Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiófrekvenciás (RF) jelgenerátor
Lapozás: OK   6 / 12
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Én is készültem a válasszal, de megelőztek.
Az elképzelésed jó ugyan, játszani, tapasztalni, de ha műszert szeretnél, akkor valóban ügyelni kell sokmindenre. Mire is kellene a kettős forgó, hiszen csak egy oszcillátort kell hangolni. Nem feltétlen kell GHz -es alapokon gondolkodni, egy varikappal is elérhető jelentős elhangolás alacsonyabb frekvencián is. Az alaposzcillátornak mindenképp érdemes PLL -el stabilizált frekvenciájút készíteni, nem is bonyolult a dolog. 10 MHz -es alapfrekvenciát választva, (elég szokásos dolog) elég kis ppm -es kristályt lehet kapni, vagy komplett TCXO -t is akár, mint referencia oszcillátor. Ha pontos műszert szeretnél, akkor a hangolható oszcillátort is érdemes PLL áramkörrel készíteni. Bár, ha a kimeneti jel frekvenciáját méred, akkor nem túl lényeges az időbeli stabilitás. Az a fél óra alatt, amíg mérsz, nem gondolom, hogy nagyon szétszaladnának a lovak.
A blokksémádban nincs alluláteresztő szűrő, ami lehetne akár az erősítő is, ezután jöhenek a jelformáló áramkörök. Mindenképp érdemes gondos, fokozatonkénti jó árnyékolást készíteni.
De ha csak wobblerezni akarsz, akkor megfelel egy egyszerű, két analóg hangolású oszcillátor keverése, a marker oszcillátor lehet kristály alapú.
Ezen kívül megfontolhatnád a DDS áramkör használatát, pl. AD9851 180 MHz -ig jó. Csak ehhez vezérlést kell csinálni.
Van jópár lehetőség, kérdés a pénztárca, és az igények, lehetőségek összehangolása.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Amire nekem kellene ahhoz felesleges a PLL, szűrőket kellene hangolni, meg néhány készülék adott fokozatának az átvitelét megnézni.
Néztem a DDS-eket de ahhoz nem értek, amik készen vannak azok aranyárban vannak és 10-20MHz-nél nem nagyon tudnak többet.
Tulajdonképpen kis elhangolás mellett az az 1db tranyó is működik mint VCO, csak nekem az lenne a jó ha 1 és 100MHz között tudnám hangolni, ha nem is folyamatosan hanem átkapcsolva még az is jó. Illetve nem ártana utána egy szabályozott erősítő, hogy a kimeneti amplitúdó állandó maradjon.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Akkor neked valóban elég lehet egy 100MHz fix, és egy 100-200MHz-es varikap hangolású oszci, és egy 100MHz-es alul áteresztő szűrő a keverő után! Ezekre a frekikre azért még lehet találni bőven analóg szorzókat is, melyekkel viszonylag szépen meg lehet úszni jelentősebb felharmonikusok nélkül is, illetve balansz modulátorok nélkül is.
Max 100MHz-es jelet nem nagy kunszt egyenirányítani, s vele valamilyen beavatkozó szervet vezérelni, hogy stabil maradjon az amplitúdó is...
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
A "beavatkozó szerv" legegyszerűbb esetben a végfokozat utolsó tranzisztorának kollektorában levő áteresztő tranzisztor, aminek a bázisára vezetheted az egyenirányított kimeneti feszültséget. Ezután jöhet a kimeneti osztó. Szükség esetén itt amplitúdó modulálni is tudod.
A két oszcillátort külön külön árnyékold, mert képesek szinkronizálni egymást.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) Ferkógyerek válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Idézet:
„Akkor neked valóban elég lehet egy 100MHz fix, és egy 100-200MHz-es varikap hangolású oszci, és egy 100MHz-es alul áteresztő szűrő a keverő után!”

Ez így nem jó, ugyanis a keverő kimenetén megjelenik a két oszcillátor jele is, a 100MHz-et pedig nem fogja kiszűrni az aluláteresztő szűrő.

Ge Lee a kérdés hogy mekkora frekvencia stabilitásra van szükség és mire használnád a kimenő jelet? Stabil 300, 400, 500MHz-es tiszta jel előállításához felesleges a PLL használata. Ha nem riadsz vissza egy kis mechanikai munkától, áramkörileg egyszerűbb egy tokozott 100MHz-es kvarc oszcillátort használni, aminek a kívánt harmónikusát egy sáváteresztő szűrővel ki lehet választani.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) sdrlab válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Nyilván!
De ez csak egy elméleti megközelítése volt a feladatnak, melyben GHz-es tartományról 200MHz-re egyszerűsítettem az egyenletet
Semmi akadálya nincs kicsit feljebb tolni, ez csak az elméleti min freki....

Egyébként a kvarc oszci jele eléggé szinuszos, abban nem sok felharmonikust fogsz találni, csak elenyészve..., előbb kellően el kell torzítani, csonkolni, hogy legyen mit kiszűrni is belőle
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Mégcsak olyan "tiszta" jelek előállítására sincs szükség, ha a felhasznált eszközök sávszélessége nem túl nagy. A harmonikusok keverési termékei is ugyanoda esnének, ha elegendően nagy szintűek lennének. De pár % torzítás esetén már nem hiszem hogy gondok lennének.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Lehet hogy egyszerűnek tűnik, de szerintem ez pont hogy nem az így!
Hogyan éred el a kicsit is lineáris összefüggést a vezérlőfesz és a fokozat erősítése között ??

Én inkább az erősítő elé tennék egy FET-et, mely egy kis előtét ellenállással osztót alkot, s azt vezérelném, vagy közvetlenül az egyenirányítóról, vagy ha pontos amplitúdót szeretnék, egy kis műveleti erősítővel megtoldva, atompontosan lehet tartani a kimenőfesz értékét.
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Egyáltalán nem kell annak lineárisnak lenni. Ez tulajdonképpen egy egyenfeszöültséggel történő "amplitudó" modulátor. Millió helyen alkalmazzák, pl adó kimeneti teljesítmény szabályzásra, a műszereken kívül. Annál pontosabb, minél nagyobb a kör erősítés, egyszerű esetben elég egy nagybétájú tranzisztor.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) Ferkógyerek válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Pedig jelenleg is így állítok elő stabil 500MHz-et. 3,3V-os oszcillátorral -8dBm a kimenő teljesítmény az 5. felharmónikuson szűrő után 50 ohm-on. Tény hogy nem mindegyik fajta oszcillátor alkalmas rá, de azért lehet találni.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Persze, az rendben, hogy ha csak a fix amplitúdón tartás a cél, akkor annyira nem érdekes a linearitás..., bár én akkor is nehezen képzelem el, hogy bármelyik tranzisztor egyenáramú munkapontjába beavatkozva torzításmentesen befolyásolnád az erősítését!
Szerintem amit te láttál, annak a kimenetén már egy sávszűrő volt, ami azt jelenti, hogy a moduláció, vagy bármi más által bevitt torzítási mellékterméket kiszűrte a jelből. Így a megmaradt alapharmonikus valóban közel lineáris összefüggést mutat a fokozat tápfeszével..., azonban itt most más a helyzet, mivel nincs kimenő sávszűrű, alkalmazkodva a mindenkori kimenő frekvenciához!
Így csak lineáris beavatkozó szervet lehet elképzelni ebben az esetben.
(#) sdrlab válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Akkor szerencséd volt, hogy olyan oszcillátort fogtál ki, ami csak csúfolja a szinuszt De lehet hogy van még a szűrő előtt egy jótékony leválasztó fokozatod, kellő torzítással a zsebében
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Az a baj hogy nem tudom mi a végcél. Egy valódi RF jelgenerátor, vagy csak egy tracking generátor vobblerhez.
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Én csak példát mondtam, de sok műszerben, pl. SWOB2 - 3 ban is így van stabilizálva a kimenőszint, a kijelzőn rezzenéstelen egyenesen. De sorolhatnék jó sok műszert, HP, Marconi, Schlumberger, R/S, Anritsu, generátorainak a kimeneti szint stabilizálását.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Valamit ott nem vettél figyelembe, egészen biztosan, mikor azokat a megoldásokat tanulmányoztad!
Gondolj már bele, ezzel azt mondanád, hogy egy tranzisztoros fokozat erősítése a tápfeszültség függvénye!! Ami nyilván badarság...leszámítva természetesen a mindenkori korlátokat.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Ahogy kivettem, egy egyszerű eszközre van szüksége, pl szűrők mérésére, beállítására, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen méréshatárt váltani 0 - 100 MHz tartományban.
A funkció generátoros topikból kerültünk át, mert ugyebár azt is lehet sweepeltetni, csakhát, a végfreki.
itt is szeretné a kimeneti színuszt négyszüggé, háromszüggé faragni, de az további megoldás lenne
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Szerencsére, vagy sajnos, (mikor, hogy) a tranzisztorok paraméterei meglehetősen feszültség (áram) függők.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
De nem akkor, amikor számolt erősítés a cél!
És ezen kár elmélkedni, ha szándékosan nem érted amit írtam, akkor értelmetlen róla eszmecserélni is...
(#) Ferkógyerek hozzászólása Dec 5, 2015 /
 
Az is kérdés mi lesz a detektor és a megjelenítő. Ha logaritmikus detektor lesz a bemeneten (az lenne a célszerű) szerintem belefér pár dB hullámosság a kimenő jel részéről.
(#) dokidoki válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Kezdésnek, illetve alapötletnek jó lehet a RT.Ék 1994 168. oldalán lévő kapcsolás AM/FM generátor 0.5-110MHz -ig. Az oscillátor részét megépítettem, használom mai napig is.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
A HT wobblerszkópjában még kimenőjel stabilizálás sem volt, mégis jól lehetett használni TV sávszűrők hangolásánál, lineáris detektorral.
Persze zárócsillapítás mérésére nem.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Speciel én is ilyesmire gondoltam, de már nem tudom hol volt. Kösz. Hetényi cikkei között is volt heterodin szignál.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Értem én, amit mondasz, csakhát nézz meg egy tranzisztor s12 paraméter kollektoráram függését. (már ha közlik, de egy két pontban biztosan) Jó kis púposhátú görbe, a akarod, számolhatsz is vele.
De anélkül is működik a dolog, aztán potival lehet korrigálni.
(egyébként már csináltam ilyet, de az régen volt)
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Ne haragudj, de még csak közelítőleg sem értem, mit akartál szemléltetni az s12 paraméteren keresztül ?!!
Egy tranzisztornál, ha nincs negatív visszacsatolás használva, még az atyaúristen pislogásától is megváltozik valamelyik paramétere! Pont ezért úgy csak ritkán használjuk, jellemzően akkor, ha annyira a végletekig próbáljuk használni, hogy nincs lehetőség negatív visszacsatolásra!
Minden más esetben van, és nem dísznek, vagy mazochizmusból tesszük ezt, hanem azért, hogy a paraméterek eltéréséből származó bizonytalanságot kizárjuk, illetve csökkentsük!
Ellenben ha megnézed azokat a paramétereket, melyektől ténylegesen függ az erősítés, láthatod, hogy a kollektoráramtól is csak csekély mértékben függ az áramerősítési tényezője! Ennél nagyságrendekkel drasztikusabban függ a frekvenciától viszont!!! A kollektorfeszültségtől szintén nem függ, csak áttételesen...egy sor parazita paraméterre van hatása, de azokon keresztül épeszű ember semmit nem próbál szabályozni!!
Kontrolláltan csak megfelelően beállított DC paraméterek, valamint számolt negatív visszacsatolás esetén áll elő, de ebbe te nem nyúlhatsz bele kollektorfeszültség állításával!
Ha azt állítgatod, másodlagosan, parazita effektus árán kismértékben valóban hat az erősítésére is, de egyéb paraméterei oly mértékben megváltoznak már, hogy lineáris működésről rég nem beszélhetünk! Az pedig nem erősítő már, hanem torzító..., gitárba elmegy, de nem műszerbe!
(#) Ge Lee válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Köszi megnéztem, ez végül is jó is lenne nekem, csak ne kellene egy valag tekercset csinálni, meg baluntrafó magba drótot fűzni. Elmélyedek majd benne.
(#) dokidoki válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Egy gyári tokozott DBM is megteszi. Ha mégis a tekerés mellett döntenél, akkor a régi TV-k antenna balun ferritje, vagy lepkeantennákban is akad. Csak igaz macerás, Én is kerülöm ahol csak lehet.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
NE612 DBM 500 MHz -ig jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Nem ismerem. Hol kapnék olyat, mert sehol sincs?
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Én a Conrad -ban vettem, igaz még tavaly. 200 MHz ig jó az MC1496 is.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
NE/SA602, 612 így keress rá....
Következő: »»   6 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem