helyre van telepítve és rendes antennával van ellátva, teljesítménye is megfelelő, ezért Te tudod venni, de a Te adásod nem jut el megfelelő térerővel az átjátszó antennájára, így nem tudod elindítani.

Egy jó antenna a legtöbb problémára megoldás, szerintem erre is.
(#) kadarist válasza deguss hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Szia!

Elviekben gumiantennával is simán kellene mennie a dolognak. Duplexbe kapcsoltál? Lehet, hogy lejövőn szóltál be.
(#) deguss válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Igen, 145.775 vétel és 145.175 adás, de...

valószínű tényleg az antenna lesz a probléma oka, ahogy Dudus írja. Már csak időt kell rá szakítanom, a forgatót befejezni, és kimenni a tetőre...
(#) Dudus válasza deguss hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Én leraktam annó 2 faszék támlájára, raktam rá egy méter drótot, kihangoltam és kipróbáltam.....kinek van ennyi türelme ?
(#) kadarist válasza Dudus hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Egy Yagi valóban csodákra képes.
(#) kadarist válasza deguss hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A HG1RVB-re be tudsz szólni?
(#) deguss válasza kadarist hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Természetesen.

Egyébként tegnap éjjel, sokat igazgatva, állítgatva a botantennát összejött a dolog, vagyis hallottam az átjátszó kinyitását az adásomra. Ez igazolja, hogy biztosan a telepített antenna hiánya miatt van... majd ha lesz rá időm...
(#) Ballage hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
Ha a modik nem veszik rossz néven, akkor itt egy cikk a rádióamatőrizmus létjogosultsága mellett, egy szomorú aktualitás kapcsán. Bővebben: Link

Sajnos angolul van, és most nincs energiám lefordítani, ezért elnézést azoktól, akiknek az értelmezés nehézségekbe ütközik. Számukra dióhéjban annyit, hogy Haitin a rengés következtében összeomlott a távközlési (és nem mellesleg a közlekedési) infrastruktúra. A GSM rendszerek újraélesztéséig gyakorlatilag az amatőr rádió maradt az egyetlen működőképes kommunikációs eszköz.
(#) Rumcájsz válasza Ballage hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Sajnos ez igy szokott lenni! Ezt hazánkban is felismerte a Katasztrófavédelem. Szerencse hogy egyre több klubbal, rádióamatőrrel veszik fel a kapcsolatot és épitenek ki jó viszonyt! Annó szét kellett dúrni az MHSZ-t és nemrég jöttek rá hogy kár volt.
Felismerték azt, hogy egy önképző bobbysta többet konyit, ért a dolgokhoz mint egy kényszerből agyoniskolázott alkalmazott.
21 évvel ezelőtt emlékszem a hideg decemberi estékre amelyeket a határátkelőkön töltöttem a Román Forradalom alatt. Regisztráltuk a ki- be lépő rendszámokat és a kis ZX-re BASIC-ben irt 10 perces programmal rendszereztük hogy ki mikor ment ki és jött vissza Magyarországra. Folyamatosan érdeklődtek a hozzátartozók. Figyeltük a 80 métert és kerestük a kórházakba települt rádióamatőröket. Információjukat a Vöröskeresztnek továbbitottuk és jutott el a gyógyszer a rászorulóknak. Nem sok alvás volt.....
A szerb háború hosszú ideje alatt is emlékszem pár történetre amikor sürgősen gyógyszer kellett. Rádiósok juttatták a hirt Magyarországra hogy egy Szerb kislánynak azonnal egy spéci gyógyszer kell. Emlékszem egyik rádióamatőr - gyógyszerész ismerősöm 12 órán belül megszerezte a kiviteli papirokat és vitte le Röszkére a gyógyszert. Megdöbbentő volt az, hogy 1 év múlva szólt ez az ismerős hogy menjünk el hozzá. Elmentünk és a kislányt találtuk ott! Magyarországra jött hogy megköszönje a segitségetés hogy életben maradt.

Én 10 évesen távirászversenyekre jártam, 13 évesen pedig a Honvédség akkori sorállományát képeztük, morzézni tanitottuk Őket. Hááááát, mit ne mondjak, kin szenvedés volt olyan embereket megtanitani morzézni akiket nem is érdekli.
Igaz hogy magyarországon pár év alatt szétverték a rádióamatőrizmust de tudom azt hogy katasztrófa helyzetben a maradék emberekre számithat az ország!
Már akkor eluralkodik a pánik ha egy mobilszolgáltató pár órára leáll. Sajnos sokan erre nem gondolnak.
A rádióamatőrökre mindig szükség lesz, csak ezt a maradék pár ezer embert becsülnék meg jobban!
(#) tószegi válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
üdv!
A szajoli vasúti katasztrófa idején rádióamatőrök biztosították a polgári védelem hírközlését Szajol és Szolnok között, mert a hivatalos közvetítőállomás meghibásodott. "Véletlenül" a Polgári védelem parancsnok rádióamatőr volt, és adó-vevőt is hordott magánál. De tartott az irodájában is, ahová a közelben lakó amatőrtárs bement és forgalmazott, sikerrel.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 28, 2010 /
 
Sziasztok!

Találtam valami adatátvitelt 6479kHz-en. Szerintetek mi lehet és mivel lehetne dekódolni?
SSTV-re tud valaki valami jó programot?

6479kHz.wav
    
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Ez egy FSK adás. Milyen adásmódban vetted? AM. SSB, FM ?
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
CW üzemmódban
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Ha felhívsz, megmondom. de csak szóban
(#) Ballage válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Halihó!

Egy újabb szép történet a dolog hasznáról:

Bővebben: Link

Már nagyon várom, hogy megszerezzem az engedélyt. Most még egy jó fél évig el leszek havazva másoddiplomázásból kifolyólag, de aztán jön aminek jönnie kell!

Felrémlett, hogy ez a gyógyszeres történet, mintha a Rádiótechnikában is lejött volna réges-régen...
Következő: »»   12 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem