Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rezonáns kapcsolóüzemű tápegységek
Lapozás: OK   2 / 7
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Világos.
Már csak egy kapcs.rajz és pár fotó a kész áramkörről jó lenne, hogy okuljunk.
(#) Droot válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Így van, ezért kérdeztem, hogy kell normális hidat építeni.
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Azok is ott vannak a topikjában csak keresni kell...
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Gondoltam ide is bedobhatnád, ne kelljen a 654 oldalon keresni. Tudom, van egyszerűbb...
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Végignéztem mind a 2970 képet, ezeket találtam:
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Igen, ezaz. Többen utánépítették.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Kár, hogy egyikből se lett cikk...
(#) Transztyuszeres hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Itt egy kicsit elakadtam ma(xls-ek);
Minden 5-10%-on belül van, de üresjárat majdnem minimális frekin, terhelve leesik a 61,5V 53V-ra (900W)
Tekerjek rá még egy menetet?
Utána számolva a feszültségeknek, tényleg nem jöhet ki több belőle 160V primer fesszel számolva sem...
Szerintem ez az xls csak a "gyári ajánláshoz" jó, amit én csinálok vele, ahhoz már nem.
Vélemény?

(a Litzék melegedése nagyjából megoldódott: akkus fúróval összesodortam őket, és kész is.)
A képen 10 szál van, lecsökkentettem 6-ra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Na ez az. De szerintem teljesen mindegy lett-e belőle vagy sem. Ezt nem várhatjuk el tőle, meg senki más "nagyágyútól" (a témában jártas emberektől), hogy amint berobbannak valami félig-meddig elkészült projekttel, azonnal részletes cikk formájában is közzé tegyék fejlesztésüket, kísérletezgetéseiket. Mert a fórumban ezt lépésről, lépésre meg is tette. (Tessék vissza nézni) persze, nincs belőle kész cikk, de ott a kapcsolási rajz, vagyis bárki otthon megépítheti magának megfelelő szerzszámozottság, és alkatrészismeretek révén. Márcsak tudni kell rajzról olvasni. Az meg szerintem minimum, ha valaki 2kW körül építkezik. Midenki úgy Te is, a saját fiókodhoz ragaszkodsz, hiába lenne róla cikk, hogy ezt így, azt meg úgy kéne rakni-tenni-húzni. Én is már vagy legalább 3x belinkeltem, az enyémet képekkel, saját alkatrészlistával, rajzzal. ( tehàt csak kikell nyomtatni) Az nem kell a népnek. Miért? Mert kiderül, hogy általába sokan trafót se tudnak tekerni normálisan, biztonságosan. Aztán meg az már legalább 4 cikkbe le van írva hogyan kell, vannak rá számolótáblák, progik stb.
Közbe konstrukcióját tekintve az igénytelensége miatt megbízható, nem érzékeny semmiféle jelalakra a többihez képest, és semmivel sem tartalmaz több alkatrészt, nem igényel nagyobb tudást, mint egy nála fele-negyede táp.
Aztán jön a kérdés: hogy kell normális hidat építeni ? -olvashatjuk ez sokszor és még hányszor fogjuk?...
Tessék le írtam én is: nincs benne semmi extra. Tudni kell trafóra tekerni. Felteszem én is a kérdést? Mi olyan nehéz benne? Fogok egy pici gyűrűt, 5 szál bármilyen lakkozott huzalt, és (szigetelve) feltekerem azt a nagyon sok 6...10 menetet. Kész. Juppí. Mégse építi meg senki. Vagy megépítették ki tudja? Lehet csomóan, de jól sikerült elsőre is így nem tettek fel semmi kérdést.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Volt szmájli a végén, természetes, hogy nem várható el.
De azért köszi a hozzászólást!

Másik hsz-emre is tudsz valamit?
Múltkor max frekin ment és több volt a fesz.(szek. 1-1-menet leszedése megoldotta), most fordítva: min. feki és épphogy elegendő fesz. Pedig úgy csináltam, mint az Excel-ben...
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Rátekertem még egy menetet...acetátból.
Vidi: acetát hőfok teszt - Youtube

Uszek/Ugs 20V/5V 5us

Még nem tökéletes...
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Nézzük:
...Áhh meg is van! Hogy néz ki az a drót? Mint egy rugó. Szerintem ez is lehet egy hiba.
Sajnos ez így nem lesz jó. Ha nagyon összesodrod őket akkor az áram túl hosszú utat tesz meg feleslegesen a méretében ugyan olyan hosszúságú drótban. Így rengeteg helyet foglalsz el az ablakból, és még nehezebb is tekerni, mert kemény, mint egy 100-as szög. Mennél inkább törekedni kell a szépen egymás mellett futó, párhuzamos szálak elérésére. Mert utánna csak magadat szivatod meg. Ráadásul, úgy még több szál fér el ugyanannyi kockába> eredmény: több áram> nagyobb teljesítmény> és/vagy kevésbé fog melegedni.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Szórótrafónál nem jó, hacsak nem fordítasz a drótokon minden menet után(kép), így viszont nagyon macera tekerni.
Vagy marad a 3-as ill. 1/6-os csillag sodrás, ezt nemrég kitárgyaltuk SPafival, még a 10 szál ilyen összevissza módú összesodrása is hozott eredményt.
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Végülis mi az ábra lényege? Nem értem. Meg azt se értem mit mondott SPafi.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Menetenként cserélni kell a szálakat, pontosan én sem értem, fluxusokról beszélt, meg visszirányú áramokról, vagy mi. A lényeg, hogy hiszek neki, ez nem SMPS, ez SRPS. Nem mindegy.
A Litze is gyárilag nem véletlen van összesodorva sűrűn!
A nagy IGBT modulokra se véletlen sodrott érpárral mennek rá a G-E-re, ahogy én is tettem az öcsinyáknál, mikor messze volt és most is, hogy közelebb van.

Egyébként nem vagyunk vele egy "hullámhosszon", sokszor olyat ír, hogy több napig olvasom...
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Nem.
Most vagy mindektten tévedtek, vagy nem érettted meg amit mond -de miért van olyan érzésem, hogy az utóbbi? Na mindegy, de nem is nézel utánna mert Ő mondta? Ezt bírom benned, érdekes figura vagy.
Hiába kacsintasz, a litze nem azért van össze sodorva (hozzá teszem: lazán) hogy Te azt még jobban keményre, mint egy rugó össze sodorgasd és egy vastag ceruzát készíts belőle.
Nem tudom nálad a fizika hogy működik, de errefele, ha valamit elkezdek összecsavarni, az rövidül, vastagszik.
Dehát ha neked jobban tetszik így, akkor használd nyugodtan, majd rá jössz, hogy nem mondtam hülyeséget.
(#) Androla hozzászólása Ápr 5, 2016 /
 
Sziasztok,
A kérdésem, hogy miért
melegszik a soros rezgőkör induktivitása ?

Tudom, hogy táv-gyógyítani a legnehezebb, inkább elméleti tippeket szeretnék kérni .
A Kapcsolási elrendezés adott. Azért ilyen, mert ezekkel a gyári kis Planár trafókkal szeretném a feladatot megoldani. A bemenetet Push-Pull topológiában oldottam meg (Próbáltam megúszni a Full hidat). Ezzel állítom elő a szimmetrikus négyszögjelet a közbenső körben. Ide csatlakozik egy soros LC és így hajtom sorosan a step-up rész paralel kapcsolt primerjeit. A step-up szekunderek sorosan vannak kapcsolva. A kapcsolást az LC-tag rezonancia frekijén üzemeltetem. A kihangolást akkor csinálom amikor a cél terhelés van a kimeneten. Úgy értem ha pl. 500R a load akkor addig csűröm csavarom a frekit amíg a legnagyobb és legtisztább szinuszt látom a terhelésen.
A cél szinusz jel előállítása a kimeneten. P=0-200W, F=0-1MHz Rload=100R-2K Vout=0-800V
Ez eléggé széles range és maga után vonja az LC és meghajtás variálását különböző Rload-okon.

A mosfeteken soros RC snubberek vannak. (Enélkül rögtön leég az egész vezérlő kör)
(Aranyos ez a kis Planár trafó de négyszöggel meghajtva félelmetesen rezonál, 1-6Megákkal leng a négyszög teteje gyakorlatilag teljes kitöltésben ha beterhelem és snubberezem azért javul persze a max bemenő fesz frekifüggő és nincs benne légrés ezért a deadtime-on is variálni kell néha)
Néha még a primer és szekunder tekercsek is kapnak egy-egy RC snubbert.
Az áramkör gyakorlatilag működik, de a soros induktivitás valójában elolvad.
Azért ilyen keszekusza a fogalmazás mert folyamatosan más és más Frekin pbóbálgatom ki az egészet, amihez a snubberezést kicsit módosítani kell és a Push-Pull Dead Time-ot is. Ha az LC arányt változtatom, hogy az L kicsi a C nagy akkor nem melegszik annyira az Lr, de ilyenkor a kimeneti jelalak sem olyan szép szinusz. Ha jól gondolom a tekercsen ideális esetben 90 a phaseshift, vagyis csak abban az esetben melegedhet ha veszteséges a Skin miatt vagy vasveszteség miatt. Kipróbáltam ETD49 3f3 4 menet, kipróbáltam légmagos Lr-el, tekertem 1mm huzalból és csináltam 12X0.25 Litzét is + légréses Lr-el is kipróbáltam már. Teljesen mindegy mit csinálok ha légmagos ha ferrites ha litze ha nem az Lr gyakorlatilag izzik, a kimeneti jel szép ugyanakkor. Még esetleg arra gondoltam, hogy a tekercs szórt kapacitása is rezonál és ez okozza a melegedést ezért csináltam a 3f3 ra 4 menetet, hogy ezt minimalizáljam de akkor is melegszik. A melegedés alatt azt értem, hogy elolvad a műanyag cséve. Olvastam pár cikket itt és kérdezném, hogy aki már kísérletezgetett ilyesmivel nálatok is előjött ez a jelenség ? Most éppen Feteket cserélek aminek a Qrr értéke nagyon kicsi mert arra gyanakszom, hogy 300K felett a Recovery time miatt is lehet némi összezörrenés és emiatt meghajtási probléma. Egyébként a rendszer iszonyat érzékeny mindenre. A gate ellenállások variálgatásával is szebbé tudom tenni a jelalakot miközben tuningolom a Dead Timeot. Elég sok agyalást okoz a kérdés, közben arra is rájöttem, hogy egy olcsóbb kategóriás *ico scope probe 1/1-es állásban olyan szintű rezonanciát okoz, hogy napokat töltöttem el a megszüntetésével miközben a scope fej okozta a gondot ami új (a bnc-n lévő potival nem lehet kihangolni) 1/10 állásban teljesen más képet mutat. Az egész eléggé érzékeny mindenre, a laptop eldobálja az usb-t fél méter távolságról néha, két tápról megy, egyik a vezérlésé másik a nagyáramú betáp, a földelésen visszakúszik a zavar, levágtam a szkóp kábelről a földet egy üveglapon lebeg és csillagpontosan van minden összeföldelve. Szóval jól elvagyok a kapcsoló üzem által okozott forgatagban
Úgy tippelem ez a melegedés öngerjesztő, kicsit meleg, a réznek elszalad az ellenállása emiatt még jobban melegszik, de ugyanakkor így meg lecsökkenne a jósága és visszaszabályozná saját magát.
Hmmm...
A dead time túlságos megnövelésével nagyon sok parazita oszcillációt okoz.
Volna esetleg valakinek bármilyen ötlete ?
Az is lehet, hogy elvi hiba van a gondolatmenetemben.
Pic-el hajtom egész okos dolog ez a PSMC-modul.
Érdekes, hogyha csökkentem a Fet driverek tápját szebb a jelalak, mondjuk 5V-nál, de ezek nem logic gate fetek és nem biztos, hogy jó ötlet ilyen alacsony feszről hajtani őket. Bár a melegedést ez sem oldja meg de a jelalak kétségtelenül szebb a drain source között.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
(#) Androla hozzászólása Ápr 5, 2016 /
 
Ez az egyik kísérleti légmagos tekercs fesz és áram jelalakja, a probe-ok izoláltak.
Zöld az áram 1V/A
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016

1.jpg

2.jpg
   
(#) szsrobert hozzászólása Ápr 5, 2016 / 1
 
Melegszik, mert nagy az ellenállása. Nagyobb méretben elkésztve jobban le tudja adni a hőt. Dobj fel képet légyszi a planár trafóról.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Igazad van, félreértettem:
Egyetlen sorrendváltás is elegendő a menetek felénél és jobb is lehet, mint a csillagsodrás, de ha "csak úgy" feltekerem, az a legrosszabb.
Röviden ennyi. Elnézést!
(#) Skori hozzászólása Ápr 5, 2016 / 1
 
E osztályú, szimmetrikus erősítővel kellene a szinuszt megcsinálni, annak jó a hatásfoka. Persze csak akkor megy rendesen ha a rezonancián járatod - azaz tekercs/kondi csere nélkül csak egyetlen frekire jó. Persze lehet forgókondit is használni és akár önrezgő kivitelt is -akkor át lehet fogni egy bizonyos sávot. 0..1MHz-ig persze akkor sem fog menni. A szinuszt utólag már könnyebb transzformálni is a kívánt feszültségszintre.

Amúgy ha kizárólag a tekercs melegedés a gond, akkor két lehetőség van:
- a tekercs hűtése: ventilátorral, folyadékkal stb...
- jobb tekercs készítése: ezüstözött huzal, teflon vagy más hőálló csévetest...
(#) Androla hozzászólása Ápr 5, 2016 /
 
Csatoltam a planár trafót.
Aranyos kis cucc, de nem egy kezesbárány.

A melegedésre nekem sincs
más magyarázatom csak az, hogy nagy a soros ellenállása.
De azt azért ne felejtsük el, hogy megtekertem 1.5 huzalból, kb
1-2 méter van feltekerve egy kb. 2-3 cm-es bobbinra (ez a légréses változat). Ez melegszik, jó ok,
azt mondom, hogy skin miatt nagy az ellenállása. De megtekertem 12X0.5mm huzalból paralel.
Ennek nem számoltam utána de hasraütés szerűen vagyis hát 0.5mm átmérő mondjuk 300KHz
és 2 méteres hosszal lehet olyan 0.2 Ohm az Rac-ja, na ebből van 12 paralel. Ebből én azt mondom, hogy nagyfrekin nagyon minimális az ellenállás. A baj az, hogy vártam a dologtól egy kis melegedést, de nem akkorát, hogy elolvadjon a szigszalag és a cséve test is. (ferrites változat)Amikor hajtottam 3-4 menetet egy etd49 magra, annak a hossza 8cm max, ez is tűzforró. Itt mondhatjuk azt, hogy esetleg túlgerjesztettem a magot, de ha csak az egyik E magot dugom bele azzal is tűzforró.

Abban látok logikát, hogy nem tudja leadni a hőt mert kicsire van összetekerve.
Ebben van ráció méghozzá elég nagy. De ha tippelnem kellene ahhoz, hogy egy 2cm átmérőjű légmagos tekercs amin van 10-20 menet akkora hőt termeljen amekkorát ez, az nem 1-2W és ha jól gondolom akkor ha a Pki sinus RMS és Pbe DC viszonyt nézem látnom kellene valamiféle különbséget amit hő formájában a tekercs kivon a rendszerből és nem látok akkora differenciát.
Holnap lehet tekerek egy egyenes solenoidot és megnézem azzal is, csak ez meg méretben kezelhetetlenül nagy lesz. Vaaagy megfogom az induktivitást és meghajtom dc táppal, kíváncsi vagyok mekkora teljesítmény kell ahhoz, hogy ennyire felmelegedjen. Lehet, hogy megfogok lepődni és tényleg minimális is elég. Túlbonyolítani nem akarom a kérdést de valamiért bonyolultabb gondot látok mögötte. Nagy fesz van a tekercsen és a parazita kapacitásával rezonál ? Az zavar nagyon, hogy korábban is csináltam már több ilyen cuccot, és soha nem melegedett ennyire semmi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016

pl300.jpg
    
(#) Androla hozzászólása Ápr 5, 2016 /
 
Az E osztályra gondoltam korábban de szimulációval arra jutottam, hogy sokkal érzékenyebb a terhelés változásra amikor megváltozik az Rload. Ebben a soros rezonanciában viszont nem annyira, kiteszek mondjuk 300V peaket 1K ra és ha 500R-re kapcsolom a terhelést 50V-ot esik ami elég jó.
Ha frekit váltok természetesen utána kell vinnem a rezgőkört is ami cserélhetőre van megoldva.

Ha változtatom az LC arányt és kisebb L nagyobb C akkor nem melegednek a tekercsek annyira ,
csak ebben az esetben meg nem annyira szelektív a rezonancia, a szinusz is csúnyább és kisebb az amplitúdója is. Ha a két végletben gondolkodom akkor most vajon csináltam egy nagyon rossz Q értékű rezgőkört ami veszteség miatt melegszik, vagy csináltam egy túl nagy Q értékű rezgőkört ami valami más miatt melegszik amit nem ismerek még.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Konkrétan ezt írta SPafi:

"Hogy értsd, elmondom, hogy mi a létező legrosszabb: fogod a vezetékeket, és szépen egymás mellett tekered, végig ugyanabban a sorrendben. Tehát lesz egy belső menet, ami végig közel van a primerhez, és van egy külső, ami végig távol. Így a belső meneten eszméletlen nagy áram fog folyni, a külsőn pedig ellentétes irányú. Na ezt a hatást kell nagy mértékben kiküszöbölni. Vagy azzal, hogy sokszor cserélnek a szálak pozíciót (litze), vagy csak egyszer, de pont szimmetrikusan."

Nem csak SPafinak hiszek, hanem a Metexem hőfok mérőjének...de mindenki tekerje úgy, ahogy akarja...
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Össze keverted a drót átfedéseket, a drót összecsavarásával.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Nem kevertem össze. Két megoldást javasolt.
Egyik a 3-as ill. 1+6-os csillag sodrás.
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
De össze keverted, mert Én azt írtam, hogy NE csavard össze a drótot. De mégis össze csavartad. Aztán meg valamiért a drót átfedésekről írsz.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Mit nem lehet azon érteni, hogy két megoldás: egyik a sodrás?

Más: Kilowatton nem bírta az acetát a 160 fokot, még ilyet...
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
De amúgy érted, hogy miről írsz? Vagy csak írod-írod, de te se tudod mi ez a csillag 1+6-os meg 3-as sodrás?
Ez hova van leírva amúgy? Vagy ez honnan jött? Miez a szabály, vagy tézis amiről írsz? Utánna akarok nézni.
Te nem sodortál, hanem csavartad. Nézz rá a trafódra amit képet küldtél: hogynéz ki rajta a drót? Össze van csavara. Ez nem sodrás.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Ápr 6, 2016 /
 
Alakul ez hasra trafóval:
Uki 100Hz/nagyfreki, zavarnak nyoma sincs.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem