Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Repsávos konverter építése tv tunerból cb rádióhoz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) laszlo29 hozzászólása Júl 8, 2010 /
 
Hali mindenkinek!
Van egy nagy rakás tv modulom,a földi digitális adásmódra történő átállás után nem lesznek ezek jók semmire,gondolják egyesek! Úgy egy éve kaptam egy pár BRG cb100-as cb rádiót,úgy gondolom,hogy építeni kéne hozzá egy repsávos konvertert! A konverternek hangolhatónak kéne lennie,mert a cb már csak egy csatornás(kvarchiány)És a repsávban amúgy se 10KHz-s a raszter! A tunerben lévő tranyók:Bf961e(nf előerősítő+agc/mgc)(Bf961eKeverő)(Bf606oszcilátor)ugye és a kapcsoló+varikap diódák.Ez az én elképzelésem,de ha valaki tud jobbat,akkor szóljon,a lényeg a tuner felhasználása! Nem vagyok jó az áramkör tervezésben kapcs. rajzokat várnék! Köszi mindenkinek:Laci!
(#) (Felhasználó 1947) válasza laszlo29 hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Ilyen esetben nem a konvertert szokás hangolni, hanem a vevőt, jelen esetben a CB-t.
Ez a te esetedben nem megoldható.
A repsáv AM üzemmódos, 110-től 137MHz-ig ha jól tévedek.
Ezt a sávszélességet a CB rádiók -a komolyabbak- sem tudják.
Az ötleted-mintegy gombhoz a kabátot-teljesen értelmetlen.
Ha a repsávra vágysz vegyél egy szkennert.
(Főleg hogy, mint irtad nem vagy otthon az elektronikában)
(#) (Felhasználó 1947) válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Elfelejtettem:
Valamelyik (2005-ös talán?)
RT évkönyvben van egy komplett leirás egy egyszerű repsávos vevőről.
Nem túl nehéz megépiteni.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Miért ne lenne jó az ötlet? a CB-rádió egy KF-vevő szerepét tölti be, ezért nem kell hangolni. A tuner meg amúgy is jól hangolható, ezért azon kell hangolni. Az tuner AGC szabályzása jelenthet problémát. Ebben az esetben kézi erősítésszabályzás jöhet szóba.
(#) laszlo29 hozzászólása Júl 9, 2010 /
 
Sziasztok! Igen ismerem az RT-s kapcsolást nem is túl bonyolult,de a négyes forgót beszerezni nehéz,és mint írtam a tunert szeretném felhasználni mert kellemesebb egy helipotot tekerni,mint egy skálahúros forgókondit! A repsávot már régóta hallgatom, és nem az elektronikához nem értek,hanem az áramkörtervezésben nincs gyakorlatom! Az áramkör létjogosultsága az lenne,hogy jelenleg nem áll rendelkezésemre jó minőségű áthangolható rádió, a havernak meg kéne egy ilyen készülék !Ez pedig nem egy vásárlásról szóló oldal,hanem egy építésről,barkácsolásról szóló oldal.Kapcsolási rajzokat kérnék szépen, köszönöm.
(#) kadarist válasza laszlo29 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia!
Itt, a "TV- tuner experiment"-ek között szerintem találsz a érdekes megoldásokat. Szerencsére a tunerek 38MHz-es kimenő frekvenciája a CB 27 MHz-éhez közel helyezkedik el
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia! Szerinted hagyjam meg úgy a tunert,ahogy van és próbáljam a KF-et lehúzni rajta 27 megára? Szerinted a VHF1-et,fel vagy a VHF2-3-at húzzam lefelé?Ha tudnál néhány tanácsot adni el is fogadom megoldásnak! Köszi
(#) kadarist válasza laszlo29 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Nem kell húzni semmit. A tuner széles sávú kimeneti szűrője miatt még a 27 megás frekin is lesz jeled. Hangolást nem javaslok, mert műszerek nélkül nehéz lesz összehangolni a rezgőköröket. Természetesen hipersávos (kábel) tunerrel kísérletezz, azon belül is az analóg hangolásúval, amelyeket hangolófeszültséggel hangolsz (0-27V). A kábeltunerek vételi frekvenciája beleesik a VHF és az UHF (felső VHF) repülősávba is. A linkelt oldalon konkrét megoldásokat találsz.
Egy tipikus hipersávos tuner vételi frekvencia sávjai:

VLF 48-180MHz
VHF 160-470MHz
UHF430-860MHz
Az egyes sávok átkapcsolása a tuner megfelelő lábaira adott kapcsolófeszültséggel (12V) történik.
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia! Sajnos nincsen hipersávos tunerem, amúgy értem én,hogy mire gondolsz! Nekem annyi elég, hogy ha te azt mondod,hogy a 38 megás kf-be belefér a 27 mega, pedig ha jól tévedek az OIRT hangnormánál a kép és hangvivő távolsága 6.5 mega. Mondjuk nem írtam le a tuner típusát: orion régi modulrendszerű tv-ből származik és tisztában vagyok a működésével, kapcs. rajza megvan!
De hogy ezt kipróbáljam: tuner beüzemel, AGC potival ,kapcsolódiódák VHF-1 állásba(OIRT)ebbe beleesik jó néhány CCIR fm rádióadó,a tuner kf kimenetére pedig az Fm-es cb rádióm! Ha ez működik,akkor már csak a tuner oszcillátorát kell egy kicsit megpiszkálni (fm rádióvevőnél már sikerült!) és akkor működik az eredeti elképzelésem!
Szerinted ez így egy járható út?
(#) kadarist válasza laszlo29 hozzászólására (») Júl 9, 2010 / 4
 
Nem elég az oszcillátort megpiszkálni. A sávszűrőket, modulátor-rezgőköröket is át kell hangolni. Neked mindenképpen hipersávos tuner kell. Egy rossz videóból kitermelhetsz ilyet.
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Na ezért szeretem ezt az oldalt! Rossz videóm van vagy három darab,ráadásul mechanikai hibásak! beállítom a nekem kellő üzemmódot,leveszem a kf-et,ha működik a dolog,akkor tuner kiépítés,igényes dobozolás plusz tápegység, és kész is! Az orion tuner meg még jó lesz egyszer valamire! A pont a tiéd,remélem,hogy sokáig leszel még ezen az oldalon,mert megrögzött újrahasznosító vagyok, ami másoknak szemét,az nekem arany,és lesznek még hasonló ötleteim! Köszi szépen!
(#) kadarist válasza laszlo29 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Köszönöm a pontot! Mindenképpen "csupasz" tunert válassz, amiben nincs KF-erősítő, meg egyéb áramkör.
(#) u9696 hozzászólása Feb 17, 2012 /
 
Sziasztok!
Megvalósult a konverter?
Engem olyan megoldás is érdekelne, ami egy rövidhullámú vevő 28-30 MHz-es sávjára keverne le 432-440 MHz-ről. Milyen jó egy fent említett szélessávú tuner frekvencia-stabilitása?
Rádióamatőr műholdvételre használnám ha érdemes házi körülmények közt hozzáfogni a feladathoz.
(#) laszlo29 válasza u9696 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Szia! Megvalósult, mai napig működik, frekistabilitás, jó,(egy tv, video sem hangolódik csak úgy el) csak tudod, ez azért más kategória, "sima" am fónia, 2-300 km a távolság, az adási teljesítményt nem ismerem, de jóval több, mint a sat-oké. Sima teleszkóp antennával, a környező országok reptereit is lehet venni! Én is gondolkodtam ezen, gondolom, hogy a masat-os fórumon olvastál róla, ki kell próbálni, de szerintem nagy lesz a zaja.( A névleges kf freki 38Mhz, én sem hittem volna, hogy 27 mega körül lesz jel, de volt!) Üdv:Laci!
(#) u9696 hozzászólása Feb 18, 2012 /
 
Szia Laci!
Gratulálok a kitartásodhoz és hogy megvalósítottad a konvertert. Biztosan sok élményhez segített hozzá.
Igaz, a műholdvétel kényesebb falat lesz, de van egy ismerősöm aki pont ma este keresett meg épp ilyen ötlettel mint amiről itt írtunk
Erősítős "lepke" antenna - videó tuner - rövidhullámú rádióamatőr készülék mint vevő: ez az alapelképzelésünk.
Remélem nem lesz hiábavaló próbálkozás.
Megnézem a Masat-1 topikot is, köszi hogy jelezted! (Nem úgy kerestem rá, hanem egyből a TV-tuner átalakításos alapgondolat volt a fejemben.)
Üdv: CsLaci
(#) lac08 válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
és az miért jó neked hogy a repteret hallgatod? Különösen ha ott egyedül csak angolul beszélnek? Gyakorolod a nyelvet?
Aztán majd jönnek a lehallgatásban sorba a taxisok, a mentők, a policia ...
(#) laszlo29 válasza u9696 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Szia! Ezt a készüléket nem magamnak építettem, hanem egy havernak, mer éppen nem volt "megfelelő jó minőségű" fm vevőm az áthangolásra, de már bánom, hogy odaadtam. Most van 2db hiperes tv tunerem(Nekem csak am-es cb-m van ilyen célra, nincs ssb-s,abba is kell csinálni egy BFO-t), azt fogom kipróbálni. Lepke antennám nekem is van, csak a lepke rudakat kell meghosszabbítani, és nem tudni, hogy az erősítőjében van-e valami "felüláteresztő szűrő".Üdv:Laci!
(#) laszlo29 válasza lac08 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Szia! Ha már te nem, én legalább köszönök! Tudod a rádiózás egy hobbi és nagyon szerteágazó ki ezt, ki azt hallgatja! Megmondom neked, hogy nem csak a repteret, hanem a repülőgépeket is hallgatom, sőt, még aljas gané módon a rádióamatőröket is "lehallgatom" ráadásul még cb rádiózni is merészelek. A nemzetközi polgári az igen angolul, megy ráadásul angol betűszavas rövidítéseket használnak, ezek felületes ismerete is elég, ahoz, hogy megérsd, azt, hogy éppen mi történik. A belföldi nagy része magyarul (már ha a pilóta is magyar), és akkor még a hőlégballonosokról, sárkányosokról, siklóernyősökről nem is beszéltem. Nem tilos hallgatni, csak az ott szerzett információkat harmadik személynek átadni tilos! A taxisokat nem nehéz hallgatni, csak nem sok értelmét látom, a rendőröket mentőket szinte lehetetlen, és bünti is jár érte. Remélem, hogy felkeltette érdeklődésedet ez a "miért jó neked" hobbi, ha igen, akkor segítek neked, hogy te is "művelhesd! Üdv:Laci!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem