Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   141 / 146
(#) Massawa válasza kistee hozzászólására (») Jún 13, 2023 / 1
 
Söt, ki tudja milyen is volt a studiobeli mesterszalag, illetve milyen anyagbol ( szalagrol) vágták a lemezt meg hol?

A zenepiacon rengeteg nem teljesen eredeti felfétele forog közkézen, az egyik lemezkiado a másiknak adja e felvételeit és nem rutkán komoly gondok vannak a másolatokkal.
A lemezvágás sem mezei rutinmunka, a jo lemezhez gyakran nagyon jo fülü, érzésü és tapasztalt szakember kell, akkor jo lesz a lemez ( a CD-re eppenugy jellemzö), ha meg csak felteszik a szalagot bekapcsolják a gépet akkor egy átlag lemez lesz.

A RIAA korrekcio, csak a fizikai határokat szabályozza, de nem a hangot.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2023
(#) ngyzoli válasza Zsarka hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Szerintem felejtsd el a trafós kimenetet egy korrektornál.Semmi műszaki előnye nincs,de legalább van sok hátránya... Számtalan jó megoldás létezik a probléma (értsd:trafó) megkerülésére ez esetben.Amit említesz,az viszont létező dolog,mert a trafónak van egy jellegzetes,a vas nem lineáris hiszterézis-görbéjéből adódó torzítása,amit egyesek (sokak?) kellemesnek tartanak.Erről az Ágoston-könyvben is van említés,és én is osztom a véleményt,-többé-kevésbé.Ha kimondottan ez a cél,az esetben lehet egy próbát tenni,de egy ilyen illesztő elkészítése komoly kihívás,és meglehetős tekercselési rutin nélkül biztosan nem lesz jó.Továbbá speciális vasmag kell(ene) hozzá,ami szintén macerás. (és drága) A kész trafót végül meg is kellene mérni,hogy biztos lehess,illetve,hogy több legyen az "előny",mint a "hátrány"...szóval nem egy hálás feladat,-összegezve.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2023
(#) segítő hozzászólása Jún 15, 2023 / 1
 
Sziasztok!
Érdekelne, mondjuk az utolsó 4 oldalnyi hozzászólásból hányan hallgatnak legalább hetente 1X LP-t. Névvel. Őszintén. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2023
(#) kistee válasza segítő hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
Pl. én. A "Hold sötét oldalá"-t. Névvel: Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright, Nick Mason. És te mit hallgattál?
(#) JZoli válasza segítő hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
Én is hallgatok LP-ről zenét néha. Mondjuk havonta kétszer. Tudom, hogy nem sok, de kevés az időm. Ritkán jut idő ezzel "bíbelődni", vagy "csak" leülni és zenét hallgatni.
(#) CHZ válasza segítő hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 3
 
Szombaton, vasárnap napi 5-6 órát...
(#) Suba53 válasza segítő hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Én is hallgatok "LP"-t. FLAC Hi-Res formátumban. Nincs tűzaj, nincs sercegés, a számok között csend van, amikor annak kell lennie, nem kell emelgetni a kart, forgatni a lemezt, csak hátradőlni és élvezni, akár órákon át.
(#) mek-elek válasza segítő hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
Jó kérdés! Régen rengeteget, mivel akkoriban az volt számomra a legjobb minőség. Mostanában igen keveset, de ez valószínűleg ez változni fog, ha meglesz az új RIAA korrektorom. És még egy gondom lesz vele, a megfelelő helyének a megtalálása. Sajnos nekem nem megy olyan jól, mint a Zolinak. Arról nem is beszélve, hogy új világ van. Megöregedtem, így az ember kapkodó az idő tekintetében, pedig régen végigültem egy operát, vagy egy szimfóniát, vagy az említett Pink Floyd-ot. Az animalsnak még a magyar szövege is megvolt. Manapság már előtérbe kerültek új dolgok a minőség területén. A tesztek is teret hódítanak hallgatás közben. No meg más formátumban is vannak anyagaim, amik szintén megosszák a zenehallgatásra szánt időmet. A bejáratások miatti fő ágazat a tunerem, és ott sok, általam eddig nem hallott zenével szoktam találkozni.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
Megértelek... Azonban csak csendben mondanám, hogy ami megvan LP-n, és a rádióban hallom, vagy ncor származék, nem érik el az LP minőségét, még akkor sem, ha esetleg zajos is egy kicsit.
(#) elektrorudi válasza segítő hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Régen "tömbösítve" hallgattam LP-t. Volt, amikor belelkesültem és naponta 5-6 lemezt is meghallgattam, és volt olyan is, hogy hetekig egyet sem. Idő függvénye volt. Az utóbbi fél évben egyet sem hallgattam, a megváltozott családi körülményeim miatt.
(#) scooby_ válasza kistee hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Köszönöm a pontosítást, így igaz. Mert mint kiderült:
Idézet:
„A szabványok elméleti dolog, mivel a gyakorlatban az üzleti szelleműség csak megmosolyogja.”
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
Ezt elfogadom. De engem fiatal koromban is, amikor még jó volt a hallásom, sokkal jobban irritált minden zaj, zavar, halk sustorgás, sercegés, amik az analóg rendszerek velejárói voltak. Még a legjobb lemezjátszók, magnók sem voltak képesek teljes csendet produkálni, vagy a nagyon halk zenei részleteknél teljesen zajtalanul, csak a halk zenét visszaadni.
Nekem áldás volt a digitális "forradalom". És itt nem a veszteséges MP3 tömörített zenékre gondolok.
(#) mek-elek válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Ha már elővettél... Anno a Szondi utcába két hifibolt volt, az egyikben vettem egy ezüstözött OFC hangfalkábelt. Amikor a másikba vettem még, a másik egy Marantz bolt volt, hát egy teljesen hasonlót adtak, de amikor kézbe vette az ember rögtön feltűnt, hogy sprődebb, és pucolás után világossá lett, hogy az nem OFC-réz. Az ezüstözés volt rajta. Körülnézve a boltban, ilyen 50-80 ezres árak voltak. Mondta az eladó, hogy mivel a drágábbakat nem nagyon vették, a gyártó változtatott a hozzáállásán. A fénye megvolt azért. A HD650 ugye elvileg német lenne. Az enyém Ír gyártmány, és ha jól tudom jelenleg Romániában csinálják. A K701 manapság Kínai, ugyan féláron adják. Annak idején az utolsók vásároltunk videómagnót. Volt kirakva 30-40 ezerért. Én egy Sharp-ot vettem több mint hetvenért. Hogy miért? Hát mert nem voltak szellőzőrácsi. Mondjuk bónuszban 3 sebessége is volt, és a legkisebb fordulaton sem rontotta a szemedet, csak a színek szerénykedtek. Örökké ment, mivel az első videónk volt. Még mindig működőképes. És hifi hangot tudott. Szóval a péznt beszél, a kutya meg haraphat. Persze gondolom ilyet más is mondhatna. És szó volt az előzőekben arról, hogy egy korrektor hangját nemcsak a korrekció milyensége jellemzi, vagyis nem mindegy, hogy például, milyen csatolókondik vannak benne, milyen a csatornaszétválasztása, hogy van megépítve, stb. És ezek az utóbbiak kerülnek sokba benne.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Mondtam, hogy megértelek. A hallásról röviden, saját tapasztalat... A K701-el történt, azt hittem, már én is rosszabbul hallok. Amikor azonban rövid ideig volt nálam egy Sony felsőkategóriás füles, megnyugodtam. És ahogy egy fórumtársuk megjegyezte, akkor lehet egy dobfelszerelést jól hallani, ha megfelelően van bemikrofonozva. Szóval ne akarj olyat hallani, ami nincs a felvételben, vagy nem szerette annyira a hangmérnök, hogy elvárható hangerőt biztosít neki. Ne légy olyan magabiztos, nem Neked volt az nagy gurítás, hanem azok kaszáltak nagyokat rajta, akik a zenét megalázó minőségben árulták jó pénzért, a nem recsegő hordozókat. Régen úgy forgattam az LP-ket a két tenyerem között, hogy oda sem kellett figyelnem oldalfordításkor. Most már azért nem árt koncentrálnom. Hát kényelmesebb is a HDD-n a trekkeket pásztázni félkézzel.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Nézd az én szemszögemből nézve az számomra nagy gurítás volt.

Bármilyen jó munkát végeznek is a hangmérnökök, a stúdió, és megalkotják a tökéletes felvételt, abban a pillanatban, amikor ebből egy tömeggyártott vinyl hordozóra nyomnak egy barázdát, amiről egy a hullámzó felületen súrlódó elektromágneses átalakító segítségével alakítják vissza ismét elektromos jellé a domborzati viszonyokat, akkor ott olyan nem kívánt sustorgás, sercegés, zaj adódik hozzá a jelhez, amit utána már nem lehet korrektül eltávolítani. Ebből a mechanikai konstrukcióból fakadóan limitált az így visszanyert jelben a sztereó szétválasztás, a dinamika, a jel zaj viszony, szinte minden.
Míg ha ezt a felvételt rögtön digitalizálják, megfelelő mintavételi sűrűséggel, és bitmélységgel, akkor azzal tudják a leghűebben megőrizni az eredeti felvétel minden kis apró részletét, olyanokat is, amik simán elvesznek az elektromechanikai oda-vissza alakítások során.

Ez nem varázslat, ezek tények. Aztán hogy neked mégis a sustorgó, limitált paraméterekkel bíró analóg hordozóról leszedett hang tetszik jobban, az már a te egyéni ízlésed eredménye.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Elnagyolod a témát. Pont az egyik legnagyobb probléma: az amit a stúdióba művelnek. És ezzel a dolgoknak nincs is vége, mert a különböző szolgáltatók ebbe még bele is nyúlnak. Amit Te valahonnan letöltesz, azt is valaki odateszi a maga ízlése szerint. Arról nem is beszélve, hogy mivel játszod le. Milyen képességű a DAC-od, meg az azt követő dolgok. És van ám digitális zaj is a világon. Aztán meg egy CD, vagy DVD, ha legkevésbé is sérült, vagy nem megfelelőek a játszási feltételei, veszi a bátorságot, és recsegés mentesen felülírja a bitjeidet. Nevezzük javításnak, és van aki ezt nem is veszi észre a sok műhang között. És szerintem se Te, se én nem tudunk megvenni egy igazán nagy felbontású zenei anyagot. És ha vennénk is egyet, az csak egy akkor is. A többi csak számtan.
Azt meg illúziónak tartom, hogy egy jó minőségű digitális rendszer olcsóbb lenne az analóg változatánál, de hogy azt felülmúló digitális hanganyag nehezen elérhető, és sokkal drágább, az biztos!
Ha ötösöd volt a lottón, akkor ne vedd komolyan, amit írtam ez ügyben!
(#) segítő válasza kistee hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Ezt is. De kedvencem a
Idézet:
„Wish You Were Here”
És természete a FAl is. A nagyon elvont zenéiket nem kedvelem.
(#) djcaveman válasza segítő hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 2
 
Én pl.: Heti-napi rendszerességgel hallgatok mindenféle előadótól - kedvemtől függően... Mégcsak nem is audiophile tűkkel... Shure M44-G, illetve nem is audiophile lemezjátszókkal... Technics SL1210 MK2
Saját uténépítésű (ARC M60 dual) csöves véggel, illetve csöves RIAA korrektorral (ennek a rajzát Cirokl adta valamikor... Tapasztalatom szerint az eredeti élő zenét otthon visszahallgatva Lp-ről... eléggé sokba kerülhet egy olyan rendszer felépítése ami megközelíti az eredeti tér leképzését - vajon megéri??? - költői a kérdés... van akinek igen, van akinek nem.... Azt gondolom, minden ember füle más és más... innen nézve eléggé szubjektív, hogy kinek mi szól jobban, vagy kevésbé - elengedve most a fizikai jellemzőket.

Bulyáki László
(#) CHZ válasza kistee hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 2
 
Ma én is ezzel kezdtem, 1974 koncert változata.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2023
(#) mek-elek válasza djcaveman hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 1
 
Csak egyetérteni tudok veled! Én is szoktam ezt megjegyezni az építéseimnél, merthogy pénzbe van. A többi, ahogy írtad. Azonban megjegyezném, ne legyen már kivetni való, hogy valaki kíváncsi a több részletre, mint az átlag. Szerintem jól el vagyunk, mármint azok, akik eltudják fogadni mások sajátos hozzáállását. Amiről írtál, mint eszközök, szerintem sokan örülnének neki! Hogy mi mennyibe kerül? Relatív, nem mennék részletekbe. Viszont egy kis érdekesség hajnalról... Kipróbáltam az K701-et a sanyarú állapotú műszaki helyzetemben. Vagyis HC-TB-ME+K701. Hát a pattogások kibírhatatlanok lettek. Az amerikai lemez sem olyan volt, mint a Maxellal a végén. Nem bírtam kihagyni az "Éjszakai országút"-at. Szerintem a hajdani magyar hangrögzítés egyik csodája.
A zenei anyagát betéve ismerték azok nagyja, akik azokat az időket megérték. Csak belehallgatni akartam az AKG miatt. És csak úgy végighallgattam. Mondhatnám, nem tudtam levenni. Hogy miért? Sosem hallottam ilyen formában. És számról számra jobban érdekeltek a megszokott dallamok mesteri hangtechnikái. Amikor KJ vokált énekel magával, ott állt kettő belőle a mikrofonok előtt. Mindegy, hogy a hangforrások egymás mellett, vagy mögött szólalnak meg önállóan, mert nem irányból jönnek, hanem egy bizonyos helyről, és amikor ez az emberben találkozik... És még egy, külön a hangfalas, esetleg csöves hallgatóknak... Utoljára a Color együttes "Új színek" albumába néztem bele. Magyarázatnak annyi, hogy előtte Paul Mc Cartny első szólólemeznek lírájára vágytam volna, de mivel az is német kiadású, így a líra ugrott. Color, kedveltem őket, ők is egy kicsit a Genesis stílusát. Amikor került csak hangfalas üzemmódban hallgattam. Hallani enyhe mesterséges beütést, de a stílusnak ez jól fekszik. Igencsak dinamikus felvétel, a csatornák erőteljesek, de tiszták a nagy hangerő ellenére. Igen hallgatható, de nem hallgatós üzemmódban. A Magyar Rádióban készült felvétel sok slágerrel. Csak ajánlani tudom hangfalas üzemmódra, esetleg csövesekhez, mert "fickósak" lesznek tőle.
(#) mek-elek válasza CHZ hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Mond azt, hogy nem német kiadás...
(#) CHZ válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 1
 
Idén adták ki, mégis meglepően jól szól.Felvétel régi, de a mai nyomások jóval gyengébbek a régieknél. Érdekes ez is.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2023
(#) mek-elek válasza CHZ hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Szerény véleményem szerint a holland lemezek eggyel jobbak a németeknél. Azt meg, hogy most, hogy áll össze a felrakott variáció? Jósolni nem szeretek, meg távhalló sem vagyok. Akkor van mit hallgatnod. Régebben letöltöttem az nc-ról egy Roger Waterst. A temetőlátogatással indul. Igen dögösen szól. No meg a pandémia idején készült videót is szerettem, amikor két kutyás csaj vokálozik benne. Jól szólt az EVAmp-ME-vel, amiben es9038q2m DAC-fokozat van beépítve Xmos 208 usb-panellal, így usb-n át hallgattam meg. Ezt nem dicsekvésként mondom, csak kategóriaként, vagyis nem hangpanellel.
(#) CHZ válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 19, 2023 /
 
Idézet:
„Roger Waterst. A temetőlátogatással indul. Igen dögösen szól.”

Ez egyik legjobb lemeze, szerintem erre gondolsz..

WRO.jpg
    
(#) mek-elek válasza CHZ hozzászólására (») Jún 19, 2023 /
 
Zoli, nc-s letöltés. Blu ray ugyan, de a borítót nem nézegettem. Amikor a temetőből a koncertre vált... Az egy rendszer próbatétele is lehetne. Igen hatásos képileg, zeneileg egyaránt. És a bombázó igen jól sikerült átmenet képileg, és zeneileg is a csendesből a hangosba.
(#) mek-elek hozzászólása Jún 25, 2023 /
 
Előszó a RIAA korrektoromhoz
Egy ideje már tervezem, hogy felújítom a régi korrektoromat. Múlt év augusztusában a témában felmerült a rajza is... Akkor még csőszegecsben gondolkodtam, és légszerelésben, meg dual-mono rendszerben. Az 1µF-kat Jantzen Superior Z kondikkal képzeltem el.
Azonban jó, hogy elhúzódott az építés, mivel idén új dolgok kerültek a terítékre…
(#) mek-elek hozzászólása Jún 25, 2023 /
 
Átvezető üveggyöngy a RIAA korrektorban
Aki olvasta a fejhallgató témában a HC-TB-ME készülékem keletkezését, annak nem jelent ismeretlen fogalmat az átvezető üveggyöngy jelenléte egy kapcsolásban, ám evés közben jön meg az ember étvágya. A hajdanán vásárolt üveggyöngy készletem túl szerény volt nagyívű tervekhez a darabszámuk tekintetében. Azonban a szerencse kegyeltje lettem, mivel véletlen belefutottam, az Árwill több mint 150 darabos készletébe. Ingecském, gatyókám ráment a dologra, de így már lehetőségem nyílik a régebbi építéseim rehabilitációjára, és a régi lemezjátszó korrektorom újragondolására. Bevált darab volt, de eljárt felette az idő. Tettem is egy zavarórepülést az LP-im között, hogy halljam, mit mutat a
HC-TB-ME az LP-k esetében, hogy milyen vele egy-két régi lemezem, így ahogy. A 45 éves tű-ágy magáért beszélt, azonban így is érdekes volt, amit hallottam. Kíváncsivá is lettem az új építés leendő térhatására. Véleményem szerint jelentős hatása van egy építés várható hangjában a kivitelezési megoldások. Esetemben két független egységből áll majd a korrektor. Anyagi okokból egyelőre nem tudom elsőre, a független aksikat biztosítani nekik, így először hálózati tápról fog menni, később közös aksiról, és így tovább...
Pár kép a múltból, és… A múlt 3. és 4. képen lévő változat, amit manapság néha használunk.
(#) mek-elek hozzászólása Jún 25, 2023 /
 
Megöregedve már nehezebben megy a tervezés. Van pár dolog, ami befolyásolja az egész kialakítását. A tervezett méretek, az alkatrészek mérete, célszerű elhelyezése, az árnyékolás kivitelezése, és a huzalozás elképzeléseim szerinti megvalósítása. Már megjegyezni is nehezen megy, hogy a terveimnek milyen térbeli egymásra hatása lesz. Hát rajzolgatok magamnak (abrakadabra), alszok rá párat, és ez működőképes idáig. És a dolgok egymást követik, és születnek a további gondolatok. Tóth Béla fórumtársunk javaslatára lett a kisáramú fokozatok paneltől elszigetelése. Egy RIAA korrektorban ez leginkább jelen van. Ezért a HC-TB-ME készülékben alkalmazott megoldások átkerülnek a RIAA korrektoromba is. Azaz az átvezető üveggyöngyök és a levegőbe lógó IC-tok lábai. Utóbbira azért van szükség, mert a tranzisztorok lábai nem 6 mm-re vannak egymástól, mint az üveggyöngynél ez adódna. És ha már IC-foglalat… A 16 lábút alkalmazva, ha egy-egy lábpárost a két végén rögzítésre használok, és még mindig marad középen 12 belőle, ez elég négy tranzisztor bekötésére. Ha ez így van, no meg még egy foglalatot használok, akkor az összes félvezető cserélhető benne "egy mozdulattal". Az elképzelésem lényege, hogy esetleg más félvezetők hangzásbefolyását is hallhassam később e kapcsolásban.
És még egy dolog. Az annak idején készült DAC-nál megtapasztaltam, hogy a Superior Z cap-nak vannak „világvevő” képességei, ezért árnyékolóperselyt kapnak a RIAA korrektorban.
(#) mek-elek hozzászólása Jún 25, 2023 /
 
Mindig összejön valami, amit nyögvenyelősen tudok kialakítani. Az egyik ilyen az árnyékolópersely. Fűtéscsőből vágattam le. Sorjás is lett a csővágó által. Kitartó reszelgetés, csiszolgatás, és jöhetett a forrasztás. Hát ez büntetés volt a 100W-os pákával, mivel az 1mm-es falvastagság már jól viszi a hőt. Alulról lesz rögzítve, így el fogom felejteni a forrasztás küllemét. A Dale CPF ellenállások között sok volt az értékfoghíj, ezért több ellenállással kell számolnom a szűk helyen.
Arról nem beszélve, hogy egy részük várható szállítási ideje októberben lesz. Addig is kénytelen leszek más fajtával ideiglenesen pótolni őket.
A szerelési rajz csak elvi, mert elkészítéskor az alkatrészek a legrövidebb módon lesznek beforrasztva.
Ebből persze adódik a kesze-kuszaság, de nem a látvány, hanem a hangzás, ami érdekel. Az átvezető üveggyöngyök pozícióit, és a 470+100pF-eket az áttekinthetőség miatt nem jelöltem, de később ezt is prezentálom.
(#) scooby_ válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 25, 2023 /
 
Mit vársz ettől a rajztól? Gyakorlatilag rosszabb eredményt hozott mint bármelyik rajz ebben a topikban...
Következő: »»   141 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem