Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   147 / 250
(#) Kera_Will válasza Damian666 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Attól függ milyen vastag anyagból van és mit írnak rá gyári paraméternek.
Picit meg kellene toldani a 433MHz antennát akkor jó lehet 400MHzen is.
Milyen körsugárzó / irányított?
Körsugárzót könnyebb toldani ... dipolt nehezebb.
Meg kell mérni mekkora SWR-t ad a 433 MHz antenna 400 MHz ha túl nagy akkor nem lehet használni.
(#) Damian666 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Köszönöm a gyors választ, körsugárzó. Ez egy daru gép távvezérlő vevő egységének az antennája, annyit tudok róla hogy acél antenna, a csatlakozása hitvány vas menetes ami el van rohadva. Emiatt kell cserélni. Tipp csak hogy 400Mhz, mert a tipusból következtettem ki ami nem biztos hogy helyes. "RC400" jelenleg a darun pockol úgy ahogy működik, néha nem. Sajnos bár sok dologhoz értek, konyitok, a rádió világ nem az én asztalom. Az swr mérés sajnos nem kivitelezhető, nincs hozzá műszer. Esetleg valami üzletet nem tudsz, tudtok ahol lehet kapni 400Mhz es 90 fokos szerelhető antennát?
(#) Kera_Will válasza Damian666 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Akkor ez egy sima negyed hullámú pálca lesz.
Ezt akkor letudod méretezni ... nem kell nagyon bonyolítani.
400 MHz az 300/400MHz ~ 0.75 m ennek a negyede 0,175 m .
Ekkora darab merevebb vezetéket kell csatlakoztatni a meleg érre.
A koax harisnyája pedig megy a fém házra amire rögzítve van a talpa.
Ez előző antenna fizikai mérete is segíthet a "saccolásban".
(#) pont válasza Damian666 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Nem akadékoskodni akarok, és nem tudom mennyire komoly daruról van szó, de egy darunak nagyon komoly felülvizsgálatokon kell átesnie, ki kell deríteni, bármilyen gyáritól eltérő átalakítás nem lesz-e probléma. Az adó- vevőnek is kell lennie gyártójának adatlapjának, alkatrészutánpótlásnak, innen kideríthető a frekvencia.
(#) Kera_Will válasza pont hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Valóban ... ezzel jobb lenne a valódi karbantartói és kivitelezési engedéllyel rendelkezőnek a hibás elemet cserélni.
(#) Damian666 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Igazatok van, de. Eredetileg gyantával kiöntött alu tokozat az egész kütyü. teljesen tönkre ment. Én kiszedtem a gyantából a szétoxidált vezetősávokat megjavitottam, pótoltam stb. az egész bele került egy csatári üvegszálas dobozba,kiöntve. Antennát hivatalosan ehhez nem lehet kapni csak komplett vevő egységgel. 700 rugóért. A cégünk , ilyen és egyéb ipari elektronikákkal foglalkozik, mondjuk konkrétan nem daru rf cuccokkal. ez egy egyedi eset. Igazábó ha megszakad a kapcsolat, akkor a daru megáll biztonsági okokból. ilyenkor az adó kikapcsolás bekapcs után próbál ismét csatlakozni.
(#) pucuka válasza Damian666 hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Először is a kérdésedet az Általános antennás kérdések toipkban, mert nem rádióamatőr téma.
Másodszor egy daruirányító berendezésnek, és annak minden tartozékának tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Ezt javítás után is meg kell szerezni. Gondolom, nincs jogosultságod ilyen tanúsítvány kiállításához. A tanúsítvány felelősséggel jár, baleseti kivizsgálásnál ezt is ellenőrzik, még ha nem is emiatt történt a baleset.
(#) Villanymozdony hozzászólása Dec 17, 2016 /
 
Sziasztok! Lenne egy zöldfülű kérdésem: A modern PWM rendszerű, azaz kapcsolóüzemű rádióadókban a kapcsolófrekvencia (négyszögjel) maga a vivő, és annak a kitöltési tényezőjét változtatják a moduláló (hang)jelnek megfelelően, vagy a kapcsolófrekvencia nagyobb a vivőnél, és a kitöltési tényezőt a vivő amplitúdójának megfelelően változtatják? (Tehát lenne maga a jel, a vivő, és a vivőnek megfelelően PWM modulált kapcsolófreki?)
(#) pucuka válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Én nem tudok arról, hogy a rádió hírközlésben PWM adókat használnának. Főleg nem a modern technikában. Jó lenne tudni, honnan származik az infód.
A mai világban a legfontosabb a rendelkezésre álló rádióspektrum minél hatékonyabb kihasználása. Az impulzust, mint vivőt használó rendszerek nem épp erről híresek, tekintve, hogy egy impulzus sorozat spektruma elvileg végtelen.
Vannak digitális modulációs rendszerek, de ezek egyike sem PWM.
(a PWM, a PAM, a PAM, a PDM, a PPM, ún átmeneti modulációs rendszerek, se nem analóg, se nem digitális, vagy analóg is, meg digitális is, ill. van a tisztán digitális, a PCM)
Digitális a PSK, (QPSK) és az FSK és változataik, de ezeknél a vivő egy közönséges színusz hullám.
(#) Doky586 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
"A modern PWM rendszerű, azaz kapcsolóüzemű rádióadókban"

Egy linket kérhetnénk..?
Ennek legfeljebb AM esetén lenne (?) hatása. Más modulációs módokban (pl NB- WB-FM, PSK, FSK, QAM, SSB) semmi értelme (semmi haszna) nem lenne. -szerintem-
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Idézet:
„Egy linket kérhetnénk..?”

Látogatni is elmennénk.
Mikor és honnan indulunk?
(#) Villanymozdony válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Ilyenre gondolok:
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Nézd sokmindent lehet csinálni, amíg a fejedre nem koppintanak. Hogy mennyire legális, az nem derül ki, de legalább a linkelt vídeóban kristályvezérelt adó (PLL) látszik.
Ha egy PWM erősítőre, amelynél az impulzus vivő frekvenciája a középhullámú sávba esik, rácsatlakoztatsz egy antennát, az ki fog sugárzódni. Csakhogy ezzel egy zavaróadót fogsz kreálni, ezzel pedig megsérted a jelenlegi előírásokat. A középhullámú sávban egy csatorna sávszélessége 9 kHz, Ebbe a sávszélességbe kell beleférni a kisugárzott jel teljesítményének 90 % -a.
Ez egy impulzus sorozatnál, mint vivőfrekvencia, kizárt dolog. A vídeón pl. nem láttam spektrum analizátort.
Persze, egy szobában, rendes antenna nélkül, vagy műterhelésre, játszásiból elmegy, míg a zavarást észre nem veszik.
Hogy modern, az is kétséges. A negyvenes évek végén, 50' évek elején készültek mikrohullámú összeköttetések a 3 GHz -es sávban, de azok PAM, PDM, PPM modulációval működtek (nem PWM -el, pedig az is ismert eljárás volt), de elég hamar kikoptak a használatból, az elfoglalt nagy sávszélességük miatt. Akkoriban ez a sáv, még elég "üres" volt, úgyhogy nemigen zavartak senkit.
Ma is van, létezik digitális rádió adás DRM a közép és rövidhullámú sávban, de az másképp működik. Egy PWM adó működtetése igen nagy lukszus lenne, széles sávfoglaltság mellett egyszem műsort sugározni. Semmi előnye, de sok hátránya van egy valódi digitális modulációval szemben, a digitális sugárzású adóknál nincs kisugárzott teljesítmény ha nincs kisugározandó információ. Ez így roppant gazdaságos is egyben, és csak a a kijelölt egyszem 9 (rövidhullámon 10) kHz széles csatornát foglalja el, és a műsor mellett adatokat is lehet továbbítani. (RDS)
(#) Doky586 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
az AM adóknál a modulációt a tápfesz hangfrekvenciával való modulálásával érik el, ami jellemzően egy transzformátor, de persze tápfeszültséget (főleg több kW esetén) máshogy is lehet módosítani. Pl PWM-el, akárcsak a ventilátorok esetén..

És ettől nevezik PWM rendszerű rádióadónak..?
a pwm freki nyilván ekkor a moduláló max freki felett és a vivőfreki alatt legyen a legjobb szűrés érdekében.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
(#) Villanymozdony válasza pucuka hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
Nem megépíteni akarom, csak érdekel a működése.
Olyasmire gondoltam, amit Doky586 említett.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Dec 19, 2016 1 / 1
 
Idézet:
„Ha egy PWM erősítőre, amelynél az impulzus vivő frekvenciája a középhullámú sávba esik, rácsatlakoztatsz egy antennát, az ki fog sugárzódni. Csakhogy ezzel egy zavaróadót fogsz kreálni...”


Kimenőszűrőről hallottál már ??! Nyilván, ha az antennát szűrő nélkül kötsz rá egy ilyen erősítőre, az ahogy említed, teleszór mindent innen a Holdig..., ám ha kellő módon elnyomod a harmonikusait(ami azért nem sokkal nagyobb feladat, mint egy analóg esetében is), attól kezdve ugyanazt a tiszta analóg sávszélességet és jelet kapod, mintha egy kevésbé torzító analóg végfokkal hajtanád meg! Ugyanis ez is analóg, csak olyannyira erősen C osztályú, hogy már négyszöghöz közelít(de csak közelít!) a karakterisztikája!

Nem értem, hogy miért kell egyeseknek dilettáns módon osztogatni az észt olyan témákban, amikhez csak maguk szerint értenek valamelyest ?!!
(#) Feri007 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 19, 2016 /
 
(#) atesz33 hozzászólása Dec 19, 2016 /
 
Sziasztok! valaki próbálta már érzékenyebb?? az előző rtl 2832 nél.


Software Defined Radio DVB-T + DAB + FM SDR RTL 2832U + R820T2 Tuner Receiver

meteor m2 re és nooara használom elég jó.


üdv.
(#) Moderátor hozzászólása sdrlab hozzászólására (») Dec 19, 2016
 
Nyugalom! Higgadtan, és megfelelő stílusban társalogjatok, nézeteltérésből, és szakmai vitából ne legyen személyeskedés.
(#) szsrobert válasza Villanymozdony hozzászólására (») Dec 20, 2016 /
 
Az amplitudot modulalja modulalotranszformator helyett 100-200kHz kapcsolofrekivel. Igy kisebb a vesztesege a modutrafos megoldashoz kepest.
(#) Antennaman hozzászólása Dec 22, 2016 / 4
 
Sziasztok ,

Végre egy kis "rádió time" !
Az alábbi kísérlettel szeretnék tisztelegni a rádió barkácsolást kedvelő "HE-s" kollégáknak és egyben Kellemes Ünnepeket kívánok részetekre. A múltkorában CQ-t adtam 3530 KHz-n, de érdekesség képen 500 milli Watt kimenő teljesítménnyel. 2-3 CQ után hallottam halkan egy Bolgár állomást, hogy visszahívott. LZ2OQV/1/QRP George volt. Ám leesett az állam mikor adta a teljesítményét ami nem több mint 20 milli Watt volt egy LW antennával! No ezen fel lelkesedve építettem egy egyszerű XO oszcillátort adó gyanánt. Még nem mértem meg a kimenő teljesítményt de a DC bemenő 100 milliWatt. Odáig nem jutottam teendőimtől, hogy QSO-kat létesítsek de esti időszakban néhány CQ után meglestem a Reverse Beacon Network spotjában a hívójelem és jó néhány skimmer bejelezte a hívójelem, HA , OE, S5, I , DL körzetekből. Remélem az ünnepek alatt tudok pár QSO-t is létesíteni!
Nektek is jó rádiózást, vy 73 merry Xmas!
HA8LKM Gábor
(#) Hetope hozzászólása Dec 23, 2016 /
 
Akinek ilyen rendes billentyűje van azt OSC nélkül is meghalják ! HI
Kellemes ünnepeket
(#) elektroncso hozzászólása Jan 8, 2017 / 1
 
Sziasztok.
Örömhírt szeretnék megosztani veletek! Tegnap (illetve ma) éjszaka, UTC szerinti 23:34 perckor befogtam életem első DX állomását! Tökéletesen érthetően, nagy térerővel (fülre S6) vettem JL2GB jeleit 3798kHz-en. A vevő az R326 volt, antenna pedig a 10 méteres EWE, amit már régebben mutattam itt.
Pár perc múlva még (fülre) S4-el vettem S56B-t 3751kHz-en, utána lehetetlenné vált a vétel a 160 és 80 méteres sávon, egy Olaszországban elkezdődő verseny miatt. Ebből nem tudtam felírni egy hívójelet sem, mert nem tudok olaszul. A 40 méteren meg nem hallottam semmit.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017
(#) ha4023 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
akkor szépen üzemel a kis masina(.)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017
(#) elektroncso válasza ha4023 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Tökéletesen! Az új táp is jó, pont 2,5V-ot ad. Köszönöm. Azért egy feszültségfigyelő és beavatkozó áramkört fogok hozzá építeni. Megpróbálom feléleszteni az akkumulátorokat is, csak még érdeklődök a környéken, hogy hol árulnak KOH-t.
Ezek a Ni-Fe akkukat eredetileg mivel töltötték?
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Gondolom akkumulátor-töltővel, ill. kálilúggal.
(#) elektroncso válasza ha4023 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Van egy ismerősöm aki vasút modellezéssel foglakozik, biztos van vasutas kapcsolata, beszélek vele. Köszönöm.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Konkrét készülékre gondoltam, hogy a hadsereg mit használt. De találtam egy leírást még az 50-es évekből, abban le van írva a töltési metódus, az alapján összehozok egy töltőt. Jó akkuk ezek, mert nem kényesek a mély kisülésre és a túltöltés sem zavarja őket (persze normális határok között). Viszont a magas belső ellenállásuk miatt jelentős az önkisülésük. Cserébe nagyon hosszú az élettartamuk.
(#) Moderátor hozzászólása ha4023 hozzászólására (») Jan 8, 2017
 
Ha nincs nagybetűs mondatkezdés, nincs hozzászólás.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Adok néhányat, ha kell.
Következő: »»   147 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem