Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   1 / 244
(#) fazksg hozzászólása Nov 24, 2007 / 5
 
Sziasztok.
Tudom, régi a fórumtéma, de én most találtam meg. és rengeteg téves dolgot látok. Bátyámnak van egy Castone cpa400b végfoka. Drága volt, de piszkosul jó!!! nem tudom, hogy ezeket a *("gerjedőgép", "torzít már a teljes kivezérlés előtt", "másra nem jó, csak fűteni") honnan a *vettétek!!! Ez a végfok, úgy kb 4-5 éves (nem emlékszem pontosan, mikor vette). Két dolgot írnék le róla. Első: Vidéki közepes nagyságú múvházban punk koncert 4 zenekar részvételével (nyugi én nem vagyok elborult punk, csak megkértek, hogy hangosítsunk). A frontba egy saját gyártmányú 350wattos somogyis méllyel+piezzoval szerelt hangfal és egy 200 wattos CRAAFT hangfalpár ment (párhuzamosan kötve, így 4 ohm). Ezt az egészet a Castone hajtotta meg. Amikor mondtam a szervezőnek, hogy 2x200 watt fog jönni frontba, szörnyülködött, hogy az semmi, nem lesz elég. Olyan hangereje volt, hogy utána senki sem panaszkodott, pedig elég nagy pofájú "zenészek" is voltak ott. Végig ment a cucc a 4 órás koncerten, mivel a max hangerőt akartuk kiszedni belőle, jó nagy vezérlőjelet kapott a keverőről, szinte végig világítottak a "clip" ledek. Ennek ellenére semmi túlmelegedés, semmi torzítás (persze, mert a limiter megfogta a túlzott vezérlőjelet, mert ebben a "szar"-ban limiter is van ám!). Csak az egyik zenekarnál gerjedt, mert egy félanalfabéta * (aki énekesnek hitte magát) beállt a dob elé (arra felé irányítottunk a 4-ból 3 monitort), és ott is csak akkor gerjedt a cucc, mikor csípőmagasságban lóbálta az a * a mikrofont. a gerjedésről ennyit. Más. Egy szintén méretes közösségi házban szoktunk bulikat csinálni. általában 2 erősítő van (minimum) mert a szervezők mit sem értenek a hangtechnikához (egy is simán elég lenne). Egy Sony szokott lenni meg a jó öreg Castone. A sony-nak mindig lekapcsola a védelme, ezért egy rendes szobai ventillátort kell max. fordulatra állítani, és ráfektetni az erősítő tetejére, és így bírja a bulit. A Castone minden "szél" nélkül végig működik az egész éjszaka folyamán. ja, igen. az évek alatt egyszer romlott el a castone, most nyáron. Elvittük egy ismerőshöz, aki ért hozzá. Aznap este már használta egy bulin. Egy biztosítékot kellett cserélni benne. Ja, és zenekari próbákon rendszeresen használjuk, legalább hetente egyszer pár órát, és mindenki szalad érte, ha valahol bulit csinál vagy koncertet hangosít, tehát van használva mint állat. Én csak a CPA400B tipussal való tapasztalataimat írtam le, de nem hiszem, hogy egy ilyen kiváló zenekari erősítő "kistestvére" sokkal rosszabb lene. ja, és persze ez egy ZENEKARI (!!!) erősítő! Ha valaki hifi-hez használja,akkor nem az erősítő a *, hanem az az ember, aki ennyit nem ért a témához! És legyetek szívesek ne szidjátok castone-t, mert az egyik legjobb zenekari erősítőnek tartom (bár nem olcsó). Ráadásul ez egy magyar cég (tehát feltehetőleg nem dollármilliókból fejlesztették a végfokjaikat). Szerintem le a kalappal előttük.
FazksG
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
(#) DJ_Tacee válasza fazksg hozzászólására (») Nov 24, 2007 / 3
 
Koncert, 400W, Sony szobai erősítő, Somogyi hangszóró. EZ HANGOSÍTÁS????? Ezután hallgassunk rád hmm? Ezzel a pajtadiszkóban hangosítsd a romantikot b*szki. Vicc. Kontrollnak kell 200-300W bazz... Hangfalanként! Frontban HÁZIBULIBA nem mennék 600W alatt. Egy "közepes" kiltúrba meg minimum 1-1.5kW. És nem Somogyi! 88db/100W kb ez a teteje. "350W": vicc. "végig clippelt": büszke lehetsz rá. "a szervezők mit sem értenek a hangtechnikához": te sem ragadtattál el.

(bocs, ennyi a magánvéleményem, ha nem is vág a topicba)
(#) sound.man válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Nov 24, 2007 / 1
 
Közepes kúltúrba nem sok az a 1-1,5kw?? Szerintem sok.... Nem tom de szerintem nem vagy teljesen tisztába hogy mennyi is ez :no:
(#) aflmor válasza sound.man hozzászólására (») Nov 24, 2007 /
 
Nem. Nem sok az a teljesítmény, sőt...
Gondolj bele: pl: 2 aktív mély->300-500 W/oldal (600-1000W)
Teteje -> 250-400W/oldal (500-800W)

Össz: 1100-1800W! És akkor van tartalékod, nem kell "clippelni" folyamatosan...
(#) DJ_Tacee válasza sound.man hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Szia. Teljesen tisztában vagyok vele, hat éve diszkózom. Itt egy kép, ez egy hete készült egy közepes méretű buliban. Bővebben: Link Bal fent: Szubok végfokja 1600W Robson, ez tol 2db 18"-os bandpass ládát. A teteje egy 2*300W-os Phonic, ez tol két kompaktot. A két végfok feletti kütyü az a házi crossoverem (2002 óta műkszik, szeretjük , felette meg egy kis keverő található, felvétel stb jelszintek belövésére.) A végfokok mellett jobbra az aktív 200W-os kontroll látható. Így már elhiszed, tudom mi az a teljesítmény amiről beszélek? És a hangsugárzók nem Somogyi 87dB szemetek, hanem a szubok pl 101dB/W hangnyomásúak. Ez így már elég szépen meg tud szólalni.
(#) DJ_Tacee válasza aflmor hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Úgy ám! A Clip LED nem arra van hogy gyönyörködjünk a fényében Bár tegyük hozzá, nekem is a fotókon látható végekben van 1-1 clip limuter ami szép és jó, DE NEM MINDEN!
(#) sound.man válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Mester Én nem olyan régen csinálok diszkókat de majd.... majd egyszer Somogyit ne fikázd kezdőknek tőkéletes de az mnc-nek jobb az érzékenysége
(#) DJ_Tacee válasza sound.man hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Nekem is volt legalább 6-7 somogyim anno. Szóltak, nem tagadom. Emlékszem, a szubokban valami SPA 40-esek voltak, és 150W magasságában köhögtek. A tetőkben viszont 30-asok voltak, 4ohmos BC széria, meg DP10 illetve DP35-ös magas, egy 18dB-es crossoverrel. Az nem volt rossz. Csak "kinőtte" az ember, értesz. Sokkal gazdaságosabb hosszútávon egy gyári cucc, meg lehet vele jelenni, és kevesebb a meghíbásodás valószínűsége is. "kezdőknek tőkéletes" - ezzel maximálisan egyetértek. De ne feledjük el: 88dB az 88dB, és hiába tolod bele a wattokat, a várt élmény elmarad. Nem az számít mit írnak a katalógusba, cimborám mért 1-2 hangszórót. MNC 1-2dB-vel jobb. De azt meg még könnyebb leégetni tapasztalataim szerint. ))
(#) sound.man válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Nekem még mnc nem szállt el csak próbált Figyelni kell rá rendesen.... Amúgy ami késik nem múlik Nem baj majd akko lesz másik Meg úgy vagyok vele hogy ezek hogy mnc meg sal szar kimondani de nem nagyon érdemlik meg a gyári végfokokat Amit én gyártok rájuk az jó nekik az érzékenysége az szar.... Te melyiket ajánlod?? Ami nem olyan marha drága és még az érzékenysége is elég jó?? Egyáltalán van ilyen???
(#) fazksg hozzászólása Nov 25, 2007 / 1
 
Ja, igen. 6 éve diszkózol. Tehát elismered, hogy közöd nincs a zenekarhangosításhoz. Más tészta! én alapfokon mindkettőbe balakóstoltam. Egyikhez sem értek. De azt sikerült megértenem, hogy nagyon más világ. Egyébként meg volt már alaklmam koncerten mnc-t használni. Szar volt! És fordítva is, buliban somogyit. szar volt. minden cuccot ott használd, ahová tervezték. Az mnc-k általában (ha jól tudom) gumimembránosak, diszkóhoz jó, koncerthez nem. A somogyi papír vagy kevlár membrános, na ez való koncertekhez.
bocs hogy a figyelmeztetés ellenére még mindig offoltam, de ezt most le kellett írnom, nehogy valaki a fentebbi pár hozzászólást lássa!
(#) aflmor válasza fazksg hozzászólására (») Nov 25, 2007 / 1
 
Idézet:
„Egyikhez sem értek”

Na ez igaz!

Idézet:
„Az mnc-k általában (ha jól tudom) gumimembránosak”

Az csak a membrán széle! A membrán ott is papír vagy kevlár (értsd:műgyantával átitatott szövet) mint a somogyinál. Egyformák teljesen
made in * Ár-érték-arány a lehető legrosszabb.

A Castonról:
[quote]ez egy magyar cég (tehát feltehetőleg nem dollármilliókból fejlesztették a végfokjaikat)[b]

Mit kellett fejleszteni, egy egyszerű komplementer tranzisztoros végfokon? Szegények. Lemásoltak pár "amerikás" projectet. Ár-értékarány hasonló mint fentebb..
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
(#) sound.man válasza aflmor hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Idézet:
„egy egyszerű komplementer tranzisztoros végfokon?”
Énis kötekedek akko Csak az ujjabbak komplementerek a régebbiek nem azok
(#) DJ_Tacee válasza fazksg hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Szerintem ne fecséreld a szavakat. A két márka között elenyésző a különbség. Hogy megnyugtassalak akkoriban nekem sem a szobai gumis csekmetek voltak mint írtam, hanem a papír sorozat. 88dB-val még az agyon istenített Castone végfokoddal sem fogsz hangosítani. "diszkóhoz jó, koncerthez nem": sehova sem való, csak otthonra vagy házibuliba. "Koncerten MNC": azért ez már nevetséges gyerekek! "A somogyi papír vagy kevlár membrános, na ez való koncertekhez. ": VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!! Tudom OFF, de ha kapunk áthelyezést a hozzászólásainkra egy új topicba akkor nem lesz az. Ugye kapunk kedvesvicys? PLÍZ!

Lényeg a lényeg: 90dB meg ilyesmi hangszórók alkalmatlanok a hangosításra, legyen az diszkó vagy élőzene. Volt közöm nem is egyszer hangosításhoz, nem írtam én olyat hogy elismerem semmi közöm hozzá. Az eddigi hozzászólásaid alapján pedig én értek hozzá jobban szerintem, és ne vedd sértésnek! Húztam én már csoportkábelt, szereltem össze traverzeket akkoriban, és igen, tudom miről szól egy koncerthangosítás. Nem gyerekjáték. Egy diszkós buliba ledobsz 4 hangfalat egy kontrollt és jóvilág. Koncerten "kicsit" másról beszélgetünk, ezzel gondolom egyetértünk. Csak azon akadt meg a szemem hogy vannak olyan pistikehangosítók, akik somogyival meg mncvel meg castoneal ki mernek állni, neadjIsten pénzt is kérnek érte. Ez nem szép. Ezt már csak a Sony otthoni erősítő tetőzte meg a 400W teljesítmény. Én nem így képzelek el egy "közepes" bulit, ez egy házibuli szint. NEm egy rock / punk együttes barátom van, ők ekkorta wattokkal a garázsban próbálnak! Nem fellépnek! Értesz már min emeltem fel a hangom? Nem kötekedés komolyan Isten ments bántsalak, de ne nevezd hangosításnak a fentebb leírtakat.
(#) Müszi válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Nov 25, 2007 / 1
 
Na én is beleszólok ha szabad....
Nekem most is somogyi hangszóróim vannak ki hogy van vele, nekem tökéletes, és meg kell hagyni, nekem nagyon tetszik a hangja!
A hangfalaimba van 2 somogyi autóhangszóró (olcsó volt), és két kisebb, az egyik Videoton, a másik Unitra.
2db VF3-ról hajtom a hangfalakat, és van hangja bőven, szól is elég szépen.
Marcibácsival együtt készítettük a 2 hangfal össz súlya nem éri el az 5kg-ot.
Régi fekvő rádiók dabazából lett a hangfal.
Járok néhanapján templomba vele hangosítani, és nincs rá panasz, a tiszteletes úr mindig azt moöndja, hogy nagyon jó, csináljam meg máskor is.
Pedig nincs nagy cuccom 2 mikrofon, egy 3csat passzív keverő és a végfok.
Most készül a szuberősítőm, szintén VF3-mal.
Nemtudok olyasmit mondani amihez nem lenne jó ez a fölszerelés (diszkót kivéve)
Aki nem hiszi el hogy nagyot szól az jöjjön el hozzám, és majd meglássa.

Ezt a hozzászólást csak azért írtam mert nem kell 10 a 12.-en W egy hangosításhoz.
2x30W is bőven sok tud lenni!
(#) sound.man hozzászólása Nov 25, 2007 /
 
Itt a kért topic a beszélgetésre
(#) Moderátor hozzászólása Nov 25, 2007
 
Idézet:
„Hantechnikák-hangosítások”


javítva
(#) sbazsi94 válasza fazksg hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Sziasztok!Nálunk a suliban is egy Castone vonalerősítő van.Én nagyon meg vagyok elégedve vele.Nagyon tisztán szól,bár nem túl jó minőségűek a suli hangfalai.Nem tudom hogy egyesek miért fikázzák a Castone-t.Szinte alig melegszik,pedig használjuk rendesen(minden szünetben megy róla zene).Csak ennyit akartam elmondani.

üdv:Balázs
(#) szabi83 válasza sound.man hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
most akkor miért van kuss?
(#) sound.man válasza (») Nov 25, 2007 /
 
Jól van nah én is ember vagyok és még hibázni is tudok Amúgy köszi Azért mert még nem vették észre a topicot de kérték vicsys látta
(#) Kovidivi válasza Müszi hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
szia.
nem akarlak megbántani, de sztem te máshogy hallgatod a zenét, mint pl. én. (nem egózás miatt írtam magam). ezt abból vettem le, hogy mikor megépítetted a csöves erősítőd, kipróbáltad egy tv hangszóróval (doboz nélkül), és azt írtad a ki mit építettbe, hogy gyönyörű hangja van. aztán kibújt a szög a zsákból, hogy normális hangfallal még nem is tesztelted. Most meg írod, hogy home made hangfallal tesztelt VF3 gyönyörűen szól (somogyi hangszórókkal), meg hangos. A hangminőséget is nézed?
Mert az a legfontosabb az egészben sztem. Én úgy érzem, hogy te csak arra mész ,hogy hangos legyen...
Abban igazad van, hogy 30watt nem kevés, de itt nem egy 20nm-es szobi buliról szól a téma, hanem zenekari hangosításról, ami más egy kicsit.
Templomban nincs hangzavar, amit el kellene nyomni, oda tényleg elég a 10watt is.
(#) Norberto válasza Müszi hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Idézet:
„egy hangosításhoz.
2x30W is bőven sok tud lenni!”


Nah, azért a szezont ne keverjük inkább a fazonnal, ha lehet...

Ha otthoni zenehallgatásról beszélünk, akkor arra valóban igaz, amit leírtál...

De a hangosítás az egy picit más műfaj, ott nem csak 2 embernek kell hallania, ami megy, hanem több száznak, ezreknek...akár 30-50 méter távolságból is!
(#) Norberto válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Idézet:
„ezt abból vettem le, hogy mikor megépítetted a csöves erősítőd, kipróbáltad egy tv hangszóróval (doboz nélkül), és azt írtad a ki mit építettbe, hogy gyönyörű hangja van. aztán kibújt a szög a zsákból, hogy normális hangfallal még nem is tesztelted. Most meg írod, hogy home made hangfallal tesztelt VF3 gyönyörűen szól (somogyi hangszórókkal), meg hangos. A hangminőséget is nézed?”


Tudod, hogy ezt Müszi hányszor eljátszotta itt a köreinkben? És még hányszor el fogja

Kicsit már mindenki -nek nézi őt emiatt (mármint akik már hónapok óta figyelemmel kísérik az oldalon történteket)...

De ez már legyen az ő problémája
(#) Müszi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Idézet:
„A hangminőséget is nézed?”

Igen, néztem!
Én a minőségre megyek.

Idézet:
„csöves erősítőd, kipróbáltad egy tv hangszóróval (doboz nélkül), és azt írtad a ki mit építettbe, hogy gyönyörű hangja van. aztán kibújt a szög a zsákból, hogy normális hangfallal még nem is tesztelted.”

Ez félreértés. Ahhoz képest, hogy csak egy TV hangszóróval megy, meglepett még így is, utánna teszteltem hangfallal, utánna már meggyőző volt, hogy nem semmivel állok szemben....

Idézet:
„Én úgy érzem, hogy te csak arra mész ,hogy hangos legyen...”

Nagy tévedés. A hangerőt tartom, csak a minőségen emelek. Szted mér építgetek csöves erősítőt, meg előfokot???
(#) ensium válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Na akkor.. már 50W elnyomja, a dobot, 100W-150W egy gitárra tökéletesen elég egy 50nm-re! (Nálunk a legtöbb kocsma ~40nm-nyi területtel rendlekezik..) Nem 400W garázsba.. 400W egy garázsba? Kicsi sok nemgondolod? Tegyük fel vannak négyen, mindenkire jut száz watt ami nem kis teljesítmény. Egy garázsba.. Na mindegy.

Igen, gitárhoz PAPÍR membrános hangszórók valók : jobban bírják a strapát és nem olyan lomhák mint a gumimembrános vagy társai! És ráadásul, max 12"-os hangszórókkal, szintén a nagyobb társai lomhák! (Nem Somogyiról beszéltem, hanem mondjuk egy Celestionról).

Ilyen koncertre azért a Fender, Marshall stb. erősítők valók.

[off]Egyébként a képen a Behringered hány éves?[/b]
(#) tungsram hozzászólása Nov 25, 2007 /
 
Van egy alapvető probléma, mégpedig az amit már 25 éve mondok: a zenét nem KW-okban mérik hanem a minőségét nézik!! Akinek van rá tehetsége az szórakozzon több ezer Wattal bár nem hiszem, hogy ez a zene halgatását élvezetesebbé tenné. Másik mindenki azzal dolgozik amilyen van . Találkoztam már több millliós szerkóval és hozzá nemértő ráadásul gyökér tulajjal. Tehát nem kell "lefikázni" aki egy kisteljesitményű és ráadásul saját építésű cájggal próbálkozik érvényesülni!!! 25 éve még a 2N3442-s tranzisztorért Pestre kellett utazni!!
(#) Kovidivi válasza Müszi hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
egy doboz nélküli tv hangszóró sosem fog "szépen" szólni!a frekvenciatartomány egy részében sugároz, szörnyűen. rengeteg freki tartomány hiányzik belőle! Ezekből egyszerűen nem lehet megállapítani, hogy gyönyörűen szól valami (azt inkább ,hogy szól-e egyáltalán )
csöves erősítőt bárki építhet ,akinek kedve van hozzá, az még nem jelenti azt, hogy a minőségre megy! Én pl. nem építettem még csöves erősítőt, de szeretem a minőséget!

Nekem teljesen mindegy, hogy te hogyan érzed a minőség kérdését, én csak leírtam, hogy amit te "minőségnek" tartasz, az sztem messze áll tőle nagyon.
(#) BTO hozzászólása Nov 25, 2007 /
 
akkor hajdanába a Regent 30 és 50-s mé volt elegendő a vidéki müvházakba???persze nem 1 darab ,hanem hangszerenként.és az is szót nagyot emlékeim szerint.
(#) tungsram válasza BTO hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Köszönöm a felvetést mert ez valóban így működött bár csak a szerény utánzata volt a nyugati erősítőknek. Nem is az erősítővel volt probléma hanem a hanszórókkal aminek a minősége enyhén szólva is kritikán aluli volt. De viszont legalább volt!!!
(#) csisy válasza tungsram hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Szia!
Teljesen egyetértek. Nekem most van itthon egy vf2-es végfok, ami kihoz 100w-ot. Apukám épített egy erősítőt még régen, az 10w-os (jó mondjuk szobáról van szó, de) nem tudjuk maxra húzni, me megőrülünk, olyan hangos. Mi egy házibulin, egy 35W-os behringer erősítővel csináltuk meg a "hangosítást" és azt se húztuk max-ra, és azért szólt az. Na persze szabadtéren kell a kakaó, de én azt mondom, nekünk 100w elég lesz.! (keverővel lesz használva.)
További jó fórumozást!
(#) ferci válasza BTO hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
A Regent kollekció tuningolt hangfalakkal jó volt 6-800 nm2-en is... a 30 watt két "embermagasságú" dobozzal sem volt semmi....
Kocsmába 100-200 watt?
Néha még járkálok koncertre... a menő csávóknak is olyan a hangosítása, hogy szörnyű... azért kell a sok kW, hogy elnyomja a gyenge produkciót...
Következő: »»   1 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem